appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

De Dag

Elke werkdag hoor je bij 'De Dag' gesprekken die nét even verder graven. Jurgen van den Berg en Lara Rense nemen je mee in verhalen achter het nieuws, verteld door betrokkenen en journalisten van alle omroepen.

 

 

Podcast afleveringen

De Dag #223: Wordt het Britse koninkrijk ooit nog verenigd? (Brexit-special)

donderdag 13 december 2018, 12:15 uur

Download

De Britse premier heeft de vertrouwensstemming in haar partij overleefd en mag door met haar poging de brexit tot een succes te leiden. Politiek commentator Kees Boonman smult van de Britse politieke soap: "Iedereen heeft al een hapje van Theresa May genomen, maar het beest leeft nog steeds!" In podcast De Dag duikt Elisabeth Steinz met Boonman uitgebreid in de voortdurende crisis in het Verenigd Koninkrijk. Welke volgende gevaren liggen voor haar op de loer? Kan Labour-leider Corbyn het verschil maken? Of moet May vooral vrezen voor de hardliners binnen haar eigen partij? 

De Dag #222: Gaat het lichaam van Khashoggi ooit nog worden teruggevonden? | Miriam heeft altijd een luisterend oor voor je

woensdag 12 december 2018, 11:35 uur

Download

Correspondent Marcel van der Steen praat je bij over de laatste gebeurtenissen rondom het onderzoek naar de vermoorde journalist Khashoggi. En Miriam van de Landelijke Luisterlijn vertelt wie ze aan de telefoon krijgt.

De Dag #221: Hoe is het om mee te kijken met schutters Oostvaardersplassen? | Wat betekent 'backstop' precies in de brexit-onderhandelingen?

dinsdag 11 december 2018, 11:38 uur

Download

Slechts twee journalisten mochten zien hoe Staatsbosbeheer gisteren herten afschoot in de Oostvaardersplassen. Joris van Poppel was er een van, hij vertelt over de dilemma's en gevoeligheden van die dag. En wat betekent de 'backstop' precies in de brexit-onderhandelingen? Oud-correspondent Marloes Elings legt het voor ons uit.

De Dag #220: Waarom gele hesjes vooral onder de taalgrens blijven | Wat wist de overheid al van sjoemeldiesels?

maandag 10 december 2018, 11:56 uur

Download

Thomas Spekschoor was bij de gele hesjes-protesten in Brussel. Wat zijn de paralellen met Frankrijk en Nederland? En we praten over sjoemeldiesels met Thijs van Dorssen van Reporter Radio. Dat programma ontdekte dat de Nederlandse overheid al lang voor het losbreken van het dieselschandaal wist dat de auto's veel viezer waren was toegestaan.

De Dag #219: Trump en senatoren botsen over rol Saudische kroonprins

vrijdag 7 december 2018, 12:26 uur

Download

Gaf kroonprins Mohammed de opdracht voor de moord op Khashoggi? Trump ziet geen bewijs, maar belangrijke senatoren twijfelen er niet aan.

De Dag #128: Wat moet er van Jemen worden na de oorlog? | Kan Project X Haren zich herhalen in Katwijk?

donderdag 6 december 2018, 13:19 uur

Download

De oorlog in Jemen duurt maar voort. Antropoloog Marina de Regt komt al meer dan twintig jaar in het land en het leed van de Jemenieten doet haar verdriet. En Katwijk houdt rekening met rellen na een aangekondigd Project X-feestje. Kan het zo groot worden als in Haren in 2012? Data-onderzoeker Thomas Boeschoten denkt van niet.

De Dag #127: Waarom mannen hun diepste geheimen delen met de sekstelefonist | Wat heeft de maffia te zoeken in Nederland?

woensdag 5 december 2018, 10:41 uur

Download

Sommige 'vaste klanten' kent ze beter dan haar eigen vrienden. Kelly van Binsbergen is sekstelefonist en gaat in een documentaire op zoek naar de vraag waarom mannen zo graag met haar bellen. En we praten over de maffia in Nederland. Wat heeft die hier te zoeken? Verslaggever Koen Voskuil schreef er een boek over.

De Dag #216: Wij nemen het Marrakesh-pact met je door | Waarom het niet te laat is voor excuses aan 'moffenmeiden'

dinsdag 4 december 2018, 11:24 uur

Download

Stichting Werkgroep Herkenning praat vandaag in Den Haag over mogelijke excuses aan 'moffenmeiden'. Historica Monika Diederichs legt uit waarom die excuses 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog nog steeds relevant zijn. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over het Marrakesh-pact. Nog steeds is er onenigheid tussen partijen over wat precies in staat en hoe dat geïnterpreteerd moet worden. Barbara Oomen, hoogleraar mensenrechten, neemt in De Dag het pact met je door.

De Dag #215: waarom de protesten in Parijs zo veel luider klinken dan in Den Haag | Dit zijn de do's en dont's van een succesvolle klimaattop

maandag 3 december 2018, 12:20 uur

Download

Terwijl het al wekenlang onrustig is in Parijs, komen in Nederland protesten van gele hesjes nauwelijks op gang. NOS-correspondent Frank Renout legt uit hoe dat komt. En NOS-redacteur Heleen Ekker legt de do's en dont's van een succesvolle klimaattop uit.

De Dag #214: Hoe het verdwenen urinekistje ontdekt werd | Nog altijd hardnekkig stigma rond hiv

vrijdag 30 november 2018, 11:35 uur

Download

Twintig jaar is journalist Kees Jongkind ermee bezig geweest: het vermiste kistje met urinemonsters van schaatssters Yvonne van Gennip en Ria Visser. De diefstal uit het dopinglab werd daarna door de schaatsbond in de doofpot gestopt. De Volkskrant en Andere Tijden Sport, waar Jongkind voor werkt, kwamen vandaag met deze onthulling. In podcast De Dag vertelt de journalist hoe hij het nieuws boven water heeft gekregen. Morgen is het Wereld Aids Dag, reden voor KRO-NCRV-verslaggever Martijn Grimmius om de nog altijd bestaande taboe's over hiv te doorbreken. Zijn broer is seropositief en merkt hoe je met een hiv-infectie moet vechten tegen een sluimerend stigma. Het schrikbeeld dat je vroeg of laat doodgaat aan hiv of aids blijkt hardnekkig.

De Dag #213: Zo oefenen Navo-landen voor een cyberoorlog | Binnenkijken bij de opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers

donderdag 29 november 2018, 11:20 uur

Download

Er woedt een cyberoorlog in Estland, fictief dan. Want veel NAVO-landen zijn daar samen om de nieuwste tips and tricks over cyberaanvallen met elkaar uit te wisselen. Sander van Hoorn vertelt hoe ze dat doen. En beheerder John van Tilborg laat ons zien hoe de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers in Groningen werkt.

De Dag #211: Waarom het AMC-medicijn de medicijnindustrie op z'n kop kan zetten | 'Het stadion leek een oorlogsgebied tijdens AEK Athene-Ajax'

woensdag 28 november 2018, 11:04 uur

Download

Griekse supporters hebben gisteren vlak voor het duel van Ajax in de Champions League met AEK Athene vuurwerk en projectielen in het vak van de meegereisde Ajax-supporters gegooid. Ook tijdens de wedstrijd zelf ging het er heftig aan toe. "Een deel van het stadion leek wel een oorlogsgebied", zegt NOS-commentator Frank Wielaard. Hij kijkt in De Dag terug op de wedstrijd. "Een Champions League-duel hoort een feestje te zijn. Dat was dit niet." En een eigen medicijn maken tegen de zeldzame stofwisselingsziekte CTX als antwoord op fikse prijsstijgingen. Het plan van het AMC was in april dit jaar een wereldprimeur. Vandaag kreeg het ziekenhuis te horen dat het de productie van het medicijn mag voorzetten, maar wel het productieproces moet aanpassen. "Als het ze lukt het medicijn alsnog te maken, gaan waarschijnlijk meer dure medicijnen nagemaakt worden", zegt redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink in De Dag.

De Dag #211: Waarom slecht toezicht op implantaten een wereldwijd probleem is l Waarom Maria Callas de wereld blijft fascineren.

dinsdag 27 november 2018, 12:07 uur

Download

Onderzoeksjournalist Jet Schouten van Radar vertelt hoe één brief leidde tot een internationaal onderzoek naar de veiligheid van medische implantaten. En Jet Berkhout legt uit waarom Maria Callas 40 jaar na haar dood de wereld nog steeds fascineert. "Ze bracht drama terug in opera. Dat hoor je bij haar in elke noot."

De Dag #210: Is spanning Oekraïne uit de hand gelopen machtsvertoon? | Successeizoen voor Verstappen in F1

maandag 26 november 2018, 11:26 uur

Download

Wat zit er achter de opgelopen spanningen tussen Rusland en Oekraïne? Voormalig Rusland-correspondent Gert-Jan Dennekamp legt de situatie uit. En een terugblik op het Formule 1-seizoen met commentator Louis Dekker.

De Dag #209: waarom fraude met EU-subsidies zo lastig te stoppen is l Zo belandt wild van het bos op jouw bord

vrijdag 23 november 2018, 13:32 uur

Download

Opnieuw is een groot schandaal rond Europese subsidies aan het licht gekomen. Onderzoeksjournalisten ontdekten dat in Bulgarije via een bouwbedrijf miljoenen euro's aan subsidiegeld verduisterd werd. In De Dag legt voormalig Europarlementariër Jan Mulder uit waarom het zo lastig is om fraude met Europese subsidies aan te pakken. "Veel gerapporteerde gevallen worden door lokale rechtbanken terzijde geschoven. Daar ligt een groot deel van het probleem." En vanaf eind volgende week mogen een groot deel van de herten in de Oostvaardersplassen worden afgeschoten. Jager en slager Herman ter Weele vertelt hoe wild van de pickup-truck in jouw keuken belandt. Wat je er vervolgens allemaal van kan bereiden, hoor je van restauranteigenaar Peter Klosse.

De Dag #208: dít staat slachtoffers van bosbranden nog te wachten l PVV-Kamerlid Fleur Agema over het ziekenhuisdebat en haar ziekte MS

donderdag 22 november 2018, 13:02 uur

Download

Nu hun dorpen en steden volledig door bosbranden zijn verwoest, vragen inwoners van Californië zich af wat hun volgende stap moet zijn. Joey Hodde weet wat ze te wachten staat. Hij raakte zijn boerderij in Portugal kwijt door bosbranden. Hij vertelt hoe hij zijn boerderij en omliggend land probeert op te bouwen. En Fleur Agema kijkt terug op het debat over de Ijsselmeerziekenhuizen van gisteren.

De Dag #207: Hoe het voelt om je demente vrouw achter te moeten laten | Waarom hebben we de bodemdaling zo onderschat?

woensdag 21 november 2018, 12:23 uur

Download

Jeroens vrouw Joke (60) lijdt aan dementie en werd opgenomen in een verpleeghuis. En de bodem in Nederland daalt veel sneller dan verwacht. Hoe kan het dat we dit probleem zo hebben onderschat? Manfred van Eijk maakte er een documentaire over.

De Dag #206: Zo is het in een overvol Grieks opvangkamp | Een viervoudige moord zet Enschede op zijn kop

dinsdag 20 november 2018, 12:04 uur

Download

'Explosief' noemt de gouverneur het vluchtelingenkamp op Samos. Sander Schaap is net in het kamp geweest en vertelt over de situatie. En het onderzoek naar een viervoudige moord in Enschede is nog in volle gang. Pim Lindeman is misdaad- en onderzoeksjournalist bij Tubantia. Hij geeft een inkijkje in de lokale crime scene.

De Dag #205: Naar Roemenië voor een nep-Picasso? 'Kan gebeuren' l Internet bestaat 30 jaar, hoera?!

maandag 19 november 2018, 12:04 uur

Download

Mira Fetica is boos, heel boos. Ze vertelt over haar zoektocht naar de valse tekening van Picasso. En internetpionier Piet Beertema belt in om de 30-jarige verjaardag van internet te vieren.

De Dag #204: 'Genocideproces Rode Khmer is een farce' | Waarom juwelen miljoenen euro's opleveren

vrijdag 16 november 2018, 12:30 uur

Download

"Dit proces is een farce." Advocaat Victor Koppe is niet te spreken over de veroordeling van twee oud-leiders van de Rode Khmer in Cambodja. Dat regime is verantwoordelijk voor zeker 1,8 miljoen doden in de jaren 70. Koppe staat Nuon Chea (92) bij, na leider Pol Pot 'Broeder Nummer 2' van het brute bewind. "Als ik had geweten dat het proces zo'n farce zou zijn, had ik het niet gedaan." Het regent records op de internationale veilingen deze week: een schilderij van David Hockney ging voor 80 miljoen onder de hamer, juwelen van Marie-Antoinette leverde 47 miljoen euro op. Waarom worden er zulke duizelingwekkende bedragen betaald? Martijn Akkerman, juwelenexpert bij Tussen Kunst en Kitsch, begrijpt dat wel. "Je moet het verhaal kennen en zo'n juweel, die moet je gedragen zien."

De Dag #203: De negen levens van Theresa May | Wat je als millennial aan het pensioenakkoord hebt

donderdag 15 november 2018, 12:05 uur

Download

Met vandaag: De negen levens van Theresa May | Wat je als millennial aan het pensioenakkoord hebt

De Dag #202: Waarom niemand de Winterspelen wil l Eerst een pijnstiller, dan een kruidenmengsel.

woensdag 14 november 2018, 11:29 uur

Download

Grote sportevenementen blijken steeds vaker een hoofdpijndossier voor steden. Volkskrantjournalist John Volkers legt uit hoe dat komt. En worden tijgerbotten écht in Chinese medicijnen gebruikt? Sinoloog Moon-Yeuh Feng beantwoordt die vraag.

De Dag #201: Hoe de dood van een Rus voor anti-corruptiewetten zorgt | De gevoeligheden rond de zoektocht naar Willeke Dost

dinsdag 13 november 2018, 11:34 uur

Download

Sergej Magnitsky was een accountant die fraude aan het licht bracht, maar werd gearresteerd en overleed in de gevangenis. Zijn dood leidde wereldwijd tot Magnitsky-wetten en Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma wil dat er in Nederland ook een Magnitsky-wet komt. En de politie zocht opnieuw naar Willeke Dost. Verslaggever Mattijs van de Wiel vertelt hoe hij zich moest bewegen tussen politie en burgers die het oneens met elkaar zijn over een gevoelig onderwerp als dit.

De Dag #200: Wanneer 'vroempoen' eindelijk ingevoerd wordt | Lachgas is legaal, maar handel is 'markt van cowboys'

maandag 12 november 2018, 11:27 uur

Download

Al bijna twintig jaar duikt het K-woord zo nu en dan op in Den Haag, maar iedere keer opnieuw sneuvelt het plan om kilometerheffing in te voeren. Door autogebruik in de spits te belasten, zou het aantal files afnemen, volgens voorstanders. Gisteren blies programmamaker Arjen Lubach rekeningrijden nieuw leven in. Politiek commentator Joost Vullings betwijfelt of het er ooit van gaat komen. "Iedereen die er aan wil, wens ik een prettige wedstrijd." Lachgas is enorm populair: dit jaar alleen al kwam er via de Nederlandse haven 1,2 miljoen kilo lachgas binnen. Hoewel het legaal is, gaat er een markt van comboys schuil achter de lachgasballonnetjes- en patronen, ontdekte Anna Pruis van NOS op 3. In De Dag vertelt ze hoe jonge koeriers met een tas vol bakspullen van de groothandel snel rijk kunnen worden.

De Dag #199: Bericht uit Syrië waar de achtste oorlogswinter begint | Hoe hou je leerlingen bij de les over de Eerste Wereldoorlog?

vrijdag 9 november 2018, 11:27 uur

Download

In Syrië staat alweer de achtste oorlogswinter voor de deur en vandaag vraagt Unicef om extra noodhulp voor bijna anderhalf miljoen kinderen. En we horen steeds dat het belangrijk is om WO I niet te vergeten, maar hoe doordring je jongeren van dat idee?

De Dag #198: Hoe verbeter je een achterstandswijk? l Is het appverbod nu al achterhaald? 

donderdag 8 november 2018, 12:19 uur

Download

Het gaat slecht met de leefbaarheid in arme wijken. Oud-minister Ella Vogelaar legt uit hoe dat komt. En trendwatcher Vincent Everts kreeg een boete toen hij zijn smartphone gebruikte in een zelfrijdende auto. Hij pleit voor nieuwe wetgeving. En niet omdat hij geen boete wil betalen. Presentatie: Lara Rense.

De Dag #197: Waarom vandaag zo belangrijk is voor hindoes | 'Democraten kampen met identiteitsprobleem'

woensdag 7 november 2018, 12:54 uur

Download

Vanaf vandaag wordt Divali gevierd, het Hindoestaanse 'lichtjesfeest'. Voor wie niet weet wat deze bijzondere dag eigenlijk inhoudt, legt Chander Mahabier uit waarom Divali belangrijk is voor Hindoestanen in ons land. "Er wonen honderdduizenden Surinamers en Indiërs in Nederland. Die zijn dagen bezig het huis schoon te maken." En daarna? Feest en lekker eten! Amerikakenner Laila Frank analyseert in De Dag uitgebreid de uitslag van de midterms. Een Huis van Afgevaardigden met democraten in de meerderheid in combinatie met een Republikeins Senaat gaat in ieder geval een spannende tijd opleveren. "Het valt ook op dat de Democraten nog heel erg aan het zoeken zijn: wie is onze leider? Wat is ons verhaal? Ze hebben echt een identiteitsprobleem."

De Dag #196: Wat de midterms-uitslag voor Nederland of Europa kan betekenen | Stripboeken op de leeslijst

dinsdag 6 november 2018, 12:08 uur

Download

Met vandaag: Amerikanen naar de stembus; wat de midterms-uitslag voor Nederland of Europa kan betekenen | De stripmaker des vaderlands legt uit waarom er meer graphic novels op de leeslijst moeten.

De Dag #195: Hoe cultfiguur El Chapo ten val kwam | Vaker ghb-gebruikers bij de eerste hulp: een arts doet een boekje open

maandag 5 november 2018, 13:59 uur

Download

Hij wordt weliswaar El Chapo genoemd, Spaans voor 'het kleintje', maar de Mexicaan Joaquín Guzmán behoort toch zeker tot de grootste en meest beruchte drugsbazen ter wereld. Vandaag begint in New York een monsterproces tegen de crimineel, die in eigen land een zekere cultstatus geniet. Volgens NOS-buitenlandredacteur Eline de Zeeuw is het goed om te beseffen dat er achter die mythologie enorme misdaad schuilgaat. Zij sprak met zijn advocaat, biograaf en undercoveragent die hem arresteerde. Ook spreken we met Femke Gresnigt, arts op de spoedeisende hulp bij het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam. Zij maakt zich grote zorgen over de toename van ghb-vergiftigingen. Ze vertelt in podcast De Dag openhartig over haar ervaringen.

De Dag #194: Zo is het om aan de andere kant van de lijn te zitten bij 113 | Wat betekent de terugkeer van F1 naar Zandvoort?

vrijdag 2 november 2018, 11:37 uur

Download

Tien jaar geleden werd de zelfmoordpreventielijn 113 opgericht. In De Dag praten we met gepensioneerd huisarts Jops van der Steenhoven. Hij stond mensen te woord die naar 113 belden en vertelt over hoe het is om die gesprekken te voeren. En de terugkeer van de Grand Prix van Nederland lijkt dichterbij dan ooit. Jan Lammers was één van de laatste Nederlandse F1-coureurs die op eigen bodem een wedstrijd reed.

De Dag #193: Waar al die handgranaten vandaan komen | Leren kunstenaars in spé ook ondernemen?

donderdag 1 november 2018, 12:28 uur

Download

Het is inmiddels een bekende kop op nos.nl: 'Weer handgranaat gevonden in Amsterdam'. Met politie- en justitieredacteur Remco Andringa onderzoeken we daarom wat er achter deze granatenregen schuilgaat. Waarom is het telkens Amsterdam en waar halen criminelen die granaten vandaan? "Een handgranaat heb je voor 100 à 150 euro in huis." Met interieurontwerper Jan des Bouvrie gaan we terug naar zijn studententijd aan de Rietveld Academie. De gerenommeerde kunstschool bestaat namelijk vijftig jaar. Het was allemaal erg anders dan nu, volgens Des Bouvrie. "Ik weet nog dat docent Jan Rietveld binnenkwam en vroeg: "Zijn jullie er allemaal? Nou ik niet, want ik ben dronken."

De Dag #192: Zo machtig is de 'onderkoning van Nederland' | Het is maar de vraag hoe veilig Asia Bibi nu is

woensdag 31 oktober 2018, 11:35 uur

Download

De 'onderkoning van Nederland' werd hij genoemd: vandaag neemt Piet Hein Donner afscheid als vice-president van de Raad van State. Het is een oud instituut met een grote macht maar waarvan weinigen weten wat het precies inhoudt. Politiek verslaggever Arjan Noorlander geeft je daarom in podcast De Dag een stoomcursus staatsrecht. "Rond de benoemingen hangt een zwem van vriendjespolitiek." Asia Bibi wordt niet opgehangen, bepaalde de Pakistaanse rechter vandaag. De christelijke vrouw kreeg de doodstraf omdat ze profeet Mohammed beledigd zou hebben tijdens een woordenwisseling. Richard Groenenboom is de enige Nederlandse journalist die haar in de gevangenis gesproken heeft. Het is volgens hem maar de vraag hoe veilig Bibi nu buiten de gevangenis is. "Extremisten hebben al gezegd haar op te wachten als ze vrijkomt."

De Dag #191: Hoe een filelezer weet waar jij vast staat

dinsdag 30 oktober 2018, 11:30 uur

Download

De drukste spits van het jaar zit er weer op, maar het fileleed blijft aan. We moeten ons namelijk instellen op meer en langere files de komende jaren, zo werd vandaag bekend. Werk aan de winkel dus voor de medewerkers van de ANWB Verkeersinformatie. Filelezer Cees Quax vertelt in De Dag hoe hij eigenlijk weet waar de files staan en wat er leuk is aan dit werk. "Ik word chagrijnig van files." Nederland wordt na de brexit het centrum van de financiële handel in de EU, voorspelt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). NOS-economieredacteur André Meinema legt uit wat dit voor 'ons' gaat betekenen. "Het zal geen klapper qua werkgelegenheid opleveren", voorspelt hij. Wél zal de AFM meer mensen moeten aannemen om marktmisbruik en onregelmatigheden te ontdekken.

De Dag #190: Wat trekt Brazilianen aan in Jair Bolsonaro? l Hoe trek je een voetbalclub uit het slop?

maandag 29 oktober 2018, 11:47 uur

Download

'Behangkoning' John van Zweden vertelt hoe hij voetbalclub Swansea City uit het slop trok. Hij kende Vichai Srivaddhanaprabha, de overleden eigenaar van Leicester City persoonlijk. Maar eerst praten we met Jacob Kurc, die in Nederland campagne vierde voor de rechts-populistische winnaar van de Braziliaanse presidentsverkiezingen.

De Dag #189: Wat als je afhankelijk bent van een failliet ziekenhuis? | Wat valt op bij de verkiezingen in Brazilië?

vrijdag 26 oktober 2018, 13:00 uur

Download

Lisa is door een chronische ziekte vaste klant bij MC Slotervaart. Nu het ziekenhuis dicht moet, maakt ze zich zorgen over haar eigen gezondheid. En in Brazilië zijn verkiezingen, het ziet ernaar uit dat de outsider Bolsonaro president wordt. Annelies Beck van de VRT beleeft de verkiezingen in Brazilië van dichtbij, in De Dag vertelt ze wat haar opvalt.

De Dag #188: Zo komen onze militairen de oefening in Noorwegen door l Waarom zwarte rolmodellen zo belangrijk zijn

donderdag 25 oktober 2018, 12:24 uur

Download

Hoe komen 'onze jongens' straks het beste de militaire oefening in Noorwegen door? Majoor-generaal Frank van Kappen over slapen in een sneeuwhol en plassen in je veldfles.

De Dag #187: Hoe zijn ziekenhuizen zo in de problemen geraakt? l Wat gebeurt er met je als je tbc hebt?

woensdag 24 oktober 2018, 11:32 uur

Download

Hoe kan het dat zoveel ziekenhuizen in de financiële problemen raken? NOS-redacteur Rinke van den Brink legt dat uit. En longarts Wiel de Lange vertelt over de dagelijkse praktijk in 'zijn' tbc-kliniek.

De Dag #186: hoe Nederlandse Marokkanen lobbyen voor prijs protestleider | Erdogan en zíjn omgang met journalisten

dinsdag 23 oktober 2018, 13:50 uur

Download

Betere zorg, meer werk en minder onderdrukking. Dat zijn de eisen van de Riffijnse protesten in Marokko, die twee jaar geleden begonnen na de dood van een visverkoper. De 'eenvoudige' Nasser Zefzafi groeide in korte tijd uit tot de leider van de beweging, werd opgepakt en veroordeeld tot een lange gevangenisstraf. Donderdag bepaalt het Europees Parlement of hij de politiek beladen Sacharovprijs wint. De protestleider behoort namelijk tot de drie genomineerden. De lobby voor zijn nominatie begon bij de Nederlands-Marokkaanse Hossnia, die met medestanders Europarlementariërs bestookten om voor Zefzafi te stemmen. Dat bleek geen eenvoudige klus, want voornamelijk uit Frankrijk en Spanje klinkt de vrees dat de EU met Zefzafi's nominatie Marokko tegen zich in het harnas werkt. Hossnia, die niet herkenbaar in de openbaarheid wil verschijnen, vertelt in podcast De Dag over haar strijd voor de Riffijnse leider. Turkije pakt groot uit met de zaak van de vermoorde Saudische journalist Khashoggi. Het geeft Astrid van Unen van de Stichting Röportaj een wat wrang gevoel dat juist dit land zich als beschermheer van de waarheid opgesteld. "'Opruiing' of 'propaganda voor terreur': Turkije is heel creatief in het aanklagen van journalisten."

De Dag #185: 'Curaçao geeft gevluchte Venezolanen geen hulp' | Hoe Nieuwsuur het Chroom-6-schandaal ontdekte

maandag 22 oktober 2018, 13:00 uur

Download

De Venezolaanse Marienny heeft geen afscheid van haar ouders kunnen nemen, voordat ze de ellende en honger in haar land ontvluchtte en de oversteek naar Curaçao maakte. Daar werd ze opgesloten en bleek nergens recht op te hebben. "Ik ken geen enkele Venezolaan die hulp krijgt van Curaçao." Art Rooijakkers, ambassadeur van Stichting Vluchteling, is net terug van Curaçao en is geschrokken over de situatie op het eiland, dat onderdeel is van het Koninkrijk der Nederland. Ook hoor je Nieuwsuur-journalist Machteld Veen over haar ontdekking dat Defensie verf gebruikt waar dubbel zoveel van de kankerverwekkende stof chroom-6 is verwerkt als in de oude verf. 

De Dag #184: Deze journalist sprak Khashoggi en legt uit wie de Saudische kroonprins is

vrijdag 19 oktober 2018, 11:43 uur

Download

Deze journalist sprak Khashoggi en legt uit wie de Saudische kroonprins is | Hoe ver gaat de liefde voor limited sneakers en hoe werkt de opmerkelijke handel erin.

De Dag #183: Hoe aardig de brexit-Britten nog voor buitenlanders zijn | 'Silly walk' in Spijkernisse

donderdag 18 oktober 2018, 12:02 uur

Download

Hoe aardig de brexit-Britten nog voor buitenlanders zijn | 'Silly walk' in Spijkernisse

De Dag #182: Waarom donorkinderen willen weten wie ze zijn | Hoe Nederland uit kon groeien tot hét danceland

woensdag 17 oktober 2018, 11:22 uur

Download

Voor mensen zoals Ties moet het goedkoper worden om hun biologische vader te vinden. In De Dag praat hij over wat het betekent om niet te weten wie je vader is, want in Ties' leven nam dat nog een verrassende wending. En voor dance moet je in Nederland zijn. Atze de Vrieze dook in de geschiedenis van dance; hoe kon Nederland hét danceland worden?

De Dag #181: Hoe vind je als oud-politicus nieuw werk? l De geheime betekenissen van de Nachtwacht

dinsdag 16 oktober 2018, 11:15 uur

Download

Is het 'meisje met de kip' je wel eens opgevallen op de Nachtwacht? Na deze Nachtwachtles van Rembrandtdeskundige Ernst van de Wetering ken je alle verborgen betekenissen van het schilderij. En Hans Boer van Van Ede en Partners vertelt hoe je als oud-politicus nieuw werk vindt. Want dat blijkt niet altijd even makkelijk.

De Dag #180: Wat maakt de Belgische verkiezingen anders dan de Nederlandse? l Wat Arabische influencers beweegt

maandag 15 oktober 2018, 11:47 uur

Download

'Nederbelg' Sebastiaan Wijsman legt uit hoe de Belgische gemeenteraadsverkiezingen verschillen van de Nederlandse. En we spreken NOS-redacteuren Sheily Belhaj en Oumaima Abalhaj over Arabische influencers.

De Dag #179: 'Begeleiding bij onderduiken van burgemeester moet beter' | Waarom k-popband BTS zo'n succes is

vrijdag 12 oktober 2018, 11:46 uur

Download

De Haarlemse burgemeester Jos Wienen is ondergedoken wegens bedreigingen aan zijn adres. "Dat zijn even lastige dingen waarmee je moet omgaan", volgens hem. Fons Jacobs, oud-burgemeester van Helmond, weet hoe het is. Hij vertelt in De Dag hoe hij in 2010 plots moest onderduiken. Hij voelde zich niet goed begeleid door de betrokken instanties. "Het enige advies was: ga naar een hotel in een andere gemeente!" De Koreaanse K-popband BTS geeft morgen een concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Tickets ervoor gingen binnen een half uur voor honderden euro's over de toonbank. Kimberly Waldschmidt is een groot fan en weet precies wat de gelikte muziek zo populair maakt: het is tot in de puntjes geperfectioneerd.

De Dag #178: oud en een coming out, zo lastig is dat | De hoekjes en gaatjes van het Binnenhof

donderdag 11 oktober 2018, 12:25 uur

Download

"Homo's moeten maar op een andere planeet gaan wonen!" Oudere lhbt'ers in verzorgingstehuizen hebben het vaak moeilijk, merkt Eveline van de Putte. Zij schreef Stormachtig Stil over zogeheten roze ouderen en reist langs zorgcentra om over het onderwerp te discussiëren. Op deze coming out day vertelt ze over strubbelingen die oudere lhbt'ers ervaren.  Vanaf volgend jaar kunnen alle scholieren een bezoek brengen aan de Tweede Kamer. Minister Van Engelshoven van Onderwijs trekt daar bijna vijf miljoen euro voor uit. SGP-voorlichter Menno de Bruyne zou ze graag rondleiden. Hij kent namelijk bijna elk hoekje en gaatje van het Kamergebouw en neemt ons alvast mee op een rondleiding.

De Dag #177: Heb je het als jonge fractieleider moeilijker? | Hoe gaan journalisten te werk in het rampgebied Sulawesi?

woensdag 10 oktober 2018, 12:00 uur

Download

Is Rob Jetten (31) te jong om D66-fractieleider te zijn? Onzin, vindt Hans Wiegel. Hij werd op 30-jarige leeftijd VVD-fractieleider. En journalisten op Sulawesi proberen te roeien met de riemen die ze hebben. Verslaggever Jeroen de Jager vertelt.

De Dag #176: Hoe vrij is koning Willem-Alexander? l Waarom het registreren van doodgeboren kinderen belangrijk is

dinsdag 9 oktober 2018, 12:04 uur

Download

Koning Willem-Alexander haalde binnen- en buitenlandse media met zijn Brexit-uitspraken. Wat mag een koning eigenlijk wel en niet (zeggen)? Koningshuis-verslaggever Karin Alberts schuift aan in de studio. En Natasja Geyteman legt uit waarom het voor haar en andere ouders zo belangrijk is om hun doodgeboren kindjes te registreren. Presentatie: Lara Rense.

De Dag #175: waar zijn we met #MeToo naar op zoek? | 'Geen enkel G20-land ligt op koers qua klimaatbeleid'

maandag 8 oktober 2018, 12:51 uur

Download

Een jaar geleden werd filmproducent Harvey Weinstein door zijn eigen bedrijf ontslagen, nadat enkele dagen eerder een orkaan van verhalen over zijn seksueel ongepaste gedrag was losgebarsten. Het leidde tot een wereldwijde discussie over wat wel en niet geaccepteerd gedrag is. Met René ten Bos, Denker des Vaderlands, filosoferen we wat #MeToo ons gebracht heeft. "Het gevaar is dat we verveeld raken." Waarschuwingen voor klimaatverandering, daar raak je misschien ook verveeld van. Vandaag roepen vooraanstaande klimaatwetenschappers op om niet eerder vertoonde maatregelen te nemen om de opwarming van de aarde te beperken. Yvo de Boer, voormalig secretaris-generaal van het VN-klimaatbureau, is heel benieuwd of dat gaat lukken. "Geen enkel G20-land ligt op koers."

De Dag #174: Wat is er zo fijn aan Leidsche Rijn? | Hoe handelden de Russische OPCW-hackers?

vrijdag 5 oktober 2018, 11:20 uur

Download

De Utrechtse vinexwijk Leidsche Rijn bestaat twintig jaar. Daar praten we over met bewoonster Marieke Dubbelman. Zij schreef als 'Vinexvrouwtje' columns over het leven in de wijk. En hoe slim (of dom) waren de Russische OPCW-hackers? We bespreken de mogelijke scenario's met Willemijn Aerdts. Zij is deskundige inlichtingendiensten en verbonden aan de Universiteit Leiden.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1