Cultuur & Media
NOS

Thomas Rueb wint Brusseprijs voor boek over Laura H.

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Thomas Rueb wint Brusseprijs voor boek over Laura H.

De Brusseprijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek gaat dit jaar naar Thomas Rueb, voor zijn boek Laura H. Het Kalifaatmeisje uit Zoetermeer. Dat is zojuist bekendgemaakt in het NOS-programma Met het Oog op Morgen.

Rueb reconstrueerde voor het boek de bekering van Syrië-ganger H., haar leven in het IS-kalifaat en haar terugkeer naar Nederland. Rueb sprak daarvoor meer dan 150 uur met H., haar vader en andere betrokkenen. Het boek wordt momenteel verfilmd en tot een toneelstuk verwerkt.

"Overrompelend"

De jury roemt de manier waarop Rueb de lezer mee op reis neemt naar "twee nauwelijks doordringbare werelden". "De overtuiging waarmee Rueb Laura's leven dichtbij weet te brengen is overrompelend", aldus Nieuwsuur-journalist en juryvoorzitter Bas Haan, die Brusseprijs vorig jaar won.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aan de prijs, een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, is een bedrag van 10.000 euro verbonden. De andere genomineerden waren Peter Giessen met Retour de France. Over de route nostalgique naar het Frankrijk van nu, Marcel Haenen met De bokser. Het leven van Max Moszkowicz, Chris de Stoop met Wanneer het water breekt en Arjen van Veelen met Amerikanen lopen niet. Leven in het hart van de VS.

24 maanden

Laura H. vertrok in 2015 samen met haar man en kinderen naar het kalifaat van Islamitische Staat in Syrië en Irak. Uiteindelijk wist ze te ontsnappen naar door Koerden bevrijd gebied. Bij aankomst op Schiphol werd ze opgepakt op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie. De rechtbank legde haar een straf op van 24 maanden cel, waarvan 13 voorwaardelijk.

H. heeft verklaard dat ze door haar man gedwongen werd naar het kalifaat af te reizen. Volgens de rechter was de IS-ganger op de hoogte van de misdaden van de terroristische organisatie in Irak en Syrië. Door te zorgen voor haar gezin had ze een ondersteunende rol voor het plegen van terroristische misdrijven, aldus de rechter.

Ster advertentie
Ster advertentie