De Nieuws BV
BNNVARA

Grens Bereikt

foto: Stichting Vluchtelingfoto: Stichting Vluchteling
  1. Nieuwschevron right
  2. Grens Bereikt

In de serie Grens Bereikt volgt De Nieuws BV Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling en mensenrechtenexpert Eduard Nazarski. Zij reizen langs de buitengrenzen van Europa, om met eigen ogen de vluchtelingensituatie te bekijken. In De Nieuws BV vertellen ze over wat ze zien, wie ze ontmoeten en waar ze zijn geweest.

Grens Bereikt: vluchtelingen in Egypte

Mensenrechten-expert Eduard Nazarski en Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling reizen samen langs de randen van Europa om met eigen ogen de situatie van vluchtelingen te zien. Ze zijn net terug uit Egypte. Hoe verhoudt het land zich tot de mensen die Gaza willen ontvluchten? En hoe worden de mensen die Sudan ontvluchten opgevangen?

Situatie Syrische vluchtelingen in Turkije wordt steeds nijpender

Sofie Croonenberg van Stichting Vluchteling en mensenrechten-expert Eduard Nazarski keerden onlangs terug van hun reis naar Turkije, waar ze merkten dat de situatie voor Syrische vluchtelingen steeds nijpender wordt. "Steeds meer mensen krijgen het moeilijk in Turkije", zegt Sofie Croonenberg.

Situatie Belarus en Polen

Eduard Nazarski is net terug uit het grensgebied tussen Belarus en Polen. De mensenrechten-expert vertelt dat de bossen daar groter zijn dan de provincie Utrecht, het vanaf 16:00 uur donker is en het er dertien graden onder nul vriest. "Mensen daar op de vlucht weten niet precies waar ze naartoe moeten. Die zijn door Belarussische grenswachters de grens over gezet en op het moment dat ze door Poolse grenswachters gevonden worden, moeten ze dezelfde weg weer terug."

Tineke Ceelen wil 'menselijk migratiebeleid' van Brussel

Dit jaar reizen Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling en mensenrechten-expert Eduard Nazarski langs de buitengrenzen van Europa, om met eigen ogen de vluchtelingensituatie te bekijken. Op dit moment staat Ceelen niet aan een grens, maar in het politieke hart van Europa: Brussel.

Schrijnende situatie opvangkampen in Bosnië

Bosnië maakt deel uit van de beruchte Balkanroute. "Veel vluchtelingen die vanaf vanaf Turkije of Grieken naar Europa willen, komen vaak te voet door Bosnië", aldus Ceelen. Vorig jaar passeerden 120.000 vluchtelingen Bosnië in hun reis naar West-Europa. En het aantal vluchtelingen die deze route zal nemen, gaat alleen maar meer worden, verwacht Ceelen.

Onder de veelal jonge vluchtelingen staat de Balkanroute ook wel bekend als 'the game': een missie die je probeert te voltooien, en als de politie je pakt is het game over. Het einddoel van de 'game' is voor velen het bereiken van West-Europa, vertelt Nazarski.

Vluchtelingen in Griekenland lijden honger: Europees geld voor opvang 'gaat naar prikkeldraad'

In Griekenland lijden vluchtelingen die een status hebben gekregen honger, zo blijkt uit onderzoek. Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling was in het land eerder deze week. "We geven godsvermogens aan Griekenland voor de zorg voor vluchtelingen. Dat besteden ze vooral aan hekken, prikkeldraad en detentieachtige faciliteiten", zegt Ceelen in De Nieuws BV.

"Het aantal mensen in voedselnood is sterk aan het stijgen', zegt Ceelen. "En dat komt omdat vluchtelingen die erkend zijn, dus die papieren gekregen hebben dat ze in Griekenland mogen blijven, buiten het kamp worden gezet. Ze moeten zelf voor onderdak zorgen. En ze moeten ook zelf zorgen voor werk en voedsel. 'Net als de Grieken zelf', zeggen de Griekse autoriteiten."

'Vluchtelingen op Lampedusa worden in een soort detentiecentrum opgevangen'

Mensenrechtenexpert Eduard Nazarski en Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, zijn net terug van Lampedusa. Op het Italiaanse eiland komen veel mensen aan die vanuit Libië en Tunesië op de boot proberen Europa te bereiken. Ze worden, als ze het halen, opgevangen op een locatie die veel wegheeft van een detentiecentrum, vertelt Ceelen.

"Om het kamp staat een groot hek. Je kunt er nauwelijks doorheen kijken en niet doorheen filmen", omschrijft Ceelen. "Je komt er niet in. Op vier punten wordt het bewaakt door het Italiaanse leger." Op Lampedusa wordt veel geïnvesteerd in veiligheid. Op dit moment is de organisatie in handen van de Italiaanse overheid maar het Rode Kruis gaat het overnemen. Die zijn bezig met het opschonen van de barakken vertelt Nazarski: "Veel slechter dan afgelopen maand kan het niet."

Migratiedeal met Tunesië: 'Cynisch dat je met zo iemand een deal gaat sluiten'

Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, en mensenrechtenexpert Eduard Nazarski reizen langs de grenzen van Europa en zijn aangekomen in Tunesië. Het land waar duizenden vluchtelingen zitten, waar een racistische president zit en waarmee Europa een deal wil sluiten. "Het is cynisch dat je met zo iemand een deal gaat sluiten over kwetsbare mensen", aldus Ceelen in De Nieuws BV.

Aan de grenzen van Hongarije en Servië

De Hongaarse autoriteiten zijn berucht om hun extreem strenge anti-migratiebeleid. Nazarski zag met eigen ogen hoe dat eraan toeging: "Het is duidelijk dat dit beleid goed werkt voor Hongarije. Ze hebben een beleid waarbij aan de grens iedereen tegengehouden wordt. Orban heeft een paar speerpunten: no migrants, no war en no LGBTQ."

Mensen worden geslagen, beschoten en teruggeduwd bij de grenzen, vertelt Nazarski. Deze mensen hebben een ontsnappingspaadje, ze kunnen namelijk bij de ambassades in Belgrado of Kiev asiel aanvragen. Nazarski: "800 hebben geprobeerd asiel aan te vragen in Belgrado, en maar vier kregen toestemming om asiel aan te vragen." Maar hoe kan Hongarije dit doen als EU-land? "Ze trekken zich er geen bal van aan", aldus Nazarski.

Meer van Grens Bereikt?

Het komende jaar reizen Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling en mensenrechten-expert Eduard Nazarski langs de buitengrenzen van Europa, om met eigen ogen de vluchtelingensituatie te bekijken. Volg hun reis op via De Nieuws BV.

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie