Podcast
NOS

Podcast De Dag: De verwoesting en 'wederopbouw' van Gaza

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: De verwoesting en 'wederopbouw' van Gaza

Sigrid Kaag begint als VN-gezant voor Gaza aan een 'mission impossible'.

#1499 - De verwoesting en 'wederopbouw' van Gaza - De Dag

Sigrid Kaag begint vandaag aan haar nieuwe baan als VN-coördinator humanitaire hulp en wederopbouw in Gaza. Sinds de bombardementen na de aanval van Hamas op 7 oktober begonnen, is volgens een berekening van The Wall Street Journal zo'n 70 procent van de gebouwen in Gaza vernietigd of beschadigd.

De vraag is of wederopbouw überhaupt mogelijk is, zegt Lydia de Leeuw van hulporganisatie Kifaia in podcast De Dag. Ze woonde zelf enkele jaren in Gaza en schetst een beeld van hoe de verwoesting eruit ziet en waarom alleen al het denken over herstel ingewikkeld is.

"Ik durf niet na te denken over de vraag of Gaza kan terugkeren naar hoe het ooit was", zegt Lydia, die regelmatig contact heeft met vrienden en oud-collega's in Gaza. "Er is niet alleen fysiek heel erg veel kapotgemaakt, maar er is ook in mensen zelf iets kapot gegaan. Het feit dat ze massaal uitgemoord kunnen worden en de wereld kijkt toe... ik denk met grote vrees aan hoe mensen hierna terug kunnen keren naar een vorm van leven en hoop voor de toekomst."

Reageren? Mail dedag@nos.nl

Presentatie en montage: Elisabeth Steinz

Redactie: Anouk Kantelberg

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie