Cultuur & Media
NOS

Japanse Disney: magische films van Studio Ghibli zijn een bron van inspiratie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Japanse Disney: magische films van Studio Ghibli zijn een bron van inspiratie

Studio Ghibli, oftewel de Japanse Disney, is de bekendste filmstudio van Japan. Geen enkel kind in Japan is opgegroeid zonder een film van Studio Ghibli te hebben gezien en ook in Nederland zijn de films populair. Illustrator Nick van Leent laat zich nog dagelijks inspireren door de films en zijn liefde voor die films begon bij Spirited Away, vertelt hij in 'Japan van jou, Japan van Mai'.

Japan van jou, Japan van Mai: Studio Ghibli

"Als je die hebt gezien, ga je sowieso alles af", zegt Van Leent over Spirited Away. "Want, die is van zo'n hoog niveau, emotioneel en visueel. Het triggert alle fantasie die je hebt." De film gaat over een meisje dat verdwaalt en terechtkomt bij een badhuis dat gerund wordt door een heks. Allemaal geesten komen op die plek af, om even af te koelen van het dagelijks leven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Studio Ghibli is een kernwaarde voor mij als tekenaar'

Studio Ghibli is ongelofelijk goed om een magische wereld te creëren. Daardoor werd de liefde van Van Leent voor de filmstudio alleen maar groter. "Het blijft handgetekend. Waar natuurlijk Disney en Pixar uiteindelijk toch naar 3D animatie zijn gegaan, blijft Ghibli bij de basis. Van Leent maakt zijn illustraties zowel met potlood, als digitaal: "Ik teken al mijn tekeningen altijd eerst met potlood. Want je vormen en je lijnwerk is altijd organischer met de hand. Bij 3D animatie, hoe goed het ook is, blijft dat altijd een koud proces. Een potloodtekening heeft veel meer warmte. Daar zit veel meer magie in."

Samen met acteur Curt Fortin heeft Van Leent het fantasieverhaal Yakanuko geschreven en getekend. De boodschap van dat verhaal is dat we moeten zorgen voor de mensen van wie wij houden, "en dat je vecht voor je dromen", zegt Van Leent. Dat zijn thema's waar de Japanse filmstudio ook aan raakt. "Studio Ghibli is voor mij een van de kernwaarden als tekenaar", aldus Van Leent.

Japan van jou, Japan van Mai

De Olympische Spelen zijn in volle gang. Maar Japan, daar komen we niet in. Dus haalt NPO Radio 1 een beetje Japan naar Nederland. De twee landen kennen namelijk een eeuwenoude sterke band. Een band die zeker zijn dieptepunten heeft gekend, maar altijd stand heeft gehouden.

Verslaggever Mai Verbij onderzoekt de kruisbestuiving tussen de Nederlandse en Japanse cultuur. Daarvoor spreekt ze met verschillende experts, gaat ze langs op bijzondere locaties en laat ze zien hoe de landen met elkaar verbonden zijn.

Westerse invloeden in Ghibli films

Een groot voorbeeld voor Van Leent is Hayao Miyazaki, het brein achter veel van de Ghibli films. Miyazaki werkt met storyboards, dat zijn een reeks opeenvolgende tekeningen om een verhaal te vertellen. Een soort Japanse manga, wat je kunt vergelijken met een stripboek. "Hij schrijft geen scripts", zegt Van Leent. "De hele studio wacht ook totdat hij klaar is met het storyboard, want hij weet ook zelf terwijl hij bezig ook nog niet hoe het eindigt."

In de films van Studio Ghibli zijn veel westerse elementen terug te zien. "Howl's moving castle bijvoorbeeld, heeft allemaal Europese invloeden. Qua dorpjes, steegjes, huisjes, oude baksteentjes, dakpannetjes, kleding, dat zie je ook in documentaires, dan gaan ze met z'n allen naar een land toe en daar dat allemaal natekenen. Dat is allemaal inspiratie."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ghibli als inspiratie voor Disney en Pixar

Naast dat Studio Ghibli inspiratie haalt uit het Westen, hebben ook filmstudio's als Disney en Pixar inspiratie gehaald uit de films van de Japanse filmstudio. "Kijk maar naar de Disney prinsessen tegenwoordig. Grotere ogen krijgen ze niet en dat is allemaal door Japan geïnspireerd. Dat heeft veel meer definitie. Als je kijkt naar de oude Sneeuwwitje, dat is niet meer te vergelijken met nu. Je ziet heel veel gezichtsuitdrukkingen, ogen, houdingen, het is heel erg Japans. Het heeft veel meer emotionele lading, je kunt veel meer uitbeelden. Ogen zeggen alles."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie