Wetenschap & Techniek
NOS

Farmaceutische winst: hoever mogen bedrijven gaan met medicijnprijzen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Farmaceutische winst: hoever mogen bedrijven gaan met medicijnprijzen?

Het meest verkochte medicijn ter wereld is een middel tegen reuma en het heet Humira. Morgen hoort de fabrikant van Humira, Abb Vie, in Amsterdam de uitspraak in de zaak die de Stichting Farma Ter Verantwoording heeft aangespannen. Deze stichting wil van de rechter weten of er een grens zit aan de winst die Abb Vie kan maken op het geneesmiddel. Marcel Canoy, hoogleraar gezondheidseconomie aan de VU, vertelt meer in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Humira is een ontstekingsmiddel voor mensen die reuma hebben. Het medicijn wordt wereldwijd veel gebruikt, en er wordt veel winst op gemaakt: "Het is niet een heel duur medicijn, maar er zijn veel patiënten die het voor een langere tijd gebruiken en dan kan je dus veel winst maken", zegt Canoy.

Grens aan winst van farmaceutische bedrijven?

Canoy vindt het goed dat de rechter door de aangespannen zaak een uitspraak moet doen over de winsten van farmaceutische bedrijven. "Het cruciale verschil tussen andere commerciële markten is dat niet consumenten het betalen, maar dat het met publieke middelen wordt betaald", vertelt Canoy. Op dit moment is er geen duidelijke juridische basis die voorschrijft waar die grens ligt.

Het verweer van de producent van het middel, is dat ze het geld steken in innovatie. "Dat is ook begrensd", zegt Canoy. "Je kunt niet zeggen dat de winsten die hiermee gemaakt zijn, noodzakelijk zijn voor innovatie."

Iets doen aan te dure medicijnen

"Mocht de rechter hier een principiële uitspraak doen, dan kan dat grote gevolgen hebben voor bedrijven in andere landen", zegt Canoy. De zaak zou dus tot jurisprudentie kunnen leiden: "Het is absoluut niet een zaak die alleen Abb Vie treft, maar de hele farmaceutische sector potentieel."

Tot dusver waren er al enkele manieren om iets te doen tegen te dure medicijnen, vertelt Canoy: "Je kunt bijvoorbeeld besluiten als overheid ze niet te kopen, of erover te onderhandelen en zeggen dat het te duur is. Dat gebeurt heel vaak." Hij sluit af: "Daarnaast kan je naar de mededingingswet wijzen en zeggen dat er geen economische basis is om deze prijs aan te houden."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie