Binnenland
KRO-NCRV

Steeds meer mensen zonder rijbewijs de weg op, neemt verruwing toe?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer mensen zonder rijbewijs de weg op, neemt verruwing toe?

Steeds meer mensen worden betrapt op rijden zonder geldig rijbewijs of kentekenpapieren. Verruwing en lak hebben aan de regels neemt toe, zien ze bij het CBR. "Ik zou het niet in m'n hoofd halen om zonder rijbewijs de weg op te gaan, maar duizenden doen het", zegt directeur Alexander Pechtold bij Spraakmakers.

Het aantal mensen dat gepakt wordt voor rijden zonder rijbewijs of kentekenpapieren neemt al jaren toe, blijkt uit onderzoek van persbureau ANP. In 2013 waren het er nog 2.600, in 2019 bijna 3.700 en alleen al in het eerste half jaar van 2023 zijn het er ruim 6.400.

Pechtold kan zich er niet in verplaatsen. "Ik zou het toch niet in m'n hoofd halen om zonder rijbewijs of met een ingenomen rijbewijs alsnog te gaan rijden? Maar duizenden doen het."

Mensen voelen zich onaantastbaar

Waar ligt dat aan? Dat is moeilijk te zeggen, vertelt de CBR-directeur. Maar hij ziet dat steeds meer mensen lak aan de regels hebben. Het is een ontwikkeling die op veel plekken plaatsvindt, maar zeker op de weg. Want mensen voelen zich onaantastbaar in 'dat ding', zegt Pechtold.

"In die auto vertoon je ander gedrag dan bijvoorbeeld wanneer je met een winkelwagentje in een supermarkt tegen iemand aantikt. Dan zeg je wat sneller sorry. Je kan vanuit een auto geen excuses aanbieden. Het agressievere gedrag, het alleen op de wereld-gedrag, dat zie je veel in het verkeer. Weet u hoeveel verkeersovertredingen er vorig jaar geweest zijn? 8 miljoen."

Fysiek gevaar voor examinator

Ook in de lokalen van het CBR zien ze het. "Een theorie-examen wordt zo door sommigen gezien als een gokje. Het slagingspercentage is bij ons nog geen 40%. En de uitslag van een praktijkexamen krijg je tegenwoordig ook niet meer in de auto te horen. Gewoon vanwege het fysiek gevaar voor de examinator."

Zorgelijk, vindt Pechtold. "Als eindverantwoordelijke voor het CBR maak ik me wel eens zorgen over de verharding aan onze balies en aan hoe mensen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie