appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

De Publieke Tribune

Een diepgravend gesprek over een actueel onderwerp, gepresenteerd door Coen Verbraak. Vier ervaringsdeskundigen geven een blik in de binnenkamers van Nederland. Luisteren staat voorop, daarna komt de opinievorming.

Podcast afleveringen

Sociaal advocaten (29 maart 2021)

maandag 29 maart 2021, 20:30 uur

Het kan ons allemaal overkomen: een conflict waarvoor we een advocaat in de arm moeten nemen. Een geschil met de werkgever, een echtscheiding, of een overheidstoeslag die moet worden terugbetaald. Maar niet iedere Nederlander kan zich dat veroorloven. Daar is de sociale advocatuur voor, de door de overheid gefinancierde rechtsbijstand.

Zonder sociale advocatuur geen gelijke rechtsbescherming. Bij gebrek aan rechtsbijstand belanden mensen van de regen in de drup, niet zelden met verhoogde zorgkosten, kinderen die in een probleemsituatie opgroeien, uithuiszetting, schulden, of terugvorderingen oplopend tot tienduizenden euro’s tot gevolg. In de toeslagenaffaire zagen we hoe onmisbaar het is dat burgers zich staande kunnen houden tegen een sterke overheid.

Tegelijkertijd luiden sociaal advocaten al jaren de noodklok over bezuinigingen. Niet alleen komt de rechtsbescherming van mensen met een kleine beurs in gevaar, maar sociaal advocaten zien zich steeds vaker genoodzaakt te stoppen omdat zij de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Hoe sociaal is de sociale advocatuur nog?

In deze uitzending van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met drie sociaal advocaten. Te gast zijn Reinier Feiner, Heidi Lichteveld en Petra Gerritsen.

Burgemeesters (22 februari 2021)

maandag 22 februari 2021, 20:30 uur

Ze zijn de sleutelfiguren van elke stad of van elk dorp. En tijdens de coronacrisis zijn ze uitgegroeid tot misschien wel onze belangrijkste bestuurders: burgemeesters. We verwachten veel van ze. Ze moeten dicht bij het volk staan, maar ook boven de partijen. Ze moeten zorgzaam zijn voor alle burgers, maar ook hard optreden zodat wij rustig kunnen slapen. In deze uitzending van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met burgervaders en burgermoeders over de dilemma's van hun vak.

Te gast zijn burgemeester Jos Wienen (Haarlem), burgemeester Pieter Broertjes (Hilversum) en burgemeester Hanne van Aart (Loon op Zand).

Eenzaamheid (25 januari 2021)

maandag 25 januari 2021, 20:30 uur

Het doet pijn, het maakt ziek en het zorgt voor wanhoop en verdriet: eenzaamheid. In een tijd waarin we meer met elkaar verbonden zijn dan ooit, zegt meer dan 40 procent van de volwassen Nederlanders dat ze eenzaam zijn, en één op de tien in ernstige mate. En hoewel eenzaamheid vaker voorkomt onder ouderen, is het net zo goed een probleem onder jongeren. Nu corona ons verplicht afstand te houden van anderen, worden gevoelens van eenzaamheid versterkt.

In deze uitzending van De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak in gesprek met mensen die weten wat het is om eenzaam te zijn. Waarom zijn we zo eenzaam met zo velen, wat doet het met je, en wat kunnen we er tegen doen?

Te gast:
Ervaringsdeskundige Jan Timmers (27), die al sinds de middelbare school weet hoe moeilijk het kan zijn om aansluiting te vinden.
Ervaringsdeskundige Janny van der Meulen (77). Zij verloor vorig jaar haar man, met wie zij 60 jaar samen was.
Filosoof en onderzoeker eenzaamheid Anja Machielse. 

De wijkagent (30 november 2020)

maandag 30 november 2020, 20:30 uur

De wijkagent wordt geroemd als het unieke Nederlandse wapen tegen sociale onveiligheid en criminaliteit in de wijk. Maar onlangs oordeelde de Inspectie Veiligheid en Justitie dat de politie te weinig weet wat er speelt in de wijken om problemen op tijd te signaleren en in te grijpen voor het echt onveilig wordt. Waar krijgen wijkagenten op straat mee te maken en waar maken zij zich zorgen om? Staat overbelasting hen in de weg bij het veilig houden van de wijk? Hoe gaan zij om met het dilemma tussen vertrouwen winnen en toevertrouwde informatie gebruiken voor politiewerk? En kunnen zij het nog waarmaken om de ogen en oren van de samenleving te zijn?

Presentator Coen Verbraak gaat in gesprek met een wijkagenten over hun ervaringen op straat en de rol die zij hebben in preventie.
Jan Schoenmaker werkte 20 jaar als wijkagent en maakte de beruchte Utrechtse tippelzone tot een internationaal voorbeeld.
Wijkagent Jurgen Rekers heeft in grensstad Enschede veel met drugscriminaliteit te maken.
Wijkagent Loubna Laabid zet zich in Rotterdam in om de jeugd voor criminaliteit te behoeden, met een kickboksproject waarbij wijkagenten jongeren trainen.
Criminoloog Eric Bervoets doet onderzoek naar wijkagenten en opsporing in gesloten gemeenschappen, waar de wijkagent moeilijk voet tussen de deur krijgt.

Moeilijke gesprekken in de klas (26 oktober 2020)

maandag 26 oktober 2020, 20:30 uur

De schok reikte ver voorbij de Franse grens toen schoolleraar Samuel Paty halverwege deze maand werd onthoofd nadat hij spotprenten van Mohammed in de klas had laten zien. Zou het ook in Nederland kunnen gebeuren dat lesgeven je dood wordt?

Docenten vragen zich af wat zij wel en niet kunnen laten zien in de klas, en hoe zij om moeten gaan met gekwetste leerlingen. Kan dat reden zijn om sommige onderwerpen te vermijden, of hoort dat nu eenmaal bij de voorbereiding op het leven in een vrije samenleving? Staat de autonomie van de docent onder druk?

In deze uitzending van De publieke tribune spreekt Coen Verbraak met leraren maatschappijleer en burgerschap over het voeren van lastige gesprekken in de klas. Welke onderwerpen liggen gevoelig bij hun leerlingen? Hoe gaan zij moeilijke gesprekken aan? En voelen zij zich weleens onveilig in het klaslokaal?


* Samira Bouchibti geeft als gastdocent burgerschap door heel Nederland les. Zij is adviseur burgerschapsonderwijs en ontwikkelde een lesmethode voor het voeren van lastige gesprekken in de klas.
* Jasper Rijk werkte de afgelopen 10 jaar als docent geschiedenis en maatschappijleer op een havo/vwo-school in Apeldoorn. Momenteel is hij lerarenopleider maatschappijleer.
* Fatma Yalan-Yildiz heeft de afgelopen 5 jaar gewerkt als docent maatschappijleer op een vmbo-school in Roosendaal.
* Karim Amghar geeft omgangskunde op het mbo en hbo in Rotterdam en door de rest van het land, en traint docenten in de omgang met radicalisering en polarisatie. 


Roofkunst en onze koloniale erfenis (28 september 2020)

maandag 28 september 2020, 20:30 uur

Het was groot nieuws deze maand: activisten namen een Congolees grafbeeld mee uit het Afrikamuseum in Berg en Dal. Zij wilden stukken die geroofd zijn ‘terughalen’, zeggen zij, en zich met hun daad tegen het kolonialisme keren dat ‘Afrika heeft verwoest’.

In vijf eeuwen Europese kolonisatie van de wereld zijn talloze waardevolle culturele en historische objecten meegenomen naar Europa. Nederlandse musea worstelen al langer met collecties met een koloniaal verleden. Ondanks bereidheid tot teruggave van roofkunst, gebeurt het in de praktijk zelden. Wat staat teruggave van op dubieuze wijze verkregen objecten in de weg? Welke verantwoordelijkheden hebben wij daarin? En hoe moeten wij omgaan met onze koloniale geschiedenis?

In deze uitzending van De publieke tribune spreekt presentator Coen Verbraak daar met drie gasten over:  
* Kathleen Ferrier, voorzitter van Unesco en voorzitter van de beoordelingscommissie Museale Voorziening Slavernijverleden
.
* Susan Legêne is hoogleraar politieke geschiedenis aan de VU, en was als voormalig hoofd Museale Zaken van het Tropenmuseum betrokken bij de inventarisatie van een koloniale collectie schedels en botten uit o.a. Nederlands-Indie
.
* Jos van Beurden is onderzoeker koloniale collecties en promoveerde op de vraag hoe Europa om moet gaan met koloniale collecties.
Toekomst van het boerenland (31 augustus 2020)

maandag 31 augustus 2020, 20:30 uur

De afstand tussen stad en boerenland lijkt steeds groter te worden. Is er de laatste decennia te weinig omgekeken naar het platteland? Door de stikstofcrisis draaien alle hoofden zich nu noodgedwongen naar een landbouwbeleid dat al langer haperde. De boeren moeten zich aanpassen en hebben het gevoel dat zij de schuld krijgen. Ze maken zich zorgen over hun toekomst: kunnen ze zo wel boer blijven? En hoe zien ze het wél voor zich?

Presentator Coen Verbraak gaat in gesprek met melkveehouder Siebe van de Crommert, biologische boer Tineke van den Berg, melkveehouder Arjen Schoustra, en hoogleraar inclusieve plattelandsontwikkeling Bettina Bock.

Homogenezing (27 juli 2020)

maandag 27 juli 2020, 20:30 uur

In sommige religieuze kringen in Nederland is het nog altijd een zonde om homoseksueel te zijn. Homo's worden onder druk gezet door hun gemeenschap, met als doel hun seksuele voorkeur te veranderen, te verbergen of te onderdrukken. De Tweede Kamer wil dat homogenezing verboden wordt en De Verenigde Naties riepen deze maand eveneens op tot een wereldwijde ban.

Niet alleen conversietherapie, maar ook gezamenlijk gebed, gesprekken met kerkoudsten, of duiveluitdrijving worden ingezet. Dit kan langdurige schade aanrichten in de levens van mensen.

Wat gebeurt er met je als je omgeving je seksuele voorkeur het liefst zou zien veranderen? En als er stappen worden gezet om dat voor elkaar te krijgen? Wat doet dat met je identiteit, en welke sporen laat dat na? Welke veerkracht vinden mensen als ze zoiets hebben gemaakt? En moet er een verbod komen?

In deze uitzending van De publieke tribune gaat presentator Coen Verbraak daarover in gesprek met vier gasten:
Alexander Noordijk is dominee in Amsterdam en doet voor stichting Wijdekerk onderzoek naar homogenezing in Nederland. Als jongen probeerden mensen hem te genezen van zijn homoseksualiteit door onder andere duiveluitdrijving. Inmiddels is hij gelukkig getrouwd met Kai Yung.
Kai Yung is 10 jaar in therapie geweest bij stichting Different, waar werd aangedrongen om zijn homoseksualiteit niet te praktiseren. Dat leidde tot depressie en suïcidale gedachtes. Inmiddels is hij gelukkig getrouwd met Alexander Noordijk.  
Herman van Wijngaarden zet zich in voor stichting Hart van Homo's en organiseert bijbelstudies voor jongeren over homoseksualiteit en religie. Hij is homoseksueel en celibatair.
Marco Derks promoveerde op homoseksualiteit en religie, en deed onderzoek naar de evangelische hulpverleningsorganisatie Different, die beschuldigd is van het bieden van homogenezingstherapie.

Waarom we haten (29 juni 2020)

maandag 29 juni 2020, 20:30 uur

Waarom haten we? De mens heeft een ongekend vermogen tot liefhebben en samenwerking, maar toch zijn we ook in staat tot grote gruweldaden en geweld. Waar ligt de kiem van haat, hoe wordt het aangewakkerd, wanneer gaat haat over in geweld, en hoe ontstijgen we haatgevoelens en komen we tot verzoening?

In deze uitzending van De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak met drie gasten in gesprek over de vraag waarom we haten:
- Liesbeth Sterck is hoogleraar ecologische determinanten van gedrag aan de Universiteit van Utrecht, en doet onderzoek naar sociaal gedrag bij o.a. apen.
- Ontwikkelingspsycholoog Nihayra Leona werkte met migrantenkinderen en weet veel van uitsluitingsmechanismen en racisme.
- Mahmoud Tighadouini radicaliseerde vanaf zijn 18e en maakte zich vanachter zijn computer op voor de jihad. Tot hij Hodgkin kanker kreeg en in het zorgzame gezicht van de artsen keek die zijn leven probeerden te redden, en niet-moslims weer als mensen ging zien.

De afgelopen maanden heeft corona zich in een moordend tempo meester gemaakt van het leven. Nederland werd overvallen en geschokt door hoe ziek mensen worden, en de vaak letterlijk afstandelijke dood die zij sterven. Temidden van deze ongekende crisis houden de mensen die ondersteuning geven bij leven, ziekte en dood, zich zo goed en kwaad als het gaat staande. Hoe vergaat het hen; welke angsten, verdriet en zorgen hebben zij? Wie zorgt er eigenlijk voor de zorgverlener? En hoe ziet de confrontatie met de dood en het beleven van rouw en afscheid eruit temidden van deze crisis?

In deze uitzending van De publieke tribune spreekt Coen Verbraak met intensivist Ralph So, humanistisch geestelijk verzorger Ankie Spelbrink, en uitvaartverzorger David van de Waal over de dilemma's waar zij voor staan in tijden van corona.

Wat doet oorlog met een kind? (27 april 2020)

maandag 27 april 2020, 20:30 uur

In deze aflevering van De publieke tribune radio spreekt Coen Verbraak met Judith Jacobs en Ab van Aldijk die hij ontmoette voor zijn boek ‘Oorlogskinderen’. Jacobs was zes jaar toen ze zonder ouders op transport werd gezet naar concentratiekamp Bergen-Belsen, waar ze constant honger en dorst had. Van Aldijk was de zoon van een Duitse militair dus noemden ze hem op school ‘moffenjong’. Wat dat betekende wist hij niet, wel dat die benaming een garantie was voor een eenzame jeugd.

Hoe verschillend hun oorlogservaringen ook zijn, toch hebben Judith Jacobs en Ab van Aldijk veel met elkaar gemaan. Dat blijkt wel uit hun verhalen over hun leven van na de oorlog. Zo hebben veel oorlogskinderen moeite zich te binden, om werkelijk van iemand te houden. Ook nu nog, 75 jaar na de bevrijding. De dagen rond eind april en begin mei zijn voor hun beiden zeer beladen. 
 
Een op de vijf kinderen op de wereld leeft op dit moment in een oorlogsgebied. Wat voor volwassenen zullen zij later worden? Of ze nou aan de kant staan van de ‘daders’ of van de ‘slachtoffers’, oorlog blijft een leven lang nasmeulen. Dat weten we van kinderen die de Tweede Wereldoorlog meemaakten: ze waren nergens verantwoordelijk voor, maar dragen wel het verdriet, de schuld en de schaamte met zich mee.

Ic-arts Hans van der Hoeven (30 maart 2020)

maandag 30 maart 2020, 20:30 uur

Een diepgravend gesprek over een actueel onderwerp, gepresenteerd door Coen Verbraak. 

In deze radio-uitzending van 'De publieke tribune' spreekt presentator Coen Verbraak met met intensivist en hoogleraar Intensive Care Hans van der Hoeven.

Hoe is het om elke dag geconfronteerd te worden met de dood? Tegen welke morele dilemma’s lopen artsen aan als de IC-bedden schaars zijn? En hoe houd je moed?

In de Publieke tribune spreekt Coen Verbraak met intensivist en hoogleraar Intensive Care Hans van der Hoeven. Momenteel leidt hij de IC-afdeling van het Radboud MC en coördineert tegelijkertijd de IC’s van alle andere ziekenhuizen in zijn regio. 

Van der Hoeven weet ook hoe het is om patiënt te zijn: zelf kwam hij zo’n 10 jaar geleden terecht op zijn eigen Intensive Care met een hersentumor. Die ervaring maakte van hem een andere dokter.

Afstandsmoeders (24 februari 2020)

maandag 24 februari 2020, 20:30 uur

Nog altijd tekent het de levens van moeder en kind: gedwongen adoptie. Het was een schande als ongetrouwde vrouwen in verwachting raakten. Daarom werden deze moeders in Nederland tot ver in de 20ste eeuw onder druk gezet om hun kind ter adoptie af te staan, want, was de gedachte, dat is beter voor zowel moeder als kind.

Duizenden moeders stonden hun pasgeboren baby af. Voor velen van hen voelde het alsof ze geen keuze hadden. De kinderen worstelen met het gevoel ongewenst te zijn, terwijl hun getraumatiseerde moeders een leven lang naar ze op zoek blijven. Het zorgt voor blijvende schaamte en verdriet bij moeder en kind.

Onlangs heeft de overheid een onderzoek ingesteld om te achterhalen wat er precies gebeurd is, en of betrokken organisaties iets te verwijten valt. Kinderen die zijn afgestaan onderzoeken momenteel of zij de staat kunnen aanklagen. En gesterkt door de verhalen van andere afstandsmoeders vertellen langzamerhand steeds meer vrouwen hun verhaal.

Coen Verbraak spreekt met en over afstandsmoeders en hun kinderen. Gasten:
- Will van Sebille: afstandsmoeder die op haar 17e haar baby onder druk moest afstaan, zonder hem te mogen zien of vasthouden. Zij zag hem voor het eerst toen hij 33 was.
- Jessica Bijvang: afstandskind die door haar 24-jarige moeder werd afgestaan om haar een beter leven te gunnen, maar lange tijd in het kindertehuis woonde en terechtkwam in een gewelddadig pleeggezin.
- Christel Don: journalist die Afstandsmoeders interviewt voor haar gelijknamige nieuwe boek
- Jan Swinkels: psychiater

Mensen met een licht verstandelijke beperking zijn oververtegenwoordigd in de criminaliteit. Naar schatting heeft 30-45% van de delinquenten een licht verstandelijke beperking, al wordt dit vaak niet of pas heel laat herkend. Zijn deze mensen wel op hun plek bij justitie en politie? En moeten zij dezelfde straffen krijgen als anderen?

Coen Verbraak praat daarover met vier gasten:
- ervaringsdeskundige Ramazan Alemdar,
- lector licht verstandelijke beperking en jeugdcriminaliteit Hendrien Kaal,
- arts verstandelijk gehandicapten Michiel Vermaak, en
- directeur Penitentiaire Inrichting Leeuwarden Toon Molleman.

De moord op strafrechtadvocaat Derk Wiersum liet Nederland diep geschokt, verdrietig en vol ongeloof achter. De 44-jarige advocaat stond kroongetuige Nabil B. bij, die getuigt in een grote zaak tegen de georganiseerde misdaad. Kenners spreken van een aanslag op onze rechtsstaat.

Durven advocaten nog zaken aan te nemen, en welke overweging maken zij daarin? En wat zijn de gevolgen van deze moord voor de rechtsstaat?

Coen Verbraak gaat in deze aflevering van De Publieke Tribune van Human in gesprek met vier strafpleiters die weten hoe het is om verdachten uit het criminele circuit te verdedigen, en om te gaan met dreiging uit de onderwereld:
Jan-Hein Kuijpers, Arne Kloosterman, Peter Plasman en Jeroen Soeteman (tevens voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten).

Rouw: het verliezen van je geliefde (28 oktober 2019)

maandag 28 oktober 2019, 20:30 uur

En dan is je geliefde er niet meer. Onverbiddelijk en onomkeerbaar laat de dood jou, zonder hem, zonder haar, in het leven achter.

Hoe rauw is rouw? Hoe kom je de eerste dagen door? Wanneer dringt het tot je door dat de ander er niet meer is? Wat had je nog willen zeggen? En hoe leef je verder?

Presentator Coen Verbraak spreekt in De Publieke Tribune van Human met drie gasten weten wat verlies is, en er een boek over schreven: journalist Clairy Polak ('Voorbij, voorbij'), radiomaker Frits Spits ('Alles lijkt zoals het was') en schrijver en therapeutisch coach Tim Overdiek ('Tranen van liefde' en 'Als de man verliest').

Ze waren 30 jaar samen en aan elkaar gewaagd, tot de man van Clairy Polak alzheimer kreeg. In haar boek beschrijft ze hoe hij ‘langzaam maar zeker van binnen werd uitgehold, opgevreten door een onzichtbare hersenmijt die gaten knaagde in zijn brein.’ Dit jaar, vlak voor de verschijning van de roman, overleed hij.

Frits Spits en zijn vrouw Greetje waren 46 jaar onafscheidelijk. Vorig jaar overleed ze aan de gevolgen van longkanker. ‘Maar ze is er niet. Waarom zou ik nog?’ Na haar dood gaat muziek een andere rol voor hem spelen. In zijn boek verweeft hij de taal in liedjes aan dierbare herinneringen met haar.

‘Weggerukt uit het leven’, zo begon Tim Overdiek de overlijdensadvertentie van zijn vrouw Jennifer. Ze werd aangereden door een motoragent toen ze een zebrapad overstak om een speeltje van de hond op te rapen. In de roes van de rouw begint hij een dagboek. Nu, tien jaar later, komt zijn boek over mannen en verlies uit.

De rouw van deze gasten heeft een bijzondere component, omdat deze zich in de openbaarheid afspeelt. Waarom willen zij hun persoonlijke verlies met het Nederlandse publiek delen? Is dat om anderen tot steun te zijn, of uit zelfbehoud? Of hebben zij nog andere, onvermoede, drijfveren?

Klimaatverandering (30 september 2019)

maandag 30 september 2019, 20:30 uur

Begint een beter milieu bij jezelf? Klimaatverandering is dé grote uitdaging van deze eeuw. Het is een alomvattende crisis die ons allemaal zal raken, en de tijd dringt. Ondertussen wijzen burgers, overheid en industrie naar elkaar.

Welke verantwoordelijkheid hebben burger, overheid en industrie precies in het voorkomen van onomkeerbare schade aan het klimaat? Welke maatregelen moeten we treffen, wat zijn de kosten en wat levert het op, en: zijn we nog op tijd?

Presentator Coen Verbraak spreekt met journalist en schrijver Jaap Tielbeke ('Een beter milieu begint niet bij jezelf'), industrieel ontwerper en schrijver Babette Porcelijn ('De Verborgen Impact, over eco-neutraal leven') en architect Thomas Rau.

Vernieuwing in het theater (26 augustus 2019)

maandag 26 augustus 2019, 20:30 uur

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat Aktie Tomaat de toneelwereld opschudde. Waar was het dit protest tegen het gevestigde theater om te doen? Hoe heeft dat de podiumkunsten veranderd? Wat moet het toneel zijn? En zijn de pijlers waarop destijds gebouwd werd vandaag nog steeds relevant?

Coen Verbraak spreekt over vernieuwing en engagement in het theater met regisseur Johan Simons, actrice Olga Zuiderhoek, acteur en regisseur Hans Croiset en musicalster Frank Sanders.

Opiniebladen in de knel (29 juli 2019)

maandag 29 juli 2019, 20:30 uur

Ooit waren ze een bepalende factor in het publieke debat. Opiniebladen als Vrij Nederland en de Haagse Post waren luizen in de pels van de macht, controleurs van de democratie.
Maar die gloriedagen zijn voorbij. HP/De Tijd is al jaren een maandblad, dat voornamelijk steunt op freelancers. En Vrij Nederland ontsloeg begin juli vrijwel de gehele redactie. Alleen De Groene Amsterdammer en Elsevier verschijnen nog op wekelijkse basis.

Hoe heeft dat kunnen gebeuren? En ook: hoe erg is dat eigenlijk? Zijn opiniebladen nog steeds van belang of hebben de bijlagen van de kranten die positie inmiddels goed en vakkundig ingenomen?

Deze keer gaat Coen Verbraak in gesprek met mediakenners en hoofdredacteuren van opiniebladen. Met Xandra Schutte (hoofdredacteur De Groene Amsterdammer), Arendo Joustra (hoofdredacteur Elsevier), Tom Kellerhuis (hoofdredacteur HP/De Tijd) en John Jansen van Galen (voormalig hoofdredacteur van de Haagse Post en auteur van 'De gouden jaren van het linkse levensgevoel. Het verhaal van Vrij Nederland').

Politiek charisma (24 juni 2019)

maandag 24 juni 2019, 20:30 uur

Waarom slagen sommige politici erin de harten van kiezers te veroveren? Hoe belangrijk is charisma voor electoraal succes? Deze keer gaat De Publieke Tribune over politiek charisma.

Na het dramatische verlies van de PvdA in de Tweede Kamer-verkiezingen in 2017 is de overwinning van lijsttrekker Frans Timmermans bij de Europese verkiezingen opvallend. Hij slaagde erin kiezers van GroenLinks tot VVD over te doen stappen naar de PvdA. Timmermans kreeg 80% van de voorkeursstemmen en van de PvdA-kiezers zegt bijna de helft (48%) dat Timmermans de doorslag heeft gegeven. In hoeverre heeft Timmermans dat te danken aan zijn charisma? En zijn charismatische leiders onmisbaar voor het voortbestaan van de traditionele partijen?

In deze radio-uitzending van De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak daarover in gesprek met Sharon Gesthuizen (voormalig SP Tweede Kamerlid), cartoonist Joep Bertrams, Dominique van der Heyde (chef parlementaire redactie NOS) en Kay van de Linde (spindoctor).

Het publieke debat onder druk (27 mei 2019)

maandag 27 mei 2019, 20:30 uur

Controversiële sprekers staan steeds vaker ter discussie, evenals de rol die media en podia spelen in het versterken van dat geluid. De wens om de ongenuanceerde, gevaarlijke of discriminerende meningen van de ander te weren neemt toe. Het publieke debat raakt gepolariseerd.

Kunnen we te weinig van elkaar hebben in het publieke debat? Staat de vrije uitwisseling van ideeën onder druk? Of moeten er grenzen worden gesteld aan welke opvattingen een platform geboden krijgen, in de strijd tegen desinformatie, racisme en seksisme? En in welke mate heeft commercialisering van de media tot gevolg dat aandacht wordt besteed aan extreme geluiden om te kunnen scoren?

In deze radio-uitzending van De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak in gesprek met drie gasten die het publieke debat vormgeven of analyseren: Merlijn Geurts (programmamaker van debatcentrum De Balie), Bart Nijman (adjunct-hoofdredacteur actualiteitensite GeenStijl), en mediawetenschapper Dan Hassler-Forest.

Schulden (29 april 2019)

maandag 29 april 2019, 20:30 uur

Hoe kom je in de schulden en hoe raak je er weer uit? Bijna 1 op 5 huishoudens in Nederland kampt met schuldenproblematiek. De maatschappelijke kosten zijn jaarlijks 11 miljard euro. Hoe steekt de schuldenindustrie in elkaar, en hoe zorgen we voor betere en goedkopere oplossingen?

Coen Verbraak praat met: Satcha Maduro (9 maanden schuldvrij, bekend van de Human-serie Schuldig), Eelke Blokker (Instituut voor Publieke Waarden), Bert van Alphen (wethouder GroenLinks Den Haag) en Paul van Roon (deurwaarder).

Psychiatrie (25 maart 2019)

maandag 25 maart 2019, 20:30 uur

Wat mogen we verwachten van de psychiatrie? Is de psychiatrie het duizenddingendoekje geworden van de maatschappij? Wat is gek en bestaat er nog zoiets als het recht om gek te zijn?

Presentator Coen Verbraak spreekt met:
Damiaan Denys (psychiater, filosoof en voorzitter Nederlandse vereniging van Psychiaters),
Liesbeth Vleugel (ouderenpsychiater bij GGZinGeest), en
Jan Swinkels (psychiater en hoogleraar Amsterdam UMC).

Medicijnen (25 februari 2019)

maandag 25 februari 2019, 20:30 uur

Wie is de baas over mijn medicijnen? Presentator Coen Verbraak spreekt daarover met Marli Huijer (medisch filosoof), Sanne Groenemeijer (general manager Novo Nordisk), Elisabeth Vroom (oprichter Duchenne Parent Proje) en Carla Hollak (arts-onderzoeker en hoogleraar bij het Amsterdams UMC).

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1