Politiek
AVROTROS

De formatie en de stoelendans van het demissionaire kabinet: 'Prioriteiten liggen verkeerd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De formatie en de stoelendans van het demissionaire kabinet: 'Prioriteiten liggen verkeerd'

De VVD en het CDA willen niet samen met de PvdA én GroenLinks regeren, die twee linkse partijen willen niet zonder elkaar en ondertussen stapt ook een demissionair minister op om te beginnen aan een nieuwe baan. Wat moet er gebeuren? "Het is tijd dat ze de knoop gaan doorhakken", zegt Bert van den Braak, bijzonder hoogleraar parlementaire geschiedenis aan de Universiteit Maastricht in Blok & Toine.

Vandaag maakte minister Cora van Nieuwenhuizen bekend dat zij aan de slag gaat als voorzitter van Energie-Nederland. Het continue door wisselen van bewindspersonen in combinatie met een vastlopende formatie, is volgens Van den Braak niet goed voor het vertrouwen van het publiek in de politiek. "Het geeft de indruk dat deze partijen het wel best vinden om zo door te gaan. En dat is niet wenselijk."

Video niet beschikbaar

Prioriteiten

Bovendien zijn enkele benoemingen van de afgelopen zomer nog problematischer, omdat daar bewindspersonen tegelijkertijd Kamerlid zijn. "Die dubbelfunctie is alleen bedoeld als je eerst bewindspersoon was en na verkiezingen gekozen wordt als Kamerlid, niet andersom. Dan heb je te maken met machtsconflicten."

Vooral de benoeming van Dilan Yesilgöz als staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat schiet hem in het verkeerde keelgat. "Die functie bestond nog niet. Het geeft heel erg de indruk dat de prioriteiten verkeerd liggen."

Desnoods een minderheidskabinet

"Ze zouden zich bezig moeten houden met zo snel mogelijk formeren en een volwaardig kabinet krijgen, niet met het aannemen van allerlei nieuwe mensen."

De enige manier om het beter te maken? Een nieuw kabinet vormen. "Desnoods met een minderheidskabinet. Zoals het nu gaat, is schadelijk voor het vertrouwen in de politiek. In theorie kan het door wisselen eeuwig doorgaan en formeren eeuwig duren, maar dat moet je niet willen."

Bijzonder hoogleraar Bert van den Braak over de vastzittende formatie

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie