appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

De Publieke Tribune

Een diepgravend gesprek over een actueel onderwerp, gepresenteerd door Coen Verbraak. Vier ervaringsdeskundigen geven een blik in de binnenkamers van Nederland. Luisteren staat voorop, daarna komt de opinievorming.

Podcast afleveringen

Klimaatverandering (30 september 2019)

maandag 30 september 2019, 20:30 uur

Begint een beter milieu bij jezelf? Klimaatverandering is dé grote uitdaging van deze eeuw. Het is een alomvattende crisis die ons allemaal zal raken, en de tijd dringt. Ondertussen wijzen burgers, overheid en industrie naar elkaar.

Welke verantwoordelijkheid hebben burger, overheid en industrie precies in het voorkomen van onomkeerbare schade aan het klimaat? Welke maatregelen moeten we treffen, wat zijn de kosten en wat levert het op, en: zijn we nog op tijd?

Presentator Coen Verbraak spreekt met journalist en schrijver Jaap Tielbeke ('Een beter milieu begint niet bij jezelf'), industrieel ontwerper en schrijver Babette Porcelijn ('De Verborgen Impact, over eco-neutraal leven') en architect Thomas Rau.

Vernieuwing in het theater (26 augustus 2019)

maandag 26 augustus 2019, 20:30 uur

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat Aktie Tomaat de toneelwereld opschudde. Waar was het dit protest tegen het gevestigde theater om te doen? Hoe heeft dat de podiumkunsten veranderd? Wat moet het toneel zijn? En zijn de pijlers waarop destijds gebouwd werd vandaag nog steeds relevant?

Coen Verbraak spreekt over vernieuwing en engagement in het theater met regisseur Johan Simons, actrice Olga Zuiderhoek, acteur en regisseur Hans Croiset en musicalster Frank Sanders.

Opiniebladen in de knel (29 juli 2019)

maandag 29 juli 2019, 20:30 uur

Opiniebladen verkeren in zwaar weer. Om te bezuinigen ontsloeg Vrij Nederland de volledige redactie. Eerder ging het opinieblad al van wekelijkse naar maandelijkse frequentie. HP/De Tijd doorliep jaren geleden eenzelfde proces. In vijftien jaar tijd zijn de gezamenlijke opiniebladen grofweg in oplage gehalveerd.

Steeds verder teruglopende verkoopcijfers dwingen opiniebladen tot harde keuzes. Waarom dalen de oplagen van opiniebladen steeds verder? Zijn zij met minder geld en mankracht nog in staat hun taak te vervullen? Wat mist de samenleving als opiniebladen steeds verder verdwijnen? En hoe kunnen zij zich vernieuwen?

Deze keer gaat Coen Verbraak in gesprek met mediakenners en hoofdredacteuren van opiniebladen. Met Xandra Schutte (hoofdredacteur De Groene Amsterdammer), Arendo Joustra (hoofdredacteur Elsevier), Tom Kellerhuis (hoofdredacteur HP/De Tijd) en John Jansen van Galen (auteur van 'De gouden jaren van het linkse levensgevoel. Het verhaal van Vrij Nederland').

Uitzending van 24 juni 2019

maandag 24 juni 2019, 20:30 uur

Waarom slagen sommige politici erin de harten van kiezers te veroveren? Hoe belangrijk is charisma voor electoraal succes? Deze keer gaat De Publieke Tribune over politiek charisma.

Na het dramatische verlies van de PvdA in de Tweede Kamer-verkiezingen in 2017 is de overwinning van lijsttrekker Frans Timmermans bij de Europese verkiezingen opvallend. Hij slaagde erin kiezers van GroenLinks tot VVD over te doen stappen naar de PvdA. Timmermans kreeg 80% van de voorkeursstemmen en van de PvdA-kiezers zegt bijna de helft (48%) dat Timmermans de doorslag heeft gegeven. In hoeverre heeft Timmermans dat te danken aan zijn charisma? En zijn charismatische leiders onmisbaar voor het voortbestaan van de traditionele partijen?

In deze radio-uitzending van De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak daarover in gesprek met Sharon Gesthuizen (voormalig SP Tweede Kamerlid), cartoonist Joep Bertrams, Dominique van der Heyde (chef parlementaire redactie NOS) en Kay van de Linde (spindoctor).

Uitzending van 27 mei 2019

maandag 27 mei 2019, 20:30 uur

Controversiële sprekers staan steeds vaker ter discussie, evenals de rol die media en podia spelen in het versterken van dat geluid. De wens om de ongenuanceerde, gevaarlijke of discriminerende meningen van de ander te weren neemt toe. Het publieke debat raakt gepolariseerd.

Kunnen we te weinig van elkaar hebben in het publieke debat? Staat de vrije uitwisseling van ideeën onder druk? Of moeten er grenzen worden gesteld aan welke opvattingen een platform geboden krijgen, in de strijd tegen desinformatie, racisme en seksisme? En in welke mate heeft commercialisering van de media tot gevolg dat aandacht wordt besteed aan extreme geluiden om te kunnen scoren?

In deze radio-uitzending van De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak in gesprek met drie gasten die het publieke debat vormgeven of analyseren: Merlijn Geurts (programmamaker van debatcentrum De Balie), Bart Nijman (adjunct-hoofdredacteur actualiteitensite GeenStijl), en mediawetenschapper Dan Hassler-Forest.

Uitzending van 29 april 2019

maandag 29 april 2019, 20:30 uur

Hoe kom je in de schulden en hoe raak je er weer uit? Bijna 1 op 5 huishoudens in Nederland kampt met schuldenproblematiek. De maatschappelijke kosten zijn jaarlijks 11 miljard euro. Hoe steekt de schuldenindustrie in elkaar, en hoe zorgen we voor betere en goedkopere oplossingen?

Coen Verbraak praat met: Satcha Maduro (9 maanden schuldvrij, bekend van de Human-serie Schuldig), Eelke Blokker (Instituut voor Publieke Waarden), Bert van Alphen (wethouder GroenLinks Den Haag) en Paul van Roon (deurwaarder).

Uitzending van 25 maart 2019

maandag 25 maart 2019, 20:30 uur

Wat mogen we verwachten van de psychiatrie? Is de psychiatrie het duizenddingendoekje geworden van de maatschappij? Wat is gek en bestaat er nog zoiets als het recht om gek te zijn? Deze vragen bespreken wij in aflevering 2 van 'De Publieke Tribune'. Gasten: Damiaan Denys - psychiater en filosoof, voorzitter Nederlandse vereniging van Psychiaters. Liesbeth Vleugel - ouderenpsychiater bij GGZinGeest en Jan Swinkels - psychiater en hoogleraar Amsterdam UMC.

Uitzending van 25 februari 2019

maandag 25 februari 2019, 20:30 uur

Wie is de baas over mijn medicijnen? Dat is de centrale vraag in aflevering 1 van De Publieke Tribune. Onder leiding van Coen Verbraak stelt een betrokken publiek zijn prangende vragen aan gezagsdragers en deskundigen.
Gasten in deze uitzending:

Marli Huijer - medisch filosoof, Sanne Groenemeijer - general manager Novo Nordisk, Elisabeth Vroom - oprichter Duchenne Parent Proje en Carla Hollak - arts-onderzoeker en hoogleraar bij het Amsterdams UMC.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1