Programma
BNNVARA

De Nieuws BV

  1. Programma'schevron right
  2. De Nieuws BV

Voor je dagelijkse dosis nieuws, achtergronden en vertier bij BNNVARA. Niet te missen, vanaf 12:00 uur, elke maandag tot en met donderdag met Natasja Gibbs en op de vrijdag staat Stephan Komduur aan het roer.

De Tijdcapsule

De Nieuws BV nodigt gasten uit met één centrale vraag: wat zou jij graag in een tijdcapsule stoppen? Welke voorwerpen, liedjes, gedachten, verhalen, dansen of ga zo maar door, vinden onze gasten zo onwaarschijnlijk belangrijk dat het bewaard moet worden voor een volgende generatie? Want stel dat de wereld toch vergaat, dan hebben wij hopelijk onze tijdcapsule nog! Hier vind je wat er allemaal in onze tijdcapsule zit!

40 jaar 'België' van Het Goede Doel

'België' van Het Goede Doel bestaat 40 jaar en daarom gaat De Nieuws BV terug in de tijd. Hoe zagen de landen in het nummer er 40 jaar geleden uit? Hoe zien ze er nu uit, en: klopt de zin nog die over het land gaat? Verslaggever Rozemarijn Brus spreekt met deskundigen en maakt de balans op. Hier vind je de hele serie.

Grens Bereikt

Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling en mensenrechtenexpert Eduard Nazarski reizen dit jaar langs de buitengrenzen van Europa, om met eigen ogen de vluchtelingensituatie te bekijken. En wij volgen hen. Wat zij aantreffen, wie zij ontmoeten en waar, dat is hier allemaal terug te luisteren.

Dossier Lesbos

De Nieuws BV besteedt regelmatig aandacht aan de vluchtelingen in de kampen op de Griekse eilanden, in de rubriek Dossier Lesbos.

Sinds 2015 zijn er tienduizenden vluchtelingen aangekomen op de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee. De afspraak was dat die verdeeld zouden worden over de landen van de Europese Unie, maar daar komt niets van terecht. Sinds de brand in kamp Moria op Lesbos (2020) is de situatie alleen nog maar erger geworden. Lees meer.

Uit de Boekenkast

In een tijd waarin bushokjes met posters van zoenende mannen niet veilig waren voor geweld, waar 'kankerflikker' wordt gezien als dagelijks taalgebruik en tv-presentatoren het hebben over 'hysterische homootjes' vragen wij ons in De Nieuws BV af: hoe belangrijk is representatie eigenlijk? En wat voor een effect hebben dit soort gebeurtenissen op jonge LHBTI'ers? Daarom onze rubriek: Uit de Boekenkast. In de rubriek vertellen verschillende LHBTI'ers over de eerste keer dat ze hun seksuele of gender-identiteit herkenden in een film, boek, tv-serie of muzikale artiest. Lees meer.

Het Museum voor de Democratie

De democratie blijft een bestuursvorm die altijd ter discussie staat. Er wordt constant aan geschaafd en er wordt nu zelfs gekeken of de Nederlandse parlementaire democratie nog wel toekomstbestendig is: reden genoeg voor De Nieuws BV om het museum van de democratie te openen.

Elke maandag voegt een gastconservator een stuk toe aan de virtuele collectie die hier te bezichtigen is. Door middel van al die stukken en de verhalen die daarbij horen, vertelt het museum het verhaal van onze democratie. Lees meer.