Gezondheid
KRO-NCRV

Wist je dit al over hooikoorts?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wist je dit al over hooikoorts?

Door het droge weer blijven de pollen in de lucht hangen en waaien ze bij ieder zuchtje wind weer op. Maar hoe kan het dat sommigen er zoveel last van hebben en anderen weer niet, wat kun je ertegen doen en welke mythes erover zijn waar? "Het eten van een pissebed zou ik niet aanraden", zegt Sanne Modderman, kinderallergoloog in het Erasmus Medisch Centrum, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

De pollenradar kleurde dit jaar al meermaals rood en de medicijnen vliegen over de apotheektoonbanken. Het pollenseizoen lijkt vroeg en heftig van start. Maar wat is hooikoorts precies?

Wat is het eigenlijk?

"Het is een allergie voor stuifmeel of pollen", zegt Modderman. Die pollen en dat stuifmeel komen van grassen, kruiden en planten. Wanneer deze in aanraking met luchtwegen en slijmvliezen komen, kunnen deze zorgen voor irritatie die zich kan uiten in een loopneus of juist een dichte neus, last van jeukende ogen en soms zelfs benauwdheid. "Mensen ervaren het vaak als chronische verkoudheidsklachten."

Biodiversiteit voor immuniteit

Veel gemeentes planten grassen en planten die kunnen zorgen voor hooikoortsklachten. "En dat is een beetje dubbel", zegt Modderman. De kinderallergoloog legt uit dat gemeentes het doel hebben om de biodiversiteit te bevorderen. Daardoor krijgen sommige planten en grassen nu vrij baan om te groeien. "Op de korte termijn kan dit leiden tot meer klachten voor sommige mensen. Maar op de langere termijn zorgt het voor meer de biodiversiteit, in de hoop dat andere planten wat minder ruimte krijgen om te groeien en er meer balans komt. Waardoor je op de lange termijn minder hooikoortsklachten hebt."

De biodiversiteit speelt een grote rol binnen de hooikoortswereld. Modderman vertelt dat de ontwikkeling van hooikoorts door genetische factoren kan ontstaan, maar ook door weinig blootstelling aan biodiversiteit. "Als kind zou je uitgedaagd moeten worden door blootstelling aan verschillende planten, ziektes en dieren. Zo bouw je immuniteit op. Biodiversiteit zorgt ervoor dat je met een breed scala aan bacteriën en microben in aanraking komt."

Zo wordt er tegenwoordig gebruikgemaakt van immuuntherapie, waarbij een patiënt door middel van een maandelijkse prik of dagelijks pilletje een beetje allergeen toegediend wordt om het immuunsysteem te trainen. "Zo hopen we dat de luchtwegen op den duur minder geprikkeld worden door pollen of stuifmeel en dat de patiënt er minder last van krijgt."

Astma en eczeem

Modderman legt uit dat het meermaals voorkomt dat kinderen met eczeem en astma ook hooikoorts hebben. "Dit komen alle drie uit dezelfde genetische aanleg. Wanneer je eczeem hebt, heb je een grotere kans op astma en allergieën." De allergoloog vertelt dat het meermaals voorkomt dat een kind over eczeem en astma heen groeit, maar "bij hooikoorts is dit stukken minder vaak het geval."

Op recept en tekort

Een veelvoorkomende oplossing voor klachten is het nemen van antihistaminepillen. Op de bijsluiter staat vermeld dat het af wordt geraden de pillen langer dan twintig dagen te slikken, al houdt het pollenseizoen tegenwoordig wel langer aan. "Bel met je huisarts om te overleggen en eventueel een medicijn op recept te krijgen", adviseert Modderman.

Recent was er in het nieuws te lezen dat er een tekort is aan hooikoortsmedicijnen op recept. Desloratadine, rupatadine en promethazine waren dagenlang niet leverbaar. Modderman vertelt dat zij in haar praktijk altijd nog een recept voor een alternatief uit heeft kunnen schrijven.

Mythes en kwakzalven

Via het internet zijn er een boel alternatieve medicijnen en trucjes te vinden om hooikoortsklachten tegen te gaan. Modderman stelt dat een groot deel van deze tips vast geen kwaad kunnen. "Een zonnebril opzetten om het aantal pollen dat in je ogen terechtkomt te verminderen, kan helpen. Evenals wat vaseline in de neus om te voorkomen dat pollen in aanraking komen met die slijmvliezen, maar het volledig voorkomen zal het niet."

Ook bestaat er de mythe dat het eten van een pissebed zou helpen om klachten tegen te gaan, omdat een pissebed dezelfde allergenen als pollen bevat. De wetenschap doet dit echter af als onzin. "Ik zou dit niet aanraden in mijn spreekkamer", zegt Modderman.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie