Afvalberg groeit ondanks goede wil: 'We recyclen ons hier niet uit'
- Nieuws
- Afvalberg groeit ondanks goede wil: 'We recyclen ons hier niet uit'
Nederlanders scheiden massaal hun afval, maar het totale afvalvolume daalt nauwelijks. Experts pleiten voor minder consumptie en betere regelgeving. "Het beste afval is geen afval, maar je kunt er zelf al een boel tegen doen", zegt Wendy de Wild, directeur van de afvalbranchevereniging NVRD, bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
De wil om minder te verspillen lijkt er wel te zijn, maar toch verbruiken we niet minder. Volgens De Wild zit het echte probleem dieper. "We recyclen ons er niet uit. Het begint bij minder produceren en minder kopen." Alleen al aan huishoudelijk afval produceren we jaarlijks bijna 9 miljard kilo, wat nog maar 15 procent van het totaal is. Bedrijven zijn verantwoordelijk voor maar liefst 85 procent van al het afval in Nederland.
Meer dan supermarkten
De Wild wijst erop dat armoede en afvalproductie niet automatisch samengaan. "Er zijn landen waar mensen minder rijk zijn, maar ook veel minder afval produceren. Het zit in onze consumptie." Een veelgehoorde frustratie is dat supermarkten en andere bedrijven afval nauwelijks scheiden. Toch zijn ook zij bij wet verplicht dat te doen. "Maar toezicht schiet al snel tekort en gemakzucht speelt een grote rol", stelt De Wild.
Ook studenten ervaren dat het lastig is om afval te vermijden. "Als je druk bent, is het moeilijk te plannen", klinkt het. De Wild raadt aan om te beginnen bij kleine keuzes: herbruikbare flessen, tweedehandskleding en simpelweg minder kopen. "Afval is niet alleen verpakkingsmateriaal, het gaat net zo goed over kleding en technologie. Je voetafdruk wordt veel kleiner als je hergebruikt."
Niet weggooien, maar aanpassen
Martine Groenewegen van circulair initiatief Ontknopen pleit ervoor om afval als grondstof te zien. "Wat bij de milieustraat ligt, is vaak nog goed bruikbaar." De Wild is het daarmee eens en ziet circulaire ambachtscentra als deel van de oplossing. "Als iets eenmaal in de container ligt, is het wettelijk gezien afval. Daarom proberen we ontwerpers en producenten al eerder te bereiken met verbeterpunten voor de dingen die ze maken."
Zwervend probleem
Een ander groeiend probleem is zwerfafval. "Het is beschamend wat mensen uit hun autoraam gooien", zegt De Wild. Dat gedrag komt vooral voor bij jonge mannen, blijkt uit onderzoek van Rijkswaterstaat. "We hebben wetgeving, boetes en campagnes, maar uiteindelijk is het een kwestie van opvoeding en bewustwording. En ja, ook minder kopen. Want dan hoef je ook minder weg te gooien."
De Wild vertelt dat meerdere tips te vinden zijn op weekzonderafval.nl. Daar staan praktische adviezen over afvalvrij leven, van voedsel tot kleding en schoonmaakmiddelen. "Het beste afval is geen afval", zegt de Wild.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!