appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

De Dag

Elke werkdag hoor je bij 'De Dag' gesprekken die nét even verder graven. Jurgen van den Berg en Lara Rense nemen je mee in verhalen achter het nieuws, verteld door betrokkenen en journalisten van alle omroepen.

 

 

Podcast afleveringen

De Dag #271: 'China verandert onze schaakstukken zonder dat we het doorhebben'

vrijdag 22 februari 2019, 11:50 uur

Download

Vergeet de Verenigde Staten. Geen enkel land heeft meer invloed op jouw toekomst dan China, dat wordt steeds meer duidelijk. Maar zijn 'we' hier wel voldoende op voorbereid? Nog niet, denken Azië-deskundige Maaike Okano-Heijmans van Instituut Clingendael. en politicoloog Ties Dams. "China is niet alleen de toekomstige wereldleider, maar speelt ook een totaal ander spel dan we gewend zijn. Wij denken nog dat we aan het schaken zijn, terwijl China een potje go speelt", zegt Okano-Heijmans. "En zonder dat wij het doorhebben, verandert Beijing onze schaakstukken voor go-stenen." Dams en Okano-Heijmans vertellen in De Dag hoe Nederland en Europa moeten omgaan met de alsmaar groeiende invloed van China.

De Dag #270:'Mensen vergeten vaak dat het celibaat ook veel kan opleveren'

donderdag 21 februari 2019, 12:27 uur

Download

Het is met veel publiciteit aangekondigd en wordt gezien als de ultieme test voor het pontificaat. Vandaag is in het Vaticaan de misbruiktop begonnen, een conferentie over 'de bescherming van minderjarigen binnen de kerk'. Psycholoog Anke Bisschops staat al jaren misbruikslachtoffers bij. In De Dag vertelt ze dat ze niet veel van de top verwacht. "De paus kan wel mentaliteitsverandering willen, maar als degenen om wie het gaat er niks in zien, kom je nergens." Ook priester Jan-Jaap van Peperstraten is aangeschoven. "Veel mensen halen het celibaat er bij dit soort discussies bij, maar ze zien niet dat het ook veel kan opleveren. Als je het afschaft, ben je echt iets kwijt."

De Dag #269: waarom houden we van Willem van Hanegem?

woensdag 20 februari 2019, 10:58 uur

Download

Een verjaardagscadeau, zo moeten we de aflevering WILLEM van Andere Tijden Sport zien. Het portret van Willem van Hanegem (vandaag 75 geworden) bestaat uitsluitend uit archiefmateriaal. Jurgen praat met regisseur David Kleijwegt. Hij vertelt over zijn band met Van Hanegem en over de vraag: "Waarom houden wij toch van die 'klootzak'?"

De Dag #268: Waarom Air France-KLM zoveel emotie losmaakt in Nederlands

dinsdag 19 februari 2019, 11:44 uur

Download

De kranten staan er vol mee, het personeel staat op zijn achterste benen en zelfs de politiek bemoeit zich er mee. Vandaag krijgt bestuursvoorzitter Pieter Elbers te horen of hij mag aanblijven bij Air France-KLM. En niet eerder leverde een mogelijke herbenoeming van een topman zoveel ophef op. Waarom lopen de gemoederen zo hoog op als het om het Frans-Nederlandse luchtvaartconcert gaat? Docent luchtvaartindustrie Hans Heerkens en NOS-economieverslaggever Wessel de Jong beantwoorden die vraag in De Dag. "Nederland ziet zichzelf niet als nationalistisch. Maar op het moment dat een ontwikkeling iets kan kosten, spelen we opeens wel die nationalistische kaart", ziet Heerkens. Hij legt uit waarom 'we' beter voor een andere aanpak kunnen kiezen.

De Dag #267: Wat moeten we met mensen die terugkomen uit IS-gebied?

maandag 18 februari 2019, 11:15 uur

Download

Trump wil honderden gevangen IS-strijders overdragen aan Europa. "Het alternatief is dat we ze anders vrij zullen moeten laten", tweet hij. Wat moeten we met mensen die terugkomen uit IS-gebied? In De Dag gaan we op zoek naar het antwoord op die vraag met Hans Jaap Melissen. Hij is net terug uit Syrië waar hij een Nederlandse kalifaatstrijder interviewde.

De Dag #266: Rutte's Europa

vrijdag 15 februari 2019, 11:56 uur

Download

Als het in Brussel over 'de drie M's' gaat, dan worden Merkel, Macron en Mark Rutte bedoeld. Onze premier is inmiddels een van de hoofdrolspelers op het Europese toneel. Wat is Rutte's visie op Europa en hoe is die geëvolueerd? In De Dag gaan we op zoek naar Rutte's Europa met Brussel-correspondent Bert van Slooten en politiek verslaggever en oud-Europa-correspondent Chris Ostendorf.

De Dag #265: de lovehacks van relatietherapeut Nynke Nijman en Mischa Blok

donderdag 14 februari 2019, 12:59 uur

Download

Aanbiedingen voor bloemen, bonbons, cadeautjes en kaartjes vliegen je vandaag om de oren. Het is Valentijnsdag, de dag van de liefde. En die liefde beleven wij in het Tindertijdperk anders dan in de tijd voor datingapps, ziet relatietherapeut Nynke Nijman. "We zijn tegenwoordig veel meer ingesteld op efficiëntie, wat ons selectiever maakt in met wie we onze tijd doorbrengen. Daardoor is de teleurstelling alleen maar groter als een date niet aan onze verwachtingen voldoet." In podcast De Dag delen zij en journalist Mischa Blok hun liefdeslessen en 'lovehacks'. Nijman: "Weinig mensen weten dat verliefdheid een gevoel is dat je altijd opnieuw kan voeden."

De Dag #264: de Grote Inflatie Uitlegshow

woensdag 13 februari 2019, 12:16 uur

Download

We hebben te maken met de hoogste inflatie in vijf jaar. Door belastingmaatregelen lagen de prijzen van eten, drinken, elektriciteit, gas, goederen en diensten gemiddeld 2,2% hoger dan vorig jaar. Elizabeth Steinz legt haar oor bij de economieredactie van de NOS. Het duo Nik Wouters en Charlotte Waaijers legt uit wat je moet weten over inflatie en waarom er iets heel geks mee aan de hand lijkt te zijn.

De Dag #263: 'Iedere democraat moet achter de Catalanen staan'

dinsdag 12 februari 2019, 12:34 uur

Download

Op de borst is een geel lintje gespeld. Met dat symbool protesteert de Catalaans-Nederlandse Laura Prat Bertrams tegen de gevangenneming van Catalaanse politici. Vandaag start namelijk het proces tegen twaalf Catalaanse leiders voor hun rol in het onafhankelijkheidsreferendum in 2017. De reactie van Madrid op dat referendum heeft haar politiek wakker gemaakt. "Democratisch gekozen ministers worden zonder enige vorm van proces opgesloten, 712 burgemeesters vervolgd en talloze websites uit de lucht gehaald. Dat zou niet mogen kunnen in een EU-lidstaat", aldus Prat Bertrams.

De Dag #262: Het kalifaat is bijna verdwenen, waar laten we de bewoners?

maandag 11 februari 2019, 12:55 uur

Download

Correspondent Marcel van der Steen bezocht afgelopen week de 'laatste' frontlinie in Syrië en sprak er met mensen die het laatste overgebleven terrein van het IS-kalifaat ontvluchten. Niet voor IS zelf, maar omdat het leven er ondraaglijk is geworden. "Er heerst enorme honger: mensen eten dierenvoeding of bladeren om te overleden." Ondertussen speelt in Europa de discussie of Syriëgangers en hun kinderen teruggehaald moeten worden. Daarover zijn de meningen binnen de coalitie verdeeld, vertelt David van der Wilde, politiek redacteur bij het BNNVARA-programma De Nieuws BV. "Het is een beurse plek: daar zit je niet aan."

De Dag #261: 'Als de Elfstedentocht er ooit nog komt, is dat vast de laatste'

vrijdag 8 februari 2019, 12:05 uur

Download

Vandaag sneuvelt het 'Elfsteden-record'. Sinds de eerste Elfstedentocht werd gehouden is er nog nooit zo lang geen Elfstedentocht geweest. De organisatie van de tocht is ondertussen achter de schermen altijd door gegaan. Hans Kema van Nieuwsuur maakte daar een reportage over. Ook te gast is Niels de Jager die de Elfstedentocht zou mogen rijden, als dat er ooit nog van komt.

De Dag #260: ggz-patiënten in levensgevaar door werkdruk

donderdag 7 februari 2019, 11:41 uur

Download

Het personeelstekort in de ggz zorgt voor schrijnende situaties. Roos Menkhorst en Catrien Spijkerman zochten dit verhaal uit voor Trouw en De Groene Amsterdammer. Bij Jurgen vertellen ze hoe dit verhaal tot stand kwam.

De Dag #259: 'Waarom de State of the Union een slim verhaal was'

woensdag 6 februari 2019, 11:47 uur

Download

Rijmpjes, retorische trucs, partijpolitiek en een ogenschijnlijk verzoenende toon. We nemen de State of the Union onder de loep met Bertine Moenaff, politiek redacteur bij Dit is de Dag en presentatiecoach Huib Hudig. Hij is oud-speechwriter van onder meer Mark Rutte.

De Dag #258: Bestaat 'de Chinese gemeenschap' in Nederland eigenlijk?

dinsdag 5 februari 2019, 11:55 uur

Download

Vandaag gaan miljarden appjes met de tekst 'Gong Xi Fa Cai' de wereld over, de gebruikelijke gelukswens voor Chinees Nieuwjaar. Ook in Nederland wordt het nieuwe jaar ingeluid. Met vuurwerk, muziek, drakendansers en eten. Veel eten.  Kun je in Nederland spreken van 'de Chinese gemeenschap'? En met welke vooroordelen worden Nederlanders van Chinese afkomst geconfronteerd? Die vragen beantwoorden journalist Pete Wu (33) en horecatycoon Won Yip (49). Wu: "Nu ik een boek over dit onderwerp schrijf, word ik met mijn eigen vooroordelen over Chinezen." Met welke stereotypen worden zijzelf geconfronteerd? En kun je spreken van 'de Chinese gemeenschap'? 

De Dag #257: 'De katholieke kerk is een criminele organisatie'

maandag 4 februari 2019, 11:40 uur

Download

"Je weet niet wat je overkomt. Je houdt je mond." De nu 74-jarige Theo Bruyns werd rond zijn twaalfde levensjaar verkracht in het seminarie, de kerkelijke opleiding. Het slachtoffer van seksueel misbruik heeft daarom aangifte gedaan tegen de rooms-katholieke kerk en de paus. Het is geen incident, vertelt Bruyns in podcast De Dag. "Dit speelt al eeuwen. Het is georganiseerde misdaad." Van de uitspraak "Wir haben es nicht gewußt" van kardinaal Simonis kreeg hij dan ook de kriebels. "Iedereen heeft het altijd geweten." Nieuwsuur-verslaggever Marijn Duintjer Tebbens, die tijdens de wereldjongerendagen in Panama met de paus meereisde, denkt dat Franciscus de kwestie heeft onderschat. "De wil om het aan te pakken is er wel, maar hij stuit binnen de muren van het Vaticaan op weerstand."

De Dag #256: Hoe de coalitie scheurtjes lijmde voor het barsten werden

vrijdag 1 februari 2019, 11:43 uur

Download

Politiek verslaggever Marleen de Rooy zag hoe de discussies over het kinderpardon en het klimaatakkoord de coalitie op haar grondvesten deed schudden en hoe coalitiepartijen pijnpunten voor elkaar inruilden om samen verder te kunnen.

De Dag #255: 'De F-35 is vadsig maar wendbaar'

donderdag 31 januari 2019, 12:47 uur

Download

Alles wat je wilt weten over de JSF/F-35. We bespreken de nieuwe snufjes met onderzoeksjournalist Dieuwertje Kuijpers én het jarenlange politiek gekonkel met commentator Wilco Boom.

Podcast De Dag #254: hoe wapent een leraar zich tegen pesterijen en agressie?

woensdag 30 januari 2019, 13:07 uur

Download

Gescheld, pesterijen en agressie in de klas. Ruim een kwart van de docenten heeft hier in 2018 mee te maken gehad. Een video van zo'n aanvaring in Heemskerk haalde recent het nieuws. Wat kun je als leraar doen in zo'n escalerende situatie?

Podcast De Dag #253: hoe vaak is het een feestje achter de tralies?

dinsdag 29 januari 2019, 14:04 uur

Download

Misschien ken je de beelden wel: feestende jongens in de gevangenis die trots laten zien wat voor spullen ze daar allemaal hebben. Drugs en smartphones bijvoorbeeld. Het mag niet, maar toch duikt er eens in de zoveel tijd zo'n filmpje op. Zijn dit uitzonderingen of komt dit regelmatig voor? Hoe kan dit in een gevangenis? En is het nou echt zo'n 'staatshotelletje' als sommigen beweren?

De Dag: #252: Dit zijn de toekomstige bedreigingen van jouw privacy

maandag 28 januari 2019, 12:32 uur

Download

Lees je dit op je smartphone? Dan heb je vast die dertien pagina's aan gebruikersovereenkomst bestudeerd en overwogen. Toch? Vandaag is het De Dag van de Privacy. Techredacteur Joost Schellevis en theatermaker Tom de Ket bespreken welke privacy-ontwikkelingen je de komende tijd kan verwachten. En welke bedreigingen daar bij horen. "Iedereen heeft het over de grote techreuzen, maar we moeten de overheid ook niet uit het oog verliezen", zegt Schellevis. Benieuwd waarom? Dat hoor je in De Dag.

De Dag #251: Podcast De Dag: 'Werkloos zijn is momenteel goedkoper dan werken in Venezuela'

vrijdag 25 januari 2019, 11:24 uur

Download

Sins het besluit van de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido om zichzelf tot interim-president uit te roepen, zijn opnieuw alle ogen gericht op het Latijns-Amerikaanse land. In De Dag vertelt de in Nederland wonende Venezolaan Enrique Guzman hoe de politieke onrust en de alsmaar voortdurende financiële crisis steeds meer mensen raakt. "Het is momenteel goedkoper om werkloos te zijn in Venezuela. Salarissen zijn niet eens hoog genoeg om het openbaar vervoer naar werk te betalen, dus mensen blijven thuis." . En journalist Edwin Koopman van Bureau Buitenland legt uit dat de actie van Guaido misschien minder onverwacht is dan je zou denken. "Alles wijst er op dat de Verenigde Staten heel goed wist dat dit ging gebeuren."

De Dag #250: Waarom Belgische scholieren vandaag wél de straat op gaan

donderdag 24 januari 2019, 11:04 uur

Download

"Zonder klimaat geen aarde en zonder aarde geen school." Met deze gedachtegang spijbelen vandaag voor de derde keer duizenden Belgische scholieren om te protesteren voor het klimaat. Laura Cools legt uit waarom ook zij zich bij de demonstraties heeft aangesloten. En hoe staat het met de protestbereidheid in Nederland? Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks) legt uit waarom het hier tot nu toe rustig is gebleven.

De Dag #249: waarom een oplossing voor Syrië 'wishful thinking' is

woensdag 23 januari 2019, 12:07 uur

Download

Sinds de aankondiging van president Trump dat Amerika de troepen terugtrekt, is in Syrië is een nieuwe situatie ontstaan. Wat zijn de belangen van de Turken en de Russen en wat dit betekent voor de Koerden en de Syriërs? Dat bespreken we met Han Ten Broeke van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies en correspondent Marcel van der Steen.

De Dag #248: hoe krijg je je zin op het World Economic Forum?

dinsdag 22 januari 2019, 11:25 uur

Download

Will.i.a.m is al gespot in het Zwitserse Davos, maar ook de Japanse premier Shinzo Abe, minister-president Mark Rutte en koningin Máxima laten er hun gezicht zien. In het ski-oord zijn de komende dagen een paar duizend politici, zakenmensen, ngo's en celebrities bijeen voor het World Economic Forum.  Waar praten ze eigenlijk over en is het niet vooral een elite-feestje? Voormalig diplomaat Daan Eijwoudt en buitenlandredacteur Marten Wiegman beantwoorden die vragen in De Dag. "Er worden misschien geen grote beslissingen genomen, maar wel belangrijke zaadjes geplant", zegt Eijwoudt. 

De Dag #248: Waarom de schaatsgekte nergens zo groot is als in Nederland

maandag 21 januari 2019, 11:42 uur

Download

Het is ijskoud buiten, maar toch zijn veel mensen goedgemutst. IJs betekent immers schaatsen. Sporthistoricus Marnix Koolhaas legt uit waar de Nederlandse schaatsgekte vandaan komt. "Op het ijs vallen alle rangen en standen weg. Dat is altijd al zo geweest." En wat zijn eigenlijk de ideale weersomstandigheden voor een goede laag natuurijs? Weerman Marco Verhoef deelt zijn kennis.

De Dag #247: Geen zin, tijd of geld? Zo kan iedereen gezond eten

vrijdag 18 januari 2019, 11:32 uur

Download

Gezond eten is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar we zullen wel moeten. Een grote groep wetenschappers presenteerde The Great Food Transformation, als we alle mensen op de wereld willen blijven voeden, moeten we drastisch gezonder eten. Hoe dat eruit moet komen te zien bespreken we met Zegert van der Linde van de podcast Smaakmakers en diëtist Monique de Man.

De Dag #246: 'Succes coldcasekalender afhankelijk van toeval'

donderdag 17 januari 2019, 12:06 uur

Download

Er zijn in Nederland ongeveer 1500 cold cases, onopgeloste moorden. Vandaag brengt de politie opnieuw een coldcasekalender uit waarin elke week aandacht wordt gevraagd voor een van de zaken. Een gesprek over cold cases, de rol van het publiek en de terughoudendheid van de politie. Te gast zijn justitieredacteur Remco Andringa en Sanne Boer, maker van de podcast De Moord op Patrick over een cold casezaak uit 2002.

De Dag #245: Genoeg gespeculeerd, wat betekent May's verlies voor ons?

woensdag 16 januari 2019, 12:05 uur

Download

House of Cards is er niets bij, volgens brexit-watcher Vanessa Lamsvelt van EenVandaag. En voor journalisten is het een feestje, vult politiek verslaggever Wilco Boom aan. Een dag na de historische brexit-nederlaag van premier May in het Britse Lagerhuis bespreken we met beiden wat een no deal brexit voor ons betekent. In De Dag hoor je vandaag dus geen speculaties of voorspellingen, maar antwoorden op de wél te beantwoorden vragen.

De Dag #244: Hoe een vader naar Syrië trok om zijn dochter op te halen

dinsdag 15 januari 2019, 12:45 uur

Download

Het is te gevaarlijk om Nederlandse jihadgangers uit Syrische kampen terug te halen, vindt de Nederlandse regering. Dat hield Faruk niet tegen: hij reisde zelf naar Syrië om zijn dochter Melis A. op te halen. Zij verbleef in IS-gebied, samen met haar vriend Yousef, die inmiddels is omgekomen bij een bombardement. NOS-verslaggever Nicole le Fever sprak uitgebreid met vader Faruk en woonde de rechtszaak tegen dochter Melis bij. In podcast De Dag reconstrueert Le Fever uitgebreid de gevaarlijke Syriëgang en terugreis, vertelt ze hoe het nu met de jihadbruid gaat en stellen we de vraag of Nederland zélf IS-gangers moet ophalen.

De Dag #243: Hoe uitbuiting in nagelsalons werd ontdekt | Als artiest doorbreken in de 21e eeuw

maandag 14 januari 2019, 14:45 uur

Download

Er lag veel stof, niemand sprak Nederlands en klanten kregen geen bonnetje. NOS op 3-redacteur Jonna ter Veer vond de omstandigheden in de nagelsalon die ze bezocht nogal verdacht. Met collega Ardi Vleugels ging ze daarom op onderzoek uit en ontdekte dat er nauwelijks controle op de sector bestaat. Hulpverleners zeggen zeker te weten dat er sprake is van mensenhandel en uitbuiting, maar uit angst voor uitzetting stapt geen enkel slachtoffer naar de politie. Vleugels: "Dat er niet gemeld wordt, is geen reden om het niet te onderzoeken." De Nederlandse muzieksector draait op volle toeren. In 2017 werd voor het eerst meer dan 200 miljoen euro in het buitenland verdiend aan Nederlandse artiesten. De 21-jarige David Lawson is een van hen, die al door de VS, Australië en Azië toerde, maar in Nederland onbekend is. In De Dag vertelt hij hoe hij zijn eigen markt heeft gevonden. "Aan een laptop heb ik voldoende."

De Dag #242: Waarom een noodtoestand in de VS misschien juist goed is | Wat ligt er in 2019 op jouw bord?

vrijdag 11 januari 2019, 10:52 uur

Download

Na morgen wordt het record van de langste shutdown uit de geschiedenis van de Verenigde Staten verbroken. Chris Kijne van The Presidential Podcast ziet het begin van de verkiezingsstrijd voor 2020. En de Horecava zit erop en de eettrends voor 2019 tekenen zich af. Wat ga jij op je bord krijgen? Hippe Vegetariër Isabel Boerdam heeft daar wel een gedachte over.

De Dag #241: Hoe werkt de handel in namaakkleding op Instagram?

donderdag 10 januari 2019, 11:57 uur

Download

De FIOD ziet steeds vaker accounts op Instagram voorbijkomen die luxe nepkleding verkopen. Jeroen en Nisrine van NOS Stories spraken met jonge handelaren én kopers van nepmerkkleding. In De Dag vertellen ze hoe ze te werk gingen en hoe groot de handel van namaakkleding is.

De Dag #240: 'Timing liquidaties Iran is opvallend' | Waar is het midden in het Nashville-debat?

woensdag 9 januari 2019, 11:49 uur

Download

Twee liquidaties in Nederland waar Iran hoogstwaarschijnlijk achter zit. Historicus en Iran-deskundige Peyman Jafari staat er niet van te kijken. Maar de timing van de liquidaties is wel opvallend, zegt hij. In De Dag bespreekt hij wie en wat er achter de liquidaties kan zitten. En 3FM-DJ Herman Hofman schuift aan. Zijn inbox ontplofte nadat hij in zijn uitzending reageerde op de Nashville-verklaring. "Als christen wilde ik een keer het midden laten zien. We kunnen wel met z'n allen moddergooien, maar laten we er vooral over lullen. Dat gebeurt nu te weinig."

De Dag #239: Opeens degradatie voor EU-vertegenwoordiger in VS, en nu?

dinsdag 8 januari 2019, 12:09 uur

Download

Met vandaag: Wat betekent de lagere status die de vertegenwoordiger van de EU in Washington heeft gekregen? | En hoe gaat het met het opruimen van de Wadden?

De Dag #238: Waar China en de VS om strijden in de handelsoorlog

maandag 7 januari 2019, 11:57 uur

Download

Met vandaag: In Peking zitten Amerikaanse en Chinese onderhandelaars om tafel om te praten over de handelsoorlog. Waar strijden ze om?

De Dag #237: Hoe krijg je verstandelijke mensen met een beperking online? | De track Superman zegt heel veel over wie rapper Feis was

vrijdag 4 januari 2019, 11:14 uur

Download

Vrienden, familieleden en fans herdenken vandaag rapper Feis, die in de nieuwjaarsnacht werd doodgeschoten. Reinout van Gendt van FunX kende de rapper goed. "Hij is met zijn broer tussen een ruzie gaan staan. Wat dat betreft zegt z'n track 'Superman' heel veel over hemzelf. Hij wilde altijd helpen." En zo'n 6 procent van de Nederlanders zegt nooit internet te gebruiken. Sonja Heijkamp van zorginstelling Amerpoort in Baarn werkt met een groep Nederlanders die zich niet snel online toont: jongeren met een verstandelijke beperking. Ze legt uit hoe ze haar cliënten aan het surfen krijgt.

De Dag #236: Honderden My Little Ponies gejut op Terschelling, 'Mooi toch?' l Waarom de slagkracht van vakbonden afneemt

donderdag 3 januari 2019, 12:21 uur

Download

Eilander Flang Cupido vertelt waarom strandjutten in het DNA van Terschelling zit. Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp bespreekt hoe veel macht vakbonden in Nederland hebben.

De Dag #235: Steeds meer tieners starten eigen bedrijf | Bolsonaro president van Brazilië. Wat zijn z'n plannen?

woensdag 2 januari 2019, 14:11 uur

Download

Met vandaag: Hoe komt het dat er meer ondernemende tieners zijn? | Bolsonaro president van Brazilië. Wat zijn z'n plannen?

De Dag #234: Deze dieren vertrokken in 2018 uit Nederland, of kwamen erbij

maandag 31 december 2018, 13:08 uur

Download

Op de laatste dag van 2018 gaan we het hebben over de dieren in Nederland. Het afgelopen jaar zijn soorten verdwenen, en erbij gekomen. Natuurkenner Vincent Kalkman vertelt ons over deze (nieuwe) Nederlandse dieren.

De Dag #232: Steeds drukker op de weg, kan dat in 2019 anders?

vrijdag 28 december 2018, 12:53 uur

Download

Ook in 2019 zullen we vaak in de file staan. Kan dat niet anders?

De Dag #231: Op naar nieuwe records? Dit gebeurt er op de woningmarkt in 2019

donderdag 27 december 2018, 11:28 uur

Download

De huizenmarkt kookte dit jaar over. Wat betekent dat voor 2019? Economie-verslaggever Charlotte Waaijers en makelaar Alfred de Kleermaeker blikken vooruit.

De Dag #230: Het rampenjaar van Indonesië: 'Bij elk paar slippers hoort bij een slachtoffer'

maandag 24 december 2018, 11:36 uur

Download

Als correspondent Zuidoost-Azië doet Michel Maas verslag van de ene na de andere ramp. In De Dag blikt hij terug op Lombok, Sulawesi en andere natuurrampen.

De Dag #229: Wat online nieuws De Mol oplevert

vrijdag 21 december 2018, 11:19 uur

Download

Wat betekenen de grootste plannen van John de Mol voor de rest van de Nederlandse media? En welke rol spelen persoonlijke data?

De Dag #228: Is 'Hey schatje!' vrijheid van meningsuiting? | Hoe beats de ontkerkelijking moet stoppen

donderdag 20 december 2018, 10:53 uur

Download

"We zijn helemaal overweldigd!" Pleun van Onzenoort van de stichting Stop Straatintimidatie is blij met de eerste veroordeling voor straatintimidatie. Een 36-jarige man uit Rotterdam heeft twee voorwaardelijke boetes van 100 euro opgelegd gekregen omdat hij vrouwen nariep en naar siste. In De Dag bespreken we waar de grens tussen een compliment en een belediging ligt. Gemiddeld schrijven 267 mensen zich uit bij de kerk in Nederland. Een koude douche, noemt EO-journalist David Boogerd het. Desondanks is hij ook hoopvol, want er zijn ook relatief nieuwe kerkstromingen die juist groeien. Zo is er de Hillsong Church, waar met gitaren en beats het woord van Jezus wordt verspreid. Is dat voldoende om het tij te keren?

De Dag #227: Wat het verhoogde btw-tarief betekent voor jouw portemonnee | Waarom voor veel Hongaren de maat nu écht vol is

woensdag 19 december 2018, 11:53 uur

Download

Politiek verslaggever Marleen de Rooy vertelt in De Dag wat het de gevolgen zijn van gewijzigde btw-tarief. En het draait om meer dan duurdere boodschappen en consumpties. En de in Hongarije opgegroeide onderzoeker Kati Cseres vertelt waarom zoveel Hongaren hun regering zat zijn.

De Dag #226: Waarom Lelystad Airport een hoofdpijndossier blijft | Geen washandjes vouwen maar een stage voor jonge hackers

dinsdag 18 december 2018, 11:51 uur

Download

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de verdeling van het luchtruim. En dan gaat het ook over vliegveld Lelystad. Want waar het eerst vooral over lage aanvliegroutes en geluidsoverlast ging, draait het nu opeens om de vraag of Lelystad ook onafhankelijk van Schiphol mag groeien. Researchredacteur Jan Salden van EenVandaag legt uit waarom het vliegveld van Lelystad zo'n hoofdpijndossier blijft. En Floor Jansen, rechercheur bij het Team High Tech Crime van de politie, introduceerde een alternatieve straf voor jonge hackers. In plaats van een taakstraf, gaan ze op stage bij IT-bedrijven. Ze vertelt in De Dag waarom zo'n alternatieve maatregel beter werkt. "Hackende jongeren gaan vaak grenzen over waarvan ze zelf niet wisten dat die er waren. Het criminele circuit ronselt bijvoorbeeld actief jonge hackers om klusjes voor ze te klaren. En als je twintig uur washandjes vouwt, weet je nog steeds niet wat wel en niet mag op internet."

De Dag #225: Undercover op 'vluchtelingeneiland' Manus | Waarom we daklozen niet meer moeten beboeten

maandag 17 december 2018, 12:29 uur

Download

Fotograaf Joram Krol legt uit waarom we daklozen niet meer moeten beboeten. En slechts een handjevol journalisten ging haar voor: Saskia Dekkers van Nieuwsuur vertelt hoe ze geheime opnamen maakte op 'vluchtelingeneiland' Manus.

De Dag #224: Klimaattop bijna afgelopen, hier ging het over | Hoe christenen kijken naar de ontkerkelijking van Nederland

vrijdag 14 december 2018, 13:41 uur

Download

Klimaattop bijna afgelopen, hier ging het over | Hoe christenen kijken naar de ontkerkelijking van Nederland

De Dag #223: Wordt het Britse koninkrijk ooit nog verenigd? (Brexit-special)

donderdag 13 december 2018, 12:15 uur

Download

De Britse premier heeft de vertrouwensstemming in haar partij overleefd en mag door met haar poging de brexit tot een succes te leiden. Politiek commentator Kees Boonman smult van de Britse politieke soap: "Iedereen heeft al een hapje van Theresa May genomen, maar het beest leeft nog steeds!" In podcast De Dag duikt Elisabeth Steinz met Boonman uitgebreid in de voortdurende crisis in het Verenigd Koninkrijk. Welke volgende gevaren liggen voor haar op de loer? Kan Labour-leider Corbyn het verschil maken? Of moet May vooral vrezen voor de hardliners binnen haar eigen partij? 

De Dag #222: Gaat het lichaam van Khashoggi ooit nog worden teruggevonden? | Miriam heeft altijd een luisterend oor voor je

woensdag 12 december 2018, 11:35 uur

Download

Correspondent Marcel van der Steen praat je bij over de laatste gebeurtenissen rondom het onderzoek naar de vermoorde journalist Khashoggi. En Miriam van de Landelijke Luisterlijn vertelt wie ze aan de telefoon krijgt.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1