Sport
NOS

Erben Erbij: Ronddwalen door Tokio op 'omslagpunt' tijdens de Spelen

foto: RadiOlympia
  1. Nieuwschevron right
  2. Erben Erbij: Ronddwalen door Tokio op 'omslagpunt' tijdens de Spelen

Oud-schaatser en NOS-analist Erben Wennemars is afgereisd naar Tokio en neemt voor RadiOlympia elke dag een kijkje bij de evenementen waar Nederlandse olympiërs in actie komen. Wennemars gaat op dag 13 van de Spelen in Tokio op zoek naar hét olympisch gevoel. De Vliegende Keep merkte bij eerdere Spelen dat de sfeer juist in de tweede week "gezellig" werd, maar de meeste atleten hebben Japan alweer verplicht verlaten.

Video niet beschikbaar

Wennemars was donderdagochtend in het Tokyo Aquatics Centre, waar schoonspringster Celine van Duijn zich plaatste voor de finale. Op het moment dat de oud-schaatser zich in de uitzending van RadiOlympia meldde bij presentatoren Jurgen van den Berg en Robbert Meeder moest de finale op de 10meter-plank nog starten. "Ik zit nu in het IBC, het International Broadcast Center, waar alle journalisten samenkomen. De halve finale bij het schoonspringen was in de ochtend. Toen ging het zwembad drie uur dicht tot aan de start van de finale", vertelt Wennemars.

Nee, Wennemars besloot in de tussentijd niet zelf ook even op de duikplank te gaan staan, vertelt hij. Op dag 13 van de Spelen gaat de NOS-analist ronddwalen door Tokio. "Er zitten al meer dan tien dagen op en bij de vorige Spelen die ik heb meegemaakt werd het dan echt gezellig. Nu zijn veel sporten klaar en eerder gingen die sporters dan naar andere sporten om elkaar aan te moedigen. Schoonspringen was dan bijvoorbeeld een sport die je één keer in de vier jaar wilde zien. Het is ook prachtig om te zien, vooral vanaf de 10meter-plank."

Omslagpunt

In het Tokyo Aquatics Centre zag Wennemars nog twee Nederlandse supporters voor Van Duijn: de tweeling Bregje en Noortje de Brouwer, die actief waren bij het synchroonzwemmen. "De meeste andere sporters zijn inmiddels al naar huis: de handbalsters en hockeymannen zijn net vertrokken. De judoka's, zwemmers en de voetbalsters waren al weg. De regel van het IOC is ook dat je Japan binnen 48 uur moet verlaten wanneer je klaar met jouw sport."

Wennemars is benieuwd of er op die manier nog iets overblijft van het olympisch gevoel tijdens de resterende dagen van de Spelen. "Het programma wordt nu ook minder uitgebreid. Alle poulewedstrijden zijn voorbij. We zien nu vooral nog finales. Dat is wel weer leuk. Deze dag is echt zo'n omslagpunt. Ik ga al ronddwalend door Tokio kijken of er nog een olympisch gevoel aanwezig is."

Oranje Alert

Of je nou aan het werk bent of op het strand zit, met het Oranje Alert in de NPO Radio 1-app mis je geen enkele medaillekans van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android, zet het Oranje Alert aan en mis geen enkele Nederlandse sporter in een olympische finale!

Ster advertentie
Ster advertentie