Cultuur & Media
NOS

Pieter van Os wint Brusseprijs voor ‘Liever dier dan mens’

foto: Bob Bronshofffoto: Bob Bronshoff
  1. Nieuwschevron right
  2. Pieter van Os wint Brusseprijs voor ‘Liever dier dan mens’

De Brusseprijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek gaat dit jaar naar Pieter van Os, voor het boek Liever dier dan mens. Dat is zojuist bekendgemaakt in het NOS-programma Met het Oog op Morgen.

In het boek beschrijft Van Os het overlevingsverhaal van de joodse Mala Rivka Kizel die haar familie verloor in de Tweede Wereldoorlog, maar zelf wist te ontkomen aan de Duitsers. Aan de hand van haar verhaal vertelt de schrijver een geschiedenis van vervolging en oorlog in Europa in de twintigste eeuw.

"Grote journalistiek"

Volgens de jury is het boek "grote journalistiek, hoewel het misschien niet volgens de klassieke journalistieke wetten is opgezet. Het legt de lat heel hoog voor de inzendingen voor de komende jaren."

Behalve de titel van het beste journalistieke boek van het afgelopen jaar, ontvangt Van Os ook een bedrag van 10.000 euro. De prijs is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

De andere genomineerden op de shortlist waren Huib Modderkolk met Het is oorlog, maar niemand die het ziet, over de ict-technologie die geheime diensten inzetten, Jeroen Smit met Het grote gevecht over de vergeefse poging van een topman om multinationals te overtuigen duurzamer te worden, Brenda Stoter Boscole met Het vergeten volk over de vervolging van de Jezidi’s door IS, en Ivo van Woerden met De vreemdeling in de tuin over de menselijke geschiedenis van migratie.

Overlevingsverhaal

De hoofdpersoon in het boek woonde aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in Warschau, in de wijk die later het joodse ghetto werd. Ze wist de oorlog te overleven door een combinatie van geluk, charme en het spreken van de Poolse taal.

Mala Rivka Kizel, leeft nog altijd en woont in Nederland.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie