Politiek
NOS

Reacties op vertrek Rutte: 'Hij heeft Nederland internationaal op de kaart gezet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Reacties op vertrek Rutte: 'Hij heeft Nederland internationaal op de kaart gezet'

Mark Rutte stapt uit de politiek. In zijn verklaring voorafgaand aan het debat over de val van zijn vierde kabinet zei hij dat hij niet opnieuw lijsttrekker wordt van de VVD. In een extra nieuwsuitzending van de NOS en Spraakmakers waren verschillende reacties op het nieuws te horen.

Video niet beschikbaar

Niet onder druk gezet

De beweging Klassiek Liberaal binnen de VVD heeft aangedrongen op een strenger migratiebeleid. Leon van Noort van die beweging reageerde in de uitzending op het nieuws: "Ik denk dat je het thema asiel los moet zien van Ruttes positie zelf. Hij maakt op deze manier wel de weg vrij om de komende tijd naar een juiste opvolger te zoeken. Ik denk dat je er alleen maar respect voor kunt hebben, dat je er geen onduidelijkheid over laat bestaan."

Voorzitter van jongerenorganisatie van de VVD (JOVD) Michiel Suijker noemt Rutte in de uitzending "de grootste premier die Nederland ooit heeft gehad." Volgens Suijker is de manier waarop Rutte aftrad typisch Ruttiaans. "Hij weet ons opnieuw allemaal te verassen met één van zijn onverwachtheden. Dat laat maar weer zien dat hij altijd zijn eigen afwegingen maakt."

Suijker denkt niet dat hij onder druk is gezet binnen zijn eigen partij om te vertrekken. "Ik heb daar zelf nooit iets van meegekregen. Er is altijd gezegd dat als hij door had gewild, hij opnieuw de politiek leider van de VVD zou worden."

Vechten tegen schaduw

Goede vriend van Rutte, presentator Jort Kelder, wist niet dat Rutte deze keuze ging maken, maar begrijpt het besluit wel wel. "Hij vecht alleen maar tegen zijn eigen schaduw dus ik snap zijn keuze wel", aldus Kelder. De manier waarop hij uit de politiek stapt siert hem, vindt hij. "Keurig, kort, zakelijk, bam. Ik vind dat wel adembenemend."

Ook in het Kamerdebat over de val van het kabinet veel lof voor Rutte, onder meer van PPV-leider Wilders, die regelmatig moties van wantrouwen tegen Rutte indiende. "Uw keuzes waren niet de onze, maar u bracht ze met overtuiging en dat verdient ontzettend veel respect."

Volgens VVD-prominent Jozias van Aartsen heeft Rutte Nederland internationaal op de kaart gezet: "Het is niet voor niks dat Nederland nu een belangrijke rol speelt internationaal en in de Europese politiek."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie