Binnenland
BNNVARA

'Red het klimaat, bescherm het Veen!'

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Red het klimaat, bescherm het Veen!'

Red het klimaat, bescherm het veen! Dat is de boodschap die de Nederlandse professor Hans Joosten al vele jaren verkondigt. Want, in veen ligt veel meer CO2 opgeslagen dan in alle tropische regenwouden bij elkaar, vertelt Joosten in Vroege Vogels. Afgelopen week kreeg de professor uit handen van de Duitse Bondspresident Steinmeier de prestigieuze 'Umweltpreis' uitgereikt voor zijn werk.

Duitse milieuprijs voor Nederlandse veenprofessor

Veen is feitelijk een dikke laag oud plantenmateriaal en bevat dan ook enorm veel koolstof. Doordat het meeste veen op de wereld wordt drooggelegd, bijvoorbeeld om er landbouw op te kunnen bedrijven, 'oxideert' al dat veen. Simpel gezegd: het verbrandt en vliegt als CO2 de lucht in. "Wie een glas melk drinkt uit de veenweide, stuurt indirect dan ook dezelfde hoeveelheid CO2 de lucht in als het verbranden van twee liter benzine", becijfert Joosten.

Meer koolstof dan het tropisch regenwoud

De hoeveelheid veen die onder andere in de Nederlandse veenweiden ligt opgeslagen is gigantisch, zegt Joosten. "Een laag veen van slechts 15 centimeter bevat net zoveel koolstof als een tropisch regenwoud. Anderhalve meter veen staat dus voor tien tropische regenwouden! Het potentieel om te het klimaat te beschermen is dus gigantisch."

Hou het nat!

Willen we echt serieus werk maken van de bescherming van ons klimaat en de doelen van 'Parijs', dan zit er volgens Joosten maar één ding op: hou het veen nat. Dat betekent dat je er niet meer op de traditionele manier op kunt boeren, maar dat is volgens de hoogleraar geen probleem. "Met 'natte landbouw' of 'paludicultuur' valt ook een prima boterham te verdienen. Door lisdodde te verbouwen op natte veengrond, kun je bijvoorbeeld uitstekende bouwmaterialen produceren."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie