Politiek
KRO-NCRV

Europees alternatief nodig voor Microsoft? 'Verwevenheid met Amerikaanse software gaat heel ver'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Europees alternatief nodig voor Microsoft? 'Verwevenheid met Amerikaanse software gaat heel ver'

Karim Khan, hoofdaanklager bij het Internationaal Strafhof, kon van de ene op de andere dag niet meer in zijn Microsoft-account. Het account blijkt geblokkeerd als gevolg van de sancties die Trump heeft ingesteld. In ons land maken we massaal gebruik van de Amerikaanse software. Niet alleen particulieren maken er gebruik van, maar ook overheden, ziekenhuizen en ons bedrijfsleven. Is het een te groot risico om het tech-product te blijven gebruiken? En is er überhaupt een alternatief? "Dit wordt een overgangsproces waar we doorheen moeten en dat nooit klaar zal zijn", zegt Bart Grootshuis, lid van het Europees Parlement (VVD), bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Overheden maken zich zorgen dat Amerika toegang krijgt tot gevoelige informatie. Met het voorval bij Khan lijkt die zorg gevalideerd te worden. "De zorg wordt inmiddels ook breed gedragen binnen bedrijven", zegt Pieter Klok, hoofdredacteur van de Volkskrant.

Gemakzucht

Klok vertelt dat de Volkskrant een aantal jaar geleden volledig overgestapt is naar Google. "Het gaat niet per se om het technische aspect dat in Europa niet uitgevoerd kan worden, Amerika heeft een economische voorsprong", stelt Klok, waardoor bedrijven zoals Microsoft en Google de meest praktische en betaalbare opties kunnen leveren. "De verwevenheid van Microsoft in onze samenleving gaat heel ver", zegt Bert Hubert, software-expert en voormalig toezichthouder van Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Waarom er in Europa geen zelfde soort systeem te verkrijgen is, komt volgens Hubert en Inge Bryan, cybersecurity-expert, door gemakzucht en vertrouwen, waar nu wel degelijk aan getwijfeld wordt. "En terecht", zegt Bryan. Afhankelijkheid van enkele partijen is sowieso iets om over na te denken volgens de cybersecurity-expert. "Maar we kunnen ook niet in één keer van Microsoft afstappen."

Bryan stelt wel dat er een boel processen zijn die niet via de Microsoft-cloud hoeven te draaien en dat we in Europa veel te veel opslaan. "We moeten ervoor zorgen dat onze IT-huishouding op orde is en werken aan alternatieven. Maar dat is een proces dat over jaren structureel ontwikkelen gaat."

Alternatief?

Grootshuis, lid van het Europees Parlement (VVD), vertelt dat er inderdaad meer vanuit Europa geregeld zou moeten worden, in plaats van onze processen massaal via Amerikaanse clouds te laten draaien. De Europese Commissie komt zo met de opzet om Europese cloud- en AI-modellen te ontwikkelen. "Dat zal niet gelijk zo goed zijn als Microsoft, maar we moeten bij de basis beginnen", zegt Grootshuis. De Europarlementariër verwacht dat bedrijven met de meest gevoelige data, zoals de gezondheidszorg en overheden, het eerst zullen worden gevraagd om over te stappen naar de Europese modellen.

Ook pleit Grootshuis voor het produceren van geavanceerde chips in Europa, aangezien Amerika deze niet meer aan Europa verleent. "Ze willen dat wij twee jaar achter blijven lopen op hun technologie. Naar mijn mening een vorm van digitale kolonisatie", zegt Grootshuis. "Waar we nu in terechtkomen, is een overgangsproces waar we doorheen moeten en dat nooit klaar zal zijn."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie