appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume

De Dag

Elke werkdag hoor je bij 'De Dag' gesprekken die nét even verder graven. Jurgen van den Berg en Lara Rense nemen je mee in verhalen achter het nieuws, verteld door betrokkenen en journalisten van alle omroepen.

 

 

Podcast afleveringen

De Dag #311: Matthäus voor millennials, een handleiding

vrijdag 19 april 2019, 10:00 uur

Er zijn weinig zekerheden in het leven. Maar dat de Matthäus Passion massaal op Goede Vrijdag in Nederland wordt uitgevoerd is er één. Nergens ter wereld wordt het klassieke meesterwerk van Bach zo vaak uitgevoerd als in ons land, volgens de NPO Radio 4-podcast Matthäus. Violist, dirigent en Matthäus-kenner Carel den Hertog probeert in podcast De Dag zijn liefde voor het werk aan iedere leek over te brengen. De Passion raakt iedereen, volgens Den Hertog. "De thema's die Bach raakt, overstijgen de religieuze intenties van het werk."

De Dag #310: Hoe verschillen Chinese millennials van de protestgeneratie van '89?

donderdag 18 april 2019, 11:30 uur

De tankman kennen we allemaal. Hij werd het symbool voor de studentenprotesten in China eind jaren tachtig. Het Chinese leger greep keihard in en dat leidde tot duizenden doden. Mona Zhimin Tang was er destijds als student bij. In De Dag vertelt ze wat studenten bewoog om in opstand te komen. En hoe dit haar blik op Mao Zedong en de Chinese samenleving veranderde. De huidige millennials in China worden ook wel de balinghou genoemd. Letterlijk: de generatie die na de jaren tachtig kwam. Tabitha Speelman is de voormalige China-correspondent voor Trouw. Met haar bespreken we wat jonge Chinezen nu bezig houdt. Kunnen en willen zij nog steeds kritisch zijn op de overheid?

De Dag #309: wat prinses Salma betekent voor vrouwen in Marokko

woensdag 17 april 2019, 12:28 uur

De afgelopen anderhalf jaar hield haar afwezigheid Marokko in zijn greep, maar deze week dook ze weer op: prinses Salma, de vrouw van koning Mohammed VI. Op internet circuleert een foto van haar werkbezoek aan een ziekenhuis in Marokko. De prinses is erg geliefd bij het Marokkaanse volk, staat bekend als vrijgevochten en is de allereerste prinses in Marokko die in het openbaar verscheen. "Ze heeft haar eigen ruimte geclaimd", zegt theatermaker en curator Rajae el Mouhandiz. "Je hebt soms een icoon nodig die zo kan charmeren dat ze alleen al met haar verschijning laat zien: wij gaan niet meer terug." In De Dag bespreekt El Mouhandiz wat Salma voor vrouwen in Marokko betekent. 

De Dag #308: Waarom de brand in de Notre-Dame Frankrijk in de ziel raakt

dinsdag 16 april 2019, 11:52 uur

Schrik, angst en ongeloof waren allemaal af te lezen op de gezichten van mensen die stonden te kijken naar de brandende Notre-Dame. NOS-verslaggever Mattijs van de Wiel is naar Parijs afgereisd. "Mensen stonden te bidden, te zingen of te huilen. Indrukwekkend wat het met ze doet", hij in De Dag. "Fransen hebben een heel sterk gevoel van verbintenis met hun erfgoed, dat krijgen ze met de paplepel ingegoten." En welke delen van de beroemde kathedraal zijn afgebrand? Dat bespreken we met architectuurhistoricus Herman Wesselink.

De Dag #307: 'Sudanezen willen na 30 jaar bovenal hun vrijheid terug'

maandag 15 april 2019, 12:26 uur

Demonstranten in Sudan eisten een omwenteling en ze kregen er meerdere. Hoe is het als in jouw woonplaats een staatsgreep wordt gepleegd? Wendy Bekkenk vertelt dat in De Dag. Ze geeft al ruim twee jaar les in hoofdstad Khartoem en woont een kwartiertje van het paleis van de voormalige president Omar al-Bashir vandaan. Ook haar leerlingen hebben gedemonstreerd. De prille blijdschap die volgde op de afzetting van al-Bashir, heeft nu plaatsgemaakt voor onzekerheid. "Mensen zijn nog steeds optimistisch, maar ze weten niet goed waar ze aan toe zijn." Volgens Bekkenk willen de meeste Sudanezen hun vrijheid terug. "Ze willen dat iedereen mag zijn wie hij is. Dat je als vrouw niet wordt gepakt omdat je een broek aan hebt bijvoorbeeld."

De Dag #306: Is Julian Assange veranderd in de ambassade?

vrijdag 12 april 2019, 11:03 uur

We hebben allemaal gezien hoe gisteren een verouderde, en ogenschijnlijk gebroken Julian Assange werd afgevoerd uit de ambassade van Ecuador. Wat is er met hem gebeurd de afgelopen zeven jaar? Hans Laroes ontmoette Assange in 2010 toen de NOS via Wikileaks ambtsberichten in handen probeerde te krijgen. Laroes vertelt over de codenamen die hij moest gebruiken, de ijdelheid van Assange en de spanning die destijds om de onthullingen hing. En met Teun Gautier, oprichter van Publeaks, praten we over hoe overheden Assange hebben behandeld en welke journalistieke projecten er zijn voortgekomen uit Wikileaks.

De Dag #305: Over 5 jaar weer een kinderpardon? 'Er zijn altijd grensgevallen'

donderdag 11 april 2019, 11:27 uur

Lili en Howick uit Armenië werden een van de gezichten van het kinderpardon. Gisteren kreeg de moeder van de Armeense kinderen te horen dat ze mag terugkomen naar Nederland. In De Dag neemt hoogleraar migratiestudies Han Entzinger het Nederlandse asielbeleid onder de loep. Hij denkt dat de politiek over een paar jaar opnieuw besluit tot een ruimhartiger kinderpardon. "Er zullen altijd grensgevallen zijn."  En Jeugdjournaalverslaggever Bart Tuinman legt uit hoe het verhaal van Lili en Howick in de media kwam. 

De Dag #304: Waarom 'Bibi' Netanyahu weer de overwinning kan claimen

woensdag 10 april 2019, 12:07 uur

"Mijn kinderen maken zich enorme zorgen om de toekomst van Israël. Niet zozeer om de economie, maar wel om de ondermijning van de democratische rechtsstaat", zegt Salomon Bouman. Hij woont in Israël en heeft er jarenlang als correspondent gewerkt. In De Dag bespreekt hij de voorlopige uitslag van de verkiezingen in Israël Hoewel nog niet alle stemmen zijn geteld, lijkt het er op dat Benjamin 'Bibi' Netanyahu zich voorlopig premier mag blijven noemen. "Netanyahu wordt dan wel van corruptie verdacht, hij blijft bij veel Israëliërs populair omdat hij de internationale positie van Israël heeft versterkt."

De Dag #303: Waarom de MSC Zoe niet de laatste containerramp is

dinsdag 9 april 2019, 11:40 uur

Spullen van de MSC Zoe spoelen nauwelijks meer aan op de waddeneilanden, maar de ramp dreunt nog steeds na. Justitie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zijn een onderzoek gestart en morgen praat de Tweede Kamer over de lessen die kunnen worden getrokken uit de containerramp. Eén ding is duidelijk voor journalist Goos de Boer. Het kan zo maar weer gebeuren. "Er is geen enkele controle op vaarroutes, iedereen kan zijn gang gaan", zegt hij in De Dag. Hij deed onderzoek naar de scheepsvaartwereld. En eilander Flang Cupido legt uit hoe bewoners van Terschelling tegen de containerscheepvaart aankijken.

De Dag #302: 'Hoe langer dit duurt, hoe kwetsbaarder Boeing wordt'

maandag 8 april 2019, 12:35 uur

Een vertrouwensprobleem, schadeclaims en uitgestelde orders, de problemen bij vliegtuigfabrikant Boeing worden steeds groter na twee vliegrampen met de 737 MAX-8. Kan het bedrijf er weer bovenop komen? Luchtvaartjournalist Yteke de Jong van De Telegraaf denkt van wel. In De Dag legt ze uit wat de financiële gevolgen zijn voor Boeing en zijn klanten en wat dit betekent voor de luchtvaartsector.

De Dag #301: Hoe het windmolendebat steeds grimmiger werd

vrijdag 5 april 2019, 10:59 uur

Het protest tegen windmolens in het noorden begon ooit op een ludieke manier, maar de afgelopen jaren werden de tegenacties steeds grimmiger. Met dreigbrieven aan ondernemers als nieuw dieptepunt. "Kinderen die niet meer bij elkaar op verjaardag mogen komen, zo ver gaat het", vertelt Bart Olmer van het Dagblad van het Noorden. Hij volgt de ontwikkelingen rondom de windmolens voor de krant en vertelt daar in De Dag over.

De Dag #300: Jeugdliteratuur is en blijft springlevend en dit is waarom

donderdag 4 april 2019, 12:42 uur

Broze relaties en kinderen die op afstand staan, daar schrijft de Vlaamse Bart Moeyaert over en deze week kreeg hij daar een belangrijke prijs voor: de Astrid Lindgren Memorial Award, een soort Nobelprijs voor jeugdliteratuur. Tussen de felicitaties door maakt Moeyaert tijd om met Jurgen te praten over literatuur voor kinderen, iPad-gebruik, zijn eigen jeugd en de rol die Astrid Lindgren daarin speelde.

De Dag #299: Zo denkt Den Dolder over de kliniek anderhalf jaar na moord Faber

woensdag 3 april 2019, 11:34 uur

De moordenaar van Anne Faber bleek vrij rond te hebben gelopen in Den Dolder en toen inwoners dat ontdekten, was de schok groot. Nu, anderhalf jaar later, debatteert de Tweede Kamer over de fouten die zijn gemaakt rond Michael P. We peilen de meningen in het dorp over de kliniek. Te gast zijn Koen Wilgehof, een directe buurman van de kliniek, en Jeroen Hol van de ondernemersvereniging in Den Dolder.

De Dag #298: 'Je bent elke dag bang dat er weer geweld tegen je gebruikt gaat worden'

dinsdag 2 april 2019, 12:05 uur

Het is 10 november 2007 als politieagent Joeri Sterringa in zijn rug wordt aangevallen terwijl hij een jongen probeert te reanimeren. Sterringa denkt er niet te lang over na, gaat de volgende dag gewoon weer aan het werk. Pas jaren later ontdekt hij dat het geweld heeft bijgedragen aan een posttraumatische stressstoornis. Sterringa werkt nog steeds als agent, maar gaat wel met een ander gevoel de straat op dan voorheen. "Je bent bang dat het iedere dag weer gaat gebeuren." Uit cijfers van de politie blijkt dat het aantal gevallen van verbaal en fysiek geweld tegen agenten vorig jaar met ruim 10 procent is toegenomen. In De Dag vertelt Sterringa hoe hij en zijn collega's hier mee omgaan.

De Dag #297: Waarom het zo lastig is om Facebook en Instagram te verslaan

maandag 1 april 2019, 11:34 uur

Het moest de grote concurrent worden van Facebook, maar werd vooral een flop. Morgen trekt Google voor consumenten de stekker uit de sociale netwerksite Google+.  Het hebben van een sociaal netwerk was jarenlang een grote wens van Google. In De Dag legt techredacteur Joost Schellevis uit waarom Google+ er nooit in slaagde concurrenten als Facebook in Instagram te verslaan.

De Dag #296: Verslag doen tussen de resten van het kalifaat

vrijdag 29 maart 2019, 11:43 uur

Baghouz is gevallen en daarmee is het laatste stukje grondgebied van IS veroverd. Honderden IS'ers leefden daar de afgelopen weken onder tentzeilen. NOS-verslaggever Marcel van der Steen bracht twee weken door in het oosten van Syrië tussen de resten van IS. In De Dag vertelt hij wat hij heeft gezien.

De Dag #295: Zo vormen de waterschappen hun nieuwe bestuur

donderdag 28 maart 2019, 13:06 uur

Uitlegartikeltjes over wat een waterschap precies is en doet heb je voor de verkiezingen al genoeg gezien. Nu er nauwelijks meer media-aandacht is voor de waterschappen nemen we je een stapje verder mee in het proces. Hoe vormen de waterschappen hun bestuur na deze verkiezingsuitslagen? We praten met Tanja Klip-Martin, dijkgraaf in Vallei en Veluwe en Antoinet van Helvoirt, lid van het dagelijks én algemeen bestuur in Rijn en IJssel.

De Dag #294: Denker des Vaderlands houdt pleidooi voor de gematigde mening

woensdag 27 maart 2019, 12:26 uur

Media richten zich te veel op extreme meningen en zouden meer aandacht moeten hebben voor het midden. Dat zegt de nieuwe Denker des Vaderlands Daan Roovers in podcast De Dag. "Er zijn veel meer gematigde dan extreme meningen in Nederland, maar die laatste - afwijkende - variant hoor je veel meer. Baudet is ook een bijproduct van die gewoonte." Roovers wil de komende twee jaar als Denker des Vaderlands een pleidooi voor de gematigde mening houden. In De Dag vertelt ze hóe ze dat gaat doen.

De Dag #293: Houdt de 'vergeten oorlog' in Jemen ooit op?

dinsdag 26 maart 2019, 12:55 uur

Vandaag vier jaar geleden vielen Saudische troepen Jemen aan. Daarmee ontaardde een lokale stammenstrijd uit tot een internationaal conflict. Volgens de Verenigde Naties is het conflict inmiddels uitgegroeid tot de grootste humanitaire ramp van dit moment.  "Over de hoofden van Jemenitische bevolking wordt de strijd tussen de Saudi's en Iran uitgevochten", stelt arabist Laila al-Zwaini vast. In podcast De Dag hoor je van haar wat je moet weten over dit 'vergeten' conflict in Jemen, hoe het zo heeft kunnen escaleren en of er al licht aan het einde van de tunnel zichtbaar is.

De Dag #292: 'No collusion', maar wat heeft het Ruslandonderzoek van Mueller wél opgeleverd?

maandag 25 maart 2019, 12:25 uur

Volgens de website Factbase heeft de Amerikaanse president Trump al 235 keer beweerd dat er 'no collusion' was bij de verkiezingen van 2016 en sinds dit weekend lijkt hij gelijk te krijgen. Speciaal aanklager Robert Mueller heeft namelijk niet kunnen bewijzen dat president Trump samenspande met Rusland in zijn presidentscampagne. Dat betekent niet dat het onderzoek voor niets was: er liggen tientallen andere aanklachten, waaronder tegen Trump-getrouwen. Voor iedereen die de draad in dit enorme dossier is kwijtgeraakt, zet NOS-buitenlandredacteur Jet Mok alle feiten en aanklachten op een rij. En troost je: "Dit is nog lang niet klaar, dit is nog maar het begin", denkt Mok. "Sorry!"

De Dag #291: Waar komt onze behoefte aan massale rouw vandaan?

vrijdag 22 maart 2019, 12:31 uur

Je kan er de klok op gelijk zetten: een aanslag of ramp wordt bijna altijd gevolgd door vormen van massale herdenking. Vanavond is het de beurt aan Utrecht, waar met een stille tocht de slachtoffers van Gökmen T. worden herdacht. Dit soort tochten zijn geen nieuw fenomeen en kwamen in de zeventiende en achttiende eeuw al voor, vertelt hoogleraar complexe rouw Jos de Keijser. In De Dag legt hij uit waar onze behoefte aan massale rouw vandaan komt. En hebben nabestaanden er wat aan? "Zeker", weet De Keijser. Hij staat nabestaanden van de ramp met vlucht MH17 bij. "Als anderen jouw pijn voelen, verlicht het die pijn een beetje."

De Dag #290: Hoe krijg je een nieuwe Eerste Kamer op de rails?

donderdag 21 maart 2019, 11:27 uur

Met de verkiezingswinst van Forum voor Democratie krijgt de Eerste Kamer straks 12 nieuwe leden. Hoe gaan die hun weg vinden? En krijgen ze daar hulp bij? We bespreken het met oud Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf en met Xander van der Wulp.

De Dag #289: Hoe politiek is de Eerste Kamer eigenlijk?

woensdag 20 maart 2019, 12:30 uur

De Provinciale Statenverkiezingen vandaag hebben voor de Eerste Kamer ook grote gevolgen. Eerste Kamerleden gaan er prat op dat ze grondig te werk gaan, los van de waan van de dag. Maar zij hebben evengoed te maken met partijpolitiek en het is maar de vraag hoe grondig je te werk kunt gaan als senator. Daar praten we over met universitair docent Nederlandse politiek Simon Otjes en Annemieke Schakelaar van Omroep Gelderland. Zij maakte een podcastserie over de Eerste Kamer.

De Dag #288: Zo beleefden verslaggevers de nasleep van de aanslag

dinsdag 19 maart 2019, 10:49 uur

Om 11:19 stuurde NOS het pushbericht uit: 'Schoten op plein Utrecht, meerdere gewonden'. Voor NOS-radioverslaggevers Remco te Kloese en Jeroen de Jager betekende dit hét startpunt van een lange, hectische werkdag. Beiden geven in de podcast een inkijkje in hun werk. Hoe kom je aan informatie, wie spreek je en hoe bepaal je wat je kunt melden? En speel je een voortvluchtige dader niet in de kaart met de verslaggeving?

De Dag #287: Staken we tegenwoordig meer?

maandag 18 maart 2019, 11:07 uur

OV-medewerkers, havenarbeiders, bouwvakkers, agenten, beveiligers: in het hele land wordt vandaag gestaakt. Zaterdag gingen tienduizenden leraren hen voor. Staken we tegenwoordig meer of lijkt dat allemaal maar zo? Volgens Agnes Akkerman, hoogleraar Arbeidsrelaties, zitten we nu in een piek. "Bij grote veranderingen in de economie komen er vaker stakingsgolven voor. Daarin zitten we nu." Ook spreken we in De Dag met stakingsleider Wim Eilert, van treinvakbond VVMC, een van de roergangers achter het OV-protest van vandaag. Hij vertelt hoe je een staking organiseert, daarover met je werkgever samenwerkt en wanneer een staking geslaagd is.

De Dag #286: Dit is wat de provincies en waterschappen voor jou doen

vrijdag 15 maart 2019, 11:07 uur

Jij hebt de afgelopen maanden natuurlijk elk provinciedebat gevolgd en elke folder over de Provinciale Statenverkiezingen doorgenomen. Toch? De redactie van De Dag ook niet, maar politiek verslaggever Marleen de Rooy wel. In zo'n twintig minuten legt De Rooy uit wat de provincies voor je doen, hoe het er politiek aan toe gaat én wat de belangrijkste verkiezingsthema's zijn.

De Dag #285: 'Te lelijk om te verkrachten', waarom dat kan in Italië

donderdag 14 maart 2019, 12:51 uur

De Italiaanse stad Ancona is in rep en roer vanwege de vrijspraak van twee verdachten van een verkrachting. Het slachtoffer zou volgens de rechtbank 'te lelijk' zijn om verkracht te worden. De Italiaans-Nederlandse Rosanna Colicchia is geschrokt van de uitspraak, maar is niet verbaasd dat er in Italië zo gedacht wordt. In podcast De Dag bespreken we hoe deze zaak symbool staat voor de positie van de vrouw in de Italiaanse samenleving. Volgens correspondent Angelo van Schaik moet je de Italiaanse man-vrouw-verhouding zien als een leeuwenkolonie. "De man ligt de hele dag in de zon, terwijl de vrouw de hele dag aan het werk is."

De Dag #284: Hoe verschilt internet in China van dat van ons?

woensdag 13 maart 2019, 13:16 uur

"Het Chinese internet is een compleet andere wereld waar een bubbel omheen zit", vertelt Sinoloog Manya Koetse. In De Dag gaan we op onderzoek uit. Wat valt er te beleven op internet in China? Wat doen de Chinezen graag? En hoe probeert de overheid te reguleren wat mensen doen? Techredacteur Nando Kastelijn vertelt over de rol die westerse bedrijven als Facebook, Google en Apple spelen in China.

De Dag #283: Waarom ons vertrouwen in pers, politiek en elkaar stijgt

dinsdag 12 maart 2019, 12:40 uur

Het nieuws kwam voor filosoof Joke Hermsen als een verrassing: Nederlanders vertrouwen elkaar steeds meer. Ook het vertrouwen in de pers, politiek en politie stijgt. "De Gele Hesjes, de klimaatmars en de onderwijsstaking duiden eerder op een slinkend vertrouwen", zegt Hermsen. Dick ter Steege van het CBS vertelt daarom in podcast De Dag hoe het statistiekenbureau tot deze conclusie is gekomen. Met beiden proberen we te ontdekken hoe het vertrouwen verder kan stijgen. Hermsen: "Vertrouwen groeit als mensen mogen meebeslissen." Niet via referenda, want die polariseren, maar burgerraden waarin willekeurig gekozen burgers plaatsnemen, aldus de filosoof. En antwoord op de vraag: zal het touwtje van Jan Terlouw ooit weer uit de brievenbus hangen?

De Dag #282: 'Vliegtuigen aan de grond houden is echt een paardenmiddel'

maandag 11 maart 2019, 12:32 uur

Na Ethiopian Airlines, China en de Kaaimaneilanden heeft ook Indonesië besloten alle Boeing's van het type 737 MAX 8 aan de grond te zetten. "Dit is echt een paardenmiddel. Dat doe je niet zomaar", vertelt luchtvaartdeskundige Joris Melkert in De Dag. Hij en luchtvaartjournalist Yteke de Jong leggen uit hoe de luchtvaartwereld in elkaar steekt.  Het toestel is in het buitenland niet aan te slepen, maar de kans dat je vanuit Nederland in eentje stapt is niet zo groot volgens De Jong."Corendon heeft een paar besteld, TUI heeft ze in gebruik en drie in bestelling en KLM heeft voor een ander type gekozen." 

De Dag #281: 'Nederland loopt achter op andere landen met het teruggeven van roofkunst'

vrijdag 8 maart 2019, 11:19 uur

Het Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW) wil koloniale roofkunst gaan teruggeven aan de landen van herkomst. Roofkunstspecialist Evelien Campfens is kritisch op dit plan, vertelt ze in De Dag. "Nederland loopt achter op andere landen als het gaat om het teruggeven van roofkunst. Bovendien willen het museum binnen zes maanden van een enorm grote kunstcollectie vaststellen wat onrechtmatig verkregen is. Dat is nogal ambitieus." Volgens Campfens is het onderzoeken van roofkunst niet zo simpel als het lijkt. Neem de diamant van Banjarmasin, die ooit van een sultan van het gelijknamige eiland Banjarmasin (Zuid-Borneo) was. "Wat wij nu als Indonesië kennen, bestond niet in die tijd. Ga je het dus teruggeven aan zijn nazaten? Of toch aan het nationale kunstmuseum in Jakarta?" Ook Martine Gosselink, hoofd geschiedenis bij het Rijksmuseum, schuift aan. Zij legt uit hoe haar werkgever omgaat met roofkunst. 

De Dag #280: 'Bouteflika was een fantastische president maar de tijd is om'

donderdag 7 maart 2019, 11:53 uur

De protesten tegen president Bouteflika in Algerije houden aan. Algerijnen protesteren niet alleen tegen de zoveelste termijn van de oude president, maar ook tegen de manier waarop de macht verdeeld is in het land. Wat zijn de gevolgen voor Algerije en Europa als Bouteflika wegvalt? Over die vraag praten we met Abdou Bouzerda van Bureau Buitenland en pater Jan Heuft, die al vijftig jaar in Algerije woont en werkt.

De Dag #279: Hoe je informatie geheimhoudt tijdens een parlementaire enquête

woensdag 6 maart 2019, 11:12 uur

Boos, voorzichtig positief of een vermoeide zucht. Groningers reageren uiteenlopend op het nieuws dat er een parlementaire enquête komt naar gaswinning in de provincie Groningen. Parlementaire enquêtes gelden als een relatief zwaar middel, vertelt historicus Anne Bos in De Dag. "Er zijn heel wat ministers en staatssecretarissen door gesneuveld." Met haar en politiek commentator Kees Boonman duiken we de geschiedenis in van het middel en blikken we vooruit op de uitkomsten van deze enquête. Boonman hoopt vooral dat het onderzoek licht werpt op contracten die zijn afgesloten rondom gaswinning in Groningen. Maar volgens Bos is die kans klein. "Een parlementaire enquête heeft belangrijke ontsnappingsroutes. Zo kan je informatie geheimhouden door een beroep te doen op het belang van de staat."

De Dag #278: Waarom #doeslief ook een averechts effect kan hebben

dinsdag 5 maart 2019, 12:11 uur

'Flikker toch op met je #doeslief', twitterde journalist Chris Klomp gisteren. Hij reageerde hiermee op de #doeslief-campagne waarmee SIRE Nederland een stukje minder hufterig wil maken. Heeft die campagne wel het beoogde effect? "Dit kan ook averechts werken", zegt psycholoog Mischa Coster. Hij legt in De Dag uit waarom. Klomp - naast journalist ook actief twitteraar - wordt regelmatig bedreigd op sociale media. Hij vertelt over twitterfitties, boze volgers en de gezichten achter dreigtweets.

De Dag: #277: Waarom het zo goed gaat met Nederlandstalige muziek

maandag 4 maart 2019, 12:40 uur

Het gaat goed met Nederlandstalige muziek. Voor het eerst in vijftien jaar bestaat de top drie van de Qmusic Top 40 volledig uit Nederlandstalige nummers. Met radiopresentatoren Frits Spits (De Taalstaat) en Lucas van Leeuwen (Sterren.nl) werpen we een blik achter dit succes. "De nummers hebben één ding gemeen. Ze hebben allemaal internationale invloeden in zich," zegt van Leeuwen. En waarom is de doorlooptijd van hits tegenwoordig zo kort? Spits: "Het zijn steekvlammen en die doven heel snel." Bij een gesprek over Nederlandstalige muziek kan je niet om nederhop heen. Spits en Van Leeuwen delen hun favoriete nummers. 

De Dag #276: Wat zijn de woorden van Cohen waard?

vrijdag 1 maart 2019, 12:39 uur

Terwijl president Trump in Vietnam was voor zijn ontmoeting met Kim Jong-un speelde zich in Washington iets heel anders af. Daar werd Michael Cohen, zijn oude vertrouweling, verhoord voor het Amerikaanse Congres. Het werd een getuigenis met een enorme politieke lading. In De Dag zetten we de gebeurtenissen van afgelopen week op een rijtje met Eelco Bosch van Rosenthal. Hij is oud-Amerika correspondent en tegenwoordig presentator van Nieuwsuur.

De Dag #275: Wat een kleurrijke kijk oplevert

donderdag 28 februari 2019, 12:55 uur

Journalist Berendien Tetelepta werkt samen met de Syrische columnist Anwar Manlasadoon. Hij is gevlucht en schrijft sinds enkele jaren columns over wonen in Nederland. Dat heeft hem een vierde plaats op de Kleurrijke Top 100 opgeleverd. Ze zijn vandaag allebei te gast in De Dag om te praten over diversiteit in de media en wat dat een samenleving kan brengen.

De Dag #274: 'Belang in holding Air France-KLM is complete breuk met beleid'

woensdag 27 februari 2019, 13:27 uur

Met NOS-verslaggever Eva Wiessing bespreken we de achtergrond van en aanloop naar deze opmerkelijke stap. Volgens haar is het een grote breuk in het economische beleid van de staat. "Nederland preekt liberalisering en doet nu onverwacht zoiets. Ik kan mij voorstellen dat de Fransen dit zien als een verkapte oorlogsverklaring" VVD-prominent Hans Wiegel is ook aangeschoven. Hij legt uit waarom hij zo verknocht is aan KLM.

De Dag #273: Dit doet slapeloosheid met je leven

dinsdag 26 februari 2019, 13:21 uur

Midden in de nacht wakker schrikken of bijna geen oog dicht kunnen doen. Veel mensen hebben wel eens een slechte nacht. Maar wat als je langere tijd lijdt aan slapeloosheid? Deborah (31) heeft daar al sinds haar dertiende last van. Ze legt in De Dag uit wat dit met haar leven doet. "Tegenwoordig kan ik er beter mee omgaan. Maar vroeger? Niet kunnen opstaan, op school moeite om bij de les te blijven en maar nauwelijks de dag door kunnen komen." En Nachtzuster Astrid de Jong vertelt over de magie van nachtradio. "Wakker zijn in de nacht hoeft niet altijd door een stoornis te komen. Veel van mijn luisteraars houden van de nacht."

De Dag #272: Drie generaties joden over antisemitisme in Nederland

maandag 25 februari 2019, 13:00 uur

Antisemitisch geweld lijkt toe te nemen in Europa. Hoe zit dat in Nederland? Dat bespreken we met drie generaties Nederlandse joden. Te gast zijn Ronnie Naftaniel (70), Chantal Suissa-Runne (38) en Benjamin (18). Een gesprek over identiteit, zichtbaarheid, antisemitische stereotypes en de toekomst.

De Dag #271: 'China verandert onze schaakstukken zonder dat we het doorhebben'

vrijdag 22 februari 2019, 11:50 uur

Vergeet de Verenigde Staten. Geen enkel land heeft meer invloed op jouw toekomst dan China, dat wordt steeds meer duidelijk. Maar zijn 'we' hier wel voldoende op voorbereid? Nog niet, denken Azië-deskundige Maaike Okano-Heijmans van Instituut Clingendael. en politicoloog Ties Dams. "China is niet alleen de toekomstige wereldleider, maar speelt ook een totaal ander spel dan we gewend zijn. Wij denken nog dat we aan het schaken zijn, terwijl China een potje go speelt", zegt Okano-Heijmans. "En zonder dat wij het doorhebben, verandert Beijing onze schaakstukken voor go-stenen." Dams en Okano-Heijmans vertellen in De Dag hoe Nederland en Europa moeten omgaan met de alsmaar groeiende invloed van China.

De Dag #270:'Mensen vergeten vaak dat het celibaat ook veel kan opleveren'

donderdag 21 februari 2019, 12:27 uur

Het is met veel publiciteit aangekondigd en wordt gezien als de ultieme test voor het pontificaat. Vandaag is in het Vaticaan de misbruiktop begonnen, een conferentie over 'de bescherming van minderjarigen binnen de kerk'. Psycholoog Anke Bisschops staat al jaren misbruikslachtoffers bij. In De Dag vertelt ze dat ze niet veel van de top verwacht. "De paus kan wel mentaliteitsverandering willen, maar als degenen om wie het gaat er niks in zien, kom je nergens." Ook priester Jan-Jaap van Peperstraten is aangeschoven. "Veel mensen halen het celibaat er bij dit soort discussies bij, maar ze zien niet dat het ook veel kan opleveren. Als je het afschaft, ben je echt iets kwijt."

De Dag #269: waarom houden we van Willem van Hanegem?

woensdag 20 februari 2019, 10:58 uur

Een verjaardagscadeau, zo moeten we de aflevering WILLEM van Andere Tijden Sport zien. Het portret van Willem van Hanegem (vandaag 75 geworden) bestaat uitsluitend uit archiefmateriaal. Jurgen praat met regisseur David Kleijwegt. Hij vertelt over zijn band met Van Hanegem en over de vraag: "Waarom houden wij toch van die 'klootzak'?"

De Dag #268: Waarom Air France-KLM zoveel emotie losmaakt in Nederland

dinsdag 19 februari 2019, 11:44 uur

De kranten staan er vol mee, het personeel staat op zijn achterste benen en zelfs de politiek bemoeit zich er mee. Vandaag krijgt bestuursvoorzitter Pieter Elbers te horen of hij mag aanblijven bij Air France-KLM. En niet eerder leverde een mogelijke herbenoeming van een topman zoveel ophef op. Waarom lopen de gemoederen zo hoog op als het om het Frans-Nederlandse luchtvaartconcert gaat? Docent luchtvaartindustrie Hans Heerkens en NOS-economieverslaggever Wessel de Jong beantwoorden die vraag in De Dag. "Nederland ziet zichzelf niet als nationalistisch. Maar op het moment dat een ontwikkeling iets kan kosten, spelen we opeens wel die nationalistische kaart", ziet Heerkens. Hij legt uit waarom 'we' beter voor een andere aanpak kunnen kiezen.

De Dag #267: Wat moeten we met mensen die terugkomen uit IS-gebied?

maandag 18 februari 2019, 11:15 uur

Trump wil honderden gevangen IS-strijders overdragen aan Europa. "Het alternatief is dat we ze anders vrij zullen moeten laten", tweet hij. Wat moeten we met mensen die terugkomen uit IS-gebied? In De Dag gaan we op zoek naar het antwoord op die vraag met Hans Jaap Melissen. Hij is net terug uit Syrië waar hij een Nederlandse kalifaatstrijder interviewde.

De Dag #266: Rutte's Europa

vrijdag 15 februari 2019, 11:56 uur

Als het in Brussel over 'de drie M's' gaat, dan worden Merkel, Macron en Mark Rutte bedoeld. Onze premier is inmiddels een van de hoofdrolspelers op het Europese toneel. Wat is Rutte's visie op Europa en hoe is die geëvolueerd? In De Dag gaan we op zoek naar Rutte's Europa met Brussel-correspondent Bert van Slooten en politiek verslaggever en oud-Europa-correspondent Chris Ostendorf.

De Dag #265: de lovehacks van relatietherapeut Nynke Nijman en Mischa Blok

donderdag 14 februari 2019, 12:59 uur

Aanbiedingen voor bloemen, bonbons, cadeautjes en kaartjes vliegen je vandaag om de oren. Het is Valentijnsdag, de dag van de liefde. En die liefde beleven wij in het Tindertijdperk anders dan in de tijd voor datingapps, ziet relatietherapeut Nynke Nijman. "We zijn tegenwoordig veel meer ingesteld op efficiëntie, wat ons selectiever maakt in met wie we onze tijd doorbrengen. Daardoor is de teleurstelling alleen maar groter als een date niet aan onze verwachtingen voldoet." In podcast De Dag delen zij en journalist Mischa Blok hun liefdeslessen en 'lovehacks'. Nijman: "Weinig mensen weten dat verliefdheid een gevoel is dat je altijd opnieuw kan voeden."

De Dag #264: de Grote Inflatie Uitlegshow

woensdag 13 februari 2019, 12:16 uur

We hebben te maken met de hoogste inflatie in vijf jaar. Door belastingmaatregelen lagen de prijzen van eten, drinken, elektriciteit, gas, goederen en diensten gemiddeld 2,2% hoger dan vorig jaar. Elisabeth Steinz legt haar oor bij de economieredactie van de NOS. Het duo Nik Wouters en Charlotte Waaijers legt uit wat je moet weten over inflatie en waarom er iets heel geks mee aan de hand lijkt te zijn.

De Dag #263: 'Iedere democraat moet achter de Catalanen staan'

dinsdag 12 februari 2019, 12:34 uur

Op de borst is een geel lintje gespeld. Met dat symbool protesteert de Catalaans-Nederlandse Laura Prat Bertrams tegen de gevangenneming van Catalaanse politici. Vandaag start namelijk het proces tegen twaalf Catalaanse leiders voor hun rol in het onafhankelijkheidsreferendum in 2017. De reactie van Madrid op dat referendum heeft haar politiek wakker gemaakt. "Democratisch gekozen ministers worden zonder enige vorm van proces opgesloten, 712 burgemeesters vervolgd en talloze websites uit de lucht gehaald. Dat zou niet mogen kunnen in een EU-lidstaat", aldus Prat Bertrams.

De Dag #262: Het kalifaat is bijna verdwenen, waar laten we de bewoners?

maandag 11 februari 2019, 12:55 uur

Correspondent Marcel van der Steen bezocht afgelopen week de 'laatste' frontlinie in Syrië en sprak er met mensen die het laatste overgebleven terrein van het IS-kalifaat ontvluchten. Niet voor IS zelf, maar omdat het leven er ondraaglijk is geworden. "Er heerst enorme honger: mensen eten dierenvoeding of bladeren om te overleden." Ondertussen speelt in Europa de discussie of Syriëgangers en hun kinderen teruggehaald moeten worden. Daarover zijn de meningen binnen de coalitie verdeeld, vertelt David van der Wilde, politiek redacteur bij het BNNVARA-programma De Nieuws BV. "Het is een beurse plek: daar zit je niet aan."

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1