Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Honden met drugs op? 'Helaas niet uitzonderlijk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Honden met drugs op? 'Helaas niet uitzonderlijk'

Honden die high worden na een wandeling in het park komen vaker voor dan je denkt. Volgens dierenarts Marina Meijer is het allang geen uitzonderlijk incident meer. "We zien vrijwel wekelijks honden binnenkomen met een drugsintoxicatie", zegt de dierenarts bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Meijer legt uit dat het probleem zich vooral voordoet in steden, waar honden tijdens het uitlaten in parken de drugsresten binnenkrijgen.

Slaperig of juist hyper

Vaak gaat het om THC, het werkzame bestandsdeel in cannabis, maar ook cocaïne of opiaten worden aangetroffen. "Het zijn vrijwel altijd honden die plotseling ander gedrag zijn gaan vertonen", aldus Meijer.

De symptomen verschillen per hond. "Sommigen zijn heel slaperig of suf, anderen vallen weg of worden juist hyperactief en schrikachtig." Met name tijdens warme dagen of rondom festivals, wanneer meer mensen en ook meer drugsgebruikers in het park zijn, is het aantal gevallen volgens de dierenarts opvallend hoger.

Niet lang hellen...

De dierenarts adviseert baasjes goed op te letten tijdens het uitlaten. "Zodra eigenaren merken dat hun hond zich anders gedraagt, en zeker als hij iets van de grond heeft gegeten, moet er een alarmbel afgaan." In sommige gevallen kan Norit helpen of het opwekken van braken, maar toch raadt Meijer zelf dokteren sterk af.

"Vaak is het al te laat en is behandeling door een dierenarts noodzakelijk." Honden die zijn blootgesteld aan grotere hoeveelheden drugs kunnen in comateuze toestand raken en moeten dan worden opgenomen en intensief worden gemonitord.

Alfachloralose net zo ernstig

Naast drugsvergiftiging ziet Meijer ook een toename van dieren, met name katten, die worden binnengebracht door inname van muizengif. Het gif heeft vergelijkbare symptomen met een drugsintoxicatie die zich uiten in sloomheid, spiertrillingen en in ernstige gevallen een coma. "Muizengif op basis van alfachloralose wordt steeds vaker gebruikt en dat is erg schadelijk voor huisdieren." Het advies blijft dus om viervoeters uit de bosjes te houden en bij twijfel, altijd direct contact op te nemen met een dierenarts.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie