appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

De Dag

‘De Dag’ praat je elke werkdag bij over het gesprek van de dag in het nieuws, onder leiding van NOS-presentator Jurgen van den Berg. Je krijgt uitleg en duiding van journalisten van alle omroepen op NPO Radio 1.

Podcast afleveringen

De Dag #96: Onze boeren eindelijk zelf aan het woord | Gevoeligheid rond de Turkse stem | Bijendieven

Download

Je hoort altijd dezelfde mensen als het over boeren gaat. Maar Trouw heeft nu duizenden boeren zelf om hun mening gevraagd en de uitkomst is onthutsend. Met oud-politica Münire Manisa praten we over de Turkse verkiezingen (in Nederland) en we bespreken een diefstal van 60.000 bijen.

De Dag #95: Wordt EU een digitale kolonie van VS en China? | FARC nerveus na verkiezingen nieuwe president

Download

'We' lopen achter op de VS en China op het gebied van kunstmatige intelligentie, vinden ruim 150 onderzoekers. Aan NOS-economieverslaggever Bart Kamphuis vragen we waarom het eigenlijk erg is om niet haantje de voorste te zijn. "Als wij niet in staat zijn de lastige algoritmes te maken, kunnen we ook niet begrijpen wat er allemaal mee gebeurt". | Met correspondent Marc Bessems en onderzoeker Linda Lemmen gaan we naar Colombia, waar de conservatieve kandidaat Iván Duque de presidentsverkiezingen gewonnen. Hij belooft onder meer het vredesverdrag met rebellenbeweging FARC te herzien. Staat daarmee de vrede in het land op het spel?

De Dag #94: Hoeveel weten we eigenlijk van de Zuidpool? l Waarom vaders meer aandacht moeten krijgen

Download

Na twee dagen alarmerend klimaatnieuws op een rij, vertelt onderzoeker Stef Lhermitte wat we eigenlijk over het ijs op onze polen weten. En: de vader raakt ondergesneeuwd in de media, vinden journalisten Jochem Nühn en Ralph de Beer.

De Dag #93: Zo trap je niet in nepnieuws | Historische data Oostzeehandel online | Huisartsen overbelast

Download

Met vandaag: Zo trap je niet in nepnieuws | Historische data Oostzeehandel online | Huisartsen overbelast

De Dag #92: 'Iedereen had Anne Faber kunnen zijn' | Gaat WK-toewijzing eindelijk zonder corruptie?

Download

Verslaggever Tanja Braun was de afgelopen dagen bij de behandeling van de zaak-Anne Faber. "Het had iedereen kunnen zijn. Zo ging de zaak ook over mij, mijn vriendinnen, mijn eigen dochters." - Vandaag komen alle FIFA-leden in Moskou bijeen om het WK-land van 2026 aan te wijzen. De voetbalbond belooft meer transparantie, nadat eerdere toewijzingen niet geheel vlekkeloos verliepen. NOS-sportverslaggever Jeroen Stekelenburg zoekt uit hoe 'transparant' de stemming vandaag verloopt. - De Nederlandse verzamelaar Bay van der Bunt heeft het vermeende lievelingsboek van Willem van Oranje in handen gekregen. Aan presentator Jurgen van den Berg legt hij uit waar dit 'erotische koffietafelboek' over gaat.

De Dag #91: Hoe beleeft Zuid-Korea de ontmoeting tussen Trump en Kim? | Zo smaakt de perfecte haring

Download

Met vandaag: Hoe beleeft Zuid-Korea de ontmoeting tussen Trump en Kim? | Zo smaakt de perfecte haring

De Dag #90: 'Bitcoin moet van mantra veilig af' | Simon Wijnbergen overleefde kindertransport Kamp Vught

Download

De bitcoin is weer een stuk minder waard na een inbraak bij een handelsplatform. We bespreken de instabiele markt van de cryptomunt. En Simon Wijnbergen ontkwam op wonderbaarlijke wijze aan het wrede lot van de kinderen uit kamp Vught tijdens de oorlog. Hij blijkt nog te leven, een reportage.

De Dag #89: Kan Wiebes de breuk in het vertrouwen van Groningers repareren? | Maffia en de Paus | Plastic fietspad in Zwolle

Download

Kan Wiebes de breuk in het vertrouwen van Groningers repareren? | Maffia en de Paus | Plastic fietspad in Zwolle

De Dag #88: Zo kwam een geheime GroenLinks-relatie op straat te liggen | Kinderen vast in het buitenland

Download

Het verhaal van journalist Elodie Verweij die zag hoe GroenLinksers Meijer en Grashoff zich als een stelletje gedroegen ergens op straat. Toen ging het balletje rollen. Ook zoeken we uit hoe moeilijk het is om een kind terug te halen uit het buitenland.

De Dag #87: Het Holleederproces is nu pas écht begonen l Leven in een asielzoekerscentrum l Schurft maakt 'comeback'

Download

Hoe is het om in een asielzoekerscentrum te wonen? | Het Holleeder-proces wordt nu echt interessant | Schurft maakt 'comeback' in studentensteden

De Dag #85: Heb je al die 'smart'-apparaten wel nodig? | Formeren kun je leren | President klimt in de pen

Download

Er zit eindelijk een beetje schot in de formatie van een nieuw college in Rotterdam, wij krijgen een lesje formeren. Ook nemen we de smart-apparatuur in je huis onder de loep en duiken we in de thriller van Bill Clinton.

De Dag #84: Reden tot feest nu het AD zijn olieboltest afschaft? | Dreigt er een burgeroorlog in Nicaragua? | Whisky wordt duurder

Download

Reden tot feest nu het AD zijn olieboltest afschaft? | Dreigt er een burgeroorlog in Nicaragua? | Whisky wordt duurder

De Dag #83: Hoe kunnen we het groeiend aantal treinreizigers aan? | Schaatsers moeten met de tijd mee | Hufters in Amsterdam

Download

Kunnen we het groeiend aantal reizigers aan? | Schaatsers moeten met de tijd mee | Hufters worden aangepakt in Amsterdam

De Dag #82: Wie zijn de Blokkers ook alweer? l Waarom we weinig over ons pensioen weten l Overuren door noodweer

Download

In podcast #DeDag legt onderzoekster Marike Knoef uit waarom zo weinig mensen zich in hun pensioen verdiepen, geeft journalist Barbara Rijlaarsdam een inkijk in geruzie bij de Blokkerfamilie en neemt verslaggever Roel Pauw noodweerschade op.

De Dag #81: Waarom Utrecht geen metropool moet worden l Hongersnood in Zuid-Sudan l Wild spotten vanuit huis

Download

In podcast #DeDag vertelt hulpverlener Kathelijne Schenkel hoe inwoners van Zuid-Sudan aan voldoende eten proberen te komen en legt onderzoeker Paul van de Coevering uit waarom Utrecht geen metropool moet worden.

De Dag #80: Alternatieven voor antibiotica l De tijdloosheid van Atari l Chinese touroperators naar Drenthe

Download

In podcast #Dedag legt NOS-redacteur Rinke van den Brink uit waarom bacteriofagen nog niet het ideale alternatief zijn voor antibiotica, vertelt Jeroen Wollaars wat zo mooi is aan Atari en gaan we op stap met Chinese touroperators in Drenthe.

De Dag #79: Wat er voor Rutte op het spel staat in het MH17-dossier l Is de Champions League nog wel spannend?

Download

In podcast #DeDag: de persoonlijke betrokkenheid van Rutte bij de MH17, is de Champions League nog wel spannend en een bijzondere aanwinst voor het Rijksmuseum.

De Dag #78: Wie betaalt schulden Italië? | Slagersvak moet sexy

Download

In De Dag bespreken we de plannen van de nieuwe regering van Italië. Die kosten veel geld terwijl het land torenhoge schulden heeft. En er zijn weinig mensen die slager willen worden. Hoe kan dat anders?

De Dag #77: Zo moet schuldhulp | Geert verloor zoon aan choking challenge | Zeeschat is miljarden waard

Download

In De Dag bespreken we hoe schuldhulp aangepakt zou moeten worden, staan we stil bij de choking challenge en verkennen we een eeuwenoude schat op de zeebodem.

De Dag #76: Wat levert een notering in de Lonely Planet eigenlijk op?

Download

In DeDag bespreken we de notering van Friesland in de top drie van Europese reisbestemmingen, de hoorzitting van Mark Zuckerberg en het reddingsplan voor Franse banlieues.

#75: Waarom zou Engels eigenlijk het onderwijs verslechteren? | Harry & Meghan: sprookjeshuwelijk en media-event

Download

Twee universiteiten en de onderwijsinspectie worden voor de rechter gedaagd vanwege het 'oprukkende Engels' in de collegezaal. Emeritus hoogleraar Carel Jansen vertelt waarom het onderwijs eigenlijk zou verslechteren door het Engels. Verder deelt correspondent Suse van Kleef in deze podcast haar belevenissen aan de vooravond van het 'sprookjeshuwelijk' van de Britse prins Harry en Meghan Markle. Ook spreken we met basisschoolleraar Paul Schmidt, die met ruim duizend kinderen gaat dansen op Thriller van Michael Jackson, de King of Pop die 10 jaar geleden overleed.

De Dag #74: Waarom gaat het slecht met de Wadden? | Hoe kan Ebola opnieuw toeslaan?

Download

Het gaat niet goed met het Waddengebied: de kwaliteit van de flora en fauna holt achteruit. Charlotte Biskop, boswachter op Texel, legt uit waarom we de Wadden niet als 'normaal' moeten zien. Verder vandaag: Opnieuw wordt Afrika getroffen door een uitbraak van het ebolavirus. Hoe komt het dat de ziekte zich (opnieuw) zo snel verspreidt? En sporthistoricus Jurryt van de Vooren vertelt het onbekende verhaal van de Nederlandse Olympische Spelen van 1928.

De Dag #73: Het gaat goed met ons | Kims invloed op Koreastudies | Politiek vertrouwen VS

Download

Het gaat heel goed met ons, maar er is een belangrijke kanttekening, het aantal aanmeldingen voor Koreastudies in Leiden is verdubbeld en Amerikanen hebben geen vertrouwen meer in het politieke systeem.

De Dag #72: Alles over cryptovaluta l Motorclubs hebben steeds minder speelruimte l Mark Rutte en de Antilliaanse leguanen

Download

Journalist Krijn Soeteman geeft een lesje cryptovaluta, vier leden van motorclub No Surrender opgepakt en waarom vliegt Mark Rutte met vier Antilliaanse leguanen naar Nederland?

De Dag #71: Mees kan nergens terecht l terreur in Indonesië l The Big Lebowski 20 jaar

Download

GGZ-patiënten met complexe problemen vallen tussen wal en schip, de terreurcellen van Indonesië, 20 jaar The Big Lebowski.

De Dag #70: De harde ballen van Kiki Bertens | Toenadering kerk en lhbt-gemeenschap in Den Bosch

Download

De loopbaan van Kiki Bertens kent veel ups en downs, maar momenteel lijkt de tennisster zich weer tussen de absolute toppers te nestelen. Zo versloeg ze de afgelopen dagen Caroline Wozniacki en Maria Sjarapova op het WTA-toernooi in Madrid. NOS-sportjournalist Mark Brasser is onder de indruk van Bertens, en vooral over de snelheid waarmee ze slaat. Daarnaast praat presentator Winfried Baijens met Ivo van Harmelen, voormalig programmamanager van de Roze Zaterdag in Den Bosch. De bisschop aldaar wilde lhbt'ers zegenen in de Sint Janskathedraal, maar zag er van af na protest van kritische gelovigen. Tot slot bellen we met Niels de Wildt, manager van Safaripark Beekse Bergen, waar een gezin bijna ten prooi is gevallen aan een groepje jachtluipaarden.

De Dag #69: Nieuwe privacywet moet techgiganten beteugelen, maar bezorgt vooral het mkb kopzorgen

Download

Wat weten bedrijven van je? Vanaf 25 mei heb je dankzij nieuwe EU-wetgeving het recht om dat te weten. Maar veel bedrijven hebben moeite om deze Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) door te voeren. In podcast De Dag duiken we met techredacteur Joost Schellevis in de vraag waarom het zo lastig is voor bedrijven om de nieuwe privacywet op tijd door te voeren.

De Dag #68: Waarom Karina Canellakis zo'n goede dirigent is l 'Besluit Iran-deal heeft averechts effect'' l Rampscenario's van Lego

Download

In De Dag praten we over de Iran-deal, rampscenario's en over Karina Canellakis, de eerste vrouwelijke dirigent in Nederland.

De Dag #67: Rituelen rondom het Songfestival | De impact van De Punt | Afrika op de Vierdaagse

Download

Wat is de magie van het Eurovisiesongfestival? Nieuwe getuigen zeggen dat Molukse kapers de kaping bij De Punt in 1977 niet mochten overleven. We schetsen een tijdsbeeld. En En podiumkunstenaar Mo Hersi doet zijn best om zoveel mogelijk Afrikanen mee te laten doen aan de Nijmeegse Vierdaagse.

De Dag #66: Waarom pgb's en fraude hand in hand gaan | Gedupeerd door mogelijk kankerverwekkende Roundup | Waarom de beverrat bestreden wordt

Download

De georganiseerde misdaad richt zich steeds vaker op fraude met het persoonsgebonden budget. "Cliënten met een pgb zijn kwetsbaar, ze durven niet te klagen", vertelt journalist Judith Spanjers die de kwestie aan de kaak stelde. Verder dook OneWorld-journalist ism Reporter Radio in de gevolgen van het mogelijk kankerverwekkende bestrijdingsmiddel Roundup: wie is er verantwoordelijk voor de ziekte? Tot slot gaat verslaggever Mattijs van de Wiel op beverrattenjacht en ontdekt waarom het diertje bestreden wordt.

De Dag #65: Krijgt Air France zijn personeel nog onder controle? | Relatief veel Enschede Joden overleefden de oorlog

Download

Vanavond wordt duidelijk of er een einde komt aan de reeks stakingen bij Air France-KLM, dat het bedrijf het afgelopen kwartaal zo'n 75 miljoen euro kostte. Komt het bedrijf deze impasse nog te boven? Verder legt Jan Maarten Deurvorst uit waarom relatief veel Joden in Enschede de Tweede Wereldoorlog overleefde en hoor je waarom gitaaricoon Gibson het moeilijk heeft in deze tijden van dj's en hiphop.

De Dag #64: Waarom de Giro mooier is dan de Tour | Hoe komen gemeenten van het gas af?

Download

Morgen start de Giro d'Italia in Jeruzalem, maar vandaag worden de coureurs al voorgesteld aan het publiek. Oud-wielrenner Maarten Tjallingi vertelt waarom hij dol is op de Giro. Ook Heleen Ekker is te gast. De redacteur Klimaat en Energie duikt op de eis van gemeenten om steun te krijgen bij het afsluiten van gasafsluitingen. Correspondent David Jan Godfroid gaat naar een opmerkelijke vuilnisbelt.

De Dag #63: 9 op de 10 mensen ademt vervuilde lucht in | 50 jaar na Parijse studentenrevolte

Download

Jaarlijks sterven er 7 miljoen mensen wereldwijd aan luchtvervuiling, volgens de VN-Wereldgezondheidsorganisatie. Marga Jacobs van de vereniging Leefmilieu verbaast zich niet over de cijfers. Met journalist Jacqueline Wesselius gaan we terug naar 1968, waar zij meedeed aan de studentenrevolte van Parijs. Peter de Klerk ontdekte dat de Fabeltjeskrant is gebaseerd op een vriendengroep uit Rotterdam.

De Dag #62: 'Misbruikzaak kardinaal Pell desastreus voor Paus Franciscus' | Verandert Vindicat? | Sittard viert feest

Download

Er is een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het misbruikschandaal in de katholieke kerk: de Australische kardinaal George Pell moet terechtstaan voor seksueel misbruik. Een klap voor de Paus, volgens Vaticaankenner Stijn Fens. Hoewel beterschap werd beloofd, is er opnieuw iemand mishandeld bij het Groningse studentencorps Vindicat. We spreken met verslaggeefster Maaike Borst van het Dagblad van het Noorden over het uitblijven van verandering.

De Dag #61: Wie vormen de Windrush-generatie? l Lokale geloofshuizen in gevaar l Vakmensen boeren goed

Download

In DeDag praten we met correspondent Tim de Wit over de Windrush-generatie, met journalist Marianne van den Anker over lokale geloofshuizen en met schilder Theo over de florerende economie voor vakmensen.

De Dag #60: 'Chaos in Jemen is groter dan in Syrië' | Zo organiseer je Koningsdag | Golden State Killer opgepakt

Download

Het wordt zowel 'de grootste humanitaire ramp van dit moment' als 'het vergeten conflict' genoemd: de oorlog in Jemen. Correspondent Marcel van der Steen is net terug uit het land en vertelt over de chaos en anarchie die hij er aantrof. "Je weet niet wie wie is en bij het ene checkpoint zijn je papieren geldig en bij de andere weer niet." Verder blikken we met NOS'er Mike van Breemen vooruit op de viering van Koningsdag in Groningen. Hij is verantwoordelijk voor de uitzending. Tot slot duiken we in de zaak van de 'Golden State Killer', een sadistische seriemoordenaar die al 40 jaar uit handen van de politie weet te blijven. Tot deze week...

De Dag #59: Huiselijk geweld gaat stapje voor stapje l Tekort aan zand en beton dreigt l Op bezoek bij een seksshop

Download

In De Dag praten we over huiselijk geweld, een dreigend betontekort en de toekomst van sekswinkels.

De Dag #58: 'Onvrede in straatarm Nicaragua is permanent' | Hoe moskeeën door de Golf worden gefinancierd

Download

Hoewel de hervorming voor het sociale zekerheidsstelsel van tafel is, blijft de diepe onvrede in Nicaragua bestaan, vertelt SP-secretaris Hans van Heijningen in De Dag. Hij woonde lange tijd in het Midden-Amerikaanse land. "Het doet pijn in mijn hart." Verder praten we met Milena Holdert, verslaggever bij Nieuwsuur, over haar onthulling dat verschillende islamitische organisaties in Nederland voor miljoen gespekt worden door Saudi-Arabië en Koeweit. Hendrik-Jan van Veen van onderzoeksinstituut TNO vertelt enthousiast over zijn proef met wapens die staal kunnen doorsnijden.

De Dag #57: 'Zorgen over illegale wapens in Nederland l Graftombe Dodenvallei opengebroken l Elektrisch rondreizen door Europa

Download

In De Dag gesprekken over illegale wapenhandel in Nederland, een graftombe met duizenden lichamen in Spanje en vakanties met de elektrische auto.

De Dag #56: Zijn de werkloosheidscijfers representatief? | Zwoegen op de oceanen bij de Volvo Ocean Race | Doutzen over de schoonheid van de planeet

Download

Steeds minder werklozen | Zwoegen op de oceanen bij de Volvo Ocean Race | Doutzen over de schoonheid van de planeet

De Dag #55: Gamen met je kind | Het systeem van zorgkosten | Crypto-crimineel ontsnapt

Download

Populaire games vergroten de kans dat kinderen later gokverslaafd worden, is vandaag in het nieuws. En dat is een logische gedachte, vindt Tony van Rooij. Hij promoveerde op gameverslaving. In De Dag legt hij uit wat je als ouder kunt doen om je kinderen te beschermen tegen deze vorm van ‘verkapt gokken’. Verder praten we over het systeem van kosten in de zorg en een spectaculaire ontsnapping van een crypto-crimineel in IJsland.

De Dag #54: Meld Misdaad Anoniem verdient geld aan jouw tips | Mogelijk verband tussen hoogspanningsmasten en kanker

Download

In De Dag praten we met journalist Kim van Keken over haar ontdekking dat Meld Misdaad Anoniem tips doorverkoopt aan onder meer verzekeraars en netbeheerders. Ook spreken we over het verband tussen hoogspanningskabels en kanker en het sluiten van het laatste paardenwedkantoor van Nederland.

De Dag #53: ‘Verwijdering roetfilters Bo-rent heeft alle schijn van beleid’

Download

In De Dag praten we met Ruben Messelink over gesjoemel met roetfilters, met Atze de Vries over de ontmaskering van Dotan en gaan we naar Australië.

De Dag #52: Krijgen 'foute' tantramasseurs vrij spel?

Download

In De Dag praten we met NOS-journalist Bas de Vries over foute tantramasseurs, met Maartje Duin over Poolse gastarbeiders en gaat het over een moordgolf in Londen.

De Dag #51: 'Boek Comey draagt bij aan de circusachtige sfeer rond het Witte Huis'

Download

Hoe schadelijk zijn de memoires van voormalig FBI-baas Comey voor Trump? l Wie betaalt de oplopende rekening van het gasbesluit? l Nu het langer licht is, laait ook de 'kinderbedtijdstrijd' op.

De Dag #50: Waarom Rusland de kant blijft kiezen van Syrië

Download

Westerse landen staan lijnrecht tegenover Rusland in de kwestie van de vermoedelijke gifgasaanval in Douma. Maarten Zeegers vertelt waar de onvoorwaardelijke steun van de Russische president Vladimir Poetin aan de Syrische president Assad vandaan komt.

De Dag #49: Komen we ooit nog van Facebook af en hoe voelt het om lang te moeten wachten op psychische hulp?

Download

Eerst was er #DeleteFacebook, vanavond verwijdert presentator Arjen Lubach zijn pagina in de hoop dat tienduizenden mensen hem volgen. Maar komen we wel zo makkelijk van Facebook af? Die vraag beantwoordt tech-redacteur Joost Schellevis in De Dag.

De Dag #48: Geheime stukken Rwanda gepubliceerd | Zo groot is de baby-industrie | Thuisbezorgd vs. shoarma-verkopers

Download

Een Canadese journalist publiceerde geheime stukken over de burgeroorlog in Rwanda. “”, weet VPRO-journalist Rik Delhaas. Met Liesbeth Staats van Brandpunt verkennen we de omvang van commerciële eiceldonatie en Thuisbezorgd grijpt in bij ontevreden shoarma-verkopers die hogere tarieven doorberekenen aan de klant.

De Dag #47: Aangrijpend gesprek tussen terminale en suïcidale jongeren | Vertrouw jij je computer? | Zelf sieraden maken

Download

We praten met de maker van het EO-programma Tweestrijd, daarin praten terminale en suïcidale jongeren over het leven en dat schept een bijzondere band. We bespreken de donkere kanten en de kansen van technologische vooruitgang en we duiken in de wereld van de sieraadhobbyist.

De Dag #46: Welke beren ziet Rutte op de Zijderoute? | Kreeft uit de Oosterschelde | Starters hebben ouders nodig bij koophuis

Download

Welke beren ziet Rutte op de Zijderoute? | Kreeft uit de Oosterschelde | Starters hebben ouders nodig bij koophuis

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1