Sport

Erben Erbij: alleen in de paardenbak bij een sport waar hij zich thuis voelt

NOS
foto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Erben Erbij: alleen in de paardenbak bij een sport waar hij zich thuis voelt

Oud-schaatser en NOS-analist Erben Wennemars is afgereisd naar Tokio en neemt voor RadiOlympia elke dag een kijkje bij de evenementen waar Nederlandse olympiërs in actie komen. Wennemars sloot dag 12 af op de Olympische piste van de paardensport, waar springruiter Maikel van der Vleuten eerder op de dag een bronzen plak haalde.

Terwijl iedereen al vertrokken was, bleef onze man in Tokio staan in de paardenbak. Alleen een trekker reed rond om de baan te prepareren voor de volgende dagen. Erben sprong op de trekker en reed een rondje mee. "Waar ze bij veel sporten vragen waarom je niet vaker komt, vindt iedereen het in de paardensport leuk dat je er bent", zijn de ervaringen van Wennemars.

Jeroen Dubbeldam

Hij sprak op de tribune met voormalig olympisch kampioen Jeroen Dubbeldam. "We zijn een grote familie. Als we zelf even niet goed presteren, zijn we net zo goed blij voor een ander", legde Dubbeldam uit. De ruiter was niet gekwalificeerd voor Nederland, maar was in Tokio als trainer van de Israëliërs.

Van der Vleuten reed in de barrage naar de derde plaats. Een hele pluk oranje stormde op de Nederlander af. "Daartussen een blauw shirt, het Israëlische shirt van Dubbeldam."

Klapschaatsgeneratie

Eerder op de dag was Wennemars bij de bronzen race van Femke Bol op de 400 meter horden. "Het was fantastisch om daar bij te zijn. Onze Femke Bol ging gewoon mee in het geweld." Erben vergelijkt de snelle tijden in het atletiek met de klapschaatsgeneratie. "Ik sta er niet van te kijken. Een record lopen geeft altijd een extra vibe."

De stad in

Sinds vandaag hoeft Wennemars niet meer in quarantaine te zitten. Zo sprak hij vanochtend al vanuit een koffiezaak de luisteraars van RadiOlympia toe. Morgen gaat Erben wederom de stad in. Ook brengt hij een bezoek aan het schoonspringen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie