Kunnen we (beter) voorbereid zijn op extreme weersomstandigheden? 'Het blijft ons verrassen'
- Nieuws
- Kunnen we (beter) voorbereid zijn op extreme weersomstandigheden? 'Het blijft ons verrassen'
Bosbranden, overstromingen, heftige regenbuien en hittegolven komen steeds vaker voor. In hoeverre kunnen we ons op extreme weersomstandigheden voorbereiden? "De laatste jaren hebben we uitschieters gezien die buiten de verwachtingen vielen", zegt Maarten van Aalst, hoofddirecteur van het KNMI en hoogleraar Klimaat en Rampen aan de Universiteit Twente, bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Hoewel Van Aalst erkent dat de extreme weersomstandigheden ook "meer aandacht" trekken, is het ook "geen toeval". Zo neemt het risico op bosbranden toe, ook in Nederland. "Het wordt warmer en vaker langer droger. Dan kan je de optelsom maken." Van Aalst adviseert dan ook om de (lokale) weerapps in de gaten te houden als je je in het buitenland bevindt.
Uitschieters
"Extreem weer verrast ons nog", vertelt de hoofddirecteur van het KNMI. Tegelijkertijd wordt er wel rekening mee gehouden in de voorspellingen en statistieken. "De laatste jaren hebben we uitschieters gezien die buiten de verwachtingen vielen", gaat Van Aalst verder.
'Ongelooflijk onwaarschijnlijk'
Zo noemt de hoogleraar de extreme hitte in Canada, waarbij het 50 graden werd, als voorbeeld. "Dat was zonder klimaatverandering nooit voorgekomen, maar zelfs mét klimaatverandering was het zo ongelooflijk onwaarschijnlijk dat we ons afvroegen of de patronen sneller gaan dan we verwacht hadden."
Droogte en windrichting
Bovendien zijn er meerdere factoren die meespelen, zoals de droogte van de bodem en de windrichting van die dag. "Zo zie je dat de optelsommen soms dingen missen en je extremen tegenkomt waar we slecht op voorbereid zijn." En hoewel extreem weer de meeste schade veroorzaakt, zijn rampen volgens Van Aalst een optelsom van meerdere factoren.
Oversterfte
Extreem weer heeft ook andere gevolgen, zoals economische schade en oversterfte. "Maar het wordt niet altijd aan hitte toegewezen, terwijl die cijfers sterk gecorreleerd zijn met de hitte", merkt Van Aalst op.
Groene bouw
In de bouw moet ook steeds meer rekening gehouden worden met extreem weer. Eén van de focuspunten zou hitte moeten zijn, meldt Van Aalst. "Een groenere stad is een koelere stad. Het helpt enorm om hitte buiten te houden." Het is dan ook verstandiger om een wit gebouw te bouwen dan een zwarte, aangezien witte gebouwen licht weerkaatsen.
Elfstedentocht
"De meeste verwachtingen zijn dat de zomers heter worden en de winters zachter", concludeert Van Aalst. De kans op een Elfstedentocht neemt dat drastisch af en de kans op extreme hittegolven neemt juist weer toe.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!