appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

De Dag

Elke werkdag hoor je bij 'De Dag' gesprekken die nét even verder graven. Jurgen van den Berg, Lara Rense en Elisabeth Steinz nemen je mee in verhalen achter het nieuws, verteld door betrokkenen en journalisten van alle omroepen.

Podcast afleveringen

Eén enkele aanval op een olie-installatie in Saudi-Arabië en de prijs voor ruwe olie schiet omhoog. En dus ook de prijs aan de pomp. "Bij de aanval is echt het hart van de fabriek geraakt, waardoor de productie daar volledig stil is komen te liggen", zegt Jos Versteeg in De Dag. Hij is oliemarkt-analist bij InsingerGilissen.

Moeten we ons zorgen gaan maken? Voorlopig niet, denkt Versteeg. Zowel de exporterende landen als Saudi-Arabië als de importerende landen, dus ook Nederland, hebben een olievoorraad van ongeveer een maand. "Pas als de productie langer dan 30 dagen stil ligt, wordt het lastig."

En op wat welke momenten breekt Nederland de olievoorraad eigenlijk aan? Ook dat hoor je in De Dag.

Duikers Ben Stiefelhagen en Willem Heijdeman hebben de afgelopen tien dagen zo'n dertig uur op de bodem van de Noordzee doorgebracht. Hun missie? Zo veel mogelijk troep opduiken. "De Noordzee ligt bezaaid met scheepswrakken die ook na zestig jaar nog vernietigend werk doen. Het zijn hotspots voor troep", vertelt Stiefelhagen in De Dag.

En het zijn niet alleen scheepswrakken die zorgen voor problemen in de zee. Van de MSC Zoe, je weet wel: het containerschip dat begin dit jaar honderden containers verloor, mist nog zo'n 800.000 kilo aan spullen. Een groot deel daarvan kan de komende maanden tijdens herfststormen aanspoelen op de Waddeneilanden. "Deze ramp is nog lang niet afgewikkeld", zegt burgemeester Ineke van Gent. "Schiermonnikoog is wel opgeruimd, maar nog lang niet schoon."

#414 - De Ig Nobelprijs is kennis met een knipoog

vrijdag 13 september 2019, 12:43 uur

"Toen ik daar in die zaal zat dacht ik: dit lijkt wel een mix van The Muppet Show en Monty Python." Kees Moeliker won in 2003 de Ig Nobelprijs en de uitreiking in het chique Harvard was een waar circus met verkleedpartijtjes en papieren vliegtuigjes. Hij kreeg de prijs voor zijn observatie van necrofiele homoseksualiteit bij eenden. Een perfect voorbeeld van onderzoek waar je eerst om moet lachen, maar dat ook tot denken aanzet, precies de bedoeling van de Ig Nobelprijzen. Gisteren viel er weer een Nederlander in de prijzen en daarom praten we met Moeliker over de status van deze prijs en het belang van humor in de wetenschap.

#413 - Gaan multinationals nu wél fors belasting betalen?

donderdag 12 september 2019, 11:04 uur

Het moet de schatkist enkele honderden miljoenen euro's opleveren: een nieuwe belastingwet moet multinationals aanpakken, die nu nauwelijks of geen winstbelasting betalen. Maar gaan ze economische reuzen dat ook daadwerkelijk doen? Taaie kost, die we begrijpelijk proberen te maken met economieredacteur Roel Bolsius en hoogleraar Fiscale Economie Peter Kavelaars.

#412 - Hoe een docent uit Assen de gaskraan dichtkreeg

woensdag 11 september 2019, 11:45 uur

Hoe overtuig je mensen dat er een verband is tussen gaswinning en aardbevingen als iedereen je tegenwerkt? Alleen met veel moeite, woede en frustratie weet de weduwe van Meent van der Sluis. Hij wist eind jaren '80 al hoe bevingen in Drenthe werden veroorzaakt, maar kreeg pas veel later gelijk.

Gisteren maakte minister Wiebes bekend dat veel eerder dan gepland een eind komt aan de gaswinning in Groningen. In De Dag spreken we met Trijni van der Sluis, de weduwe van Meent. "Dat het zo gigantisch groot zou worden, had ik nooit gedacht", zegt ze.

De afgelopen maanden lag Lagerhuisvoorzitter John Bercow onder vuur, gisteren maakte hij bekend op te stappen. Oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet gaat hem missen. Hij was "een anker in een woelig Lagerhuis", die "grandioos" opkwam voor het parlement. Toch schiep zijn wereldberoemde 'Order! Order!' eerder chaos dan order.

#410 - Gooi je weggooigewoonte weg

maandag 9 september 2019, 12:12 uur

Van alle kanten krijgen consumenten prikkels om zoveel mogelijk spullen te kopen. En als een apparaat of kledingstuk het begeeft, gaan ze doorgaans linea recta de deur uit. Met de campagne 'Waardeer het, Repareer Het' wil SIRE Nederlanders aanzetten om kapotte spullen een tweede leven te geven door ze te repareren.Waarom is daar een campagne voor nodig? Martine Postma bedacht het Repair Café, met haar praten we over hoe mensen met hun spullen om gaan en hoe dat anders kan. En Philip Leenman schuift aan. Na een carrière in de IT is hij vrijwilliger geworden bij een Repair Café. Hij weet hoe simpel het is om iets te repareren.

#409 - Kun je een ziekte discrimineren?

vrijdag 6 september 2019, 11:38 uur

Voor ziektes die vooral zwarte en gekleurde mensen treffen, moet meer aandacht komen. Daarvoor pleit hoogleraar Inwendige Geneeskunde Bart Biemond. Eén van de ziektes die veelvuldig voorkomt onder gekleurde en zwarte mensen is sikkelcelziekte. Voor deze vorm van bloedarmoede is per patiënt tien keer minder geld beschikbaar dan voor bijvoorbeeld taaislijmziekte.

Eén van zijn patiënten, Rasjid van Engel legt uit wat voor impact dit op zijn leven heeft. "Het kan in de ochtend, middag en avond komen. Je voelt steeds meer bonkende en zeurende pijnen opspelen."

Dit soort ziektes worden door het gebrek aan aandacht niet alleen minder snel herkend maar er zijn ook minder geneesmiddelen voor, legt Biemond uit in De Dag. Met alle gevolgen van dien. "We weten nu 25 jaar daar sikkelcelziekte bestaat, maar in die tijd is er geen enkel medicijn voor op de markt gekomen."

#408 - Op pad met de Russische oppositie

donderdag 5 september 2019, 13:14 uur

Waar valt in Rusland nog op te stemmen, behalve op Poetin? In aanloop naar de lokale en regionale verkiezingen zijn er weer veel oppositie-kandidaten uitgesloten of opgepakt. Een handjevol kan zondag wel meedoen. Correspondent David Jan Godfroid vond er één en ging met hem mee op zijn campagne. In podcast De Dag vertelt hij hoe dat ging en wat er aan oppositie te voeren valt in Rusland.

Attentie aan alle Jannen Modaal, Otto Normalverbrauchers, hardwerkende en bovenal normale Nederlanders, want deze podcast gaat over jullie. Politiek Den Haag raakt niet uitgepraat over mensen in de middenklasse, maar over wie gáát het dan eigenlijk? In deze podcast ontleden we de middenklasse met iemand die zelf ook jaren met die term heeft gestrooid. Willem Vermeend is te gast. Hij was Staatssecretaris van Financiën en minister van Sociale Zaken in de kabinetten-Kok.

De PvdA wil toch opeens af van het leenstelsel, en daarmee lijkt de basisbeurs toch weer kans te maken om terug te keren. De manier waarop we onze studenten financieren is al tientallen jaren voer voor discussie. Maar zelden ging het er zo hard aan toe als in de jaren tachtig, toen minister Deetman de basisbeurs invoerde. Studenten bestormden het Binnenhof, gooiden met mest en bij een van de demonstraties moest de minister het zelf ontgelden. Hij kreeg een schop in zijn buik. In podcast De Dag praten we verder over de de onrustige geschiedenis van studiefinanciering met Maarten van Poelgeest, die de demonstraties leidde en oud-minister van Onderwijs Wim Deetman.

"Wij willen dat de minister fors en structureel ingrijpt." Vandaag staat de jeugdzorg op het Malieveld om te vragen om meer budget. Met het begin van het politieke seizoen laait de strijd om het verdelen van geld ook weer op. Maar heeft dat nu nog wel zin? Want over twee weken is het al Prinsjesdag. In podcast De Dag praten we over hoe de lijntjes lopen in het Haagse lobbyland met Peter van Keulen van lobby-adviesbureau Public Matters en Hans Andringa van de politieke redactie van de NOS.

Jaar na jaar stijgt de huur. Voor sommigen wordt de woning zo langzaam onbetaalbaar. In Berlijn denken ze een oplossing te hebben: een huurprijslimiet. Zou zoiets in Nederland werken? Of moeten er juist minder regels komen?

#403 - Kan in Nederland het parlement ook geschorst worden?

donderdag 29 augustus 2019, 10:59 uur

Het is een "ongekende" stap van premier Johnson: het parlement kort voor de brexit-deadline schorsen. Zou zoiets ook in Nederland kunnen? Historicus PG Kroeger en SP-Kamerlid Renske Leijten geven antwoord in De Dag.

#402 - Wat je komend jaar wel/niet gaat kijken

woensdag 28 augustus 2019, 11:20 uur

Eva Jinek, Jeroen Pauw en Matthijs van Nieuwkerk waren gisteren niet aanwezig bij de presentatie van het nieuwe televisieseizoen van de NPO, maar bestuursvoorzitter Shula Rijxman noemde ze wel in haar toespraak. "De NPO heeft jullie groot gemaakt", zei Rijxman. "En jullie zijn voorbeelden, rolmodellen voor nieuwe talenten, nieuwe professionals. En dat is onbetaalbaar."

In De Dag bespreken we wat opvalt aan het nieuwe televisieseizoen én aan de bijbehorende presentatie. "Dit zegt Rijxman niet zomaar", meent mediaredacteur Mark Robinson van het BNNVARA programma De Nieuws BV. "Het kan goed dat Jinek, Pauw en Van Nieuwkerk volgend televisieseizoen de omroep écht gaan verlaten."

En hoe zit de toekomst van televisie er eigenlijk uit nu de strijd om de streamende kijker in alle hevigheid is losgebarsten? Dat hoor je in onderstaande aflevering van De Dag. 

#401 - Dit is het geheime wapen van de Russen

dinsdag 27 augustus 2019, 14:20 uur

Een ontploffing, vijf doden en stralingsgevaar. Twee weken geleden liep een proef met een nucleair aangedreven kruisraket op een militaire basis in het noordwesten van Rusland desastreus af. Om wat voor wapen het precies gaat, houden de Russen het liefst geheim. 

In De Dag bespreken defensiespecialist Peter Wijninga en stralingsdeskundige Lars Roobol wat we weten over het wapen en de vrijgekomen straling. "De Russen vrezen dat ze achterlopen op de VS. Daarom werken ze nu aan iets dat het Amerikaanse luchtverdedigingssysteem kan ontwijken", zegt Wijninga. "Dit wapen kan bizar lang blijven rondvliegen en het land binnenkomen via het minder goed bewaakte zuiden."

Presentatie: Winfried Baijens

In Assen overleed een man bij een speeltuin. Er gingen snel de wildste geruchten rond en dat zorgde voor veel emotie in de wijk. Hoe gaan bestuurders om met zoiets moeilijks en explosiefs? In deze podcast praten we over crisiscommunicatie bij gemeenten. Te gast is Wouter Jong. Hij werkt voor het Nederlands Genootschap van Burgemeesters en doceert crisiscommunicatie aan de universiteit van Leiden.

#399 - Wat als je vast komt te zitten in het buitenland?

vrijdag 23 augustus 2019, 11:09 uur

We nemen je mee achter de tralies, naar de wereld van de verdachte. Gabriel Meijers heeft als advocaat veel cliënten bijgestaan die in het buitenland in cel zijn beland. De oud-advocaat vertelt over de omstandigheden in buitenlandse gevangenissen. En het verschil in hulp van het thuisland. "Daarin schiet Nederland enorm tekort", vindt Meijers. "Dat heeft te maken met de Nederlandse zuinigheid en de gedachte dat je op de blaren moet zitten als je de billen brandt."

Een deel van de studies die een numerus fixus hanteren blijken bij de start van het In De Dag spreken we hem over de voor- en nadelen van een numerus fixus. "Voor universiteiten is er ook een sterke financiële prikkel om te selecteren aan de poort. Daar zit een spanning." En is het niet beter voor de toekomst van het Nederlandse onderwijs om de numerus fixus te schrappen? Dat bespreken we met Sjoukje Heinovaara van de Adviesraad voor technologie, wetenschap en innovatie. nog plek zat te hebben, ontdekte Vincent van Rijn van NOS op 3. In De Dag spreken we hem over de voor- en nadelen van een numerus fixus. "Voor universiteiten is er ook een sterke financiële prikkel om te selecteren aan de poort. Daar zit een spanning." En is het niet beter voor de toekomst van het Nederlandse onderwijs om de numerus fixus te schrappen? Dat bespreken we met Sjoukje Heinovaara van de Adviesraad voor technologie, wetenschap en innovatie.

#396 - Wat het kabinet op de heidag 'in de grondverf zet'

dinsdag 20 augustus 2019, 12:24 uur

Het kabinet Rutte-III komt vandaag voor het eerst na de zomer weer bij elkaar, voor een dagje op de hei in Oisterwijk. In podcast De Dag vertellen politiek verslaggevers Remko Theulings (EenVandaag) en Hans Andringa (NOS) waar vandaag (én de komende maanden) over gesproken zal worden.

Komt er een oplossing voor het 'stikstofprobleem'? Krijgt Rutte's dreigement aan het bedrijfsleven over salarisverhogingen gevolgen? En zal het kabinet de Amerikanen vleien door een fregat naar de Straat van Hormuz bij Iran te sturen? "Wie weet heeft een minister in de hangmat op vakantie dé oplossing bedacht."

In augustus 1944 hing in Maastricht de bevrijding al in de lucht, maar door een vergissing van Amerikaanse bommenwerpers veranderde een zonnige zomerdag in een donkere, dodelijke dag. In plaats van de spoorbrug over de Maas, werden twee woonwijken volledig verwoest en vonden 101 mensen de dood.

Het is een relatief onbekend oorlogsverhaal, waar theatermaker Jacqueline Kerkhof met een audiowandeling verandering in brengt. In podcast De Dag neemt ze je mee naar de dag dat de bommen uit de lucht vielen.

#394 - Uitgeslapen weer aan de slag, zonder pillen

vrijdag 16 augustus 2019, 13:40 uur

De vakantie is bijna voorbij en dat betekent: terug naar school, terug naar het werk: de wekker moet gezet. Een pilletje melatonine zien sommigen als de oplossing voor hun slaapproblemen. Maar slaapdeskundigen trekken aan de bel.

#393 - Hoe vrouwen het voetbal leiden

donderdag 15 augustus 2019, 14:11 uur

Tijdens het duel van gisteren om de Europese Supercup waren de ogen niet alleen gericht op Liverpool en Chelsea. Ook het doen en laten van scheidsrechter Stéphanie Frappart werd nauwlettend in de gaten gehouden. Frappart is de eerste vrouw die een wedstrijd op dit niveau mocht fluiten. 

Met scheidsrechter Vivian Peeters en correspondent Suse van Kleef bespreken we de positie van vrouwelijke scheidsrechters in Nederland. "Vrouwen die Frappart zien fluiten denken nu hopelijk: dit kan ik ook gewoon bereiken", zegt Peeters. 

En altijd al benieuwd geweest hoeveel een scheidsrechter verdient? Ook dat hoor je in De Dag. 

Na dagenlange spanningen, is de rust teruggekeerd op het vliegveld van Hongkong. Maar de demonstraties zijn nog lang niet voorbij in de rest van de voormalige Engelse kolonie. Ondertussen zijn op sociale media beelden verschenen van Chinese ordetroepen die oefenen voor acties tegen demonstranten.

In De Dag bespreekt correspondent Sjoerd den Daas welke opties Beijing tot haar beschikking heeft. "Ze zijn al aan het ingrijpen, maar niet militair. De beelden van Tiananmen in 1989 staan nog té scherp op het netvlies."

#391 - Alles over het enorme beest in je zwemwater

dinsdag 13 augustus 2019, 13:00 uur

Er werden de afgelopen dagen enorme meervallen uit de Nederlandse wateren gevist. De ene nog groter dan de andere. En de meerval is here to stay. Hoe moeten we daarmee om gaan? Dat bespreken we in deze podcast met visbioloog Marco Kraal en oud-presentator van Vis TV Ed Stoop.

Is hij vermoord? Heeft hij hulp gehad? Leeft hij nog? De omstandigheden lijken verdacht en daarom zijn er over de dood van de van misbruik beschuldigde Jeffrey Epstein veel vragen. In deze podcast praten we verder over die vragen met Jan-Willem van Prooijen. Hij is universitair hoofddocent sociale psychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en hij schreef het boek 'The Psychology of Conspiracy Theories'.

#388 - Zo is het om te leven in onrustig Kashmir

donderdag 8 augustus 2019, 11:39 uur

India en Pakistan twisten al tientallen jaren om Kashmir, maar de afgelopen dagen zijn de spanningen om én in het gebied extra toegenomen. Terwijl steeds meer mensen wegtrekken vanwege de onrust, neemt journalist Devi Boerema je in De Dag mee op reis naar Kashmir.

Zij deed drie maanden onderzoek in het gebied. "Zodra je in Kashmir landt, zie je de aanwezigheid van het leger en voel je de druk van gevolgd worden."

Voor haar onderzoek sprak ze uitgebreid met inwoners van Kashmir. Boerema: "Kashmiri voelen zich Kashmiri en hebben nooit een link met India gevoeld. Ze zijn steeds banger om hun identiteit kwijt te raken."

Presentatie: Jurgen van den Berg

Een wetsvoorstel zorgt voor veel onrust bij verpleegkundigen. Met de Wet BIG 2 krijgen ze met een hbo-diploma van na 2012, de nieuwe functie 'regieverpleegkundige'. Val je daar niet onder? Dan moeten ze een toets maken of zelfs terug naar school. We spreken met Rinke van den Brink, redacteur Gezondheidszorg bij de NOS. En Niels Jacobs; verpleegkundige en woordvoerder van het Actiecomité BIG2.

Vogels, duinen, strand en rust. Texel trekt elk jaar ongeveer een miljoen toeristen die hiervoor naar het eiland komen. Maar hoeveel rust is er nog over met zoveel mensen op één eiland? We praten over toerisme op Texel en over een relatief nieuw fenomeen voor het eiland: grote cruiseschepen. Menno Stam is al 75 jaar Texelaar en oprichter van Tien voor Texel, een club die waakt over de grenzen van het toerisme op dit eiland. Ook te gast is de directeur van de lokale VVV, Frank Spooren.

#385 - Wie breekt in bij het leger van Venezuela?

maandag 5 augustus 2019, 11:27 uur

Een grote hack in Zuid-Amerika. Het doelwit: het leger van Venezuela. Wie zit erachter, en wat was de bedoeling? In deze aflevering spreken we met Joost Schellevis, tech-redacteur van de NOS en correspondent Marc Bessems.

Hij is steenrijk, heeft 197 kinderen en is morgen 40 jaar aan de macht: dictator Obiang van Equatoriaal Guinea. Hoewel de langstzittende president ter wereld een zeldzaam eigenaardig figuur is, kennen maar weinig mensen de 77-jarige Obiang. In podcast De Dag brengt de Nederlandse historicus en schrijver Mark Blaisse daar verandering in.

Blaisse was jarenlang regeringsadviseur van de president, die zichzelf ziet als "na god de belangrijkste man op aarde", in een "Versailles-achtig paleis" woont en "niemand vertrouwt, zelfs zijn eigen bewakers niet". Obiang laat diep in de jungle een nieuwe hoofdstad bouwen, omdat de huidige regeringszetel meermaals is bestormd door gewapende coupplegers.

Obiang staat bekend om verschillende maniakale projecten, zoals de bouw van 52 villa's voor een top van de Afrikaanse Unie, één voor elke Afrikaanse leider. Zulke projecten zijn "window dressing" om de werkelijke problemen in het land te verbloemen, aldus Blaisse. Want hoewel zijn familie hun rijkdom uitgebreid via Instagram etaleert, leeft de rest van Equatoriaal Guinea in bittere armoede.

#383 - Dit is/was Hamza Bin Laden

donderdag 1 augustus 2019, 13:38 uur

Charismatisch, een uitstekende woordvoerder en in het bezit van een beroemde familienaam: het zijn slechts een paar redenen waarom Hamza Bin Laden wordt beschouwd als de opvolger van zijn vader Osama als leider van het terreurnetwerk al-Qaida.

Volgens Amerikaanse regeringsfunctionarissen is Hamza Bin Laden om het leven gekomen. In De Dag nemen we het leven van Hamza onder de loep en bespreken we wat hij betekent voor al-Qaida.

"De Amerikanen zagen Hamza als iemand die grote aantrekkingskracht kan uitvoeren op de restanten van IS. En daar hebben ze gelijk in gekregen", zegt Arabist Halim el Madkouri.

Kansloos, hoor je al snel als er een nieuwe politieke partij wordt opgericht. Maar hoe doe je dat wel goed? In deze podcast onderzoeken we hoe je op een succesvolle manier een nieuwe partij opricht en wat de valkuilen zijn. Te gast zijn politicoloog Chris Aalberts en politicus Hero Brinkman, die meerdere partijen oprichtte.

#381 - De lessen van het Belgisch boerkaverbod

dinsdag 30 juli 2019, 12:23 uur

Het 'gedeeltelijke verbod op gezichtsbedekkende kleding' gaat deze week in, in de volksmond ook wel het boerkaverbod. Dat geldt in het openbaar vervoer, het onderwijs, de zorg en in overheidsgebouwen. Het boerkaverbod is en blijft al jaren aanleiding voor ingewikkelde en verhitte discussies. Dat weten ze in België maar al te goed, daar is al acht jaar een verbod van kracht. In deze podcast zoeken we uit wat we van België kunnen leren. We praten erover met Jan Creemers, oud-burgemeester van Maaseik, de eerste gemeente die een verbod instelde. En Philip Heymans van de VRT. Hij deed verslag over de kwestie in België.

#380 - De moeizame weg van Afghanistan naar vrede

maandag 29 juli 2019, 12:31 uur

Afghanistan komt vooral in het nieuws als er onrust of een aanslag is. Zondag, op de eerste dag van de campagnes voor de presidentsverkiezingen, was het weer raak. In De Dag vertellen correspondent Aletta André en Afghanistankenner Willem van de Put hoe het land er na 18 jaar oorlog voorstaat.

"Feitelijk heeft de overheid over meer dan de helft van het land niets te zeggen", zegt Van de Put. "En als niemand een radicale stap neemt, is het over 5 jaar nog steeds zo."

#379 - Hoe kwetsbaar de vrede in Noord-Ierland is

vrijdag 26 juli 2019, 12:19 uur

Ben je wel eens tegen een Noord-Ier begonnen over de Troubles? Kleine kans dat het een gezellig gesprek werd. Het etnisch-nationalistische conflict begon vijftig jaar geleden en twintig jaar geleden werd er vrede gesloten. Maar toch zit het nog diep bij de Noord-Ieren. Oud-correspondent Marloes Elings maakte de afgelopen jaren reportages voor Nieuwsuur over hoe de overblijfselen uit die grimmige tijd nog altijd doorwerken in het dagelijks leven in Noord-Ierland. Met haar bespreken we de houdbaarheid van de vrede. Die vrede lijkt na de moord op een journaliste, het politieke vacuüm en de Brexit erg kwetsbaar.

#378 - Dit volk is verborgen - maar hoe lang nog?

donderdag 25 juli 2019, 15:20 uur

Ogenschijnlijk hebben ze niks: geen stroom, geen drinkwater, geen riolering, geen regering. En zo leven ze al eeuwen in de Amazone, afgezonderd van de buitenwereld. En dat willen ze het liefst zo houden. Maar die buitenwereld met economische belangen, vuurwapens en houtkappers komt steeds dichterbij.

Om hier aandacht voor te vragen besloot iemand uit het Amazone-gebied onlangs een video met de buitenwereld te delen van een jager uit het Awá-volk. 

In deze podcast praten we verder over de staat van deze inheemse volken met iemand die hier dag in dag uit mee bezig is: antropoloog Menno Oostra.

Hoeveel stammen zijn er nog die afgezonderd leven? Hoe leven ze? En door wie worden ze bedreigd? 

The blame game over brexit is begonnen. Nu Boris Johnson de nieuwe Britse premier is, belooft hij de brexit voor 31 oktober te regelen. Wat staat er op zijn to-do-lijstje? Hoeveel draagvlak heeft hij binnen de partij en binnen het land? En wat wil hij nu echt? Vanessa Lamsvelt weet wat er moet gebeuren. Zij was correspondent in Londen en is nu verslaggever op het brexit-dossier bij EenVandaag. In podcast De Dag legt ze ons uit hoe het nu verder moet.

#376 - Hoe maak je jouw woning energieneutraal?

dinsdag 23 juli 2019, 14:22 uur

We moeten minder energie gaan gebruiken en als het even alle bestaande woningen energieneutraal maken. Kost dat kapitalen of kan het ook simpel? "De komende jaren zullen een hoop technieken goedkoper worden, omdat de vraag toeneemt", zegt onderzoeker Sanne Akerboom van de Universiteit Utrecht. 

En hoe pak je dat aan, een energieneutrale woning? Paul Lindhout uit Veenendaal maakte een paar jaar terug zijn jarendertigwoning volledig energieneutraal. In De Dag geeft hij een rondleiding door zijn huis. 

Het Binnenhof is met reces, maar dat betekent niet dat het stil is in politiek Den Haag. De SGP kwam in opspraak na klachten snoepreisjes en een onveilige werkomgeving, bij de Partij voor de Dieren stapte een Kamerlid op en 50Plus kwam in het nieuws vanwege gesjoemel met anonieme giften. 

Politiek verslaggevers Jorn Jonker (de Telegraaf) Marleen de Rooy (NOS) leggen in De Dag uit waarom het zo blijft rommelen binnen politieke partijen en hoe dit vaak samenhangt met de partijkas. 

#374 - De man die de maan in de huiskamers bracht

vrijdag 19 juli 2019, 12:04 uur

"One small step for man", we kennen de woorden allemaal. En de beelden ook. Op 21 juli 1969 zaten miljoenen mensen aan de buis gekluisterd om de eerste mensen op de maan te zien. In Nederland pakte de NOS groots uit met een lange live-uitzending. Audio en video kwamen van de maan, via de Verenigde Staten, via de EBU in Genève in het oortje van Rudolf Spoor, die alle informatie tot een geheel regisseerde voor de Nederlandse kijkers. In deze podcast vertelt hij over de spanning en de sfeer die voelbaar was tot in de huiskamers, de bijdragen van Chriet Titulaer en 'Apollo Henkie' en zijn eigen fascinatie met ruimtevaart.

#373 - Hoe smeed je een internationale coalitie?

donderdag 18 juli 2019, 12:56 uur

Premier Rutte is vandaag voor de tweede keer te gast bij president Trump in het Oval Office. Die ontmoeting komt op een pikant moment: de Amerikanen hebben Nederland niet alleen verzocht om een fregat te sturen naar de Straat van Hormuz, maar ook om bij te dragen aan een militaire missie in Syrië. 

Waar begint zo'n militair verzoek eigenlijk? Onderzoeker Danny Pronk en verslaggever Wilco Boom geven je in De Dag een kijkje voor én achter de schermen van het diplomatieke spel dat komt kijken bij militaire coalitievorming. Pronk: "Het persoonlijke component van wereldleiders wordt steeds belangrijker. Zeker Trump is daar erg van. In dat spel zal Rutte nu ook mee moeten."

Pronk en Boom leggen daarnaast uit waarom het vrijwel zeker is dat na de zomer een Nederlands fregat naar de Straat van Hormuz zal varen. 

Waar was jij toen je op 17 juli 2014 over de MH17 hoorde? Verslaggever Gert-Jan Dennekamp was 'gewoon' op de redactie in Hilversum aan het werk. Hij schoof aan bij het journaal, vloog diezelfde week naar Charkov om verslag te doen en kwam bekend te staan als één van de journalisten die het meest weet over de ramp.

Hij neemt je mee langs 5 jaar verslaggeving over de fatale vlucht. "De toedracht van de MH17 was eigenlijk in de eerste uren al duidelijk. Pas daarna kwam er desinformatie in het spel."

#371 - Hoe de Iran-deal het Westen splijt

dinsdag 16 juli 2019, 11:53 uur

Er werd twaalf jaar over onderhandeld, maar al na vier jaar is het nucleaire akkoord met Iran op sterven na dood. De recente incidenten in de Golf van Hormuz en de schending van het akkoord door Iran zetten de deal verder onder druk. Wie wil wat in deze kwestie? Daarover spreken we in podcast De Dag met Amerikakenner Koen Petersen en Europa-correspondent Sander van Hoorn.

Waar het Westen van oudsher verenigd optrad ten opzichte van Iran, nemen de VS en de EU momenteel diagonaal andere posities in. Terwijl Europa het bestaande akkoord graag in leven wil houden, probeert president Trump met "bijna onredelijke" economische sancties de Iraniërs terug aan de onderhandelingstafel te dwingen, vertelt Petersen.

Hoe meer bochten, hoe minder inhalen en hoe minder spannend een race wordt. De Grand Prix van Nederland in 2020 wordt de bochtigste race van allemaal, onderzocht NOS op 3. Hoe kan Zandvoort spannend worden? Dat bespreken we met coureur Stéphane Kox en Arnoud van der Struijk van NOS op 3.

#368 - Hey Google, wat weet je allemaal over mij?

donderdag 11 juli 2019, 11:13 uur

'Wat zeg je? Heb je een grote bek?' en 'Doei schatteke, ich liebe dich': zo maar twee fragmenten die Google-medewerkers de afgelopen maanden ontvingen en uitschreven, ontdekte VRT-verslaggever Tim Verheyden. De fragmenten zijn opgenomen door de slimme spraakassistent van Google zonder medeweten van de mensen die erin voorkomen.

Verheyden spoorde een aantal mensen uit die fragmenten op, vertelt hij in De Dag. "Als je er met mensen over praat, beseffen ze eigenlijk niet welke verborgen mechanismen er bij dit soort grote bedrijven als Google spelen."

Aleid Wolfsen van Autoriteit Persoonsgegevens noemt het nieuws een "serieuze grote kwestie." "Als iemand meekijkt of meeluistert zonder dat je dat weet, heb je een schending van grondrechten in het kwadraat."

#367 - Hoe moet Botswana met olifanten omgaan?

woensdag 10 juli 2019, 11:31 uur

Jarenlang gold Botswana als het paradijs voor olifanten, nergens ter wereld zijn er zoveel. Toch heeft de regering besloten om het aloude jachtverbod op olifanten op te heffen, om tegemoet te komen aan dorpelingen die klagen dat de olifanten hun gewassen vernielen. Dierenbeschermers zijn woedend. Correspondent Bram Vermeulen bezocht een man die een olifant dood moest schieten. In podcast De Dag vertelt Vermeulen over de dilemma's die er spelen in het land.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1