Politiek
WNL

SP-leider Lilian Marijnissen: dictaten uit Brussel niet nodig voor maatregelen gasbesparing

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. SP-leider Lilian Marijnissen: dictaten uit Brussel niet nodig voor maatregelen gasbesparing

Volgens SP-factievoorzitter Lilian Marijnissen zijn verplichte maatregelen vanuit de Europese Unie niet nodig om te besparen op het gasverbruik, nu Gazprom de gasleveringen nog verder terugschroeft. Dat vertelt zij bij de zomereditie van Sven op 1.

Vandaag bereikten 27 EU-landen een akkoord over gasbesparingen, die er voor moeten zorgen dat er voldoende gas beschikbaar blijft mocht Rusland de gaskraan volledig dichtdraaien. Marijnissen: “Het voorstel van de Europese Unie is geen verplichting, maar op basis van een vrijwillige doelstelling. Wij zijn er geen voorstander van dat mogelijke verplichtingen van Brussel moeten komen. We kunnen het in Nederland samen met andere landen regelen, daar hebben we geen dictaten vanuit Brussel voor nodig.”

Koopkracht

Marijnissen zou graag wat willen doen aan de koopkracht. Zeker nu het kabinet heeft aangegeven dit jaar niet meer over te gaan tot verdere financiële compensatie voor huishoudens die moeizaam rond komen.

Al heeft het kabinet tot op heden wel 6 miljard euro vrijgemaakt om de koopkracht te verbeteren. “Dat is te weinig”, reageert Marijnissen. “Het Nibud waarschuwt dat één op de drie huishoudens in de problemen zit of kan komen. Het CPB had het over 1,2 miljoen huishoudens. Dat is een grote groeiende groep mensen. Ook steeds meer mensen met een middeninkomen komen in de knel”, zegt het Tweede Kamerlid, die ervoor pleit om te blijven compenseren.

Boek

Deze zomer gaat Marijnissen niet op vakantie, omdat zij bezig is met het schrijven van haar boek. “Het gaat over het nieuwe SP-verhaal voor de komende jaren”, vertelt zij. “Het is ook een analyse van het neoliberalisme dat nog helemaal niet voorbij is.” Daarnaast hoopt Marijnissen ook een antwoord te geven op de vraag “waarom links er zo voorstaat, zoals wij er nu voor staan”.

Sven op 1 met SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie