Sport
NOS

Zilver voor Van Rouwendaal en brons voor Bol: dit gebeurde vannacht in RadiOlympia

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zilver voor Van Rouwendaal en brons voor Bol: dit gebeurde vannacht in RadiOlympia

Zilver en brons deze nacht: Sharon van Rouwendaal wordt tweede in het open water en Femke Bol gaat als derde over de finish op de 400 meter horden. En in RadiOlympia wordt er natuurlijk ook al vooruit gekeken want: de synchroonzwemsters Noortje en Bregje de Brouwer komen vandaag in actie.

Sharon van Rouwendaal heeft in het open water zilver gewonnen. "Als je als olympisch kampioen strategisch de wedstrijd begint, dan kijkt iedereen naar jou. En dan is een goed resultaat neerzetten nog lastiger en dan is deze zilveren plek waanzinnig", aldus zwemmer Maarten van der Weijden.

Zilver voor Van Rouwendaal in open water

Open water zwemmen is een strategisch spel. Het is vergelijkbaar met wegwielrennen, legt Van der Weijden uit. "Als je achter iemand aan zwemt, heb je stroming mee, zoals je bij het wegwielrennen ook hebt. Alleen dat effect is nog groter omdat water nou eenmaal zwaarder is dan lucht. En het voordeel is ook wel dat als je achterin ligt, dan is het daar relatief rustig. Hoe meer je voorin ligt, hoe meer het ook duwen en trekken is. Dus je wil én de stroming, én je wil fysiek ruimte hebben." In de buik meegaan is dan gunstig, vertelt Van der Weijden, en dat is exact wat Van Rouwendaal deed.

Maar toen er vaart werd gemaakt, moest Van Rouwendaal wel mee naar voren. Dat kost energie, vertelt Van der Weijden. Vervolgens moest ze strategisch beslissen om niet te vroeg langs de Braziliaanse zwemster Cunha te gaan, én om de Australische zwemster Lee achter zicht te houden, omdat ze op die manier het meeste kans zou maken op een medaille. En zo geschiedde: Cunha goud, Van Rouwendaal zilver, en Lee brons.

Brons voor Femke Bol op 400 meter horden

In een spannende olympische finale op de 400 meter horden heeft Femke Bol brons gepakt. Haar tijd, 52.03, is een nieuw persoonlijk record en ook een Europees record. De Amerikaanse Sydney McLaughlin won in een nieuw wereldrecord 51,46, en als tweede eindigde de regerend kampioene Dalilah Muhammad in 51,58. "Dit is echt heel erg knap", zegt oud-atleet Ingmar Vos. "Keihard gewoon."

Bol bleef lang in het spoor van de Amerikaanse atleten, maar in de laatste meters moest ze hen toch laten gaan. "Ik denk dat ze wel bij 350 meter heeft gedacht, ho even, dit kan nog gewoon. Maar ja, toen zetten de andere dames nog even de motor aan", zegt Vos. "Niet normaal, super snel. De 400 horden die jaar is echt off the charts." Bol heeft nog niet even veel ervaring als de andere loopsters, "dus ze gaat hier alleen maar van leren", zegt Vos. "Ik zie geen reden waarom zij dit over een paar jaar niet ook kan."

Het belang van muziek onder water voor synchroonzwemsters

Tijdens het synchroonzwemmen verdwijnen Noortje en Bregje de Brouwer af en toe onder water. Het is een magische omgeving, met muziek. Die muziek is essentieel bij synchroonzwemmen, zowel boven als onder water. Om ervoor te zorgen dat de zusjes De Brouwer de muziek ook onder water horen, is er een onder water speaker geplaatst. Doordat ze de muziek ook daar horen, kunnen ze meer emotie leggen in de bewegingen, vertellen de zusjes De Brouwer: "Alles is precies op de accenten van de muziek gemaakt, dus heb je een hoog accent in de muziek, dan proberen we ook wat groters, wat scherpers uit te voeren in het water. We passen ons aan, aan de muziek."

Noortje en Bregje de Brouwer staan vanmiddag in de finale van het synchroonzwemmen. Twaalf koppels doen mee aan de finale en de Nederlandse zusjes plaatsten zich als negende.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie