Politiek
AVROTROS

Hoe Rutte als premier hoopt te worden herinnerd

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Rutte als premier hoopt te worden herinnerd

Voornemens om te vertrekken leek hij nog niet op 6 mei, tijdens het gesprek dat Jort Kelder met de toenmalig minister-president Mark Rutte had over een leven in de politiek. "Ik vind het echt de mooiste baan die er is." Het interview zou één van de laatste worden met hem in de rol van premier, bleek maandagochtend.

#600 - Een potje politiek voor pro's met drs. M. Rutte - deel I - De Jortcast

#601 - Een potje politiek voor pro's met drs. M. Rutte - deel II - De Jortcast

Na het vallen van het kabinet speculeerden pers en burger over de motieven die Rutte had voor het plaatsen van een bom onder zijn kabinet. Waren het partij-overwegingen, of was het in het landsbelang? "Het enige antwoord is Nederland", zegt Rutte in de persconferentie waar hij zijn vertrek aankondigt.

Wanneer hij is uitgeregeerd en zijn politieke portret zal worden opgetekend, hoopt hij te worden herinnerd als politicus die het algemeen belang op de eerste plaats zette. Dat zegt hij op 6 mei in De Jortcast. "Dat betekent primair de economie, zodat we allemaal in een land wonen met goed onderwijs en goede gezondheidszorg. Dat is wat ik doe."

"Ik ben opgevoed met joh, maak jezelf niet te groot. Ik geloof absoluut dat politici er zijn om het algemeen belang te dienen, en niet alleen je partijbelangen. Al moet je natuurlijk wel opletten dat je die partijbelangen niet helemaal uit het oog verliest", aldus Rutte.

Ook aan bod komen eerdere roerige politieke tijden uit de regeerperiode van Rutte, zoals die rond Omtzigts 'functie elders' en het debat van 1 april 2021. Was dat het moment in zijn carrière waar hij het dichtst bij zijn politieke ondergang was? Rutte: "Als die motie van wantrouwen wel was aangenomen, was het klaar. De VVD gaat zelf over wie de kandidaat voor het premierschap is. Zij vonden dat ik dat was. Dus dan zou ik tijdelijk Kamerlid zijn geworden, ik had al even gekeken waar dat kamertje was. En dan gaan we de onderhandelingen in voor een nieuw kabinet, en dan zien we wel." Al met al rijst het beeld van een politicus die niet voornemens was zijn spullen te pakken.

Kelder: "Ik denk dat de fractievoorzitters en parlementair journalisten soms een beetje wanhopig van jou worden. Rutte gaat door tot wij erbij neervallen."

Rutte: "Wat ik wel bij sommige journalisten merk is dat ze niet zozeer aan mij een hekel hebben. Maar wel zeggen: het is ook leuk om eens een keer een ander hier te hebben." Lachend: "Ik snap het verzoek."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mark Rutte en Jort Kelder maken er geen geheim van vrienden van elkaar te zijn en hebben een gedeelde hobby: politiek. Op 6 mei bekijken ze met een klein publiek de fragmenten van historische machthebbers en persoonlijke favorieten van de demissionair premier, zoals Margaret Thatcher en Helmut Schmidt. Aan de hand van deze historische figuren analyseren ze de politieke slimmigheden, streken en technieken.

Ook vraagt Kelder om reflectie: met welke leiders vergelijkt hij zich en hoe beziet hij zichzelf als politicus? Wat is Ruttiaans onderhandelen, hoe leer je het decorum en hoe kijkt hij terug op gemaakte fouten? Luister het gesprek van 6 mei terug in je favoriete podcast-app of via de website van NPO Radio 1.

Luister De Jortcast in je favoriete podcast-app

Een podcast die reageert op de hypes en hysterie in de media, met het laatste complementaire wetenschappelijke commentaar op het nieuws. Op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co.

Luister De Jortcast en De Jortcast XL via NPO Radio 1 en de andere podcast-apps.

Ster advertentie
Ster advertentie