appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

De Jortcast

In deze serie podcasts biedt Jort Kelder radiotherapie tegen hypes en hysterie, op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co.

Podcast afleveringen

Jan Tinbergen kreeg als eerste Nederlander de nobelprijs voor de economie. Zijn ideeën werden over de hele wereld overgenomen. Zelfs Sovjet-leider Gorbatsjov kwam naar de Haagse Vogelwijk voor een ontmoeting met de professor. dr Kelder duikt in de biografie en neemt en passent wat andere grote economen mee in zijn gedachten.

#329 - Banken en boeven

vrijdag 7 mei 2021, 14:40 uur

Banken hebben als 'poortwachter' belangrijke functie in de strijd tegen criminaliteit, maar werkt dit wel? 

#328 - Trippen tegen depressie

maandag 3 mei 2021, 16:13 uur

Truffels tegen depressie. Het is geen culinaire beleving, mogelijk wel een reis door alle delen van je hoofd. Wetenschappelijk moet het nog bewezen worden, toch heeft het regenwoud er al last van... 

#327 - Uitgesteld!

donderdag 29 april 2021, 10:19 uur

Wegens heftige aanvallen van procrastinatie is deze aflevering een paar dagen uitgesteld maar nu dan alsnog voorgeschoteld. Uitstelgedrag is niet alleen een epidemie in studentenhuizen tegen tentamentijd, maar een maatschappelijk fenomeen dat dus ook de basis is van wetenschappelijk onderzoek. Een goed gesprek met dr. Joel Anderson van de Universiteit Utrecht over maniana... maniana.

#325 - Alternatieven voor een giftig medicijn

donderdag 22 april 2021, 16:33 uur

Wat zijn de alternatieven voor een lock down? Wordt daar uberhaupt we serieus naar gekeken? dr. Erik-Jan Vlieger en dr Kelder over een andere aanpak van de zorg. 

Coen Teulings over de schoolsluiting vind je hier.
https://www.coenteulings.com/school-closure-is-counterproductive-and-self-defeating/

Nederland kent een heel divers en prachtig landschap. Als je door de snelwegen, blokkendozen en zonneparken nog enig schoons kunt ontwaren. Jort Kelder gaat in gesprek met prof. ir. Adriaan Geuze over het moois en het lelijks dat Nederland te bieden heeft. Oh en hij sluit af met een oproep voor een avondklok voor katten, jawel binnenhouden die monsters.

#323 - Het elektrische karretje

donderdag 15 april 2021, 18:06 uur

Jort Kelder is een petrolhead. Iemand bij wie de benzine door de aderen stroomt. Een goed gesprek met professor dr. Maarten Steinbuch over het verdwijnen van deze mobiliteitsvorm en over hoe de toekomst van het autorijden er dan wel uitziet. 

#322 - De kracht van kwetsbaarheid

maandag 12 april 2021, 17:41 uur

De bestuurscultuur moet op de schop, daar zijn ze het in het Haagse inmiddels wel over eens. Jort Kelder praat met bestuurskundige dr. Eva Wolf die een dringend pleidooi houdt voor meer kwetsbaarheid. En dat betekent niet dat de waterlanders moeten vloeien maar wel dat er meer ruimte moet zijn voor twijfel. 

#321 - Formatie-consternatie (en iedereen aan de MDMA)

donderdag 8 april 2021, 13:56 uur

Het is niet de eerste formatie waarin er enige consternatie ontstaat. Jort Kelder belt met professor Wim Voermans en beschouwt vallende kabinetten en formatiehobbels uit het verleden. Van de nacht van Schmelzer tot de fittie tussen Bos en Balkenende. Waarna hij concluderend adviseert: formeer op MDMA.

#320 - Passie, Pasen en Pogroms

maandag 5 april 2021, 09:11 uur

Deze Paasspecial van de Jortcast gaat over de ooorsprong van The Passion en de Mattheus Passion. Mooie muziek die tot  ontroering leidt kan ook leiden tot de ergste vorm van uitsluiting.
Het kelderrestant vind je hier: 
https://www.youtube.com/watch?v=Ep9Vzb6R_58&t=82s#319 - Markxit of Houdini

zondag 4 april 2021, 08:28 uur

Is het einde van premier Rutte nabij of vindt Rutte een manier om in het torentje te blijven?
Een gepland gesprek met Hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans werd uiterst actueel doordat de ochtend van het gesprek CU-leider Segers het vertrouwen in een nieuw kabinet olv Rutte opzegde. Daarom eerder dan je gewend bent de Jortcast. Ernst van den Hemel die je ook hoort is religiewetenschapper bij het Meertensinstituut.

#318 - Adieu meritocratie!

donderdag 1 april 2021, 21:38 uur

Schurken hebben pech en helden geluk. In zijn boek schetst filosoof Jurriën Hamer een afscheid van de meritocratie en een een strafrecht dat niet laat lijden om het lijden maar op een zo veilig mogelijke samenleving. 
Het Kelderrestant gaat over de Hugo de Groot podcast 'Grootspraak'. 

Het RIVM zei: met de Britse variant zitten we in maart op code zwart. Maurice de Hond zei: welnee. Om meer inzicht te krijgen in wie er hier gelijk heeft en hoe we nou met die grafieken en voorspellingen om moeten gaan, praat Jort met professor Rens van der Schoot, Hoogleraar Statistiek van kleine datasets aan de Universiteit Utrecht. Oh en een stout out naar Bilal.

#316 - Meer emotie in het 'rationele' (ahum) kerndebat

donderdag 25 maart 2021, 15:46 uur

Meer aandacht voor emoties zeker als het gaat om iets natuurkundigs als kernenergie. Geen gebruikelijk pleidooi voor de Jortcast, maar toch doen we het. Een rationeel gesprek over kernenergie barst namelijk doorgaans ook van de ideologie en de wetenschap is zeker niet altijd waardevrij. Oh...P.S. dr. Hertzberger presenteert

#314 - Muziek om mee te winnen

donderdag 18 maart 2021, 21:07 uur

Welke muziek helpt je door de corona crisis en welk nummer brengt je de verkiezingsoverwinning.

#312 - In een half jaar 8 jaar jonger

donderdag 11 maart 2021, 19:59 uur

Zonder krakende knieën, klapperende kleppen en aangetaste aders oud worden. Professor Andrea Maier probeert dit voor jou en mij mogelijk te maken.
De Joop die u hoort is professor politicologie Joop Holsteijn.

#310 - Extreme bronstijd XL

donderdag 4 maart 2021, 20:04 uur

Veroorzaakt het einde van de lockdown een extreme bronsttijd? Dr Kelder bespreekt het met apenkenner en gedagsbioloog Patrick van Veen.

#309 - Afscheid van het goud

maandag 1 maart 2021, 21:21 uur

Macro-econoom Edin Mujagic voorspelt een crisis die zijn oorsprong vindt op 15 augustus 1971 toen de Amerikaanse president Nixon zijn volk liet wachten op Bonanza.

#308 - Het kwantumbrein

donderdag 25 februari 2021, 10:44 uur

Dr Kelder praat met een heuse professor in de natuurkunde, over de ontdekking van een materiaal dat zelfstandig kan leren en de weg opent naar zelflerende chips. Een doorbraak in de ontwikkeling van machine learning en kunstmatige intelligentie.

#307 - Crisisinflatie

dinsdag 23 februari 2021, 09:44 uur

Coronacrisis, stikstofcrisis, crisis op de huizenmarkt: het woord ‘crisis’ komt in toenemende mate voor in het vocabulaire van politici. Bestuurssocioloog dr. Mark van Ostaijen bestudeert de term en het gebruik ervan. Een rationeel gesprek over bestuurlijke hysterie.

#306 - Markiavelli: een potje politieken met de premier

vrijdag 19 februari 2021, 14:00 uur

Minister-president Mark Rutte geeft zijn studievriend Jort Kelder een cursus Politiek Bedrijven. Met zijn achttien jaar aan ervaring waarvan tien als premier, valt er een hoop te leren: debatteren, buitenland bezoeken, presenteren en meer.

#305 - Drs. M. Rutte in dr Kelder en Co

maandag 15 februari 2021, 13:46 uur

De (bijna) integrale uitzending van dr Kelder en Co met minister-president Mark Rutte op 13 februari 2021, zonder extra commentaar van Jort. Een terugblik op een zonderling jaar, met fragmenten uit den ouden doosch.

#304 - De smaaktheorie

donderdag 11 februari 2021, 12:40 uur

Het proeven van vers brood, een frisse citroen-merengue of een witte Bourgogne, dat geeft het leven zin. Maar onze vrolijke vriend het Virus veranderde die zaak, voor menigeen, door verlies van reukzin. Hoe werkt smaak precies? Dr Kelder gaat in gesprek met dr. Peter Klosse, ‘smaakprofessor’ en oprichter van de Academie voor Gastronomie

#303 - Een neoliberale sluimer

maandag 8 februari 2021, 06:59 uur

Voor hogeropgeleiden is het een droom, voor lageropgeleiden meer een nachtmerrie. Prof. dr. Ewald Engelen doet in zijn nieuwe boek Ontwaak! een oproep aan allen om, nou ja, te ontwaken dus.

#302 - Een rampzalig verleden

donderdag 4 februari 2021, 15:38 uur

Rampen, crisis en pandemieën, ze zijn van alle tijden - en daar kunnen we van leren. Zo was er in de 19e eeuw een betere acceptatie van de dood. Literatuurhistoricus Lotte Jensen stelde een kloek boek samen over rampen en catastrofes uit vroeger tijden.

#301 - Laat het leger prikken

maandag 1 februari 2021, 13:24 uur

Iedereen een prik, het blijkt lastiger dan het klinkt. De vaccinatiestrategie verzandt in bureaucratie en centrale regie ontbreekt. Daarnaast zijn we overgeleverd aan de grillen van de farmaceutische industrie. Hoe kunnen we nou het snelst weer naar een festival?

#300 - Soortenrijkheid: het enige échte kapitaal

vrijdag 29 januari 2021, 08:59 uur

Het gaat verschrikkelijk met de biodiversiteit, weet ecoloog Louise Vet. Maar er zijn zó veel mogelijkheden om verlies in herstel te veranderen. Vet pleit voor een systeemverandering waar niemand genoegen hoeft te nemen met minder.

#299 - De vriendjes van het virus

maandag 25 januari 2021, 11:22 uur

Prof. dr. Menno de Jong, hoogleraar klinische virologie, praat dr Kelder bij over het virus en z'n vriendjes: de mutaties.

#298 - Twee doctoren, één kolonel

donderdag 21 januari 2021, 11:45 uur

Een trio van jonge doctoren, op een krokantje van liefde voor wetenschap en op smaak gebracht met een vleugje bevlogenheid. Geserveerd door dr Kelder en doctorsassistent Milou Brand. In deze aflevering: dr. Lisanne Tollenaar, dr. Anna Beukenhorst en kolonel dr. Han Bouwmeester.

#297 - Sportcast

maandag 18 januari 2021, 08:16 uur

Omdat er zaterdag jongstleden geschaatst werd, mocht dr Kelder en Co niet plaatsvinden. En zoals een enkeling van u weet: zonder dr Kelder en Co geen Jortcast. Voor de gelegenheid hebben we een one-of-a-kind, exclusieve XL-editie gemaakt. Dr Kelder duikt in het verre & nabije sportverleden met sporthistoricus dr. Jan Luitzen, en bespreekt helden van weleer in de breedste zin van de sport.

#296 - Communisme: best wel chill!

donderdag 14 januari 2021, 15:36 uur

Sinds de val van de muur zien we het kapitalisme als het enig mogelijke, en aanvaardbare economische systeem. Maar bij jonge mensen rijzen de twijfels. De interesse voor het gedachtegoed van Karl Marx neemt toe, weet cultuurfilosoof dr. Thijs Lijster.

#295 - Coronahysterie als welvaartsziekte

maandag 11 januari 2021, 11:12 uur

In onze welvaartssamenleving zouden we het liefst élk risico uitsluiten - coûte que coûte. Prof. dr. Coen Teulings, econoom bepleit met veertien wetenschappelijke collega's van Herstel-NL een ander beleid, waar de politiek vooralsnog niet naar luistert.

#294 - Waarheid in een 'post-truth era'

donderdag 7 januari 2021, 14:08 uur

Met elkaar in gesprek gaan, tegenspraak organiseren, het is een route die je idealiter steeds dichter bij de waarheid brengt. Filosoof dr. Jeroen de Ridder gaat met dr Kelder in gesprek over hoe goed de liberale democratie is in het produceren van kennis en waarheid.

#292 - Het jaar van de Jortcast

maandag 28 december 2020, 06:02 uur

In het jaar dat de Jortcast tot ongekende luisteraantallen steeg blikt dr Kelder terug op de meest indrukwekkende en intelligente, onsamenhangende en optimistische, slimme en sensuele gasten van 2020.

#291 - Het jaar van Jort

donderdag 24 december 2020, 14:35 uur

Dr Kelder over zíjn 2020: een gesprek over onder andere tachtigplussers, wetenschap, media en degenen die ons (al dan niet in de politiek) ontvielen, met redacteur Milou Brand.

#290 - 2020, de groeten!

maandag 21 december 2020, 08:42 uur

Voor we het jaar 2020 ctrl-alt-deleten, blikt dr Kelder en Co terug. Van torentjestoespraak tot torentjestoespraak. Geheel in huisstijl: niet met virologen, maar met een gedragsdeskundige (Reint Jan Renes), een econoom (Bas Jacobs) en een filosoof (Marli Huijer).

#289 - Nostalgische neigingen

donderdag 17 december 2020, 14:14 uur

Nostalgie voelen kan fijn zijn, maar ook worden ingezet om wij/zij-tegenstellingen toe vergroten. Een gesprek met dé emotie van december met dr. Anouk Smeekes.

#288 - Op factcheck-missie in medische kwesties

maandag 14 december 2020, 07:31 uur

Onjuiste berichten over medische kwesties. Het kunnen succesjes in hele prille onderzoeken zijn die in de media opgeblazen worden tot het einde van ziekte Y of X, waardoor huisartsen een wachtkamer vol krantenknipsels hebben. Dokter Tijs Stehmann is op factcheck-missie met internetplatform Dokter Media en het boek dat hij met compagnon Lester du Perron schreef: "Dokter, ik las in de krant dat..."

#287 - Monetaire magie

donderdag 10 december 2020, 13:33 uur

We lenen ons uit de pandemie en groeien ons uit de schulden. Jort Kelder ervaart toch ietwat kleinburgelijke gevoelens bij de enorme Europese schuldenberg. Schuld moet ooit worden afgelost. Kun je onbeperkt lenen? Een goed gesprek met professor Roel Beetsma, hoogleraar economie aan de UvA en adviseur van de Europese Commissie.

#286 - Het bestaansrecht van de dierentuin

maandag 7 december 2020, 14:42 uur

Zijn dierentuinen nog van deze tijd? Jort Kelder vindt van niet en gaat in gesprek met dr. Janneke Vink over het bestaansrecht van de zoo. Oh en het gaat ook nog even over hoogleraar Paul Cliteur (die wordt beschuldigd van het gedogen antisemitisme).

#285 - De blije darm

donderdag 3 december 2020, 13:33 uur

Je bent wat je eet, maar denk en voel je ook wat je eet? Te filosofisch? Luister naar dit gesprek met psychiater Iris Sommer en leer van alles over de relatie tussen ons voedsel en het functioneren van onze hersenen.

#284 - Populistisch overzichtje

maandag 30 november 2020, 14:10 uur

Na al het Thierry-tumult van de afgelopen tijd schetst doctor-in-spe Leonard Ornstein het lot van populistische partijen.

#283 - De jagende vrouw

donderdag 26 november 2020, 12:01 uur

In deze aflevering nemen antropoloog dr. Gosewijn van Beek en Rosanne Hertzberger je mee een inheemse stam, ergens in een oerwoud op Papoea-Nieuw-Guinea in de jaren '70 en zetten ze het vaak onzichtbare werk van de jagende-verzamelende vrouw in de schijnwerper.

#282 - Vaccineren: zachte dwang of harde hand?

maandag 23 november 2020, 13:37 uur

Als de bioscoop en het café u straks weren omdat u niet bent ingespoten, is dat dan een verkapte verplichting? Een geïnformeerd gesprek met over de al dan niet vrije keuze om te vaccineren. Presentator van dienst: dr. Rosanne Hertzberger.

#281 - Autonomie & anders denken

zaterdag 21 november 2020, 10:55 uur

Ze is schrander, autonoom en ook nog eens een heuse doctor. Kortom, microbioloog dr. Rosanne Hertzberger is de beste bodydouble die dr Kelder kon vinden om hem, zo nu en dan, te vervangen als bezorger van dr Kelder & Co en De Jortcast. Maak kennis met dr. Hertzberger.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1