Politiek
WNL

Kinderopvangdirecteur tegen politiek: gratis opvang in 2025 lukt niet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderopvangdirecteur tegen politiek: gratis opvang in 2025 lukt niet

Volgens kinderopvangdirecteur Monique Dongelmans is gratis kinderopvang vanaf 2025 niet haalbaar. Maar vanwege de toeslagenaffaire wil de overheid volgens haar niet meer werken met toeslagen en gratis opvang daarom doordrukken. "Dat is het hele verhaal", zegt Dongelmans in WNL In de Kantine.

"De toeslagenaffaire heeft ervoor gezorgd dat dit in een versneld tempo moet", zegt Dongelmans over het proces naar gratis kinderopvang. "De overheid wil nooit meer een herhaling van de toeslagenaffaire. Daar doen ze alles aan. Ze vragen nu of wij alsjeblieft hun problemen willen oplossen."

Maar daar is de sector niet toe in staat, waarschuwt Dongelmans. Ze wijst naar de enorme personeelstekorten, waardoor bij kinderopvangplekken in het hele land wachtrijen zijn ontstaan. "Wij hebben de afgelopen periode vaak een lastige boodschap moeten brengen aan onze klanten."

Tekorten

Dongelmans, eigenaar van meer dan veertig kinderopvangplekken, ziet nog geen licht aan het einde van de tunnel. "We hebben altijd de situatie gehad waarin als de vraag toenam, we ook het aanbod konden aanpassen. Maar de vraag is enorm gestegen. Toen ik begon was het zo dat ongeveer 25 procent van de ouders werkten. Nu is dat 80 procent. Op een gegeven moment is de rek er een keer uit."

Waardoor de grote personeelstekorten in de kinderopvang precies zijn ontstaan, weet Dongelmans niet. "Corona speelt zeker een rol, maar voor corona is ook de wet en regelgeving verscherpt." Er moeten sindsdien meer begeleiders zijn per kind, vooral op zogeheten babygroepen. "Dat heeft tot enorme tekorten geleid."

'2025 gaat niet lukken'

Dongelmans wil in gesprek met minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). "Zodat ik kan zeggen: wij willen ook geen toeslagenaffaire meer en willen dat opvang voor alle ouders betaalbaar is. Maar 2025 is niet haalbaar. Wij hebben tien jaar de tijd nodig, voor omscholing, bijscholing en nieuwe voorzieningen."

"We hebben 5500 nieuwe panden en 50.000 nieuwe collega's nodig, willen we het allemaal gratis doen. 2025 gaat niet lukken."

Overigens benadrukt Dongelmans dat gratis kinderopvang niet bestaat. "De overheid heeft een bepaald uurprijs vastgesteld en op basis daarvan krijg je kinderopvangtoeslag. Het is helemaal niet gezegd dat dat de prijs is die je moet betalen. Voor veel ouders is dat niet het geval."

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie