appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
Afbeelding

De Publieke Tribune

Een diepgravend gesprek over een actueel onderwerp, gepresenteerd door Coen Verbraak. Vier ervaringsdeskundigen geven een blik in de binnenkamers van Nederland. Luisteren staat voorop, daarna komt de opinievorming.

Podcast afleveringen

Ic-arts Hans van der Hoeven (30 maart 2020)

maandag 30 maart 2020, 20:30 uur

Een diepgravend gesprek over een actueel onderwerp, gepresenteerd door Coen Verbraak. 

In deze radio-uitzending van 'De publieke tribune' spreekt presentator Coen Verbraak met met intensivist en hoogleraar Intensive Care Hans van der Hoeven.

Hoe is het om elke dag geconfronteerd te worden met de dood? Tegen welke morele dilemma’s lopen artsen aan als de IC-bedden schaars zijn? En hoe houd je moed?

In de Publieke tribune spreekt Coen Verbraak met intensivist en hoogleraar Intensive Care Hans van der Hoeven. Momenteel leidt hij de IC-afdeling van het Radboud MC en coördineert tegelijkertijd de IC’s van alle andere ziekenhuizen in zijn regio. 

Van der Hoeven weet ook hoe het is om patiënt te zijn: zelf kwam hij zo’n 10 jaar geleden terecht op zijn eigen Intensive Care met een hersentumor. Die ervaring maakte van hem een andere dokter.

Afstandsmoeders (24 februari 2020)

maandag 24 februari 2020, 20:30 uur

Nog altijd tekent het de levens van moeder en kind: gedwongen adoptie. Het was een schande als ongetrouwde vrouwen in verwachting raakten. Daarom werden deze moeders in Nederland tot ver in de 20ste eeuw onder druk gezet om hun kind ter adoptie af te staan, want, was de gedachte, dat is beter voor zowel moeder als kind.

Duizenden moeders stonden hun pasgeboren baby af. Voor velen van hen voelde het alsof ze geen keuze hadden. De kinderen worstelen met het gevoel ongewenst te zijn, terwijl hun getraumatiseerde moeders een leven lang naar ze op zoek blijven. Het zorgt voor blijvende schaamte en verdriet bij moeder en kind.

Onlangs heeft de overheid een onderzoek ingesteld om te achterhalen wat er precies gebeurd is, en of betrokken organisaties iets te verwijten valt. Kinderen die zijn afgestaan onderzoeken momenteel of zij de staat kunnen aanklagen. En gesterkt door de verhalen van andere afstandsmoeders vertellen langzamerhand steeds meer vrouwen hun verhaal.

Coen Verbraak spreekt met en over afstandsmoeders en hun kinderen. Gasten:
- Will van Sebille: afstandsmoeder die op haar 17e haar baby onder druk moest afstaan, zonder hem te mogen zien of vasthouden. Zij zag hem voor het eerst toen hij 33 was.
- Jessica Bijvang: afstandskind die door haar 24-jarige moeder werd afgestaan om haar een beter leven te gunnen, maar lange tijd in het kindertehuis woonde en terechtkwam in een gewelddadig pleeggezin.
- Christel Don: journalist die Afstandsmoeders interviewt voor haar gelijknamige nieuwe boek
- Jan Swinkels: psychiater

Mensen met een licht verstandelijke beperking zijn oververtegenwoordigd in de criminaliteit. Naar schatting heeft 30-45% van de delinquenten een licht verstandelijke beperking, al wordt dit vaak niet of pas heel laat herkend. Zijn deze mensen wel op hun plek bij justitie en politie?

Coen Verbraak praat daarover met vier gasten:
- ervaringsdeskundige Ramazan Alemdar,
- lector licht verstandelijke beperking en jeugdcriminaliteit Hendrien Kaal,
- arts verstandelijk gehandicapten Michiel Vermaak, en
- directeur Penitentiaire Inrichting Leeuwarden Toon Molleman.

De moord op strafrechtadvocaat Derk Wiersum liet Nederland diep geschokt, verdrietig en vol ongeloof achter. De 44-jarige advocaat stond kroongetuige Nabil B. bij, die getuigt in een grote zaak tegen de georganiseerde misdaad. Kenners spreken van een aanslag op onze rechtsstaat.

Durven advocaten nog zaken aan te nemen, en welke overweging maken zij daarin? En wat zijn de gevolgen van deze moord voor de rechtsstaat?

Coen Verbraak gaat in deze aflevering van De Publieke Tribune van Human in gesprek met vier strafpleiters die weten hoe het is om verdachten uit het criminele circuit te verdedigen, en om te gaan met dreiging uit de onderwereld:
Jan-Hein Kuijpers, Arne Kloosterman, Peter Plasman en Jeroen Soeteman (tevens voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten).

Rouw: het verliezen van je geliefde (28 oktober 2019)

maandag 28 oktober 2019, 20:30 uur

En dan is je geliefde er niet meer. Onverbiddelijk en onomkeerbaar laat de dood jou, zonder hem, zonder haar, in het leven achter.

Hoe rauw is rouw? Hoe kom je de eerste dagen door? Herken je jezelf zonder je wederhelft nog terug? Wanneer dringt het tot je door dat de ander er niet meer is? Wat had je nog willen zeggen? En hoe leef je verder?

Presentator Coen Verbraak spreekt met drie gasten die hun geliefde verloren, en er een boek over schreven: journalist Clairy Polak ('Voorbij, voorbij'), radiomaker Frits Spits ('Alles lijkt zoals het was') en schrijver en rouwcoach Tim Overdiek ('Tranen van liefde' en 'Als de man verliest').

Ze waren 30 jaar samen en aan elkaar gewaagd, tot de man van Clairy Polak alzheimer kreeg. In haar boek beschrijft ze hoe hij ‘langzaam maar zeker van binnen werd uitgehold, opgevreten door een onzichtbare hersenmijt die gaten knaagde in zijn brein.’ Dit jaar, vlak voor de verschijning van de roman, overleed hij.

Frits Spits en zijn vrouw Greetje waren 46 jaar onafscheidelijk. Vorig jaar overleed ze aan de gevolgen van longkanker. ‘Maar ze is er niet. Waarom zou ik nog?’ Na haar dood gaat muziek een andere rol voor hem spelen. In zijn boek verweeft hij de taal in liedjes aan dierbare herinneringen met haar.

‘Weggerukt uit het leven’, zo begon Tim Overdiek de overlijdensadvertentie van zijn vrouw Jennifer. Ze werd aangereden door een motoragent toen ze een zebrapad overstak om een speeltje van de hond op te rapen. In de roes van de rouw begint hij een dagboek. Nu, tien jaar later, komt zijn boek over mannen en verlies uit.

De rouw van deze gasten heeft een bijzondere component, omdat deze zich in de openbaarheid afspeelt. Waarom willen zij hun persoonlijke verlies met het Nederlandse publiek delen? Is dat om anderen tot steun te zijn, of uit zelfbehoud? Of hebben zij nog andere, onvermoede, drijfveren?

Klimaatverandering (30 september 2019)

maandag 30 september 2019, 20:30 uur

Begint een beter milieu bij jezelf? Klimaatverandering is dé grote uitdaging van deze eeuw. Het is een alomvattende crisis die ons allemaal zal raken, en de tijd dringt. Ondertussen wijzen burgers, overheid en industrie naar elkaar.

Welke verantwoordelijkheid hebben burger, overheid en industrie precies in het voorkomen van onomkeerbare schade aan het klimaat? Welke maatregelen moeten we treffen, wat zijn de kosten en wat levert het op, en: zijn we nog op tijd?

Presentator Coen Verbraak spreekt met journalist en schrijver Jaap Tielbeke ('Een beter milieu begint niet bij jezelf'), industrieel ontwerper en schrijver Babette Porcelijn ('De Verborgen Impact, over eco-neutraal leven') en architect Thomas Rau.

Vernieuwing in het theater (26 augustus 2019)

maandag 26 augustus 2019, 20:30 uur

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat Aktie Tomaat de toneelwereld opschudde. Waar was het dit protest tegen het gevestigde theater om te doen? Hoe heeft dat de podiumkunsten veranderd? Wat moet het toneel zijn? En zijn de pijlers waarop destijds gebouwd werd vandaag nog steeds relevant?

Coen Verbraak spreekt over vernieuwing en engagement in het theater met regisseur Johan Simons, actrice Olga Zuiderhoek, acteur en regisseur Hans Croiset en musicalster Frank Sanders.

Opiniebladen in de knel (29 juli 2019)

maandag 29 juli 2019, 20:30 uur

Opiniebladen verkeren in zwaar weer. Om te bezuinigen ontsloeg Vrij Nederland de volledige redactie. Eerder ging het opinieblad al van wekelijkse naar maandelijkse frequentie. HP/De Tijd doorliep jaren geleden eenzelfde proces. In vijftien jaar tijd zijn de gezamenlijke opiniebladen grofweg in oplage gehalveerd.

Steeds verder teruglopende verkoopcijfers dwingen opiniebladen tot harde keuzes. Waarom dalen de oplagen van opiniebladen steeds verder? Zijn zij met minder geld en mankracht nog in staat hun taak te vervullen? Wat mist de samenleving als opiniebladen steeds verder verdwijnen? En hoe kunnen zij zich vernieuwen?

Deze keer gaat Coen Verbraak in gesprek met mediakenners en hoofdredacteuren van opiniebladen. Met Xandra Schutte (hoofdredacteur De Groene Amsterdammer), Arendo Joustra (hoofdredacteur Elsevier), Tom Kellerhuis (hoofdredacteur HP/De Tijd) en John Jansen van Galen (auteur van 'De gouden jaren van het linkse levensgevoel. Het verhaal van Vrij Nederland').

Uitzending van 24 juni 2019

maandag 24 juni 2019, 20:30 uur

Waarom slagen sommige politici erin de harten van kiezers te veroveren? Hoe belangrijk is charisma voor electoraal succes? Deze keer gaat De Publieke Tribune over politiek charisma.

Na het dramatische verlies van de PvdA in de Tweede Kamer-verkiezingen in 2017 is de overwinning van lijsttrekker Frans Timmermans bij de Europese verkiezingen opvallend. Hij slaagde erin kiezers van GroenLinks tot VVD over te doen stappen naar de PvdA. Timmermans kreeg 80% van de voorkeursstemmen en van de PvdA-kiezers zegt bijna de helft (48%) dat Timmermans de doorslag heeft gegeven. In hoeverre heeft Timmermans dat te danken aan zijn charisma? En zijn charismatische leiders onmisbaar voor het voortbestaan van de traditionele partijen?

In deze radio-uitzending van De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak daarover in gesprek met Sharon Gesthuizen (voormalig SP Tweede Kamerlid), cartoonist Joep Bertrams, Dominique van der Heyde (chef parlementaire redactie NOS) en Kay van de Linde (spindoctor).

Uitzending van 27 mei 2019

maandag 27 mei 2019, 20:30 uur

Controversiële sprekers staan steeds vaker ter discussie, evenals de rol die media en podia spelen in het versterken van dat geluid. De wens om de ongenuanceerde, gevaarlijke of discriminerende meningen van de ander te weren neemt toe. Het publieke debat raakt gepolariseerd.

Kunnen we te weinig van elkaar hebben in het publieke debat? Staat de vrije uitwisseling van ideeën onder druk? Of moeten er grenzen worden gesteld aan welke opvattingen een platform geboden krijgen, in de strijd tegen desinformatie, racisme en seksisme? En in welke mate heeft commercialisering van de media tot gevolg dat aandacht wordt besteed aan extreme geluiden om te kunnen scoren?

In deze radio-uitzending van De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak in gesprek met drie gasten die het publieke debat vormgeven of analyseren: Merlijn Geurts (programmamaker van debatcentrum De Balie), Bart Nijman (adjunct-hoofdredacteur actualiteitensite GeenStijl), en mediawetenschapper Dan Hassler-Forest.

Uitzending van 29 april 2019

maandag 29 april 2019, 20:30 uur

Hoe kom je in de schulden en hoe raak je er weer uit? Bijna 1 op 5 huishoudens in Nederland kampt met schuldenproblematiek. De maatschappelijke kosten zijn jaarlijks 11 miljard euro. Hoe steekt de schuldenindustrie in elkaar, en hoe zorgen we voor betere en goedkopere oplossingen?

Coen Verbraak praat met: Satcha Maduro (9 maanden schuldvrij, bekend van de Human-serie Schuldig), Eelke Blokker (Instituut voor Publieke Waarden), Bert van Alphen (wethouder GroenLinks Den Haag) en Paul van Roon (deurwaarder).

Uitzending van 25 maart 2019

maandag 25 maart 2019, 20:30 uur

Wat mogen we verwachten van de psychiatrie? Is de psychiatrie het duizenddingendoekje geworden van de maatschappij? Wat is gek en bestaat er nog zoiets als het recht om gek te zijn? Deze vragen bespreken wij in aflevering 2 van 'De Publieke Tribune'. Gasten: Damiaan Denys - psychiater en filosoof, voorzitter Nederlandse vereniging van Psychiaters. Liesbeth Vleugel - ouderenpsychiater bij GGZinGeest en Jan Swinkels - psychiater en hoogleraar Amsterdam UMC.

Uitzending van 25 februari 2019

maandag 25 februari 2019, 20:30 uur

Wie is de baas over mijn medicijnen? Dat is de centrale vraag in aflevering 1 van De Publieke Tribune. Onder leiding van Coen Verbraak stelt een betrokken publiek zijn prangende vragen aan gezagsdragers en deskundigen.
Gasten in deze uitzending:

Marli Huijer - medisch filosoof, Sanne Groenemeijer - general manager Novo Nordisk, Elisabeth Vroom - oprichter Duchenne Parent Proje en Carla Hollak - arts-onderzoeker en hoogleraar bij het Amsterdams UMC.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1