Binnenland
NOSNTR

Toename in fraude bij theorie-examens voor autorijbewijs

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Toename in fraude bij theorie-examens voor autorijbewijs

Het CBR ziet de afgelopen tijd een flinke toename in professionele vormen van fraude bij theorie-examens voor het rijbewijs. Het gaat daarbij om examenkandidaten die bijvoorbeeld kleding dragen met verborgen camera’s en oordopjes dragen waar antwoorden in worden gefluisterd.

Toename in fraude bij theorie-examens voor het rijbewijs

"We nemen ongeveer een miljoen examens per jaar af en we zien bij de gewone B-rijbewijzen de laatste tijd dit soort fenomenen", zegt algemeen directeur van het CBR, Alexander Pechtold, in Nieuws en Co. "Dat is niet normaal, dat is slecht voor de verkeersveiligheid. Sommige van deze mensen hebben mij verteld dat ze meer dan 2000 euro betalen voor dit geintje."

Motief

Volgens Pechtold is de afgelopen weken minimaal 1 fraudeur gepakt en heeft het CBR inmiddels speciale apparatuur aangeschaft om de fraude tegen te gaan. "Ik vind het niet normaal dat je voor een examen als voor de auto zoveel moet investeren om examen te doen", vertelt hij. "Wat er achter zit is moeilijk te zeggen. Gemakzucht, denken dat je het op die manier kan halen, maar ik vind het een hoop geld."

De algemeen directeur durft niet veel te speculeren, maar hij denkt dat het misschien ook wel te maken heeft met het feit dat het Nederlandse rijbewijs ook een identificatiemiddel is. "Dat is lang niet zo in alle landen, het zou daarmee te maken kunnen hebben. We zien over het algemeen veel mensen die nog niet zo lang in Nederland zijn. Dat zal nog moeten blijken."

Examenfraude

Het CBR wil nu dat examenfraude steviger wordt aangepakt. "En dan dat het nationaal bekeken wordt", zegt Pechtold. "Wij doen nu als CBR aangifte bij de lokale locatie waar dat voorkomt. Dat zijn er zo’n 20 in Nederland, maar dan wordt het weer anders behandeld in Haarlem dan in Breda of Arnhem."

Daders

"Ik denk dat dit een georganiseerde vorm van misdaad is", zegt Pechtold. "Dit is niet een spiekbriefje, wat we vroeger misschien allemaal hebben gedaan. De oortjes die wij aantreffen in het oor moeten gewoon met een pincet worden verwijderd. Zo klein zijn ze, zo handig is die apparatuur. Daar moet professioneel iets achter georganiseerd zijn, wij vermoeden dat wel." Het CBR hoopt dan ook de politie meer ruimte krijgt om onderzoek te doen naar het examenfraude. "Dat de politiek de handschoen oppakt door examenfraude nu echt strafbaar te maken. Als ik zie waar ze nu mee wegkomen, is dat een boete of een schikking of een taakstrafje."

"Uiteindelijk draait het om de verkeersveiligheid in Nederland. Wij als CBR willen kunnen garanderen dat iedereen, die na een theorie- en praktijkexamen de weg opgaan, ook echt rijvaardig is en instaat is om aan het verkeer deel te nemen."

NC CBR

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie