Binnenland
BNNVARA

Jan Wolkers Prijs 2022 gaat naar Tijs Goldschmidt

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan Wolkers Prijs 2022 gaat naar Tijs Goldschmidt

Het boek Wolven op het ruiterpad van Tijs Goldschmidt wint dit jaar de prijs voor het beste natuurboek van Nederland. De tiende Jan Wolkers Prijs is uitgereikt tijdens de live-uitzending van het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels in Kasteel Oud Poelgeest in Oegstgeest.

Video niet beschikbaar

'Wolven op het ruiterpad' is verschenen bij uitgeverij Athenaeum en is een essaybundel over een twintigtal onderwerpen over 'mensen en andere roedeldieren'. Volgens de jury is het boek waar 'de liefde en bezieling van elke pagina afdruipt'.

In het juryrapport staat dat het een boek is dat je meeneemt, 'en betovert over de rijkdom die de natuur te bieden heeft. Waarin elke noot loepzuiver gezongen wordt en elk woord op z’n plaats staat. Een boek dat alleen kan worden geschreven wanneer de maker beschikt over kennis, gezag en talent om dat uit te serveren. Een boek kortom dat uitblinkt door een meesterlijke stijl'.

Juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen over de winnaar: ‘Erudiet en met gezag, een vlotte pen en een vleugje subtiele humor beschrijft Goldschmidt de natuur van nu - en niet in de laatste plaats de mens daarin. Alleen zo kan een essay over de Vinexwolf eindigen met de regels: ‘Als ik een wilde wolf was die argeloos de Nederlands-Duitse grens was gepasseerd, zou ik het wel weten. Snel boodschappen doen en wegwezen’.

Overige genomineerden

De andere genomineerden voor de tiende editie van de Jan Wolkers Prijs waren:

Het lied van de spreeuw – Octavie Wolters (uitgeverij Ploegsma)

Jac. P. Thijsse; Nu ga ik er eens op uit – Marga Coesèl (uitgeverij Van Oorschot)

Verhalen van de fladdertak - Margaretha van Andel (uitgeverij Lemniscaat)

De vogel en de componist - Fernand Rochette (uitgeverij Sterck en de Vreese)

Jan Wolkers Prijs

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De prijs wordt dit jaar voor de tiende keer uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels).

Eerdere winnaars

Eerdere winnaars van de prijs zijn: Hans Mulder – De ontdekking van de natuur, Valerie Trouet – Wat bomen ons vertellen (2020), Marente de Moor – Foon (2019), Menno Schilthuizen – Darwin in de stad (2018), Dik van der Meulen - De kinderen van de nacht (2017), Albert Beintema - De grutto (2016), Louis Schoonhoven e.a. - Niet zonder elkaar (2015), Remco Daalder - De gierzwaluw (2014) en Simon van der Geest – Spinder (2013).

In 2017 kreeg Koos van Zomeren de eerste Jan Wolkers Oeuvreprijs.

Tijs Goldschmidt wint Jan Wolkers Prijs 2022

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie