Binnenland
BNNVARA

Hans Mulder wint Jan Wolkers Prijs 2021

foto: Hans Mulderfoto: Hans Mulder
  1. Nieuwschevron right
  2. Hans Mulder wint Jan Wolkers Prijs 2021

De Jan Wolkers Prijs 2021, de prijs voor het beste natuurboek, gaat naar het boek De ontdekking van de natuur van Hans Mulder. De prijs is uitgereikt tijdens een live-uitzending van Vroege Vogels. De ontdekking van de natuur is verschenen bij uitgeverij Terra Lannoo en bestaat uit twintig verhalen waarin te lezen is hoe de kijk op de natuur in de wereld door de eeuwen heen is veranderd.

Een rasverteller

Juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen over de winnaar: "De conservator natuurhistorische collecties van de UvA had door corona en een verbouwing van de Artis-bibliotheek even weinig om handen, en greep die kans aan voor het schrijven van verhalen over 400 jaar natuurhistorische wetenschap. Zelden pakte die ambitie zo goed uit als in het geval van Mulder. Hij is een rasverteller, schrijft toegankelijk en weet de lezer zo een boek lang bij de les te houden - geholpen door vleugjes ironie en een riante verzameling illustraties en klassieke prenten.

De jury koos uiteindelijk voor het boek dat ons het meeste greep, door de inkijk in een wereld die we beter leren kennen. Voor een boek dat nog jaren in de kast zal staan als een nieuwe klassieker. Voor een verteller die de lezer van begin tot einde weet te boeien. Voor een uitgever die zichtbaar oog heeft voor kwaliteit en die ook alle ruimte geeft, in woord en beeld."

De andere genomineerden voor de negende editie van de Jan Wolkers Prijs zijn:

De onderwereld van de tuin – Romke van de Kaa - Uitgeverij Atlas Contact

Biografie van een vlieg – Paul Faassen en Jaap Robben - Uitgeverij Loopvis

De Poel – Pauline de Bok - Uitgeverij Atlas Contact

Terra Ultima – Raoul Deleo en Noah J. Stern - Uitgeverij Terra Lannoo

Jan Wolkers Prijs

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De prijs is dit jaar voor de negende keer uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels).

Eerdere winnaars van de prijs zijn: Valerie Trouet – Wat bomen ons vertellen (2020), Marente de Moor – Foon (2019), Menno Schilthuizen – Darwin in de stad (2018), Dik van der Meulen - De kinderen van de nacht (2017), Albert Beintema - De grutto (2016), Louis Schoonhoven e.a. - Niet zonder elkaar (2015), Remco Daalder - De gierzwaluw (2014) en Simon van der Geest – Spinder (2013).

In 2017 kreeg Koos van Zomeren de eerste Jan Wolkers Oeuvreprijs.

Welk boek wint de Jan Wolkers Prijs 2021

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie