Binnenland
KRO-NCRV

Vakanties van de toekomst: 'Afstanden omlaag, minder afhankelijk van vliegen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vakanties van de toekomst: 'Afstanden omlaag, minder afhankelijk van vliegen'

Extreem weer zorgde er vorig jaar voor dat veel vakantiebestemmingen onder druk kwamen te staan. Hitte, droogte, bosbranden, overstromingen of noodweer, het kwam allemaal voorbij. Toch heeft één op de vier toeristen hun aanstaande zomervakantie al geboekt en laat zich niet afschrikken door het extreme weer. Dat kan niet lang meer duren, aldus Harald Buijtendijk. "Die afstanden zullen omlaag moeten en minder afhankelijk moeten worden van het vliegtuig", zegt de toerismeonderzoeker bij Spraakmakers.

De invloed van klimaatverandering op onze vakantieplannen

Business as usual

De zon lonkt en de zomervakanties worden weer volop geboekt. Het is weer "business as usual", ziet Buijtendijk, onderzoeker bij Breda University of Applied Sciences. Uit onderzoek van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) blijkt ook nog eens dat meer toeristen naar het buitenland willen voor hun vakantie. "Tegelijkertijd zie je wel dat ook zaken als klimaatverandering structureel een grotere rol gaan spelen in het vakantiegedrag", vertelt Buijtendijk.

Trends

En dat vertaalt zich weer in een aantal trends. Zo willen reizigers duurzamer op vakantie, passen ze hun vakantiegedrag aan op de bestemming en het (extreme) weer in die de periode. "Het gaat steeds meer spelen", zegt Buijtendijk. Bovendien wordt dat extreme weer "steeds heviger" en zal het vaker voorkomen.

Verschuiving

Ook zou er een "verschuiving" zijn van toeristen die normaal gesproken kozen voor Zuid-Europa en nu richting Noord-Europa gaan. "Ook Nederland", denkt Buijtendijk. Maar ook daar liggen uitdagingen. "Nederland zal ruimte moeten creëren voor betaalbare vakanties. Geschikte vakanties voor alle verschillende markten", aldus Buijtendijk. Anders krijg je de "onmogelijke situatie" dat een all-inclusive reis naar bijvoorbeeld de Turkse Riviera goedkoper is dan op vakantie gaan in Nederland.

Klimaatdoelstellingen

Bovendien is het een "ontzettend efficiënt verdienmodel" voor reisorganisaties. "Maar mensen zijn het dus ook als vanzelfsprekend gaan zien dat iedereen met het vliegtuig op vakantie gaat. Terwijl dat wereldwijd gezien helemaal niet zo is", zegt Buijtendijk daarover. Daarom zullen aanbieders genoodzaakt zijn om aanpassingen te doen in hun aanbod, "als ze hun eigen klimaatdoelstellingen willen behalen. Ze zullen vooral luchtvaartafhankelijkheid moeten gaan terugschroeven."

Samenwerken

"Als we doorgaan zoals we nu bezig zijn, zal het wereldwijde toerisme tegen 2050 goed zijn voor ruim 60 procent van het CO2-budget van deze planeet", zegt de toerismeonderzoeker. Buijtendijk stelt dan ook voor dat de overheid en vakantiebedrijven gaan samenwerken om de klimaatdoelen te bereiken. "Die afstanden zullen omlaag moeten en dus minder afhankelijk moeten worden van het vliegtuig."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie