appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

De Jortcast

In deze serie podcasts biedt Jort Kelder radiotherapie tegen hypes en hysterie, op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co.

Podcast afleveringen

#190 - Britse bazen: leiderschap in het VK

maandag 13 januari 2020, 14:33 uur

Waarom Johnson slaagde waar May faalde? Of Johnson de nieuwe Churchill is? Wat Churchill bedoelde met een United States of Europe? In deze aflevering bespreekt dr Kelder Brits leiderschap met dr. Hanneke Hoekstra.

#189 - Duurzaam beleggen?

donderdag 9 januari 2020, 07:00 uur

Vervangend presentator Eric Smit (Follow the Money) bespreekt met dr. Kees Koedijk wat we verstaan onder duurzaam beleggen en in hoeverre kapitalisme en duurzaamheid samengaan.

#188 - Beprijs bloed op het bord

maandag 6 januari 2020, 16:21 uur

De prijs van vlees moet omhoog: dat is beter voor boer, mens, én milieu. "Heel logisch", zegt hoogleraar Klimaatverandering dr. Pier Vellinga. In deze aflevering licht hij zijn redeneringen toe.

#187 - Drs. M. Rutte in dr Kelder en Co: een toegift

maandag 30 december 2019, 13:51 uur

Na inmiddels 90 minuten luistermateriaal is het tijd voor het toetje: een verhandeling over favoriete (parlementair) journalisten van vroeger en nu, gevolgd door De Parlementaire Geschiedenis Quiz, speciaal voor de zelfbenoemd politieke junkies opgesteld door Carla Hoetink. Speel mee en versla de premier!

#186 - Drs. M. Rutte in dr Kelder en Co

zaterdag 28 december 2019, 14:00 uur

Dr Kelder beoefent zijn favoriete hobby met drs. M. Rutte: historische politieke momenten fragmenten binge-luisteren. De opname die werd uitgezonden op 28 december moest worden bijgeschaafd om in het schamele uurtje te passen, maar de redactie van dr Kelder en Co wilt u de gehele opname niet onthouden: bij deze.

#195 - Ravage in de regering: informatievoorziening

dinsdag 24 december 2019, 11:57 uur

De informatiehuishouding van de overheid is een puinhoop. Hoogleraar Staats- en Bestuursrecht Wim Voermans legt aan vervangend presentator Eric Smit uit hoe de regering daar ook steeds vaker mee weg komt: namelijk door het aanpassen van regels zodat bepaalde informatie niet vrijgegeven hoeft te worden.

#184 - De 'hate-mail' van Willem van Oranje

donderdag 19 december 2019, 12:34 uur

Geerten Waling bespreekt de apologie van Willem van Oranje: een soort hatemail avant la lettre aan koning Filips II, waarin de Vader des Vaderlands ondermeer duidelijk wil maken dat de Spaanse koning een tiran is geworden.

#183 - De bezem door het belastingstelsel

maandag 16 december 2019, 14:37 uur

Het belastingsysteem dat we sinds 2001 hebben zou nooit ingevoerd moeten zijn op de manier zoals het nu is: het is onhoudbaar ingewikkeld geworden. De urgentie is groot om de bezem erdoor te halen, zegt econoom Bas Jacobs. In deze aflevering doet hij een voorstel voor een nieuw systeem uit de doeken.

#182 - De transitie moet leuker

donderdag 12 december 2019, 17:54 uur

Klimaathysterie heeft zelfs de psychiatrie bereikt. Mensen raken depressief door de vrezen die ze krijgen van het veranderende klimaat. Gelukkig is daar Professor Victor Lamme die een oplossing heeft voor beide kampen in het klimaatdebat. Weg met de angst en maak de maatregelen leuker.

#181 - De vagina en wetenschappelijke achterstelling

maandag 9 december 2019, 21:46 uur

In deze Jortcast stelt dr. Rosanne Herzberger dat niet alleen de medische wetenschap, maar vrijwel alle wetenschap op mannen gericht is. Vrouwen zijn bij voorbeeld slechter af bij auto-ongelukken omdat de dummies naar mannen gevormd zijn.

#179 - De hardnekkig ongezonde medemens

maandag 2 december 2019, 13:38 uur

Vaker ziek en lagere levensverwachting: de gezondheidskloof tussen rijk en arm, tussen hoger- en lageropgeleiden, wordt groter in plaats van kleiner. Prof. dr. Marianne de Visser legt uit wat er het mis gaat.

#178 - Impeachen? Zo doe je dat

donderdag 28 november 2019, 11:43 uur

Het afzetten van een president is een ambitieuze onderneming. Heb je bewijs, moet je nog motief zien aan te tonen. In dr Kelder en Co bespreekt dr Kelder de regels zoals vermeld in de Amerikaanse Grondwet over het wat en hoe van impeachment met amerikanist dr. Jelte Olthof.

Het grote, grijze gevaar

maandag 25 november 2019, 16:18 uur

Er is maar één manier om het Grijze Gevaar te bedwingen: lander doorwerken. Maar 'anti-jongerenclub' FNV ligt dwars, en het ABP is een goktent, aldus econoom Sweder van Wijnenberg. Hellep, wat nu? Een must-listen voor de jongere generaties.

#176 - Grens aan rijkdom

donderdag 21 november 2019, 11:51 uur

We kennen de armoedegrens. Moet we ook een grens voor rijkdom vaststellen? Politiek filosoof Ingrid Robeyns is vóór, onderzocht de kwestie en beargumenteert voor dr Kelder, 'vakbondsman van de kleine miljonair', waarom.

#175 - Niet harder dan honderd

maandag 18 november 2019, 16:01 uur

De nieuwe verkeersmaatregel (niet harder dan 100 km/u) moet de stikstofneerslag dermate terugdringen dat er Nederland weer door kan met het bouwen van nieuwe woningen. Dr Kelder spreekt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen over de impact op gasgevend Nederland

#174 - Protesteren: zó populair

donderdag 14 november 2019, 11:10 uur

Van Hongkong tot Catalonië en van Libanon tot Chili: een golf van protest trekt over de wereld. Hoezee, de jeugd heeft weer idealen! Cultuurhistoricus dr. Eva Rovers bespreekt met dr Kelder de overeenkomsten tussen wereldbrandjes die ons omringen en de rol van sociale media.

#173 - Een duikje in de DDR

maandag 11 november 2019, 14:30 uur

Een lesje geschiedenis over De DDR, communisme, de Duitse eenwording en hoe de val van de Berlijnse Muur nadreunt. Te gast is een oud-diplomaat met grote staat van dienst: Hans Glaubitz, die jarenlang achter het IJzeren Gordijn werkte. "Eenwording? Het was een vijandige overname."

#172 - De Verenigde Staten van Europa

donderdag 7 november 2019, 11:15 uur

Waar moet het heen met Europa? In haar oratie en dientengevolge in dr Kelder en Co ontvouwt Prof. dr. Amy Verdun, hoogleraar Europese Politiek en Politieke Economie te Leiden, haar visie.

#171 - Korte linkse lontjes

dinsdag 5 november 2019, 14:03 uur

Onderwerp: onverdraagzaamheid op links. Helpt intolerantie, humorloosheid en gelijkhebberij de progressieve medemens ook maar een stap verder? Een gesprek over de korte lontjes en lange tenen van links met Maarten Boudry, wetenschapsfilosoof te Gent en auteur, met tussendoor een telefoontje met ex-Kamerlid voor GroenLinks Zihni Özdil.

#170 - Agressie in de auto

donderdag 31 oktober 2019, 15:20 uur

Waarom lijden wij (bijna) allen aan road rage en waarom worden we agressief in het algemeen? Dat, en de verschillen tussen mannen en vrouwen, bespreekt dr Kelder met experimenteel psycholoog dr. Dennis Schutter van de Universiteit Utrecht.

#169 - De Brexit van Boris

maandag 28 oktober 2019, 16:23 uur

Het hier en daar geliefde maar toch door de overgrote meerderheid gehate onderwerp van deze tijd: Brexit. Dr Kelder bespreekt de ontwikkelingen met hoogleraar Europees Recht dr. Hanneke van Eijken, van de Universiteit Utrecht.

#168 - Wie gelooft er nog in politici?

donderdag 24 oktober 2019, 15:39 uur

Eric Smit voert een persoonlijk gesprek met filosofe, schrijver en tv-maker Alicja Gescinska over ons cynisme jegens politici. Er wordt nog amper geloofd in politiek engagement, merkt zij, en dat is funest voor een democratie.

#167 - Kappen met kapot pensioenstelsel

maandag 21 oktober 2019, 12:00 uur

Moet er gekort worden op worden op de oudedagsvoorziening? In Jortcast #167 pensioenpraat met hoogleraar risicomanagement dr. Theo Kocken.

#165 - Corruptie op de kaart

maandag 14 oktober 2019, 14:24 uur

Met Prof Leo Huberts, spreekt dr Kelder over hoe corrupt Nederland wel niet is.

#164 - Een slimme man kiest psychologie

donderdag 10 oktober 2019, 10:00 uur

Een mannenquotum voor de studie psychologie, daar pleit hoogleraar Mark van Vugt voor. Luister deze Jortcast en hoor waarom.

In een week dat de boeren luidkeels de aandacht vroegen, vroeg Dr Kelder aan prof. dr. Rurale Sociologie Douwe Jan van der Ploeg een stap weg te zetten van de waan van de dag en een rustige analyse te maken van de sector. In deze Jortcast gaat het over subsidies, de Rabobank en dat de boeren-sector bijna het Griekenland is van de Nederlandse economie.

#162 - Radiotherapie tegen klimaathysterie: deel II

donderdag 3 oktober 2019, 09:20 uur

Vanaf een winderig Terschelling doet dr Kelder een poging het activistisch groen geraas van het klimaatdebat te verrijken met ratio en redelijkheid. In dit deel: hoe ziet de toekomst eruit, hoe krijgen we de burger daarin mee, en in gesprek met de grote boze industrie: Shell. Met Herman van der Meyden (Shell), Sanne Akerboom (UU), Maarten Hajer (UU), Jesper Broekhof (De Groene Golf) en Bert Wassink, de burgemeester van Terschelling.

#161 - Radiotherapie tegen klimaathysterie: deel I

maandag 30 september 2019, 14:05 uur

Vanaf een winderig Terschelling doet dr Kelder een poging het activistisch groen geraas van het klimaatdebat te verrijken met ratio en redelijkheid. Te gast zijn deelnemers van de tiende versie van het Springtij Forum: prof. dr. ir. Pier Vellinga (VU & Waddenacademie), Kees Vendrik (Triodos Bank), dr. Eveline Speelman (McKinsey), Kees Vendrik (Triodos) en een telefoontje met Mark Harbers (VVD-Kamerlid).

#160 - Passen er 115 kaarsjes op een taart?

donderdag 26 september 2019, 20:15 uur

We leven elk jaar langer. Over een tijdje worden we zelfs 115 jaar oud. Maar hoe zorgen we dat het leven leuk blijft en het lichaam fris?

#159 - Hoe besteden we de miljoenen?

maandag 23 september 2019, 21:29 uur

Door onze enorme spaarpotten moet Nederland meer geld uit gaan geven. Lenen kost geen geld en de middenklasse kan wel wat gebruiken. Hoogleraar economie Coen Teulings verklaart hoe hij denkt dat het zit.

#158 - De Parkinson Pandemie

donderdag 19 september 2019, 12:24 uur

Het aantal mensen met de ziekte Parkinson is hard aan het groeien. Parkinson-professor dr. Bas Bloem doet onderzoek naar de oorzaken.

#157 - Stikstofpaniek en struisvogelpolitiek

maandag 16 september 2019, 16:46 uur

Bouwprojecten aflasten en veestapels halveren: de stikstofuitstoot moet flink worden teruggebracht, want het brengt ons hele bestaan in gevaar. Hysterie, of is het echt vijf voor twaalf? Een gesprek met prof. dr. Jan Willem Erisman.

#155 - Deeltijd-dames

maandag 9 september 2019, 15:17 uur

Als vrouwen meer uren gaan werken, zouden de personeelstekorten in de zorg en het onderwijs snel opgelost kunnen zijn. Volgens professor Janneke Plantenga valt er inderdaad weel te werken in deeltijdwerkend Nederland, maar legt uit dat het sommetje wel wat ingewikkelder is. Met vervangend presentator Sander Schimmelpenninck.

#154 - Een lesje literatuurgeschiedenis

donderdag 5 september 2019, 11:10 uur

In vogelvlucht stuift dr Kelder met prof. dr. Lotte Jensen door onze literatuurgeschiedenis. Van de 17e tot de 19e eeuw, van romantici tot revolutionairen.

#153 - Het proefschrift van Ad van Liempt

maandag 2 september 2019, 15:19 uur

In mei promoveerde historicus, auteur en gerenommeerd TV-maker Ad van Liempt op een biografie over SS-kampcommandant Albert Konrad Gemmeker. Volgens historicus dr. Rudolf Dekker deugt die dissertatie niet. In deze aflevering onderbouwt Dekker zijn beweringen en stelt hij de vraag hoe het mogelijk is dat de Rijksuniversiteit dit proefschrift heeft goedgekeurd.

#152 - We worden dommer

donderdag 29 augustus 2019, 16:18 uur

Het IQ van Nederlanders daalt, gemiddeld in ieder geval. We worden dus dommer. Een gevoelig thema denk maar aan professor Buikhuisen, die zoveel ophef veroorzaakte dat hij van zijn leerstoel afstapte. In deze Jortcast hoor je professor Dimitri van der Linden.

#151 - Wat als dolende robots doden?

maandag 26 augustus 2019, 22:26 uur

Autonome wapens oftewel killerbots, daar moeten we voor op passen!
In ieder geval dat vindt vredesbeweging PAX. Volgens dr. Dieuwertje Kuipers loopt het zo'n vaart niet, er is nog niet eens een definitie.

#150 - De goede en de slechte Marokkaan

donderdag 22 augustus 2019, 14:53 uur

Er zijn goede en slechte Marokkanen - dat is het beeld dat media schetsen. Hoog tijd dat we elkaar (buiten media en eigen bubbels om) wat beter leren kennen, betoogt dr. Nadia Bouras, universitair docent Geschiedenis te Leiden, migratie-expert en 'succesmarokkaan'.

Rücksichtlos kiezen voor technologie, dat doet ecomodernist Hidde Boersma. De oplossingen voor voedseltekorten en klimaatproblemen zijn allemaal op te lossen mits we de wetenschap inzetten. Er gaan daardoor meer mensen in de stad wonen, de landbouw wordt intensiever, maar we krijgen er echte natuur voor terug .

#148 - Ook bij een handelsoorlog zijn geen winnaars

donderdag 15 augustus 2019, 03:05 uur

Bij heibel over handel valt er weinig winst te behalen. Maar als het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten verder escaleert, zal China het hardst geraakt worden.

Er gaapt een kloof tussen stad en platteland. Maar verbindingen tussen de verre periferie en het stedelijke gebied versterken is niet wat de overheid te doen staat, vindt emeritus professor Friso de Zeeuw. In deel I (Jortcast #145) stond het platteland centraal, in dit deel van het tweeluik verlegt dr Kelder en Co de aandacht naar de stad.

#146 - De grote dopingshow

donderdag 8 augustus 2019, 08:47 uur

Er is voor veel dopingmiddelen nauwelijks bewijs dat ze werken, en de detectiemethoden deugen niet. Dr. Jules Heuberger pleit voor meer wetenschap in de dopingwereld.

Er gaapt een kloof tussen stad en platteland. Niet alleen in sociaal-economische zin, maar ook politiek. Dat zegt prof. dr. ir. Bettina Bock in het eerste deel van dit tweeluik. Het platteland centraal, in deel II verhuist dr Kelder en Co naar de stad.

#144 - Reddingsplan voor millennials

donderdag 1 augustus 2019, 09:54 uur

Je bent millennial: wat nu? Dr Kelder bespreekt met arbeidssocioloog dr. Fabian Dekker hoe het met deze veelbesproken generatie gesteld is.

#143 - Hongkong-identiteit: een China-calamiteit

maandag 29 juli 2019, 14:35 uur

Er heerst in een Hongkong een toenemend gevoel van 'wij willen niet bij China horen'. Maar China wil juist meer invloed op de stad, die van belang is voor de Chinese economie. Een gesprek met sinoloog dr. Henk Schulte Nordholt.

#142 - Een trio van jonge doctoren

vrijdag 26 juli 2019, 11:46 uur

... op een krokantje van liefde voor wetenschap en op smaak gebracht met een vleugje bevlogenheid, geserveerd door doctorsassistent Milou Brand.

#141 - Kibbelen over kapitalisme

maandag 22 juli 2019, 17:43 uur

In deze genereus lange aflevering bespreekt dr Kelder het eventuele failliet van kapitalisme, met econoom dr. Bas Jacobs en politiek filosoof dr. Edwin van de Haar.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1