Hoeveel impact heeft Trumps wereldwijde handelsoorlog tot nu toe gehad? 'Continu onzekerheid'
- Nieuws
- Hoeveel impact heeft Trumps wereldwijde handelsoorlog tot nu toe gehad? 'Continu onzekerheid'
De handelsoorlog tussen de VS en de rest van de wereld zet zich voort. Na een pauze van 90 dagen zouden de nieuwe importtarieven van Trump effect moeten nemen, maar de Amerikaanse president stelt het weer uit tot begin augustus. Inmiddels worden er brieven gestuurd naar handelslanden, maar veel blijft onduidelijk. "Het gekmakende is dat er continu onzekerheid is over waar je mee te maken hebt", zegt Bert Colijn, hoofdeconoom van ING, bij Spraakmakers.
Hoge handelstarieven tekenen al een tijdje het presidentschap van Trump. Maar elke keer als er weer een hoger tarief wordt aangekondigd, volgt al snel een pauze en gaat de VS op dezelfde voet door met hun handelspartners. "Het is een beetje afwachten wat er precies gaat gebeuren", zegt Colijn. De deadline is inmiddels verschoven naar 1 augustus.
Onzekerheid
Trumps nieuwe tariefvoorstellen "lijken op de tarieven" van Liberation Day, de dag waarop de president voor ieder land aankondigde wat het nieuwe importtarief zou worden. "Maar het is het ook niet helemaal. Dat is de waanzin van deze tarieven", voegt Colijn toe. Die onzekerheid heeft invloed op bedrijven en hoe zij hun schattingen van winstgevendheid maken. "Dat is om kriegel van te worden."
Brussel-taal
De EU kondigde eerder aan de voorgestelde tarieven van de VS te evenaren. Een zogenaamd asymmetrisch systeem, zoals dat volgens Colijn in "Brussel-taal" heet, lijkt nu aannemelijker. "Dan doe je niet allebei hetzelfde aan beide kanten", legt de hoofdeconoom uit. "Het lijkt erop dat de EC een handreiking doet naar de VS." Volgens Colijn kan dat economisch slecht uitpakken.
"We zijn in de wereldhandel gebaat geweest dat die handelstarieven de afgelopen decennia zo omlaag zijn gegaan", legt Colijn uit. "Het is vooral van belang dat je weet waar je aan toe bent en dat de regels voorspelbaar zijn. Over de lange termijn is dat het belangrijkst."
'Precies op tijd'
Bovendien zijn de schommelingen in de handelstarieven lastig bij te houden, waardoor de toekomst "onzeker" is. "Waar je veel bedrijven mee ziet stoeien, is wat ze moeten doen met voorraden", aldus Colijn. Is het bijvoorbeeld verstandig om een grote voorraad aan te gaan houden? "Het is duur om veel op de plank te hebben liggen", vertelt Colijn. Onze handel is ook nog eens ingericht op het 'precies op tijd'-principe, wat inhoudt dat we leveren wanneer de vraag daarnaar is.
"Het werkt verlammend", gaat Colijn verder. Voor bedrijven die verkopen in de VS is het onvoorspelbaar of ze op het moment dat hun product geleverd wordt een hoger importtarief geldt. Als dat zo is, kan het zomaar zijn dat hun verkoopprijs dus niet winstgevend (genoeg) was.
Impact
Maar Trump houdt voet bij stuk dat zijn plan uiteindelijk een positieve impact zal hebben voor de VS. "Het werkt een klein beetje wat hij doet", geeft Colijn toe. Tegelijkertijd zijn er zoveel ontwikkelingen, dat de "cijfers achterlopen" en het dus niet helemaal duidelijk is wat deze economische schokken op de lange termijn betekenen voor de wereldhandel.
Economische knauw
Colijn vermoedt dat er een 'krimpflatie' zal zijn in de VS, omdat bedrijven de hogere tarieven zullen doorvoeren in hun prijzen. De consument zal dus uiteindelijk meer gaan betalen voor hetzelfde product. Wereldwijd leidt het er ook toe dat men meer is gaan sparen, omdat ze vrezen voor de economische gevolgen van de handelsoorlog. "Het kan onze economie een beetje een knauw geven, maar we staan er goed voor", verzekert Colijn.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!