Politiek
NOS

Kabinet gevallen, geen akkoord over asielmaatregelen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kabinet gevallen, geen akkoord over asielmaatregelen

Het is het kabinet niet gelukt om tot overeenstemming te komen over maatregelen om de asielinstroom te beperken, wordt gemeld door verschillende bronnen rond het kabinet. Daarmee komt er een einde aan kabinet-Rutte IV.

Rutte: "Het kabinet gaat demissionair verder"

Onderlinge verschillen 'onoverbrugbaar'

Het kabinet is gevallen omdat de onderlinge verschillen in opvatting tussen de coalitiepartijen over het asielbeleid "helaas onoverbrugbaar" bleken te zijn. Dat heeft premier Rutte gezegd op een persconferentie over de val van zijn vierde kabinet. "Het was geen geheim dat de vier partijen verschillend over dat onderwerp denken."

Vanavond voerden de meeste betrokken ministers een ultiem overleg op het ministerie van Algemene Zaken. Op tafel lag een laatste compromisvoorstel van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) voor een zogeheten stopknop.

Op het moment dat het te druk is in de asielketen, zoals vorig jaar toen er mensen buiten sliepen in Ter Apel, zou het recht op gezinshereniging voor oorlogsvluchtelingen tijdelijk moeten worden beperkt. Maar dat voorstel vond onvoldoende steun bij de andere partijen.

Toekomst

Er komen nieuwe verkiezingen, mogelijk half november, en de ministers en staatssecretarissen blijven demissionair op hun post. Ze zullen volgens Rutte "vol bezig blijven met het zo goed mogelijk helpen van Oekraïne in de oorlog". Hetzelfde geldt voor de afwikkeling van het toeslagenschandaal en de aardbevingsproblematiek in Groningen.

Op de vraag of hij opnieuw lijsttrekker wil worden voor de VVD zei Rutte: "Het is net gebeurd, ik moet daar even over nadenken en mijn partij ook. Maar als u het me nu vraagt, zeg ik vanzelfsprekend ja. Omdat ik de energie ervoor heb."

Aanstaande maandag is er waarschijnlijk een Kamerdebat naar aanleiding van de val van het kabinet. Dat is de afgelopen avond aangevraagd. Het geplande werkbezoek van Rutte aan het aardbevingsgebied in Groningen wordt daarom uitgesteld.

item rutte

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie