Alternatief stikstofplan boerenorganisaties 'stap in de goede richting, maar niet genoeg'
- Nieuws
- Alternatief stikstofplan boerenorganisaties 'stap in de goede richting, maar niet genoeg'
Het stikstofplan van minister Wiersma oogstte veel kritiek. Ondernemers, bouwers en milieuorganisaties zagen 'geen juridisch houdbaar plan'. Daarom komen landbouworganisatie LTO, de jonge boeren van het NAJK en alle provincies, gemeenten en waterschappen met een alternatief plan om de stikstofcrisis te lijf te gaan en Nederland van dat eeuwige slot te krijgen. "Het is een aardig begin voor een gesprek, maar ga concreet invullen wat het betekent", zegt stikstofprofessor Jan Willem Erisman bij Spraakmakers.
In het alternatieve stikstofplan is het doel om in 2035 zo'n 42 tot 46 procent minder uitgestoten worden dan in 2019. Met geld vanuit de overheid zouden veehouders zelf moeten kunnen bepalen hoe ze dat bereiken. Lukt dat niet, dan volgen er maatregelen. Erisman prijst het plan voor de inzet op "flinke geborgde reductie" en stelt dat het een goed startpunt is. "Of het uitvoerbaar is, is de vraag."
Visie voor de toekomst
Het alternatieve stikstofplan bouwt volgens Erisman voort op het startpakket van de ministeriële commissie, maar maakt de plannen niet concreet. "Het spreekt niet uit wat de visie is voor de toekomst van de landbouw die we willen. Het gaat om wat er al is en dat verduurzamen." Bovendien is het onduidelijk hoe de reductie verdeeld wordt over het land.
Sancties
"Wij willen door, alles staat stil", zegt Roy Meijer, voorzitter van de Nederlands Agrarisch Jongeren Contact (NAJK). Volgens Meijer geeft dit plan duidelijkheid aan boeren, omdat er doelen in staan voor stikstofreductie. "Als je dat niet haalt, komen er sancties."
Onvoldoende
"Het is bij lange na niet genoeg om van het slot af te komen", reageert Marjolein Demmers, directeur van Natuur en Milieu. "We hebben niet meer nieuwe dingen nodig. De plannen liggen er gewoon, maar het kabinet wil het niet aan." Arno Visser, de voorzitter van Bouwend Nederland, vindt het positief dat boerenorganisaties ook zelf zeggen dat het kabinet "onvoldoende" doet. "Maar dit is het nog niet, we zijn er nog niet op deze manier."
'Stap in de goede richting'
Visser onderstreept dat we "niet meer zoveel tijd" hebben om de stikstofdoelen te behalen. "Het is bizar dat het kabinet de plannen opzij heeft gelegd en niets nieuws heeft." Ook Lukas van der Storm, stikstof-verslaggever bij Trouw, vraagt zich af of dit plan op de korte termijn iets oplost. "Het is een stap in de goede richting, maar het is niet genoeg om de vergunningen- en natuurcrisis op te lossen."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!