Binnenland
NOSNTR

Kinderopvangbranche zoekt naar creatieve oplossingen voor personeelstekort

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderopvangbranche zoekt naar creatieve oplossingen voor personeelstekort

De kinderopvang kampt met een personeelstekort. Bij een kinderopvangorganisatie in Amersfoort is het probleem zelfs zo groot dat ze contracten met ouders hebben opgezegd. Er wordt gevreesd dat het opzeggen van contracten vaker gaat gebeuren. Zorgen over het vinden van personeel heeft ook Ebru Baskan van kinderopvang We Care, Day Care in Amsterdam. Hoe kan de sector creatief omgaan met personeelstekort?

Paniek in de tent

Baskan doet er alles aan om nieuwe mensen te vinden. "Ik heb al ruim een jaar een betaalde advertentie op vacaturesite, de ramen beplakt, mijn contactenlijst regelmatig gebombardeerd met de vraag of ze mensen kennen."

De gevolgen als iemand ziek is zijn dan ook groot: "Dan is er hele grote paniek in de tent. We bellen bestaande collega's of ze een dagje extra kunnen werken. In het ergste geval moet je een groep sluiten, dus 'nee' zeggen tegen ouders, daar komt het op neer."

Er zijn een aantal problemen waar Baskan tegenaan loopt in haar bedrijf: "Ik zie het probleem tweeledig: het personeel doet zwaar werk. Dus de compensatie voor ouders mag hoger, zodat het personeel beter betaald wordt. Daarbij is voor mij het zzp'en echt een doorn in het oog." Veel medewerkers van haar hebben het zzp'en ontdekt, vertelt ze: "Ze willen geen vaste plek, niet meer voor een baas werken. Het kost mij veel meer geld en het is pedagogisch ook niet goed: je hebt geen vast gezicht. Dat zou eigenlijk verboden moeten worden."

Meer waardering

In Culemborg wordt vandaag een evenement georganiseerd waar deelnemers nadenken over innovatieve oplossingen voor het personeelstekort. Want de verwachting is dat er in 2031 50.000 extra medewerkers nodig zijn. Davina Koudijs is van het samenwerkingsverband Kinderopvang werkt! dat de hackaton organiseert.

Zij hebben zich vandaag niet per se gefocust op hogere lonen, vertelt Koudijs in de uitzending: "In veel van de pitches kwam het idee om de pedagogische professional centraal te zetten vaak naar voren. Heel lang is er gefocust op de ouders ouders, maar de talenten en ambities van werknemers moeten meer aandacht krijgen. De waardering van de medewerkers is vooral belangrijk, het loon niet per se."

Kinderopvang sector zoekt naar creatieve oplossingen voor personeelstekort

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie