Sport
NOS

Historisch brons voor India en de strijd op de zevenkamp: dit gebeurde vannacht in RadiOlympia

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Historisch brons voor India en de strijd op de zevenkamp: dit gebeurde vannacht in RadiOlympia

Historisch brons voor Indiase hockeyers, een spannende strijd tussen Nederland en België op de zevenkamp en hoe Dick Bruna een handje hielp in het pleidooi voor blauwe judopakken: dit is de nacht van RadiOlympia.

Nijntje en Dick Bruna zijn supersterren in Japan. Zo populair zijn de twee zelfs, dat sommige Japanners denken dat Bruna en het konijntje uit Japan komen. En die bekendheid, die kwam goed uit in de strijd van Anton Geesink voor blauwe judopakken.

Dick Bruna en de blauwe judopakken

Doordat judoka's toentertijd de strijd met elkaar aangingen in allebei een wit pak, was het soms moeilijk te onderscheiden wie wie was. Geesink pleitte er daarom voor, om de ene judoka een blauw pak aan te trekken. Bruna kon daarbij een handje helpen. "Toen heeft hij Dick gevraagd om voor hem te illustreren", vertelt Marja Kerkhof, directeur van Mercis, het bedrijf dat de rechten van Bruna beheert.

Kerkhof: "Dat heeft hij toen inderdaad gedaan, maar hij heeft ook allemaal witte pakken met belts in allerlei kleuren getekend. Ze hebben ook stickers gemaakt, zodat ze dat makkelijk overal konden laten zien. En zo is dit, zegt de overlevering, ontstaan." Kortom, misschien heeft Bruna wel het duwtje gegeven in de richting van de blauwe pakken die we nu kennen.

Indiase hockeyers winnen brons

In een spannende strijd met de Duitse hockeyers gaan de mannen uit India ervandoor met het brons. Het is de eerste medaille voor de Indiase hockeyers in 41 jaar. Tegelijkertijd is het voor de Duitse mannen voor het eerst in 21 jaar dat ze zonder olympische medaille naar huis gaan.

In de nacht van RadiOlympia werd erg meegeleefd met de hockeyers uit India. Na 25 minuten speeltijd kwamen ze op een 3-1 achterstand te staan. Maar, ze vochten terug en het stond al gauw 3-3. In de vierde minuut van het derde kwart kwam India op een voorsprong te staan van 5-3. 12 minuten voor tijd wisten de Duitsers nog een doelpunt te maken, maar de gelijkmaker bleef uit en dus won India met 5-4.

"Een historische medaille", zegt commentator Krijn Schuitemaker. "Wat een geweldige blijdschap bij de Indiase spelers. Een geweldige wedstrijd werd het en India hield stand."

Strijd in de zevenkamp tussen Vetter en Thiam

De zevenkamp is een ware strijd tussen Nederland en België. Anouk Vetter en Nafissatou Thiam maken beide kans op de gouden plak na vijf onderdelen. Sportjournalist Hans Vandeweghe: "Het is toch niet te geloven."

Inmiddels heeft Thiam na het speerwerpen (het zesde onderdeel) een voorsprong genomen op Vetter. Thiam neemt nu de leiding met 5912 punten, met daarachter Vetter met 5848 punten. In de strijd om het brons zien we ook een Nederlandse: Emma Oosterwegel (4) en de Amerikaanse Kendell Williams (3) staan maar een paar punten van elkaar verwijderd, met alleen nog de 800 meter te gaan.

Thiam en Vetter zijn beide geen ster op de 800 meter, vertelt Vandeweghe: "Daar zijn ze allebei bij de laatste altijd, dus dat wordt ook nog boeiend om te zien."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie