Politiek
BNNVARA

Lousewies van der Laan over lobby: 'Er is geen gelijk speelveld'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lousewies van der Laan over lobby: 'Er is geen gelijk speelveld'

Cora van Nieuwenhuizen gaat aan de slag bij Energie-Nederland: een lobbyclub. Nu is de grote vraag, mag dit zomaar? Een voormalig minister van Infrastructuur en Waterstaat die haar plek inruilt voor een club die lobbyt op haar beleidsterrein? En hoe erg is het eigenlijk? Lousewies van der Laan, directeur Transparency International Nederland, vindt het tijd voor een onafhankelijk toezichtsorgaan dat hierover gaat: "Maak heldere regels over lobby".

"Ik was verrast en teleurgesteld", zegt Van der Laan over het vertrek van Van Nieuwenhuizen. "Het is niet de bedoeling dat het mensen hun eigen ministerie gaan belobbyen." Lousewies van der Laan is directeur van Transparency International Nederland. Dat is een NGO die onder andere advies geeft over transparantie in de politiek, en daar hoort lobby ook bij.

Waar ligt de grens?

De vraag is waar de grens ligt. Mag je wel naar het FNV? Of naar de NAVO? Of Greenpeace? Heeft het ook niet te maken met dat de energiebranche als de boeman wordt gezien? Van der Laan: "Het gaat om de timing en waar je naartoe gaat. Een denktank of publieke sector is wat anders dan grote bedrijven waar veel geld zit. Niet in het algemeen belang, maar voor grote bedrijven."

Daarbij benadrukt de directeur van Transparency International Nederland dat het ook nog om een heel belangrijk thema gaat. "Energie heeft alles met klimaat te maken. Dat is een ongelofelijk belangrijk onderwerp. Er is veel geld mee gemoeid, grote maatregelen op zoveel gebieden."

Wat Van der Laan vooral steekt, is dat grote bedrijven meer invloed lijken te hebben dan kleine bedrijven of burgers: "Er is geen gelijk speelveld."

Een onafhankelijk toezichtsorgaan

Maar hoe lossen we dit op? Van der Laan: "Een van de oplossingen is een onafhankelijk toezichtsorgaan, net als in Brussel." Iedereen snapt dat je op den duur op zoek gaat naar een nieuwe baan. "Als je een nieuwe baan wil, kan je bij dat orgaan overleggen over hoe je dit het beste kan doen zonder dat je een draaideurpoliticus wordt."

Daarnaast is er heel veel vaagheid in Den Haag over de lobby-regels: "Je hebt het blauwe boekje, er was een circulaire over lobbywerk maar die was verlopen, er was ook een brief van Ollongren waarin dan weer stond dat de circulaire nog wel geldig was", zegt Van der Laan. Het is kortom van belang dat er duidelijkheid komt. "Daar heeft de politicus zelf ook wat aan: kan dit ja of nee."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie