Binnenland
BNNVARA

Wie wint morgen de Jan Wolkers Prijs? Dit zijn de genomineerden

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie wint morgen de Jan Wolkers Prijs? Dit zijn de genomineerden

Morgen wordt in Vroege Vogels de winnaar van de Jan Wolkers Prijs bekendgemaakt. Wie maken kans op de felbegeerde award voor beste Nederlandse natuurboek van 2022?

Nog vijf boeken zijn in de race voor de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek. Er zijn meer dan 140 boeken ingezonden, die zijn verschenen tussen 1 juni 2021 en 1 juni 2022: veldgidsen, monografieën, kinderboeken, poëziebundels, naslagwerken en romans. Dit is de shortlist:

Het lied van de spreeuw – Octavie Wolters - uitgeverij Ploegsma

De spreeuw vliegt over het land en wil zingen over al het moois dat hij ziet. Hij vraagt de vogels die hij kent om raad: wat moet ik in elk geval niet vergeten te vertellen? Het boek Het lied van de spreeuw van Octavie Wolters vertelt het verhaal van een spreeuw die diverse vogels langs gaat om hen te vragen hoe mooi de natuur is. Zo vertelt de uil aan de spreeuw dat de nacht allerlei kleuren heeft, niet zwart maar als je goed kijkt allerlei kleuren bij elkaar.

De afbeeldingen in het boek zijn linosneden van schrijver en beeldend kunstenaar Octavie Wolters. Juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen: "Het is ontroerend van eenvoud, en je ziet een beheersing en vakmanschap. Er zitten allerlei foefjes en geintjes in het boek."

Video niet beschikbaar

Wolven op het ruiterpad - Tijs Goldschmidt - uitgeverij Athenaeum

In deze essaybundel zijn verhalen te lezen over wilde tulpen, over exoten, maar ook over de comeback van de wolf naar Nederland. En over de racistische achtergronden van de zoektocht naar de yeti; een fabeldier, dat dreigt te veranderen in de manager van pretpark Himalaya. Juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen: "Hij heeft een prachtige pen, hij is een autoriteit, hij doet het met kennis van zaken en met een mooie stijl."

Video niet beschikbaar

Jac. P. Thijsse; Nu ga ik er eens op uit – Marga Coesèl - uitgeverij van Oorschot

Hij was misschien wel de bekendste voorvechter van natuurbescherming van ons land. Jac. P. Thijsse werd beroemd dankzij de Verkadealbums. Maar dat hij ook dagboeken bijhield is minder bekend. In Nu ga ik er eens op uit zijn de twee oudste dagboekdelen van Thijsse te lezen. Met een uitgebreide toelichting van Marga Coesèl.

Juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen: 'Het is prachtig uitgegeven, met heel veel illustraties, een beetje in de stijl van de Verkade-albums, die altijd verbonden zijn met Thijsse. Het is een heel aantrekkelijk boek.'

Video niet beschikbaar

Verhalen van de fladdertak - Margaretha van Andel en Marieke Nelissen (ill) - uitgeverij Lemniscaat

Van de ongewenste wilg en de ontevreden baobab tot het kromme sparretje. Dit boek is een raamvertelling van sprookjes, mythen en legendes over betoverde bomen en wonderlijke bossen. Het zijn verhalen van over de hele wereld, ‘verteld’ door bestaande monumentale bomen, zoals de Filipijnse regenboogboom of Old Tjikko uit Zweden.

De dikke boom van Verwolde is de dikste eik van Nederland, en al 500 jaar oud. Dat hij zo oud is, is volgens Margaretha de kern van wat een boom zo magisch maakt. "Dat die boom er al die tijd stond, terwijl wij allemaal aan het rondfladderen waren" zegt ze.

Juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen: 'Het is een kinderboek, maar als volwassene lees je het met veel plezier. Het is een hele rijke verzameling van verhalen, heel fijn verteld, een aanrader.'

Video niet beschikbaar

De vogel en de componist - Fernand Rochette - uitgeverij Sterck en de Vreese

Van Händel tot Vivaldi en Prokovjef, van Ravel tot André Rieu en Kate Bush en Pink Floyd. Allen lieten ze de zang van vogels in hun muziek weerklinken. Fernand Rochette is al jaren gefascineerd door vogels en hun zang. En dan met name hoe ze als inspiratiebron voor componisten dienen.

Juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen: "Het leuke is, overal staan QR-codes bij en die linken door naar een webpagina. Zo kan je horen dat er een koekoek zit in de eerste symfonie van Mahler. Het is een heel aanstekelijk en aantrekkelijk boek. Een zeer origineel vogelboek."

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie