Cultuur & Media
NOS

De ontdekking van Urk: 'Het zijn net mensen'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. De ontdekking van Urk: 'Het zijn net mensen'

Wie schreef het beste journalistieke boek van het afgelopen jaar? Een van de genomineerden voor de Brusseprijs van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. In Met het Oog op Morgen schuiven alle genomineerden aan, en op 5 juni wordt de winnaar live in het Oog bekroond met de prijs. Deze week: Matthias Declercq met het boek 'De ontdekking van Urk'.

Video niet beschikbaar

Declercq begon ongeveer tien jaar geleden in het vissersdorp. "Ik werd naar Urk gestuurd als piepjonge journalist van de krant De Morgen. Ik had me helemaal niet kunnen voorbereiden en ik moest in één dag een portret maken van het dorp."

Het lukte niet helemaal, vertelt de schrijver. "Ik kwam terug met veel meer vragen dan antwoorden. Ik raakte gefascineerd dor het dorp op die ene dag." Hij besluit om later terug te keren. "Ik wilde het dorp écht leren kennen."

Strijd met de zee

Hij trekt in bij een gastgezin en verblijft er een half jaar. "Ik ben met honderden mensen in gesprek gegaan." En een snelle samenvatting van zijn bevindingen? "Daar heb ik 320 pagina's voor nodig."

In het boek probeert hij de Urkers te begrijpen, hun gedrag te verklaren. Na zijn verblijf snapt hij een stuk beter waarom het dorp zoveel gelovigen kent. "Toen ik een week op zo'n Noordzee-kotter zat... Je bent gewoon zo overgeleverd aan de elementen. En als je dan als visserman iemand kan inschakelen die je zou kunnen beschermen, kijk je omhoog."

'Urker cultuur'

Volgens Declercq oordelen veel Nederlanders onterecht te hard over Urkers. "Het zijn net mensen, niet anders dan u en ik. Maar we leggen er altijd een christelijke meetlat naast."

Maar hoe lang de Urker cultuur nog zal bestaan zoals Declercq hem beschrijft, is niet zeker. "Op het eind van het boek stel ik me de vraag of Urk een zandkasteel is of een burcht. Ik denk dat het een versterkt zandkasteel is. Ooit zal het wel uitgevlakt zijn, maar het zal nog heel lang duren."

OOG Brusseprijs

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie