Binnenland
BNNVARA

Deze natuurboeken maken kans op de Jan Wolkersprijs 2021

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze natuurboeken maken kans op de Jan Wolkersprijs 2021

Aankomende zondag wordt de Jan Wolkersprijs 2021 uitgereikt. In de uitzending van Vroege Vogels wordt live vanuit de Hortus Botanicus in Leiden de winnaar bekend gemaakt. Welke van de vijf genomineerden gaat er met de winst vandoor?

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. Dit jaar wordt de prijs voor de negende keer uitgereikt. En, deze vijf boeken zijn nog in de running voor de de prijs voor het beste Nederlandse natuurboek van het jaar.

De onderwereld van de tuin - Romke van de Kaa (Uitgeverij Atlas Contact)

Bij het tuinieren is het niet alleen belangrijk wat er bóven de grond gebeurt, maar het leven ondergronds is net zo interessant en misschien nog wel wat belangrijker. Tuinspecialist Romke van de Kaa schreef er De onderwereld van de tuin over.

Romke van de Kaa: "Het is ook wel een leuk idee, dat je aan de bovenkant onbegrensd bent - want je hebt vogels tot een kilometer hoog boven je tuin, en aan de onderkant ben je ook eindeloos, want op duizend meter diepte vind je misschien ook nog wel een bacterie. Het idee dat je daardoor twee tuinen hebt die elkaar spiegelen vind ik wel heel fascinerend."

De onderwereld van de tuin | Nominatie Jan Wolkers Prijs

foto: Henny Radstaak

Tuinboekenschrijver Romke van de Kaa in z'n eigen moestuin ©Henny Radstaak

Biografie van een vlieg - Jaap Robben en Paul Faassen (Uitgeverij Loopvis)

Jaap Robben beschrijft in Biografie van een vlieg het levensverhaal van een strontvlieg, vanaf het moment dat hij als larve het levenslicht ziet tot aan zijn laatste uren. Hoe kort het leven van "poepvoetjes" ook is, het zit vol ontdekkingen, een mooie vriendschap en vergankelijkheid. Paul Faassen maakte de tekeningen bij het verhaal.

De jury van de JWP 2021 gaf de volgende uitleg bij de nominatie: "Een ontroerend boekje van 64 pagina’s waarin het levensverhaal van een vlieg wordt verteld. Van wieg tot graf. Elk hoofdstuk beschrijft een dag uit het leven van de hoofdpersoon: een immer enthousiaste vlieg, die vriendschap sluit met een pedante buizerd en volop geniet. Hoe kort dat leven ook is."

De ontdekking van de natuur - Hans Mulder (Uitgeverij Terra)

In het dagelijks leven is Hans Mulder conservator van de Artis Bibliotheek, waar hij de uitgebreide collectie aan natuurhistorische werken beheert. Maar de Artis Bibliotheek wordt gerenoveerd, waardoor hij de afgelopen periode extra tijd had om zijn kennis over de natuurhistorie op te schrijven in een boek, De ontdekking van de natuur.

Het gaat over, zoals hij zelf zegt, "hoe de Westeuropese mens tussen 1500 en 1900 de natuur ontdekt, beschrijft en verbeeldt." Het boek bestaat uit 20 op zichzelf staande verhalen uit die 400 jaar natuurgeschiedenis

Het boek eindigt tegen 1900, met een van de brieven die Charles Darwin - de man van de evolutietheorie - schreef aan de Amsterdams hoogleraar en botanicus Hugo de Vries, die wilde werken aan de genetica. Darwin had die zelf tijdens zijn leven niet goed kunnen uitwerken en gaf hem in die brief de zegen om daaraan te gaan werken.

De ontdekking van de natuur

foto: Henny Radstaak

Hans Mulder met zijn 'Ontdekking van de natuur' ©Henny Radstaak

De Poel - Pauline de Bok (Uitgeverij Atlas Contact)

De ene helft van het jaar woont schrijver en journalist Pauline de Bok in de stad, de andere helft leeft ze in een verbouwde koeienstal in Noordoost Duitsland. Ze schrijft over wat er allemaal leeft op en rond haar erf, en over de poel die voor het eerst in twintig jaar droog staat.

De poel staat symbool voor wat er allemaal misgaat in de natuur: klimaatverandering, verdroging en achteruitgang van de biodiversiteit. De nachtegaal blijft weg, de lepelaars komen steeds vaker. De droogte heeft de vegetatie uitgedund en plaats gemaakt voor kleefkruid. Ze probeert het tij te keren, legt een leemplas aan voor de zwaluwen, vleermuizen en insecten en vecht tegen kleefkruid en bramen. Maar helpt het?

De Poel genomineerd voor Jan Wolkers Prijs

foto: Gwen Rochat

Pauline de Bok leest voor uit haar boek De poel ©Gwen Rochat

Terra Ultima - Raoul Deleo (Uitgeverij Lannoo)

Terra Ultima, van kunstenaar en illustrator Raoul Deleo is de vijfde genomineerde voor de Jan Wolkers Prijs 2021. In dit prentenboek nemen Deleo en zijn virtuele biograaf 'Noah J. Stern' de lezer mee op een ontdekkingsreis naar het einde van de wereld, waar hij de meest fantasievolle, of liever: fantastische dieren ontmoet.

Tijdens een kanotocht door de Biesbosch, waar Deleo veel inspiratie zegt te hebben gevonden voor zijn kabinet van fantastische dieren, vertelt Deleo over zijn tochten door Terra Ultima. "Ik heb het gevonden met hulp van een oude kaart op een gezonken VOC-schip", zegt hij. "Verder weet niemand waar het ligt, en dat wil ik graag zo houden. Anders zou het maar onder de voet worden gelopen door toeristen."

Terra Ultima | Nominatie Jan Wolkers Prijs 2021

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie