De Nieuws BV
BNNVARA

Dossier Lesbos

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dossier Lesbos

De Nieuws BV besteedt regelmatig aandacht aan de vluchtelingen in de kampen op de Griekse eilanden, in de rubriek Dossier Lesbos.


Sinds 2015 zijn er tienduizenden vluchtelingen aangekomen op de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee. De afspraak was dat die verdeeld zouden worden over de landen van de Europese Unie, maar daar komt niets
van terecht. Sinds de brand in kamp Moria op Lesbos (2020) is de situatie alleen nog maar erger geworden.

18-11-2021 Proces tegen hulpverleners op Lesbos

Op het Griekse eiland Lesbos is een strafzaak begonnen tegen 24 hulpverleners, waaronder ook een Nederlander. Natasja Gibbs praat in De Nieuws BV over de rechtszaak met Wies de Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen. Hij is op Lesbos en volgt de rechtszaak op de voet. De hulpverleners worden beschuldigd van verschillende misdrijven, waaronder mensensmokkel.

19-10-2021 Tinkebell over haar arrestatie op Lesbos

Katinka Simonse, ook bekend als kunstenares Tinkebell, werd vorige week opgepakt op het Griekse eiland Lesbos. Na een nacht werd Simonse weer vrijgelaten. Intussen is ze weer terug in Nederland en gaat ze aangifte tegen de Griekse politie en kustwacht. In De Nieuws BV vertelt Simonse over de gebeurtenissen van vorige week en welke stappen ze gaat ondernemen.

13-10-2021 Kunstenaar Tinkebell aangehouden op Lesbos

Kunstenares Tinkebell is op Lesbos om vluchtelingen te steunen. Bij een hulpactie voor nieuw aangekomen vluchtelingen wordt zij gearresteerd. Rikko Voorberg vertelt hoe dat is gegaan.

20-9-2021: Nieuw vluchtelingenkamp op Samos geopend

Op Samos is een nieuw vluchtelingenkamp geopend. Het is het eerste van zeven kampen die met Europees geld worden gebouwd om vluchtelingen op de Griekse eilanden op te vangen. Mensenrechtenorganisaties hebben veel kritiek: het zijn gesloten kampen, die meer weg hebben van gevangenissen dan van opvangkampen. Correspondent Ingeborg Beugel doet verslag.

8-9-2021: Eén jaar na de Moriabrand

Een jaar geleden werd het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos door brand verwoest. Zangeres Laura Jansen was van 2015 tot 2018 als vrijwilliger werkzaam op Lesbos, en keerde er onlangs terug. In De Nieuws BV doet zij verslag van wat zij aantrof. De situatie is er alleen nog maar op verslechterd, de repressie is toegenomen, en zowel onder de bewoners als onder hulpverleners is nauwelijks nog hoop op verbetering. Jansen, die over haar ervaringen het boek Wij zagen een licht publiceerde, beklemtoont dat het niet puur om een humanitaire crisis gaat, maar om een politieke crisis.

1-9-2021 Brussel onderneemt actie tegen pushbacks Griekse kustwacht

In het voorjaar deed Europarlementariër Tineke Strik onderzoek naar de rol van de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex. Toen bleek dat Griekenland actief vluchtelingen terugstuurt naar Turkije, zonder hen de mogelijkheid te bieden asiel aan te vragen. Correspondent Ingeborg Beugel vertelt over de eerste -beperkte- strafmaatregelen die Brussel nu neemt tegen Athene, en legt uit waarom die op deze manier niet zullen werken.

23-6-2021 Journalist Ingeborg Beugel in Griekenland opgepakt

Journalist Ingeborg Beugel -regelmatig te horen in Dossier Lesbos- is gearresteerd in Griekenland, omdat ze een Afghaanse vluchteling onderdak verleent. Volgens een nooit gebruikt wetsartiekel uit 1991 is dat verboden. Beugel kan een jaar gevangenisstraf en een boete van 10.000 euro krijgen. Zij vertelt haar verhaal in De Nieuws BV. Haar collega Linda Polman legt uit dat steeds vaker journalisten en hulpverleners die het opnemen voor vluchtelingen doelwit vormen van overheden.

18-6-2021 Dossier Lesbos: De stand van zaken aan het begin van de zomer

Aan de vooravond van de Internationale Dag van de Vluchteling maken Elselijn Mulders (OxfamNovib) en Jasper van Dijk (SP) de balans op. Ondanks het werk van hulpverlening en humanitaire organisaties lijkt de toestand van de vluchtelingen in Griekenland alleen maar te verslechteren. OxfamNovib constateert in een nieuw rapport een verharding van het Griekse beleid. Pushbacks, geweld tegen asielzoekers (waarbij onder meer een geluidskanon wordt ingezet), maar ook tegenwerking van hulporganisaties. Van Dijk constateert dat er nog altijd onwil is bij de politiek om tot een Europese oplossing te komen. Migratie wordt volgens hem wel weer een belangrijk issue bij de kabinetsformatie.

11-6-2021 Dossier Lesbos: Moriabrand voor de rechter

In Griekenland staan 4 Afghaanse verdachten voor de rechter. Zij zouden de brand in vluchtelingenkamp Moria in september 2020 hebben aangestoken. Ingeborg Beugel vertelt (via een slechte lijn) dat er nauwelijks pers wordt toegelaten bij het proces. Ook aan andere juridische eisen wordt niet voldaan, net als toen in maart twee andere verdachten van de brand werden veroordeeld tot 5 jaar cel. Hun hoger beroep loopt nog. Het Griekse OM lijkt juridische procedures in te zetten om vluchtelingen af te schrikken.

4-6-2021 Dossier Lesbos: Broekers-Knol faalt

De Raad van State heeft een vernietigend oordeel geveld over de aanpak van de zogenaamde Moria-deal door staatssecretaris Broekers-Knol. Ook andere onderdelen van haar beleid, zoals de aanpak ban de achterstanden bij de IND, kunnen de toest der kritiek niet doorstaan. Sander Schaap van Vluchtelingenwerk legt uit waar het allemaal aan schort, en geeft tips voor de kabinetsformatie.

28-5-2021 Dossier Lesbos: Vluchtelingen in Melilla

De afgelopen dagen trokken duizenden vluchtelingen naar de Spaanse exclaves Ceuta en Melilla in Marokko. Dit was mogelijk omdat er door ruzie tussen Marokko en Spanje tijdelijk geen grensbewaking functioneerde. Asha Fleerakkers vertelt over de situatie vanuit Melilla

21-5-2021 Dossier Lesbos: Fotoserie 'Now You See Me Moria'

Zodra de musea weer open gaan zal een reizende fototentoonstelling een bijzonder inkijkje geven in de wereld van vluchtelingen, met als pièce de resistance de fotoserie 'Now You See Me Moria', gemaakt door vluchteling Amir in kamp Moria op Lesbos.

14-5-2021 Dossier Lesbos: "Humaan" kamp Kara Tepe gesloten

Het vluchtelingenkamp Kara Tepe, waar de meest kwetsbare groepen vluchtelingen op Lesbos werden opgevangen, is onverwacht gesloten door de Griekse overheid. Rikko Voorberg doet verslag van de laatste ontwikkelingen.

7-5-2021 Dossier Lesbos: Tineke Strik bezoekt Griekenland

Europees Parlementariër Tineke Strik brengt een bezoek aan Griekenland, onder andere ter voorbereiding van het onderzoek dat zij voor het Parlement doet naar de grensbewakingsorganisatie Frontex. Zij was op Samos, waar een nieuw opvangkamp is gebouwd. Strik vertelt dat het nieuwe kamp meer lijkt op een gevangenis. En ze doet verslag van de gesprekken die zij voerde over de omstreden "pushbacks", het terugsturen van vluchtelingen voordat die asiel hebben kunnen aanvragen.

5-5-2021 Dossier Lesbos: Europe welcomes

De Europese partij VOLT zit sinds kort in de Tweede Kamer en heeft de onderwerpen asiel en migratie hoog op de politieke agenda staan. Kamerlid Marieke Koekkoek legt uit waarom, en vertelt wat er volgens haar nodig is voor een humaan Europees asielbeleid, dat een nieuw Lesbos in de toekomst moet voorkomen.

30-4-2021 Dossier Lesbos: Verdronken vluchtelingen

Vluchtelingen proberen niet alleen via Griekenland om Europa te bereiken. Voor de kust van Libië verdronken deze week nog 130 mensen. Dit jaar lieten al zo'n 600 mensen het leven in de Middellandse Zee. Bob van Dillen van hulporganisatie Cordaid wijt dit hoge aantal aan het stopzetten van de Search&Rescue-missies door de EU. Hij vertelt ook over het monument in Den Haag dat is opgericht om deze slachtoffers te herdenken.

23-04-2021 Dossier Lesbos: Beltegoed voor Samos

Het kamp Vathy op Samos werd ingericht voor 600 vluchtelingen, momenteel verblijven er bijna 4000. Na een grote brand is er behoefte aan alles, maar ook aan contact. Daarom wordt er beltegoed ingezameld voor de smartphones van de bewoners, onder de noemer Samos Calling vertelt Jo van der Spek van Migrant2Migrant. Wekelijks kun je verslagen horen uit het kamp, via radio Patapoe, onder andere het verhaal van rapper Eze Kay uit Sierra Leone.

16-04-2021 Dossier Lesbos: Pushbacks

Het terugbrengen van vluchtelingen naar Turkse wateren door de Griekse kustwacht vóórdat ze asiel hebben kunnen aanvragen. Pushbacks. Het mag niet, maar ze zijn aan de orde van de dag in de Egeïsche Zee, vertelt journalist Ingeborg Beugel. Soms blijft het niet bij terugduwen, maar vallen er slachtoffers. Tot nu toe zonder gevolgen voor de Griekse autoriteiten...

09-04-2021 Dossier Lesbos: Wordt de deal met Turkije over vluchtelingen gecontinueerd?

De voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen en die van de Europese Raad, Michel, bezochten deze week de Turkse president Erdogan. In het nieuws kwam vooral dat er te weinig stoelen waren. Maar er werd ongetwijfeld gesproken over de zogeheten Turkije-deal. Europees Parlementslid Tineke Strik (GL) legt uit waarom Europa die deal met een steeds ondemocratischer leider over vluchtelingen graag wil continueren, terwijl die leidt tot mensonterende situaties in de Griekse vluchtelingenkampen. Ze vertelt ook over de pogingen van de Griekse kustwacht om vluchtelingen te weren, en over wat daartegen te ondernemen valt.

02-04-2021 Dossier Lesbos: Artsen zonder Grenzen over de plannen van de Europese Unie

Medisch coördinator Hilde Vochten van Artsen zonder Grenzen op Lesbos schreef een open brief aan Europees Commissaris Johansson. Johanssons plannen voor nieuwe (gesloten) vluchtelingenkampen in Griekenland zullen nog veel meer vooral psychische problemen opleveren voor de vluchtelingen.

29-03-2021 Dossier Lesbos: EU-commissaris Johansson bezoekt Lesbos en Samos

De Eurocommissaris van Migratie brengt een werkbezoek aan de Griekse eilanden. Zij overhandigt financiële steun voor de bouw van nieuwe -omstreden- vluchtelingenkampen. Europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA) over de nieuwe asielplannen van Brussel.

26-03-2021 Dossier Lesbos: Onderhandelen met Turkije

De Europese regeringsleiders praten op de EU-top onder meer over de relatie met Turkije. De vluchtelingen die in het kader van de "Turkije-deal" klem zitten op de Griekse eilanden, en de eventuele verlenging van die deal, werpen hun schaduw over die gesprekken. Wat kan de top voor hen betekenen? SP-Kamerlid Jasper van Dijk is er somber over.

19-03-2021 Dossier Lesbos: Tineke Ceelen over de gevolgen van de verkiezingsuitslag

Tineke Ceelen, directeur van de Stichting Vluchteling, heeft een dubbel gevoel bij de uitslag van de Tweede-Kamerverkiezingen. Enerzijds verloren veel partijen die het opnemen voor vluchtelingen, en wonnen de VVD, JA21 en FvD, maar anderzijds wordt de rol van het winnende D66 en Sigrid Kaag belangrijk. Kaag kent de situatie in Griekenland en in Syrië, en heeft zich meermalen uitgesproken voor een humaner vluchtelingenbeleid. Intussen verslechtert de (vooral psychische) toestand van de vluchtelingen in de Griekse kampen zienderogen.

12-03-2021 Dossier Lesbos: Vermeende brandstichters Moria veroordeeld

In september brandde vluchtelingenkamp Moria tot de grond toe af. Twee Afghaanse vluchtelingen zijn nu veroordeeld voor brandstichting. Advocaat Adriaan Stoop gaat in op de rechtszaak en het vonnis, en legt uit wat de Griekse overheid beweegt tot streng optreden.

05-03-2021 Dossier Lesbos: Lopend Vuur en #ikbeloof

In de aanloop naar de verkiezingen vragen Migreat en S.O.S Moria aandacht voor een humane behandeling van vluchtelingen. Roos Ykema vertelt over Lopend Vuur, waarbij mensen wandelend of fietsend naar Den Haag trekken. Sanne van der Kooij licht de actie #ikbeloof toe, die politici oproept onderdak en zorg voor vluchtelingen te garanderen.

01-03-2021 Moriadeal controversieel verklaard, toch honderd vluchtelingen in Nederland

Geen vrijdag, toch nieuws in Dossier Lesbos: Omdat het kabinet demissionair is kunnen er geen besluiten worden genomen over vluchtelingen uit Griekenland. De Nieuws BV ontdekte dat de coalitiepartijen die wél meer voor de vluchtelingen willen doen akkoord gingen met het controversieel verklaren van dit beleidsonderdeel om erger te voorkomen. CU-Kamerlid Voordewind reageert, en meldt en passant dat er inmiddels al wèl honderd mensen uit Moria in Nederland zijn aangekomen.

26-02-2021 Dossier Lesbos: Ingeborg Beugel

Journalist Ingeborg Beugel vertelt vanuit Griekenland hoe de regering-Mitsotakis steeds strenger optreedt tegen vluchtelingen en welke consequenties dat heeft.

19-02-2021 Dossier Lesbos: Jasper van Dijk

Tweede-Kamerlid Jasper van Dijk (SP) legt uit waarom het Nederland zelfs na de brand in Moria niet lukt om vluchtelingen op te nemen, hoewel er 180 gemeenten klaar staan om dat te doen.

12-02-2021 Dossier Lesbos: Rikko Voorberg

Theoloog en oprichter van de actiegroep "We gaan ze halen" Rikko Voorberg heeft wekelijks contact met vluchtelingen in Kamp Kara Tepe, dat ook bekend staat als 'Moria 2.0'.

Ster advertentie
Ster advertentie