Buitenland
WNL

Pieter Waterdrinker: 'Op fysiek en mentaal vlak hebben Russen de langste adem'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pieter Waterdrinker: 'Op fysiek en mentaal vlak hebben Russen de langste adem'

Volgens Pieter Waterdrinker heeft Rusland in de oorlog met Oekraïne de langste adem. Dat komt volgens de oud-correspondent omdat de Russen van oorsprong hebben geleerd om te incasseren. "Als je het hebt over de Napoleontische inval, de Russische revolutie, 70 jaar communisme; aan het einde kunnen Russen altijd nog terugkeren naar hun oude fameuze groentetuintje om op aardappelen en wortelen te leven. Dat is de realiteit."

Waterdrinker, die zelf jarenlang in Rusland woonde en nog altijd een appartement heeft in Sint-Petersburg, merkt dat de Russische bevolking nog weinig merkt van de uitgevaardigde sancties. "Er rijden nog altijd grote auto’s rond door Moskou en het straatbeeld is er weinig veranderd. Maar dat zal snel veranderen. Russen zijn door inflatie collectief enorm verarmd en de sancties zullen op de lange termijn wel degelijk een rol gaan spelen."

'Russen geloven in propaganda'

Volgens Waterdrinker geloven veel Russen in de propaganda van het Kremlin, die stelt dat Rusland bezig is met de ‘denazificatie’ van Oekraïne. "Het woord nazi hoor je dag in dag uit op tv. Veel mensen in Rusland denken dat ze aan de goede kant van de geschiedenis staan."

Tal van Russen zitten dan ook "al jaren in de cocon van de Kremlin-propaganda", zegt Waterdrinker. Volgens hem is het voor de gewone Rus lastig om aan de propagandamachine van Poetin te ontsnappen. "Er zijn gezichten op Russische tv die vertrouwd zijn en al jarenlang vertellen dat er in Kiev nazi’s aan het bewind zijn die Rusland ten gronde willen richten met hulp van het Westen. Mensen gaan daar vanzelf in geloven."

Onderscheid maken

Wel benadrukt hij dat je "altijd onderscheid" moet maken. Hij wijst naar een opiniepeiling van het Russische medium Meduza. Daaruit blijkt dat ongeveer 30 procent van de Russen tegen de oorlog in Oekraïne is, vertelt Waterdrinker. "13 procent weet het niet en de rest, 57 procent, is voor de oorlog."

De Russen die tegenstander zijn van de oorlog hebben vaak toegang tot onafhankelijke (buitenlandse) media via een VPN-verbinding, zegt Waterdrinker. "Mijn angst is dat ook die VPN-verbindingen worden gebroken. Dan gaat Rusland volledig op zwart."

'Met de vrede komt niet de vrede'

De voormalig correspondent maakt zich zorgen over Rusland en Oekraïne na de oorlog. "Er is zoveel kwaad gezaaid. De vrede komt niet met de vrede", vreest hij. "Ik maak me zorgen over het post-oorlog Rusland en het post-oorlog Oekraïne."

Hij verwacht dat Oekraïne na de oorlog forse (economische) steun krijgt van het Westen. "Rusland, het grootste land ter wereld, zal emotioneel verwoest zijn. Wat gebeurt er dan? Mogelijk valt Rusland verder uiteen. Alle dozen van Pandora zijn nog dicht", besluit Waterdrinker.

Sven op 1 met Pieter Waterdrinker

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie