appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

De Dag

‘De Dag’ praat je elke werkdag bij over het gesprek van de dag in het nieuws, onder leiding van NOS-presentator Jurgen van den Berg. Je krijgt uitleg en duiding van journalisten van alle omroepen op NPO Radio 1.

Podcast afleveringen

De Dag #58: 'Onvrede in straatarm Nicaragua is permanent' | Hoe moskeeën door de Golf worden gefinancierd

Download

Hoewel de hervorming voor het sociale zekerheidsstelsel van tafel is, blijft de diepe onvrede in Nicaragua bestaan, vertelt SP-secretaris Hans van Heijningen in De Dag. Hij woonde lange tijd in het Midden-Amerikaanse land. "Het doet pijn in mijn hart." Verder praten we met Milena Holdert, verslaggever bij Nieuwsuur, over haar onthulling dat verschillende islamitische organisaties in Nederland voor miljoen gespekt worden door Saudi-Arabië en Koeweit. Hendrik-Jan van Veen van onderzoeksinstituut TNO vertelt enthousiast over zijn proef met wapens die staal kunnen doorsnijden.

De Dag #57: 'Zorgen over illegale wapens in Nederland l Graftombe Dodenvallei opengebroken l Elektrisch rondreizen door Europa

Download

In De Dag gesprekken over illegale wapenhandel in Nederland, een graftombe met duizenden lichamen in Spanje en vakanties met de elektrische auto.

De Dag #56: Zijn de werkloosheidscijfers representatief? | Zwoegen op de oceanen bij de Volvo Ocean Race | Doutzen over de schoonheid van de planeet

Download

Steeds minder werklozen | Zwoegen op de oceanen bij de Volvo Ocean Race | Doutzen over de schoonheid van de planeet

De Dag #55: Gamen met je kind | Het systeem van zorgkosten | Crypto-crimineel ontsnapt

Download

Populaire games vergroten de kans dat kinderen later gokverslaafd worden, is vandaag in het nieuws. En dat is een logische gedachte, vindt Tony van Rooij. Hij promoveerde op gameverslaving. In De Dag legt hij uit wat je als ouder kunt doen om je kinderen te beschermen tegen deze vorm van ‘verkapt gokken’. Verder praten we over het systeem van kosten in de zorg en een spectaculaire ontsnapping van een crypto-crimineel in IJsland.

De Dag #54: Meld Misdaad Anoniem verdient geld aan jouw tips | Mogelijk verband tussen hoogspanningsmasten en kanker

Download

In De Dag praten we met journalist Kim van Keken over haar ontdekking dat Meld Misdaad Anoniem tips doorverkoopt aan onder meer verzekeraars en netbeheerders. Ook spreken we over het verband tussen hoogspanningskabels en kanker en het sluiten van het laatste paardenwedkantoor van Nederland.

De Dag #53: ‘Verwijdering roetfilters Bo-rent heeft alle schijn van beleid’

Download

In De Dag praten we met Ruben Messelink over gesjoemel met roetfilters, met Atze de Vries over de ontmaskering van Dotan en gaan we naar Australië.

De Dag #52: Krijgen 'foute' tantramasseurs vrij spel?

Download

In De Dag praten we met journalist Bas de Vries over foute tantramasseurs, met Maartje Duin over Poolse gastarbeiders en gaat het over een moordgolf in Londen.

De Dag #51: 'Boek Comey draagt bij aan de circusachtige sfeer rond het Witte Huis'

Download

Hoe schadelijk zijn de memoires van voormalig FBI-baas Comey voor Trump? l Wie betaalt de oplopende rekening van het gasbesluit? l Nu het langer licht is, laait ook de 'kinderbedtijdstrijd' op.

De Dag #50: Waarom Rusland de kant blijft kiezen van Syrië

Download

Westerse landen staan lijnrecht tegenover Rusland in de kwestie van de vermoedelijke gifgasaanval in Douma. Maarten Zeegers vertelt waar de onvoorwaardelijke steun van de Russische president Vladimir Poetin aan de Syrische president Assad vandaan komt.

De Dag #49: Komen we ooit nog van Facebook af en hoe voelt het om lang te moeten wachten op psychische hulp?

Download

Eerst was er #DeleteFacebook, vanavond verwijdert presentator Arjen Lubach zijn pagina in de hoop dat tienduizenden mensen hem volgen. Maar komen we wel zo makkelijk van Facebook af? Die vraag beantwoordt tech-redacteur Joost Schellevis in De Dag.

De Dag #48: Geheime stukken Rwanda gepubliceerd | Zo groot is de baby-industrie | Thuisbezorgd vs. shoarma-verkopers

Download

Een Canadese journalist publiceerde geheime stukken over de burgeroorlog in Rwanda. “”, weet VPRO-journalist Rik Delhaas. Met Liesbeth Staats van Brandpunt verkennen we de omvang van commerciële eiceldonatie en Thuisbezorgd grijpt in bij ontevreden shoarma-verkopers die hogere tarieven doorberekenen aan de klant.

De Dag #47: Aangrijpend gesprek tussen terminale en suïcidale jongeren | Vertrouw jij je computer? | Zelf sieraden maken

Download

We praten met de maker van het EO-programma Tweestrijd, daarin praten terminale en suïcidale jongeren over het leven en dat schept een bijzondere band. We bespreken de donkere kanten en de kansen van technologische vooruitgang en we duiken in de wereld van de sieraadhobbyist.

Podcast De Dag #46: Welke beren ziet Rutte op de Zijderoute? | Kreeft uit de Oosterschelde | Starters hebben ouders nodig bij koophuis

Download

Welke beren ziet Rutte op de Zijderoute? | Kreeft uit de Oosterschelde | Starters hebben ouders nodig bij koophuis

Podcast De Dag #45: De wonderlijke comeback van Tiger Woods | Waarom hulpgeld Sint-Maarten zo laat op gang kwam | Meer bescherming voor privacy online

Download

Tiger Woods keert terug op de Masters, terwijl zijn sportcarrière eigenlijk al door media en publiek was afgeschreven. NOS-golfwatcher Ragnar Niemeijer vertelt over de wonderlijke comeback. Verder vandaag: waarom het zo extreem lang duurde voordat er hulpgeld voor Sint-Maarten beschikbaar kwam én meer bescherming voor privacy op internet.

Podcast De Dag #44: 'Afkomst novitsjok achterhalen is wel mogelijk' | Wat levert toerisme echt op? | Oeganda wil geen kledingdonaties meer uit het Westen

Download

Dubbelspion Sergej Skripal is vergiftigd door gifgas novitsjok. Dat kunnen de onderzoekers in Groot-Brittannië met zekerheid zeggen. Maar of de Russen de makers zijn, kun je dat bewijzen? Het is lastig, maar het kan zegt toxicoloog Jan Tytgat.

De Dag #43: Wat is er zo gevaarlijk aan Avatar? | De Mocro-oorlog uitgelegd | Een bootje huren zonder vaarervaring

Download

Avatars worden vergeleken met Scientology, een nieuwe fase in de Mocro-oorlog en in Friesland is het vaarseizoen geopend.

De Dag #42: De lobby van de uitzendbureaus l Ronde van Vlaanderen l Meer A-merken in boodschappenmandje

Download

Regeringspartijen zeggen maatregelen te nemen tegen discriminerende uitzendbureaus maar als puntje bij paaltje komt, krabbelen ze terug. Jurgen van den Berg spreekt journalist Marleen de Rooy hier over.

De Dag #41: Kan een 'regenmaker' het watertekort oplossen?

Download

In podcast De Dag spreekt Jurgen van den Berg met gasten over de overnames van John de Mol, over een 'regenmaker' van China en over The Passion.

De Dag #40: Alles over de warmtepomp | Het nieuwe Narcos heet O Mecanismo | Overheid aansprakelijk gesteld voor misstanden adoptie

Download

We moeten allemaal aan de warmtepomp, maar hoe? Corruptie in Brazilië is inspiratie voor nieuwe serie á la Narcos en de Nederlandse overheid moet zich verantwoorden voor misstanden rond adopties in de jaren tachtig.

De Dag #39: Tien jaar na Fitna | Laser beschermt bloemen paus | Alles over hiv-remmer Prep

Download

Was Fitna een storm in een glas water? Lasers beschermen bloemen voor de paus en de voor- en nadelen van hiv-remmer Prep.

De Dag #38: 'Hoofdpijnscholen' door slechte ventilatie | Voortbestaan van 'nationale vogel' wordt bedreigd

Download

Eén op de zes scholen kampt met gezondheidsklachten als hoofdpijn en misselijkheid door slechte ventilatie, ontdekte Reporter Radio. Een goed ventilatiesysteem is vaak te duur en lawaaiig, maar hard nodig, legt journalist Klaas den Tek uit. Verder vandaag: de grutto is door Vroege Vogels uitgeroepen tot onze 'nationale vogel', maar wordt net als vele weidevogels bedreigd. "We behandelen Nederland als een industrieterrein", vindt presentator Menno Bentveld. Correspondent Robert Portier vertelt over de cricketregel die Australië in zijn greep houdt.

De Dag #37: Nederland in gedichten | Waarom naar de beurs? | Nederlandse basketballer heeft beroemd haar

Download

Met vandaag: Nederland in gedichten | Waarom naar de beurs? | Nederlandse basketballer heeft beroemd haar

De Dag #36: Politiek duiden doe je zo l 'Gevangenisdorp' Veenhuizen l Nederlander wint Oscar van de game-industrie

Download

Met de opkomst van PVV, Denk en de Partij voor de Dieren versplintert het politieke landschap verder. In podcast De Dag blikt Joost Vullings terug op de gemeenteraadsverkiezingen.

De Dag #35: Digitale wake-up call l Venezolanen vluchten massaal naar Colombia l Happy Bach Day!

Download

Onderzoeksjournalist Brenno de Winter vindt het tijd voor een digitale wake-up call. “Als iets gratis is, ben je zelf het product. Maar tegen de tijd dat je de gevolgen merkt, is het al te laat”,

De Dag #34: Ogen morgen op Rotterdam | Bijzondere neushoorn dood | Zo verspil je minder eten

Download

Bij de gemeenteraadsverkiezingen morgen zijn veel ogen gericht op Rotterdam. Het laatste witte neushoornmannetje ter wereld is dood en voedselverspilling is niet zomaar opgelost.

De Dag #33: 'Elke week krijgen we er een levensdag bij'

Download

Zie jij jezelf geen 130 jaar worden? Denk dan nog maar eens na. De levensverwachting in Nederland neemt namelijk in rap tempo toe.

De Dag #32: Bas Nijhuis reageert op commotie l Brainport Eindhoven? Niet voor ons

Download

Bas Nijhuis is de meest besproken scheidsrechter van dit moment. In De Dag reageert hij op de commotie.

De Dag #31: Diplomaten uitzetten? Terug naar '71 | 'Inclusion rider' wint terrein | Bloemetjes zijn hot

Download

Diplomaten uitzetten doet Londen denken aan 1971, meer sterren sluiten zich aan bij de "inclusion rider" en met de tuinbranche gaat het goed.

De Dag #30: Poetin 18 jaar aan de macht | Verdriet om overlijden Stephen Hawking | Meer mensen wisselen van baan

Download

Al 18 jaar is Vladimir Poetin heer en meester (en president en even premier) in Rusland. We staan stil bij Stephen Hawking. En wat doe je als je geen zin meer hebt in je werk?

De Dag #29: 'Interview Per Mertesacker is baanbrekend'

Download

Jurgen van den Berg spreekt over wedstrijdspanningen met Frits Barend. "Meer sporters hebben hier last van dan je zou denken."

De Dag #28: 'Dictator vindt met gemak een wapenleverancier'

Download

Niet elke wapenleverancier gaat even goed na wat er met zijn wapens gebeurt, blijkt uit Zweeds onderzoek. Pieter Wezeman van SIPRI vertelt in De Dag over zijn bevindingen.

De Dag #27: 'Dit is een diplomatieke overwinning voor Noord-Korea'

Download

Met vandaag: De ontmoeting van Trump en Jong-un | Hoe werkt classificering bij de Paralympische Spelen? | Boze Belgen na controversiële rap.

De Dag #26: 'Timing salarisverhoging ING is opvallend' l Wageningen University 100 jaar I Amsterdamse archeologische vondsten

Download

ING-bestuursvoorzitter Ralph Hamers gaat flink meer verdienen. Economieredacteur Nik Wouters noemt de timing van de salarisverhoging "opvallend".

De Dag #25: 'Einde diesel is in zicht' l Tomas Ross over de vergiftiging van ex-spion Skripal

Download

Volgens NRC-journalist is het einde verhaal voor de dieselauto en schrijver Thomas Ross doet de vergiftiging van ex-spion Sergej Skripal denken aan de Koude Oorlog.

De Dag #24: 'Facebook en Google lijken controle kwijt te zijn' | Hoe belangrijk is Oost-Ghouta voor Assad? | Eten met Paus Franciscus

Download

Nepnieuws bezorgt de platforms grote imagoschade, maar het lukt Facebook en Google maar moeizaam om het fenomeen te beteugelen, merkt techredacteur Nando Kasteleijn. Verder vandaag: Abdou Bouzerda van Bureau Buitenland vertelt hoe belangrijk Oost-Ghouta van president Assad is en Vaticaankenner Stijn Fens sprak met de schrijver van het boek 'Eten met Franciscus'.

De Dag #23: 'Sneijder zou een goede vakbondsleider zijn' | Spraakmakers gaat strijd met lage opkomst bij GR18 aan

Download

De interlandcarrière van voetballer Wesley Sneijder zit erop, meldde de KNVB deze week. NOS-voetbalverslaggever Bert Maalderink kreeg 'De kleine Utrechter' sinds 2003 regelmatig voor de camera en leerde de voetballer kennen als een welbespraakte kwajongen. Verder in De Dag: Spraakmakers-verslaggevers gaan de strijd aan om meer mensen te laten stemmen en taxichauffeurs beramen een bestorming op het hoofdkantoor van Uber.

De Dag #22: Referendum Inlichtingenwet | Hoe groot is de maffia in Nederland?

Download

De messen worden geslepen en het debat tussen voor- en tegen gaat feller worden. Maar waar gaat de Inlichtingenwet precies over? En de Slowaakse journalist die vermoord werd deed onderzoek naar de verwevenheid van de Italiaanse maffia met de Slowaakse politiek. De 'Ndrangheta - hoe groot zijn ze in Europa en in Nederland?

De Dag #21: De trein in plaats van Lelystad Airport | Wat is de magie van Paradiso?

Download

Is Lelystad Airport echt het enige alternatief voor een druk Schiphol? Adviseur Barth Donners denkt dat de trein nog steeds een optie is. En we praten over de magie van Paradiso.

De Dag #20: Systeemfout in de landbouw | Uniek pak sneeuw op Ameland

Download

We zoeken naar het antwoord op de vraag waarom boeren voortdurend in crisis zijn en we maken een ritje met de Amelander tikker door een dik pak sneeuw.

De Dag #19: Amber Alert vs. Vermist Kind Alert | Vieze bungalows | Het Meisje met de parel van heel dichtbij

Download

Het verschil tussen Amber Alert en Vermist Kind Alert, bungalows op vakantieparken blijken vaak vies en in het Mauritshuis kijken ze zo ongeveer door het Meisje met de parel.

De Dag #18: Hoe de Chinese president Xi Jinping steeds machtiger wordt

Download

Een ongekend machtige president in China, een stinkende 'monstervetberg' in Londen en strakke F1-auto's in Spanje. Dit is #DeDag.

De Dag #17: Sociale media en de verkiezingsrace | Zuid-Koreanen gaan ver voor westers uiterlijk

Download

De rol van sociale media in de verkiezingsstrijd en Zuid-Koreanen aan de plastische chirurgie.

De Dag #16: Crisis in Brazilië | Vechtscheiding en werkgevers | Dreigement rondom windmolens

Download

Brazilië: van hoop naar puinhoop, dreigementen rond een windmolen en kan de werkgever helpen bij een vechtscheiding?

De Dag #15: Wel wapens maar minder schietpartijen in Zwitserland

Download

Zeehelden op straatnaamborden op Urk, het verband tussen wapens en slachtoffers en hoe ga je om met een AED?

De Dag #14: 'De pijn van de ouders van Nicky Verstappen raakt je in de ziel'

Download

Winfried Baijens spreekt met journalist Claire van Dyck over de zaak Nicky Verstappen en met hoogleraar Frank Hendriks over de referendumwet.

De Dag #13: De vriendschap van Rutte en Merkel | 'Duizendste seconde meten kan helemaal niet'

Download

Vandaag in De Dag: Mark Rutte op bezoek bij zijn Duitse collega Angela Merkel. Volgens Hanco Jürgens zijn ze goed bevriend en zitten ze in hetzelfde schuitje. "Hun ministers sneuvelen, maar zelf blijven ze overeind." Hoogleraar sportstatistiek Gerard Sierksma legt uit dat duizendste seconden helemaal niet te meten zijn.

De Dag #12: 'Uitsluiten homo's bij donatie is geen discriminatie'

Download

Vandaag in De Dag: Homo's in protest tegen orgaandonatie, debatje tussen Botte Jellema en Sydney Smeets | De olympische droom van Frimpong Akwasi

De Dag #11: Holleedertoeristen en de mythische karikatuur | Ruud Lubbers geliefd onder cartoonisten | Een slim verkeersbord

Download

Vandaag in De Dag: De eerste serie zittingsdagen in de zaak-Holleeder zit erop. Verslaggever Matthijs van de Wiel vertelt in De Dag over zijn belevenissen in de rechtbank. Verder hoor je Ruben L. Oppenheimer over het 'dankbare hoofd' van Ruud Lubbers en een wereldprimeur op de wegen van een Fries dorpje.

De Dag #10: Nepfoto's l Een bijzonder liefdeskoppel l Waar gaan jouw gedoneerde organen naartoe?

Download

In De Dag bespreekt Winfried Baijens waar jouw gedoneerde organen naartoe gaan, hoe je nepfoto's herkent en maakt hij kennis met een bijzonder liefdeskoppel.

De Dag #9: Rusland gniffelt om Zijlstra | Hoe ultiem is Zuma's ultimatum? | Nare taxiritjes in India

Download

In De Dag vandaag de Russisch-Nederlandse betrekkingen na de leugen van Zijlstra, het ultimatum voor Zuma en nare taxiritjes in New Delhi.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1