Binnenland
KRO-NCRV

'Hardrijders beseffen niet dat ze anderen van het leven kunnen beroven'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Hardrijders beseffen niet dat ze anderen van het leven kunnen beroven'

Met hoge snelheid door de bebouwde kom scheuren of rijden onder invloed van drugs, wie hiervoor van de weg gehaald wordt kan een verplichte gedragscursus bij het CBR verwachten. Dit is volgens CBR-directeur Alexander Pechtold hard nodig, zegt hij bij Spraakmakers.

Alexander Pechtold en Robert Mazier over nieuwe verkeerscursussen: 'drugs en verkeer'

Weggebruikers die met een slok op achter het stuur kruipen, worden al naar een cursus gestuurd. Vanaf april wordt dit dus uitgebreid. Volgens Pechtold is zo’n cursus geen straf, maar is het bedoeld om bewustwording te creëren. "Je wil dat het gedrag van deze weggebruikers gaat veranderen. Mensen die meer dan 70 kilometer per uur te hard rijden beseffen zich gewoon niet dat ze daarmee een ander van het leven kunnen beroven."

'Niet meteen veroordelen'

Robert Mazier geeft deze trainingen voor het CBR. Hij vindt het vooral goed dat mensen hierdoor juist de kans krijgen om hun rijgedrag te veranderen. "Het is belangrijk dat je de cursisten niet meteen veroordeelt", legt hij uit. "Je moet met de mensen in gesprek en uitzoeken waar dit gedrag bij hen vandaan komt."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie