Binnenland
BNNVARA

Jan Wolkers Prijs 2021: deze boeken staan op de shortlist

foto: JWPfoto: JWP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan Wolkers Prijs 2021: deze boeken staan op de shortlist

Nog vijf boeken zijn in de race voor de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek. De shortlist is zondag bekend gemaakt in het BNNVARA-programma Vroege Vogels op NPO Radio 1. Er zijn meer dan 130 boeken ingezonden, die zijn verschenen tussen 1 juni 2020 en 1 juni 2021: veldgidsen, monografieën, kinderboeken, poëziebundels, naslagwerken en romans. Op zondag 24 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de uitzending van Vroege Vogels op NPO Radio 1.

Shortlist Jan Wolkers Prijs 2021:

'De onderwereld van de tuin' – Romke van de Kaa - Uitgeverij Atlas Contact

Een boek over larven, wormen, miljoenpoten, amoeben, schimmels, maar ook de mol. Romke van de Kaa vertelt op een aanstekelijke manier over de fascinerende wereld in de bodem. ‘Met de geur van verse aarde in je neus begin je te beseffen dat er onder je voeten misschien nog wel meer tuin is dan daarboven’.

'Biografie van een vlieg' – Jaap Robben en Paul Faassen (ill) - Uitgeverij Loopvis

Een ontroerend boekje van 64 pagina’s waarin het levensverhaal van een vlieg wordt verteld. Van wieg tot graf. Elk hoofdstuk beschrijft een dag uit het leven van de hoofdpersoon: een immer enthousiaste vlieg, die vriendschap sluit met een pedante buizerd en volop geniet. Hoe kort dat leven ook is.

'Terra Ultima' – Raoul Deleo - Uitgeverij Lannoo

Een bijzonder verslag van een fictieve ontdekkingsreis: de ontdekking van een nieuw continent, waar de natuur haar gang kon gaan zonder ingrijpen van de mens. Ontdekkingsreiziger Raoul Deleo vindt dit Terra Ultima na een jarenlange zoektocht. In het boek staan onder meer prachtige tekeningen van nieuw ontdekte dieren, zoals de Zeepadkwal en Poseidon’s gorillrus.

De Poel – Pauline de Bok - Uitgeverij Atlas Contact

Een mooie beschouwing over de rol van de mens in de natuur. Pauline de Bok beschrijft de belevenissen rond haar Noord-Duitse huis, dat omringd wordt door bossen, meren en landbouwgebieden. Over de natuur die wordt bedreigd, onder meer door klimaatverandering. De poel bij haar huis, die voor het eerst in 20 jaar droog staat is een teken aan de wand.

De Ontdekking van de natuur – Hans Mulder - Uitgeverij Terra

Een boek dat vol staat met fascinerende verhalen uit honderden jaren natuurhistorie. Over vogels zonder poten, bijzondere insecten en draken, die ooit nog gewoon tot het dierenrijk werden gerekend. En over Antonie van Leeuwenhoek, die met behulp van de door hemzelf gemaakte microscoop bacteriën in zijn eigen tandplak ontdekte.

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De prijs wordt dit jaar voor de negende keer uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels).

Eerdere winnaars van de prijs zijn: Valerie Trouet – Wat bomen ons vertellen (2020), Marente de Moor – Foon (2019), Menno Schilthuizen – Darwin in de stad (2018), Dik van der Meulen - De kinderen van de nacht (2017), Albert Beintema - De grutto (2016), Louis Schoonhoven e.a. - Niet zonder elkaar (2015), Remco Daalder - De gierzwaluw (2014) en Simon van der Geest – Spinder (2013).

In 2017 kreeg Koos van Zomeren de Jan Wolkers Oeuvreprijs.

Jan Wolkers Prijs 2021: deze boeken staan op de shortlist

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie