appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

De Jortcast

In deze serie podcasts biedt Jort Kelder radiotherapie tegen hypes en hysterie, op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co.

Podcast afleveringen

#175 - Niet harder dan honderd

maandag 18 november 2019, 16:01 uur

De nieuwe verkeersmaatregel (niet harder dan 100 km/u) moet de stikstofneerslag dermate terugdringen dat er Nederland weer door kan met het bouwen van nieuwe woningen. Dr Kelder spreekt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen over de impact op gasgevend Nederland

#174 - Protesteren: zó populair

donderdag 14 november 2019, 11:10 uur

Van Hongkong tot Catalonië en van Libanon tot Chili: een golf van protest trekt over de wereld. Hoezee, de jeugd heeft weer idealen! Cultuurhistoricus dr. Eva Rovers bespreekt met dr Kelder de overeenkomsten tussen wereldbrandjes die ons omringen en de rol van sociale media.

#173 - Een duikje in de DDR

maandag 11 november 2019, 14:30 uur

Een lesje geschiedenis over De DDR, communisme, de Duitse eenwording en hoe de val van de Berlijnse Muur nadreunt. Te gast is een oud-diplomaat met grote staat van dienst: Hans Glaubitz, die jarenlang achter het IJzeren Gordijn werkte. "Eenwording? Het was een vijandige overname."

#172 - De Verenigde Staten van Europa

donderdag 7 november 2019, 11:15 uur

Waar moet het heen met Europa? In haar oratie en dientengevolge in dr Kelder en Co ontvouwt Prof. dr. Amy Verdun, hoogleraar Europese Politiek en Politieke Economie te Leiden, haar visie.

#171 - Korte linkse lontjes

dinsdag 5 november 2019, 14:03 uur

Onderwerp: onverdraagzaamheid op links. Helpt intolerantie, humorloosheid en gelijkhebberij de progressieve medemens ook maar een stap verder? Een gesprek over de korte lontjes en lange tenen van links met Maarten Boudry, wetenschapsfilosoof te Gent en auteur, met tussendoor een telefoontje met ex-Kamerlid voor GroenLinks Zihni Özdil.

#170 - Agressie in de auto

donderdag 31 oktober 2019, 15:20 uur

Waarom lijden wij (bijna) allen aan road rage en waarom worden we agressief in het algemeen? Dat, en de verschillen tussen mannen en vrouwen, bespreekt dr Kelder met experimenteel psycholoog dr. Dennis Schutter van de Universiteit Utrecht.

#169 - De Brexit van Boris

maandag 28 oktober 2019, 16:23 uur

Het hier en daar geliefde maar toch door de overgrote meerderheid gehate onderwerp van deze tijd: Brexit. Dr Kelder bespreekt de ontwikkelingen met hoogleraar Europees Recht dr. Hanneke van Eijken, van de Universiteit Utrecht.

#168 - Wie gelooft er nog in politici?

donderdag 24 oktober 2019, 15:39 uur

Eric Smit voert een persoonlijk gesprek met filosofe, schrijver en tv-maker Alicja Gescinska over ons cynisme jegens politici. Er wordt nog amper geloofd in politiek engagement, merkt zij, en dat is funest voor een democratie.

#167 - Kappen met kapot pensioenstelsel

maandag 21 oktober 2019, 12:00 uur

Moet er gekort worden op worden op de oudedagsvoorziening? In Jortcast #167 pensioenpraat met hoogleraar risicomanagement dr. Theo Kocken.

#165 - Corruptie op de kaart

maandag 14 oktober 2019, 14:24 uur

Met Prof Leo Huberts, spreekt dr Kelder over hoe corrupt Nederland wel niet is.

#164 - Een slimme man kiest psychologie

donderdag 10 oktober 2019, 10:00 uur

Een mannenquotum voor de studie psychologie, daar pleit hoogleraar Mark van Vugt voor. Luister deze Jortcast en hoor waarom.

In een week dat de boeren luidkeels de aandacht vroegen, vroeg Dr Kelder aan prof. dr. Rurale Sociologie Douwe Jan van der Ploeg een stap weg te zetten van de waan van de dag en een rustige analyse te maken van de sector. In deze Jortcast gaat het over subsidies, de Rabobank en dat de boeren-sector bijna het Griekenland is van de Nederlandse economie.

#162 - Radiotherapie tegen klimaathysterie: deel II

donderdag 3 oktober 2019, 09:20 uur

Vanaf een winderig Terschelling doet dr Kelder een poging het activistisch groen geraas van het klimaatdebat te verrijken met ratio en redelijkheid. In dit deel: hoe ziet de toekomst eruit, hoe krijgen we de burger daarin mee, en in gesprek met de grote boze industrie: Shell. Met Herman van der Meyden (Shell), Sanne Akerboom (UU), Maarten Hajer (UU), Jesper Broekhof (De Groene Golf) en Bert Wassink, de burgemeester van Terschelling.

#161 - Radiotherapie tegen klimaathysterie: deel I

maandag 30 september 2019, 14:05 uur

Vanaf een winderig Terschelling doet dr Kelder een poging het activistisch groen geraas van het klimaatdebat te verrijken met ratio en redelijkheid. Te gast zijn deelnemers van de tiende versie van het Springtij Forum: prof. dr. ir. Pier Vellinga (VU & Waddenacademie), Kees Vendrik (Triodos Bank) en dr. Eveline Speelman (McKinsey), Kees Vendrik (Triodos),

#160 - Passen er 115 kaarsjes op een taart?

donderdag 26 september 2019, 20:15 uur

We leven elk jaar langer. Over een tijdje worden we zelfs 115 jaar oud. Maar hoe zorgen we dat het leven leuk blijft en het lichaam fris?

#159 - Hoe besteden we de miljoenen?

maandag 23 september 2019, 21:29 uur

Door onze enorme spaarpotten moet Nederland meer geld uit gaan geven. Lenen kost geen geld en de middenklasse kan wel wat gebruiken. Hoogleraar economie Coen Teulings verklaart hoe hij denkt dat het zit.

#158 - De Parkinson Pandemie

donderdag 19 september 2019, 12:24 uur

Het aantal mensen met de ziekte Parkinson is hard aan het groeien. Parkinson-professor dr. Bas Bloem doet onderzoek naar de oorzaken.

#157 - Stikstofpaniek en struisvogelpolitiek

maandag 16 september 2019, 16:46 uur

Bouwprojecten aflasten en veestapels halveren: de stikstofuitstoot moet flink worden teruggebracht, want het brengt ons hele bestaan in gevaar. Hysterie, of is het echt vijf voor twaalf? Een gesprek met prof. dr. Jan Willem Erisman.

#155 - Deeltijd-dames

maandag 9 september 2019, 15:17 uur

Als vrouwen meer uren gaan werken, zouden de personeelstekorten in de zorg en het onderwijs snel opgelost kunnen zijn. Volgens professor Janneke Plantenga valt er inderdaad weel te werken in deeltijdwerkend Nederland, maar legt uit dat het sommetje wel wat ingewikkelder is. Met vervangend presentator Sander Schimmelpenninck.

#154 - Een lesje literatuurgeschiedenis

donderdag 5 september 2019, 11:10 uur

In vogelvlucht stuift dr Kelder met prof. dr. Lotte Jensen door onze literatuurgeschiedenis. Van de 17e tot de 19e eeuw, van romantici tot revolutionairen.

#153 - Het proefschrift van Ad van Liempt

maandag 2 september 2019, 15:19 uur

In mei promoveerde historicus, auteur en gerenommeerd TV-maker Ad van Liempt op een biografie over SS-kampcommandant Albert Konrad Gemmeker. Volgens historicus dr. Rudolf Dekker deugt die dissertatie niet. In deze aflevering onderbouwt Dekker zijn beweringen en stelt hij de vraag hoe het mogelijk is dat de Rijksuniversiteit dit proefschrift heeft goedgekeurd.

#152 - We worden dommer

donderdag 29 augustus 2019, 16:18 uur

Het IQ van Nederlanders daalt, gemiddeld in ieder geval. We worden dus dommer. Een gevoelig thema denk maar aan professor Buikhuisen, die zoveel ophef veroorzaakte dat hij van zijn leerstoel afstapte. In deze Jortcast hoor je professor Dimitri van der Linden.

#151 - Wat als dolende robots doden?

maandag 26 augustus 2019, 22:26 uur

Autonome wapens oftewel killerbots, daar moeten we voor op passen!
In ieder geval dat vindt vredesbeweging PAX. Volgens dr. Dieuwertje Kuipers loopt het zo'n vaart niet, er is nog niet eens een definitie.

#150 - De goede en de slechte Marokkaan

donderdag 22 augustus 2019, 14:53 uur

Er zijn goede en slechte Marokkanen - dat is het beeld dat media schetsen. Hoog tijd dat we elkaar (buiten media en eigen bubbels om) wat beter leren kennen, betoogt dr. Nadia Bouras, universitair docent Geschiedenis te Leiden, migratie-expert en 'succesmarokkaan'.

Rücksichtlos kiezen voor technologie, dat doet ecomodernist Hidde Boersma. De oplossingen voor voedseltekorten en klimaatproblemen zijn allemaal op te lossen mits we de wetenschap inzetten. Er gaan daardoor meer mensen in de stad wonen, de landbouw wordt intensiever, maar we krijgen er echte natuur voor terug .

#148 - Ook bij een handelsoorlog zijn geen winnaars

donderdag 15 augustus 2019, 03:05 uur

Bij heibel over handel valt er weinig winst te behalen. Maar als het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten verder escaleert, zal China het hardst geraakt worden.

Er gaapt een kloof tussen stad en platteland. Maar verbindingen tussen de verre periferie en het stedelijke gebied versterken is niet wat de overheid te doen staat, vindt emeritus professor Friso de Zeeuw. In deel I (Jortcast #145) stond het platteland centraal, in dit deel van het tweeluik verlegt dr Kelder en Co de aandacht naar de stad.

#146 - De grote dopingshow

donderdag 8 augustus 2019, 08:47 uur

Er is voor veel dopingmiddelen nauwelijks bewijs dat ze werken, en de detectiemethoden deugen niet. Dr. Jules Heuberger pleit voor meer wetenschap in de dopingwereld.

Er gaapt een kloof tussen stad en platteland. Niet alleen in sociaal-economische zin, maar ook politiek. Dat zegt prof. dr. ir. Bettina Bock in het eerste deel van dit tweeluik. Het platteland centraal, in deel II verhuist dr Kelder en Co naar de stad.

#144 - Reddingsplan voor millennials

donderdag 1 augustus 2019, 09:54 uur

Je bent millennial: wat nu? Dr Kelder bespreekt met arbeidssocioloog dr. Fabian Dekker hoe het met deze veelbesproken generatie gesteld is.

#143 - Hongkong-identiteit: een China-calamiteit

maandag 29 juli 2019, 14:35 uur

Er heerst in een Hongkong een toenemend gevoel van 'wij willen niet bij China horen'. Maar China wil juist meer invloed op de stad, die van belang is voor de Chinese economie. Een gesprek met sinoloog dr. Henk Schulte Nordholt.

#142 - Een trio van jonge doctoren

vrijdag 26 juli 2019, 11:46 uur

... op een krokantje van liefde voor wetenschap en op smaak gebracht met een vleugje bevlogenheid, geserveerd door doctorsassistent Milou Brand.

#141 - Kibbelen over kapitalisme

maandag 22 juli 2019, 17:43 uur

In deze genereus lange aflevering bespreekt dr Kelder het eventuele failliet van kapitalisme, met econoom dr. Bas Jacobs en politiek filosoof dr. Edwin van de Haar.

#140 - Wees wijs, red het hoger onderwijs!

donderdag 18 juli 2019, 11:51 uur

Het aantal studenten blijft stijgen maar de inkomsten worden niet groter. Universiteiten worden fabrieken die sturen op het genereren van zoveel mogelijk inkomsten. Luister deze Jortcast met filosoof Ad Verbrugge,

#139 - De depressieve promovendus

maandag 15 juli 2019, 16:04 uur

Eén op de drie promovendi heeft depressieve klachten. De kwaliteit van onderzoek staat óók onder druk: 90 procent van alle publicaties is uiteindelijk rommel. Tijd voor een goed gesprek op de leunstoel van psychiater dr. Joeri Tijdink.

#138 - Elektrisch blik op de weg

donderdag 11 juli 2019, 11:10 uur

Een vooruitziende blik op de toekomst van het autorijden met Auke Hoekstra van de TU Eindhoven en zit dr Kelder liever in een Toyota Prius of een Fiat Multipla?

Frans Timmermans wordt geen voorzitter van de Europese Commissie. Zeker niet alle Nederlanders zijn daar droevig over! Dr. Kelder spreekt met professor Anna van der Vleuten over de zin en onzin van een Nederlander op een topfunctie.

#135 - Swipen voor de seks?

maandag 1 juli 2019, 15:27 uur

Je struikelt niet meer over je verkering in het café, maar swipet door tot je voor het altaar staat. Dr Kelder heeft een speeddate met dr. Elisabeth Timmermans over liefde in tijden van Tinder en bespreekt die in de Jortcast met redacteur Milou Brand.

#134 - Macht versus invloed

donderdag 27 juni 2019, 13:33 uur

Wie heeft het in Nederland nu echt voor het zeggen? Het Binnenhof of het bedrijfsleven? Historicus dr. Gerard Aalders in gesprek met Eric Smit over het verschil tussen macht en invloed.

Hoe zorgen we dat steden niet zo duur worden dat enkel investment bankers er kunnen wonen? Want diezelfde stad zonder rafelrandjes en creatieve sector is stukken minder aantrekkelijk. De stadsgeograaf van Amsterdam, Cody Hochstenbach, deelt zijn visie.

#129 Files: het probleem dat geen probleem is

maandag 10 juni 2019, 20:44 uur

Ondanks dagelijkse files gaan mensen toch met de wagen naar het werk en zijn zelfs op tijd. Is er dan wel een fileprobleem? Mobiliteitsdeskundige Rob van der Bijl vindt van niet.

#128 De schoonheid van schijn #Instagram

donderdag 6 juni 2019, 07:30 uur

Wat is de waarde van 1000'en volgers op Insta? Influencers die professionele marketingkanalen worden en algoritmes die de echtheid van de hartjes die gegeven worden, je hoort het in deze Jortcast.

Na verkiezingen schetsen media graag kaartjes van de geografische verdeling van stemmen. Bij de EU-verkiezingen leek een rode golf van PvdA Nederland te hebben overspoeld. UvA-politicoloog Armèn Hakhverdian is kritisch op het gebruik van dergelijke kaartjes, die zeggingskracht ontberen.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1