Wetenschap & Techniek
NOS

Miljoenen voor wetenschappelijk onderzoek naar stress: 'Op deze schaal echt uniek'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Miljoenen voor wetenschappelijk onderzoek naar stress: 'Op deze schaal echt uniek'

Zeven wetenschappelijke projecten in Nederland ontvangen een fors bedrag van het kabinet. Het gaat om een investering van in totaal 142 miljoen euro. Zo krijgt 'Stress in Action' 20 miljoen euro om de komende tien jaar het fenomeen stress te onderzoeken. Het project wordt geleid door hoogleraar psychiatrie Brenda Penninx verbonden aan het Amsterdam UMC en de Vrije Universiteit. Ze is te gast in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

"Stress is een belangrijk thema in ons leven, maar ook een complex thema. Het is moeilijk objectief te maken. Dat is precies wat wij met dit onderzoek willen gaan veranderen. Wij willen stress in het dagelijks leven meetbaar maken zodat we het ook kunnen gebruiken om mensen tools te geven. Vervolgens willen we dat gebruiken om te kijken of stress kunnen reduceren bij mensen", zegt Penninx.

Dagelijks leven

"Er zijn ongelofelijk veel verschillen tussen mensen in hoe stressreactie in hun lichaam plaatsvindt. De emoties, de gedragingen die mensen ontwikkelen. Die zorgen ervoor dat de reacties op stress in elk individu best verschillend kunnen zijn. Dat maakt het zo complex om het te onderzoeken", aldus Penninx.

"Veel stressonderzoek gebeurt op dit moment in labsettings. Mensen gaan naar een lab, een kunstmatige omgeving en daar worden stresstesten gedaan. We hebben er een heleboel van geleerd. We weten wat de acute reactie van het lichaam is op stress. Maar stress gebeurt 24/7 en is juist vervuilend als het chronisch langdurig aanwezig is. Dat kan je niet onderzoeken in het lab. Daarvoor moet je in het dagelijks leven kijken."

Ziekte

"We willen weten waarom en hoe stress leidt tot ziekte. Ook dat gaan we in kaart brengen. Daarom is het project ook tien jaar. Die gaan we volledig gebruiken om de langere termijn te onderzoeken", zegt Penninx. "Op de schaal waarop wij dit willen gaan opzetten, is ons onderzoek echt uniek. En het bedrag is voor Nederlandse begrippen ook heel veel."

oog stress

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie