Sport

Van Langen lovend over Hassan: 'Ik ben blij dat Sifan mijn opvolgster is'

NOS
foto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Van Langen lovend over Hassan: 'Ik ben blij dat Sifan mijn opvolgster is'

Negenentwintig jaar na haar gouden medaille op de Olympische Spelen in Barcelona kreeg Ellen van Langen met Sifan Hassan haar langverwachte opvolgster met Nederlands atletiekgoud. Voormalig atlete Van Langen, werkzaam bij het sportmanagementbedrijf dat met Hassan samenwerkt, zat maandag vol spanning voor de televisie naar de finale van de 5000 meter te kijken. Ze is trots op Hassan en ging in gedachten terug naar 'haar' Spelen van 1992.

In gesprek met presentatoren Suse van Kleef en Wouter Bouwman blikte Van Langen in RadiOlympia terug op de prestatie van Hassan, die maandag op overtuigende wijze goud veroverde op de 5000 meter. "Ik heb er zo van genoten. Zo mooi dat het is gelukt. Ik had het zweet nog even in de handen staan. Misschien zouden de Ethiopiërs nog een onverwachte move maken en de Keniaanse lopers zijn ook sterk. En ik weet wel dat Sifan een goede eindsprint heeft, maar toch... Ja, ik heb zeker geschreeuwd voor de tv", zegt Van Langen lachend.

De olympisch kampioene op de 800 meter in 1992 bekeek de finale met collega's van het managementbureau dat met Hassan samenwerkt. "Ik ben niet de directe manager van Sifan, maar ik heb een goede band met haar. Ik heb haar een paar uur na de finale even gebeld. Dat was heel leuk. Sifan is een bijzondere atlete en een fijn persoon. Ze gaat haar eigen weg en dat bewonder ik aan haar."

Trilogie

Hassan gaat na de winst op de 5000 meter ook voor goud op de 1500 meter en 10 kilometer. Van Langen had wel even twijfels over die tactiek, toen ze er voor het eerst over hoorde. "Ik dacht: oh nee, dan heb je een risico dat je een medaille misloopt. Een combinatie van de drie disciplines is nog nooit gedaan op de Spelen en dat is niet voor niets. Maar Sifan voelt dat ze het kan en ze neemt het risico én de verantwoordelijkheid. Ze wil dit heel graag en doet wat haar hart haar ingeeft. Daar geef ik haar groot gelijk in. Dan gaan we haar daar niet van afpraten."

Van Langen hield even haar adem in toen Hassan voor haar finale op de 5000 meter bij haar serie op de 1500 meter onderuit ging. "Ik ben ook weleens gevallen tijdens een race. Dan sta je door de adrenaline weer op en loop je wel weer, maar dan komt de klap vaak later. Sifan zei later ook dat alles pijn deed. De warming-up voor de 5000 meter was ook niet heel prettig zei ze. Die pijn kon ze parkeren voor de finale. Niet iedereen kan dat. Ze heeft gewoon heel goed gelopen en de Ethiopiërs zijn niet slim geweest. Ze hadden kunnen samenwerken om Sifan eraf proberen te lopen. Misschien was dat ook niet gelukt, maar ze hebben het ook niet geprobeerd. Sifan hield alles goed in de gaten liep een heel uitgekiende race. Ze kan ook heel goed met de druk omgaan."

foto: EPA

Ellen van Langen na het winnen van goud op de 800 meter bij de Spelen van 1992.

Terug in de tijd

De beelden van Hassan brachten Van Langen in gedachten ook weer even terug naar het Olympisch Stadion van Barcelona, waar ze negentien jaar geleden de 800 meter won. "Die herinneringen komen dan weer even naar boven. Iedereen herinnert je er ook aan. Ik was heel erg aan het hopen dat ik een opvolger zou krijgen. Het werd ook wel tijd. Ik ben blij dat Sifan mijn opvolgster is."

Hassan heeft wereldwijd indruk gemaakt, merkt Van Langen. "Internationaal merk ik veel bewondering voor haar. Ook vanwege haar krankzinnige plan met drie afstanden. In mijn omgeving vindt iedereen het ook erg spannend. Het wordt niet makkelijk op de 1500 meter en de 10 kilometer. De concurrentie is heel goed en frisser dan Sifan. Ik denk dat Sifan nog twee medailles haalt, maar ik durf niet te zeggen welke kleuren. Ik hoop op twee keer goud. Maar haar Spelen zijn nu al geslaagd. Alles wat ze Sifan nu nog meepakt is een bonus."

Oranje Alert

Of je nou aan het werk bent of op het strand zit, met het Oranje Alert in de NPO Radio 1-app mis je geen enkele medaillekans van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android, zet het Oranje Alert aan en mis geen enkele Nederlandse sporter in een olympische finale!

Ster advertentie
Ster advertentie