Politiek
WNL

VNG-portefeuillehouder asiel Theo Weterings zegt plan staatssecretaris over opvang asielzoekers op cruiseschepen op zee niet serieus te nemen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VNG-portefeuillehouder asiel Theo Weterings zegt plan staatssecretaris over opvang asielzoekers op cruiseschepen op zee niet serieus te nemen

Volgens de burgemeester van Tilburg en tevens VNG-portefeuillehouder Asiel en Integratie Theo Weterings is het plan om asielzoekers op te vangen op cruiseschepen die dobberen op zee “een verrassende overweging”. Het plan heeft hij als niet-serieus beoordeeld. “Het verraste mij, omdat in het overleg dat wij hadden deze optie niet besproken is”, zo zegt hij in het programma Sven op 1.

Het kabinet onderzoekt momenteel of cruiseschepen met asielzoekers in plaats van aan te leggen ook voor de kust kunnen blijven varen, zodat ze niet daadwerkelijk in gemeenten hoeven aan te leggen. Eerder hield Vlissingen de komst van een cruiseschip tegen, waar plek was voor minimaal duizend asielzoekers.

Weterings geeft aan dat hij wel van mening is dat “we er begrip voor moeten hebben dat de staatssecretaris alles overweegt en soms met zijn handen in de lucht zegt: als dit niet meer kan, wat kan dan wel?”, aldus de burgemeester. “Misschien dat hij het vanuit die gedachte in de media bracht, maar ik heb het niet serieus genomen.”

33,1 miljoen euro niet zaligmakend

Dat het kabinet 33,1 miljoen euro uittrekt voor Veiligheidsregio’s met het doel om onder meer meer mensen in te huren is nuttig en nodig, zegt Weterings. “Maar het is maar zeer de vraag of wij ze vinden”, zegt hij. Want niet alleen locaties voor asielopvang, zijn moeilijk te vinden, ook menskracht. “We weten met de huidige arbeidsmarkt dat er heel schaars mensen te krijgen zijn voor welke functie dan ook. Dus ook hier zie je dat de wal het schip gaat keren.”

Volgens Weterings ligt de oplossing in het op grote schaal stimuleren van collectieve woonvoorzieningen, waar iedereen kan wonen. “Dat is een oplossing voor de problematiek van de woningmarkt die veel meer doelgroepen — zoals studenten en spoedzoekers — ervaren, en ook voor structurele huisvesting van statushouders en asielzoekers.”

'Jojobeleid'

Dat is ook iets wat de VNG en het kabinet al in 2020 zijn overeengekomen. Maar het is nooit uitgevoerd vanwege “een jojobeleid van opeenvolgende kabinetten”, aldus Weterings. Zo wordt nu vaak de begroting van het Centraal Opvang Asielzoekers (COA) omlaag geschroefd wanneer de instroom van asielzoekers kleiner wordt. “Maar je moet het niveau van de middelen behouden.”

Sven op 1 met burgemeester van Tilburg Theo Weterings

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie