Huisartsen: 'Minister Ernst Kuipers, vertrouw ons'

foto: RVD
  1. Nieuwschevron right
  2. Huisartsen: 'Minister Ernst Kuipers, vertrouw ons'

Heeft onze nieuwe minister van Volksgezondheid, Welzijn & Sport Ernst Kuipers, zelf zoon van een huisarts, wel genoeg begrip voor de Nederlandse huisartsenzorg? En zo nee, wat mist hij dan? Huisarts Diana Lucassen: "Dat het loont om vertrouwen te hebben in de huisarts. Wij zijn de grootste bezuinigende factor in de zorg. Wees daar zuinig op."

Huisartsen: 'Minister Ernst Kuipers, vertrouw ons'

Op 1 januari 2021 trad de nieuwe Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) in werking, een wet die regelt aan welke eisen álle zorgaanbieders moeten voldoen voordat ze zorg mogen verlenen. Dat de nieuwe wet vrijwel zeker de administratielasten op huisartsen verhoogt is voor huisarts Marnix van der Leest ongelofelijk.

"Het is een systeem waaruit wantrouwen blijkt, onder het mom van 'vertrouwen is goed, maar controle is beter'. De suggestie is dat je door nog meer verslagen maken en vinkjes invullen betere zorg krijgt. Al jaren wordt vanuit alle bestuurlijke lagen gezegd: meer tijd voor de patiënt, minder voor dit soort regelgeving. En het lukt ze gewoon niet. Onbegrijpelijk."

Over de aflevering 'Artsen met Grenzen' van De Publieke Tribune:

Ze zien ons, zijn ons vertrouwde aanspreekpunt bij klachten en zijn als geen ander in staat om verbanden te leggen tussen klachten en persoonlijke achtergrond, omdat ze ons vaak al zó lang kennen: huisartsen. Ze zijn de spil in de wijk en de ruggengraat van het Nederlandse zorgsysteem. Maar voor hoelang nog?

Want naast hun groeiende administratielast vraagt ook de samenleving steeds meer van ze. Huisartsen liepen al jaren de gaten in de rest van de zorg dicht, maar kregen door corona alleen nog maar meer op hun bordje. Ondertussen heeft ruim 70 procent van de huisartsenpraktijken te maken met personeelsuitval en maken veel huisartsen zich zorgen om hun opvolging. Is de huisarts nog wel in staat om te doen waar hij of zij voor is opgeleid? En wat betekent die toenemende druk op de huisarts voor ons als patiënten, nu en in de toekomst?

Gerelateerde podcast

De Publieke Tribune

De Publieke Tribune

Ster advertentie
Ster advertentie