Binnenland
MAX

Een plantaardig dieet voor je hond: 'Goed voor het dier en het klimaat'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een plantaardig dieet voor je hond: 'Goed voor het dier en het klimaat'

Er zijn meerdere achterliggende redenen waarom steeds meer mensen hun vleesinname verminderen: vanwege het klimaat, dierenwelzijn of gezondheidsredenen. Toch serveren deze mensen aan hun huisdieren vaak nog wel brokken met vlees. Marjolein de Rooij, adviseur dierenwelzijn en oprichter van de Vakbond voor Dieren, pleit in Villa VdB voor een plantaardig dieet voor je hond.

Video niet beschikbaar

Honden kunnen volgens de Rooij prima overstappen naar een veganistisch dieet: "Honden zijn net als wij omnivoren, ze kunnen groot en gezond blijven zonder vlees." Uit onderzoek blijkt zelfs dat honden gezonder zijn als ze plantaardig voedsel eten. "In Engeland bleek uit een onderzoek onder 2500 honden dat de honden die plantaardig aten gezonder waren dan honden die rauw vlees of supermarktbrokken aten", vertelt de Rooij. Katten hebben wel vlees nodig dus voor hen is het moeilijker om plantaardig te gaan eten: "Maar daar krijgen ze in Engeland vaker kweekvlees voorgeschoteld", vertelt de Rooij.

Grootverbruikers

In Nederland leven zo'n 1,7 miljoen honden. "Een hond eet ongeveer het equivalent van 2 tot 4 mensen, afhankelijk van de grootte", vertelt De Rooij. Als al deze honden overstappen naar plantaardig voedsel betekent dat een vermindering voor de veeteelt. Volgens de adviseur voor dierenwelzijn kan elk hondenras overstappen naar een plantaardig dieet: "Voor de verandering van de ecologische pootafdruk maakt het ras wel uit, want de ene hond eet meer brokken dan de andere."

Restvlees

In hondenbrokken wordt voornamelijk slachtafval verwerkt, toch wijst de Rooij erop dat hondenvoer met vlees wel degelijk invloed heeft op de intensieve veehouderij. "Voor dit restvlees wordt geld betaald, het is dus onderdeel van de inkomsten van de veehouderij. Als er wordt gestopt met het gebruiken van dit vlees zal het vlees voor de mens duurder worden en zullen er uiteindelijk minder dieren worden geslacht", legt de Rooij uit.

Volgens de Rooij is het een kwestie van tijd voordat meer mensen hun honden plantaardige brokken gaan voeren. "Als je al jaren denkt dat honden vlees moeten eten, dan moet je even schakelen. De mens heeft hier ook last van: wij kunnen prima zonder vlees, maar mensen denken nog steeds van niet", vertelt de adviseur voor dierenwelzijn. Toch wijst ze op de voordelen van plantaardig voedsel voor je hond: "Het is goed, gezond, draagt bij aan het klimaat en vermindert het leed van dieren in de bio-industrie."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie