Binnenland

Samenleving gaat weer langzaam open: niet-essentiële winkels, onderwijs, sport en meer

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Samenleving gaat weer langzaam open: niet-essentiële winkels, onderwijs, sport en meer

Premier Mark Rutte en minister Ernst Kuipers hebben versoepelingen aangekondigd in de persconferentie van 14 januari. Het is de eerste coronapersconferentie van Kuipers, die maandag het stokje heeft overgenomen van Hugo de Jonge.

Coronapersconferentie van 14 januari 2022

Video niet beschikbaar

Er zijn grote onzekerheden en daarom kan niet alles tegelijk open, zegt Rutte tijdens de persconferentie. De horeca en de evenementensector en de culturele sector kunnen nog niet open, vertelt de premier. "Dat voelt oneerlijk, maar er kan nu echt nog niet alles tegelijk."

Versoepelingen in onderwijs en sport

Er zijn verschillende versoepelingen aangekondigd tijdens de persconferentie. Het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs gaan weer fysiek les geven aan studenten. Sporten mag weer buiten én binnen, er mogen ook weer wedstrijden gehouden worden. Wel binnen de eigen club en publiek is niet toegestaan. Ook kunst- en cultuurbeoefening, zoals muziek, toneel en dans, binnen en buiten is weer mogelijk. Daar is publiek ook niet toegestaan. "Maar je kunt dus wel weer oefenen met je bandje", zegt Rutte. Contactberoepen als kappers mogen weer open.

Beperkingen

Aan de versoepelingen zitten wel wat beperkingen. Zo mogen de winkels open tot 17.00 uur. Er moet een mondkapje gedragen worden ten alle tijden. Anderhalve meter moet ten alle tijden gehouden worden en mag er maar één klant per vijf vierkante meter naar binnen. Hoger onderwijs mag een groep van maximaal 25 mensen binnen een ruimte hebben. Studenten en onderwijs personeel moet twee keer per week testen.

Medische mondkapjes

Het kabinet wil het gebruik van medische mondkapjes aanmoedigen, zegt minister Kuipers van Volksgezondheid. Ze zijn dus niet verplicht, maar het is wel een dringend advies.

Het aantal plekken waar wordt aangeraden om ze te dragen, wordt uitgebreid. Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondkapje te dragen. Dat geldt bijvoorbeeld voor drukke openbare plaatsen buiten, zoals winkelstraten. Maar ook op de werkvloer. Het kabinetsadvies is vanaf nu om een wegwerpmondkapje te dragen. Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden.

Leren leven met het virus

Minister Kuipers vertelt over de 200.000 besmettingen per week die nu geregistreerd worden en de gevolgen voor de maatschappij. Hij zegt dat het kabinet een stap zet om de maatschappij weer te openen en roept iedereen op om de boosterprik te halen.

Hij wijst erop dat de besmettingscijfers erg hoog zijn en dat die door de versoepelingen verder op kunnen lopen, maar desondanks kiest het kabinet voor versoepelingen in de sport en het onderwijs. "Sporten is nodig. Twee op de drie jongeren voelen zich op dit moment eenzaam. Voorzieningen en scholen dichthouden betekent ook schade voor de volksgezondheid", zegt hij. Hij geeft aan dat ze met de versoepelingen wel een risico nemen, maar eentje die ze moeten nemen. “We moeten leren leven met het virus”, vertelt hij.

Coronapersconferentie van 14 januari 2022

Ster advertentie
Ster advertentie