Binnenland
BNNVARA

Bijzondere wereldprimeur in Nederland: een Tiny Sea Forest in het Grevelingenmeer

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Bijzondere wereldprimeur in Nederland: een Tiny Sea Forest in het Grevelingenmeer

Afgelopen vrijdag is in de Grevelingen het eerste Tiny Sea Forest ter wereld geopend. Het is een onderwaterbos met zeegras, schelpdieren, boomstammen en andere structuren, bedoeld om de onderwaternatuur een handje te helpen. De opening is gedaan door schoolkinderen, die het als buitenleslokaal kunnen gaan gebruiken, en Vroege Vogels was daar bij.

Tiny Sea Forest

Tiny Forests bestaan al langer, maar dan op het land: dichtbegroeide, inheemse bosjes ter grootte van een tennisbaan. Kinderen leren in dit ‘buitenlokaal’ over de Nederlandse natuur: vlinders, vogels, kleine zoogdieren en bijen, die hier een prettig verblijf vinden. 'Tiny Forest' is een initiatief van IVN Natuureducatie, en ook het Tiny Sea Forest komt uit hun koker. Daarnaast zijn Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer bij het Tiny Sea Forest betrokken.

Dynamiek in de Grevelingen

Een studententeam van Hogeschool Zeeland heeft onderzoek gedaan naar de inrichtingsvormen van dit bos. Thijs Poortvliet van Rijkswaterstaat Zee en Delta ziet het vooral als een middel om meer dynamiek in de Grevelingen te krijgen. Die is voor een groot deel verdwenen door de aanleg van de Deltawerken. Om die reden wordt er al langere tijd geëxperimenteerd met het aanplanten van Groot zeegras. Zeegras is belangrijk als kraamkamer en voedsel voor vissen, zeeduizendpoten en krabben.

foto: Vroege Vogels

Tiny Sea Forest Grevelingenmeer

Kennismaken met onderwaternatuur

Daphne Teeling, regiodirecteur IVN Natuureducatie onthult aan het begin van de dag het informatiebord en leerlingen zetten een gebiedseigen soort uit en leggen de eerste hand aan het onderwaterbos. Na de symbolische opening volgen de leerlingen een buitenlesprogramma waarin ze kennismaken met de onderwaternatuur.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie