De Nieuws BV

Grens Bereikt

BNNVARA
foto: Stichting Vluchtelingfoto: Stichting Vluchteling
  1. Nieuwschevron right
  2. Grens Bereikt

In de serie Grens Bereikt volgt De Nieuws BV Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling en mensenrechtenexpert Eduard Nazarski. Zij reizen langs de buitengrenzen van Europa, om met eigen ogen de vluchtelingensituatie te bekijken. In De Nieuws BV vertellen ze over wat ze zien, wie ze ontmoeten en waar ze zijn geweest.

Situatie Belarus en Polen

Eduard Nazarski is net terug uit het grensgebied tussen Belarus en Polen. De mensenrechten-expert vertelt dat de bossen daar groter zijn dan de provincie Utrecht, het vanaf 16:00 uur donker is en het er dertien graden onder nul vriest. "Mensen daar op de vlucht weten niet precies waar ze naartoe moeten. Die zijn door Belarussische grenswachters de grens over gezet en op het moment dat ze door Poolse grenswachters gevonden worden, moeten ze dezelfde weg weer terug."

Tineke Ceelen wil 'menselijk migratiebeleid' van Brussel

Dit jaar reizen Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling en mensenrechten-expert Eduard Nazarski langs de buitengrenzen van Europa, om met eigen ogen de vluchtelingensituatie te bekijken. Op dit moment staat Ceelen niet aan een grens, maar in het politieke hart van Europa: Brussel.

Schrijnende situatie opvangkampen in Bosnië

Bosnië maakt deel uit van de beruchte Balkanroute. "Veel vluchtelingen die vanaf vanaf Turkije of Grieken naar Europa willen, komen vaak te voet door Bosnië", aldus Ceelen. Vorig jaar passeerden 120.000 vluchtelingen Bosnië in hun reis naar West-Europa. En het aantal vluchtelingen die deze route zal nemen, gaat alleen maar meer worden, verwacht Ceelen.

Onder de veelal jonge vluchtelingen staat de Balkanroute ook wel bekend als 'the game': een missie die je probeert te voltooien, en als de politie je pakt is het game over. Het einddoel van de 'game' is voor velen het bereiken van West-Europa, vertelt Nazarski.

Meer van Grens Bereikt?

Het komende jaar reizen Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling en mensenrechten-expert Eduard Nazarski langs de buitengrenzen van Europa, om met eigen ogen de vluchtelingensituatie te bekijken. Volg hun reis op via De Nieuws BV.

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie