Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Welke lessen kunnen we leren van sciencefiction?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Welke lessen kunnen we leren van sciencefiction?

Laserzwaarden, ruimteschepen, aliens en artificiële intelligentie komen volop voor in sciencefictionverhalen. Maar kan het ook ons echte leven binnensijpelen? Mediawetenschapper Dan Hassler-Forest vertelt bij Spraakmakers welke lessen we kunnen trekken uit dit literaire genre.

Video niet beschikbaar

"We moeten sciencefiction absoluut serieus nemen", begint Hassler-Forest zijn pleidooi. Niet-kenners scheren sciencefiction allemaal over één kam en dat is niet terecht. "Sciencefiction is in de eerste plaats een genre dat speculeert over wat er morgen en overmorgen en over tien jaar gaat gebeuren."

Intellectuele speculatie

Hassler-Forest zegt dat we afgeleid worden door de visuele effecten die we associëren met sciencefiction. "We denken aan spektakel, films zoals Avatar. Maar het grootste deel van sciencefiction typeert zich door intellectuele speculatie over de toekomst."

'Gewone literatuur'

Bovendien verschilt sciencefiction in de basis van "gewone" literatuur. "Het is nodig omdat gewone literatuur de wereld aanneemt voor wat het is. Die zegt: de wereld is wat het is en daarbinnen navigeren we zoals we dat kunnen en willen."

Vragen stellen

Sciencefiction stelt een aantal vragen, volgens Hassler-Forest. "In wat voor soort wereld zitten we en is die wereld wenselijk? Je wordt altijd uitgenodigd om na te denken over wat er is gebeurd om deze wereld mogelijk te maken. Is dit beter dan de wereld waarin we zitten of juist slechter? Wat maakt het beter of slechter? Dat is het verschil tussen utopie en dystopie. Je wil naar een betere wereld toe, maar wat houdt dat in?"

Een andere belangrijke vraag die vaak voorkomt in sciencefiction: welke rol gaat technologie spelen in ons leven? "We leven nu in een wereld waarin je zonder je smartphone, waar allerlei software op draait, bijna niets kan in het leven. Je bent voortdurend aan het onderhandelen met technologie", zegt Hassler-Forest. "Als we niet uitkijken, wordt alles geregeld door technologie."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie