appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

De Dag

Elke werkdag hoor je bij 'De Dag' gesprekken die nét even verder graven. Jurgen van den Berg, Lara Rense en Elisabeth Steinz nemen je mee in verhalen achter het nieuws, verteld door betrokkenen en journalisten van alle omroepen.

Podcast afleveringen

In augustus 1944 hing in Maastricht de bevrijding al in de lucht, maar door een vergissing van Amerikaanse bommenwerpers veranderde een zonnige zomerdag in een donkere, dodelijke dag. In plaats van de spoorbrug over de Maas, werden twee woonwijken volledig verwoest en vonden 101 mensen de dood.

Het is een relatief onbekend oorlogsverhaal, waar theatermaker Jacqueline Kerkhof met een audiowandeling verandering in brengt. In podcast De Dag neemt ze je mee naar de dag dat de bommen uit de lucht vielen.

#394 - Uitgeslapen weer aan de slag, zonder pillen

vrijdag 16 augustus 2019, 13:40 uur

De vakantie is bijna voorbij en dat betekent: terug naar school, terug naar het werk: de wekker moet gezet. Een pilletje melatonine zien sommigen als de oplossing voor hun slaapproblemen. Maar slaapdeskundigen trekken aan de bel.

#393 - Hoe vrouwen het voetbal leiden

donderdag 15 augustus 2019, 14:11 uur

Tijdens het duel van gisteren om de Europese Supercup waren de ogen niet alleen gericht op Liverpool en Chelsea. Ook het doen en laten van scheidsrechter Stéphanie Frappart werd nauwlettend in de gaten gehouden. Frappart is de eerste vrouw die een wedstrijd op dit niveau mocht fluiten. 

Met scheidsrechter Vivian Peeters en correspondent Suse van Kleef bespreken we de positie van vrouwelijke scheidsrechters in Nederland. "Vrouwen die Frappart zien fluiten denken nu hopelijk: dit kan ik ook gewoon bereiken", zegt Peeters. 

En altijd al benieuwd geweest hoeveel een scheidsrechter verdient? Ook dat hoor je in De Dag. 

Na dagenlange spanningen, is de rust teruggekeerd op het vliegveld van Hongkong. Maar de demonstraties zijn nog lang niet voorbij in de rest van de voormalige Engelse kolonie. Ondertussen zijn op sociale media beelden verschenen van Chinese ordetroepen die oefenen voor acties tegen demonstranten.

In De Dag bespreekt correspondent Sjoerd den Daas welke opties Beijing tot haar beschikking heeft. "Ze zijn al aan het ingrijpen, maar niet militair. De beelden van Tiananmen in 1989 staan nog té scherp op het netvlies."

#391 - Alles over het enorme beest in je zwemwater

dinsdag 13 augustus 2019, 13:00 uur

Er werden de afgelopen dagen enorme meervallen uit de Nederlandse wateren gevist. De ene nog groter dan de andere. En de meerval is here to stay. Hoe moeten we daarmee om gaan? Dat bespreken we in deze podcast met visbioloog Marco Kraal en oud-presentator van Vis TV Ed Stoop.

Is hij vermoord? Heeft hij hulp gehad? Leeft hij nog? De omstandigheden lijken verdacht en daarom zijn er over de dood van de van misbruik beschuldigde Jeffrey Epstein veel vragen. In deze podcast praten we verder over die vragen met Jan-Willem van Prooijen. Hij is universitair hoofddocent sociale psychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en hij schreef het boek 'The Psychology of Conspiracy Theories'.

#388 - Zo is het om te leven in onrustig Kashmir

donderdag 8 augustus 2019, 11:39 uur

India en Pakistan twisten al tientallen jaren om Kashmir, maar de afgelopen dagen zijn de spanningen om én in het gebied extra toegenomen. Terwijl steeds meer mensen wegtrekken vanwege de onrust, neemt journalist Devi Boerema je in De Dag mee op reis naar Kashmir.

Zij deed drie maanden onderzoek in het gebied. "Zodra je in Kashmir landt, zie je de aanwezigheid van het leger en voel je de druk van gevolgd worden."

Voor haar onderzoek sprak ze uitgebreid met inwoners van Kashmir. Boerema: "Kashmiri voelen zich Kashmiri en hebben nooit een link met India gevoeld. Ze zijn steeds banger om hun identiteit kwijt te raken."

Presentatie: Jurgen van den Berg

Een wetsvoorstel zorgt voor veel onrust bij verpleegkundigen. Met de Wet BIG 2 krijgen ze met een hbo-diploma van na 2012, de nieuwe functie 'regieverpleegkundige'. Val je daar niet onder? Dan moeten ze een toets maken of zelfs terug naar school. We spreken met Rinke van den Brink, redacteur Gezondheidszorg bij de NOS. En Niels Jacobs; verpleegkundige en woordvoerder van het Actiecomité BIG2.

Vogels, duinen, strand en rust. Texel trekt elk jaar ongeveer een miljoen toeristen die hiervoor naar het eiland komen. Maar hoeveel rust is er nog over met zoveel mensen op één eiland? We praten over toerisme op Texel en over een relatief nieuw fenomeen voor het eiland: grote cruiseschepen. Menno Stam is al 75 jaar Texelaar en oprichter van Tien voor Texel, een club die waakt over de grenzen van het toerisme op dit eiland. Ook te gast is de directeur van de lokale VVV, Frank Spooren.

#385 - Wie breekt in bij het leger van Venezuela?

maandag 5 augustus 2019, 11:27 uur

Een grote hack in Zuid-Amerika. Het doelwit: het leger van Venezuela. Wie zit erachter, en wat was de bedoeling? In deze aflevering spreken we met Joost Schellevis, tech-redacteur van de NOS en correspondent Marc Bessems.

Hij is steenrijk, heeft 197 kinderen en is morgen 40 jaar aan de macht: dictator Obiang van Equatoriaal Guinea. Hoewel de langstzittende president ter wereld een zeldzaam eigenaardig figuur is, kennen maar weinig mensen de 77-jarige Obiang. In podcast De Dag brengt de Nederlandse historicus en schrijver Mark Blaisse daar verandering in.

Blaisse was jarenlang regeringsadviseur van de president, die zichzelf ziet als "na god de belangrijkste man op aarde", in een "Versailles-achtig paleis" woont en "niemand vertrouwt, zelfs zijn eigen bewakers niet". Obiang laat diep in de jungle een nieuwe hoofdstad bouwen, omdat de huidige regeringszetel meermaals is bestormd door gewapende coupplegers.

Obiang staat bekend om verschillende maniakale projecten, zoals de bouw van 52 villa's voor een top van de Afrikaanse Unie, één voor elke Afrikaanse leider. Zulke projecten zijn "window dressing" om de werkelijke problemen in het land te verbloemen, aldus Blaisse. Want hoewel zijn familie hun rijkdom uitgebreid via Instagram etaleert, leeft de rest van Equatoriaal Guinea in bittere armoede.

#383 - Dit is/was Hamza Bin Laden

donderdag 1 augustus 2019, 13:38 uur

Charismatisch, een uitstekende woordvoerder en in het bezit van een beroemde familienaam: het zijn slechts een paar redenen waarom Hamza Bin Laden wordt beschouwd als de opvolger van zijn vader Osama als leider van het terreurnetwerk al-Qaida.

Volgens Amerikaanse regeringsfunctionarissen is Hamza Bin Laden om het leven gekomen. In De Dag nemen we het leven van Hamza onder de loep en bespreken we wat hij betekent voor al-Qaida.

"De Amerikanen zagen Hamza als iemand die grote aantrekkingskracht kan uitvoeren op de restanten van IS. En daar hebben ze gelijk in gekregen", zegt Arabist Halim el Madkouri.

Kansloos, hoor je al snel als er een nieuwe politieke partij wordt opgericht. Maar hoe doe je dat wel goed? In deze podcast onderzoeken we hoe je op een succesvolle manier een nieuwe partij opricht en wat de valkuilen zijn. Te gast zijn politicoloog Chris Aalberts en politicus Hero Brinkman, die meerdere partijen oprichtte.

#381 - De lessen van het Belgisch boerkaverbod

dinsdag 30 juli 2019, 12:23 uur

Het 'gedeeltelijke verbod op gezichtsbedekkende kleding' gaat deze week in, in de volksmond ook wel het boerkaverbod. Dat geldt in het openbaar vervoer, het onderwijs, de zorg en in overheidsgebouwen. Het boerkaverbod is en blijft al jaren aanleiding voor ingewikkelde en verhitte discussies. Dat weten ze in België maar al te goed, daar is al acht jaar een verbod van kracht. In deze podcast zoeken we uit wat we van België kunnen leren. We praten erover met Jan Creemers, oud-burgemeester van Maaseik, de eerste gemeente die een verbod instelde. En Philip Heymans van de VRT. Hij deed verslag over de kwestie in België.

#380 - De moeizame weg van Afghanistan naar vrede

maandag 29 juli 2019, 12:31 uur

Afghanistan komt vooral in het nieuws als er onrust of een aanslag is. Zondag, op de eerste dag van de campagnes voor de presidentsverkiezingen, was het weer raak. In De Dag vertellen correspondent Aletta André en Afghanistankenner Willem van de Put hoe het land er na 18 jaar oorlog voorstaat.

"Feitelijk heeft de overheid over meer dan de helft van het land niets te zeggen", zegt Van de Put. "En als niemand een radicale stap neemt, is het over 5 jaar nog steeds zo."

#379 - Hoe kwetsbaar de vrede in Noord-Ierland is

vrijdag 26 juli 2019, 12:19 uur

Ben je wel eens tegen een Noord-Ier begonnen over de Troubles? Kleine kans dat het een gezellig gesprek werd. Het etnisch-nationalistische conflict begon vijftig jaar geleden en twintig jaar geleden werd er vrede gesloten. Maar toch zit het nog diep bij de Noord-Ieren. Oud-correspondent Marloes Elings maakte de afgelopen jaren reportages voor Nieuwsuur over hoe de overblijfselen uit die grimmige tijd nog altijd doorwerken in het dagelijks leven in Noord-Ierland. Met haar bespreken we de houdbaarheid van de vrede. Die vrede lijkt na de moord op een journaliste, het politieke vacuüm en de Brexit erg kwetsbaar.

#378 - Dit volk is verborgen - maar hoe lang nog?

donderdag 25 juli 2019, 15:20 uur

Ogenschijnlijk hebben ze niks: geen stroom, geen drinkwater, geen riolering, geen regering. En zo leven ze al eeuwen in de Amazone, afgezonderd van de buitenwereld. En dat willen ze het liefst zo houden. Maar die buitenwereld met economische belangen, vuurwapens en houtkappers komt steeds dichterbij.

Om hier aandacht voor te vragen besloot iemand uit het Amazone-gebied onlangs een video met de buitenwereld te delen van een jager uit het Awá-volk. 

In deze podcast praten we verder over de staat van deze inheemse volken met iemand die hier dag in dag uit mee bezig is: antropoloog Menno Oostra.

Hoeveel stammen zijn er nog die afgezonderd leven? Hoe leven ze? En door wie worden ze bedreigd? 

The blame game over brexit is begonnen. Nu Boris Johnson de nieuwe Britse premier is, belooft hij de brexit voor 31 oktober te regelen. Wat staat er op zijn to-do-lijstje? Hoeveel draagvlak heeft hij binnen de partij en binnen het land? En wat wil hij nu echt? Vanessa Lamsvelt weet wat er moet gebeuren. Zij was correspondent in Londen en is nu verslaggever op het brexit-dossier bij EenVandaag. In podcast De Dag legt ze ons uit hoe het nu verder moet.

#376 - Hoe maak je jouw woning energieneutraal?

dinsdag 23 juli 2019, 14:22 uur

We moeten minder energie gaan gebruiken en als het even alle bestaande woningen energieneutraal maken. Kost dat kapitalen of kan het ook simpel? "De komende jaren zullen een hoop technieken goedkoper worden, omdat de vraag toeneemt", zegt onderzoeker Sanne Akerboom van de Universiteit Utrecht. 

En hoe pak je dat aan, een energieneutrale woning? Paul Lindhout uit Veenendaal maakte een paar jaar terug zijn jarendertigwoning volledig energieneutraal. In De Dag geeft hij een rondleiding door zijn huis. 

Het Binnenhof is met reces, maar dat betekent niet dat het stil is in politiek Den Haag. De SGP kwam in opspraak na klachten snoepreisjes en een onveilige werkomgeving, bij de Partij voor de Dieren stapte een Kamerlid op en 50Plus kwam in het nieuws vanwege gesjoemel met anonieme giften. 

Politiek verslaggevers Jorn Jonker (de Telegraaf) Marleen de Rooy (NOS) leggen in De Dag uit waarom het zo blijft rommelen binnen politieke partijen en hoe dit vaak samenhangt met de partijkas. 

#374 - De man die de maan in de huiskamers bracht

vrijdag 19 juli 2019, 12:04 uur

"One small step for man", we kennen de woorden allemaal. En de beelden ook. Op 21 juli 1969 zaten miljoenen mensen aan de buis gekluisterd om de eerste mensen op de maan te zien. In Nederland pakte de NOS groots uit met een lange live-uitzending. Audio en video kwamen van de maan, via de Verenigde Staten, via de EBU in Genève in het oortje van Rudolf Spoor, die alle informatie tot een geheel regisseerde voor de Nederlandse kijkers. In deze podcast vertelt hij over de spanning en de sfeer die voelbaar was tot in de huiskamers, de bijdragen van Chriet Titulaer en 'Apollo Henkie' en zijn eigen fascinatie met ruimtevaart.

#373 - Hoe smeed je een internationale coalitie?

donderdag 18 juli 2019, 12:56 uur

Premier Rutte is vandaag voor de tweede keer te gast bij president Trump in het Oval Office. Die ontmoeting komt op een pikant moment: de Amerikanen hebben Nederland niet alleen verzocht om een fregat te sturen naar de Straat van Hormuz, maar ook om bij te dragen aan een militaire missie in Syrië. 

Waar begint zo'n militair verzoek eigenlijk? Onderzoeker Danny Pronk en verslaggever Wilco Boom geven je in De Dag een kijkje voor én achter de schermen van het diplomatieke spel dat komt kijken bij militaire coalitievorming. Pronk: "Het persoonlijke component van wereldleiders wordt steeds belangrijker. Zeker Trump is daar erg van. In dat spel zal Rutte nu ook mee moeten."

Pronk en Boom leggen daarnaast uit waarom het vrijwel zeker is dat na de zomer een Nederlands fregat naar de Straat van Hormuz zal varen. 

Waar was jij toen je op 17 juli 2014 over de MH17 hoorde? Verslaggever Gert-Jan Dennekamp was 'gewoon' op de redactie in Hilversum aan het werk. Hij schoof aan bij het journaal, vloog diezelfde week naar Charkov om verslag te doen en kwam bekend te staan als één van de journalisten die het meest weet over de ramp.

Hij neemt je mee langs 5 jaar verslaggeving over de fatale vlucht. "De toedracht van de MH17 was eigenlijk in de eerste uren al duidelijk. Pas daarna kwam er desinformatie in het spel."

#371 - Hoe de Iran-deal het Westen splijt

dinsdag 16 juli 2019, 11:53 uur

Er werd twaalf jaar over onderhandeld, maar al na vier jaar is het nucleaire akkoord met Iran op sterven na dood. De recente incidenten in de Golf van Hormuz en de schending van het akkoord door Iran zetten de deal verder onder druk. Wie wil wat in deze kwestie? Daarover spreken we in podcast De Dag met Amerikakenner Koen Petersen en Europa-correspondent Sander van Hoorn.

Waar het Westen van oudsher verenigd optrad ten opzichte van Iran, nemen de VS en de EU momenteel diagonaal andere posities in. Terwijl Europa het bestaande akkoord graag in leven wil houden, probeert president Trump met "bijna onredelijke" economische sancties de Iraniërs terug aan de onderhandelingstafel te dwingen, vertelt Petersen.

Hoe meer bochten, hoe minder inhalen en hoe minder spannend een race wordt. De Grand Prix van Nederland in 2020 wordt de bochtigste race van allemaal, onderzocht NOS op 3. Hoe kan Zandvoort spannend worden? Dat bespreken we met coureur Stéphane Kox en Arnoud van der Struijk van NOS op 3.

#368 - Hey Google, wat weet je allemaal over mij?

donderdag 11 juli 2019, 11:13 uur

'Wat zeg je? Heb je een grote bek?' en 'Doei schatteke, ich liebe dich': zo maar twee fragmenten die Google-medewerkers de afgelopen maanden ontvingen en uitschreven, ontdekte VRT-verslaggever Tim Verheyden. De fragmenten zijn opgenomen door de slimme spraakassistent van Google zonder medeweten van de mensen die erin voorkomen.

Verheyden spoorde een aantal mensen uit die fragmenten op, vertelt hij in De Dag. "Als je er met mensen over praat, beseffen ze eigenlijk niet welke verborgen mechanismen er bij dit soort grote bedrijven als Google spelen."

Aleid Wolfsen van Autoriteit Persoonsgegevens noemt het nieuws een "serieuze grote kwestie." "Als iemand meekijkt of meeluistert zonder dat je dat weet, heb je een schending van grondrechten in het kwadraat."

#367 - Hoe moet Botswana met olifanten omgaan?

woensdag 10 juli 2019, 11:31 uur

Jarenlang gold Botswana als het paradijs voor olifanten, nergens ter wereld zijn er zoveel. Toch heeft de regering besloten om het aloude jachtverbod op olifanten op te heffen, om tegemoet te komen aan dorpelingen die klagen dat de olifanten hun gewassen vernielen. Dierenbeschermers zijn woedend. Correspondent Bram Vermeulen bezocht een man die een olifant dood moest schieten. In podcast De Dag vertelt Vermeulen over de dilemma's die er spelen in het land.

"Lomp" en"onbekwaam", zo omschreef de Britse ambassadeur Kim Darroch president Trump in een vernietigend rapport. De memo's lekten uit in een toch al moeizame diplomatie week voor de Britten: ook met Iran en China kregen ze het aan de stok.

Han ten Broeke van het Haags Centrum voor Strategische Studies vertelt in De Dag hoeveel stootjes de diplomatieke banden van Groot-Brittannië nog kunnen hebben. En dat zijn er niet veel meer, zegt Ten Broeke. "Zodra de Britten hun koffers hebben gepakt en de EU hebben verlaten, varen ze in hun eentje op de woelige zee. Ze willen handelsakkoorden sluiten en de VS is het land waarmee ze dat als eerste willen doen."

Een gouden medaille is het niet geworden, maar de WK-finale tegen de Verenigde Staten trok gisteren wel 5,5 miljoen kijkers in Nederland. Een kijkcijferrecord voor de voetbalsters.

Journalisten Noor Spanjer en Nynke de Jong bespreken in podcast De Dag wat dit WK betekent voor het vrouwenvoetbal en welke lessen 'we' als souvenirs meenemen uit Frankrijk. 

De Jong: "Miljoenen mensen hebben gezien dat ook vrouwen kwaad kunnen worden, schoppen en spugen. Ik ben opgegroeid in de tijd dat Pipi Langkous de enige stoere vrouw was, maar mijn dochter heeft drie weken lang alleen maar versies van Pipi Langkous op het veld zien staan. Dat is van onschatbare waarde."

Dit weekend kunnen de conservatieve partijleden stemmen op de twee laatste kandidaten die over zijn om de partij te gaan leiden. De strijd gaat tussen Boris Johnson en de huidige minister van buitenlandse zaken Jeremy Hunt. 

Boris Johnson: soms omstreden en zelfs clownesk, maar als we de wedkantoren moeten geloven ook mateloos populair en waarschijnlijk de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. 

We nemen de politicus onder de loep met NOS-correspondent Tim de Wit. 

Het is een spannende dag voor de ruim driehonderd gezinnen uit de regio Eindhoven die ernstig in de problemen zijn geraakt omdat de Belastingdienst ten onrechte hun kinderopvangtoeslag stopzette.

Vanaf 13.00 uur debatteert de Kamer over de affaire. Kamerleden willen weten hoe het zo fout heeft kunnen lopen, en waarom gedupeerde ouders nog geen compensatie hebben gekregen.

Vragen waar Trouw-journalist Jan Klein-Nijenhuis zich ook mee bezig heeft gehouden. Hij bracht dit verhaal met RTL Nieuws een jaar geleden. Wij spraken hem en Steve Kuiper: een van de gedupeerden. 

#362 - Hoe de kiezer verder op afstand is gezet

woensdag 3 juli 2019, 13:25 uur

"Aan kiezers zijn beloften gedaan en indrukken gewekt die niet waargemaakt zijn." In podcast De Dag praten we vandaag over dagen van onderhandelen in Brussel. Voor Frans Timmermans pakten die niet uit zoals gedacht en volgens Mendeltje van Keulen is de kiezer nog verder op afstand komen te staan. We praten met haar over het democratische gehalte van deze voordracht. Van Keulen is lector Europese studies aan de Haagse Hogeschool. Ook Europa-correspondent Sander van Hoorn schuift aan. Hij reconstrueert voor ons waar we nu eigenlijk naar hebben zitten kijken de afgelopen dagen.

Zo'n twintig Nederlandse Turken zitten vast in Turkije, vanwege vermeende banden met tegenstanders van president Erdogan. Eén van hen is het Eindhovense SP-raadslid Murat Memis, die het land al weken niet uit mag. Vandaag buigt de Turkse rechter zich over zijn zaak. Aanleiding om te praten over vastzitten in Turkije en wat Nederland doet om deze mensen weer terug te krijgen. Te gast is Simone Timmer van EenVandaag, zij heeft zich verdiept in de zaak van Memis.

#360 - Hoe de Oranjes al vaker in opspraak kwamen

maandag 1 juli 2019, 14:33 uur

De kritiek op koningin Máxima na haar ontmoeting met de Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman is niet van de lucht. De VN-rapporteur die de moord op de Saudische journalist Jamal Kashoggi onderzoekt, beschuldigt Máxima zelfs van "medeplichtigheid" door de zaak niet met de prins te bespreken. Vanavond komt de kwestie aan bod in de Tweede Kamer.

Na 'het pilsje met Poetin', de brief van Videla en het vakantiehuis in Mozambique lijkt de politieke antenne van de Oranjes opnieuw scheef afgesteld. In podcast De Dag bespreken we met koningshuisverslaggever Karin Alberts hoe het koningspaar politieke uitglijers kan voorkomen.

Demonstranten grepen de opening van een Nederlands-Indisch museum gisteren aan om hun punt nog eens te maken. Niet iedereen is het eens met de manier waarop er met de culturele en historische erfenis van Nederlands-Indië wordt omgegaan. Daarom zoeken we in De Dag uit wat de standpunten zijn, de sociale verschillen, de verschillen tussen de Molukkers en de Indische Nederlanders en de lading van de term 'indo'. Historica en blogger Lara Nuberg praat ons bij. Ze werkt aan een roman over het leven van haar Indische oma.

#358 - Hoe 'zorgcowboys' ongestoord hun gang gaan

donderdag 27 juni 2019, 10:43 uur

In de zorgsector kun je eigenlijk maar een paar procent winst maken, volgens deskundigen. Toch lukt het bijna honderd zorgbedrijven om miljoenenwinsten te noteren, met uitschieters tot bijna 67 procent winst, ontdekten Follow the Money, Pointer en Reporter Radio.

"Dit is nog maar het topje van de ijsberg", volgens datajournalist Jerry Vermanen van Pointer. In podcast De Dag vertelt Vermanen over het maandenlange onderzoek dat aan de onthullingen voorafging.

Eén zorginstantie probeerde de publicaties te voorkomen met een mislukte gang naar de rechter. Op andere vlakken lijken de zorginstanties zorgelozer te werk te kunnen gaan: doordat er nauwelijks controle bestaat, kunnen "zorgcowboys hun gang blijven gaan", aldus Vermanen.

#357 - Hoe weloverwogen is je stem als je 16 bent?

woensdag 26 juni 2019, 11:39 uur

"Kiezen is iets anders dan keuzes maken", zegt Jelle Jolles, emeritus hoogleraar neuropsychologie, in De Dag. Het lijkt hem geen goed idee om de kiesgerechtigde leeftijd omlaag te brengen van 18 naar 16 jaar. Dat overweegt het kabinet om jongeren meer bij politiek te betrekken. Met Jolles bespreken we de ontwikkeling van het brein, het verschil tussen 16- en 18-jarigen, jongens en meisjes en kiezen en keuzes. Ook praten we met de 17-jarige Bibi Wielinga. Zij was kandidaat voor het Europees Parlement terwijl ze zelf niet eens mocht stemmen.

#356 - Hoe allerlei systemen ons lui hebben gemaakt

dinsdag 25 juni 2019, 10:54 uur

Een grote KPN-storing, 112 niet bereikbaar, problemen op Utrecht Centraal, een pinstoring in een supermarkt en dat allemaal bij dertig graden. Nederlanders zijn er niet aan gewend dat iets mis gaat, vertelt hoogleraar Publieke Instituties en Openbaar Bestuur Arjen Boin. Met techredacteur Joost Schellevis en hoogleraar Boin bespreken we wat er gisteren en vandaag gebeurde in Nederland, wat we mogen verwachten van de overheid en hoe we onszelf afhankelijk hebben gemaakt van allerlei systemen. Boin: "Daar zijn we lui door geworden. Organisaties, maar wijzelf ook."

"Voor het klimaat moet er een tandje bij. En dat is een understatement." Hanneke van Houten vindt dat de tijd om is: er moet volgens haar meer gebeuren om CO2-uitstoot te verminderen en de industrie die daarvoor verantwoordelijk is, aan te pakken. Hanneke spreekt namens belangengroep Code Rood. Ze vindt dat klimaatmarsen goed zijn, maar gaat nog een stapje verder. Dit weekend bezette ze samen met andere klimaatactivisten uit heel Europa een bruinkolenmijn in Duitsland. Die beweging heet Ende Gelände. Met pepperspray en de wapenstok maakte de politie daar gisteren een einde aan.

De dood van de Egyptische oud-president Morsi krijgt nauwelijks aandacht in Egypte. Sterker nog: verschillende media gebruikten dezelfde 42 woorden om zijn overlijden te melden. Eén nieuwskanaal gebruikte enkele woorden meer: "Verzonden vanaf een Samsung apparaat."

Het opvallende voorval tekent het gebrek aan persvrijheid, vertelt Abdou Bouzerda, Midden-Oostenredacteur bij Bureau Buitenland (VPRO). In podcast De Dag maken we met Bouzerda de stand van het land op. De angstcultuur, die na de Arabische Lente even weg was, is terug. "Als Egyptenaar kun je beter geen nieuws volgen en er al helemaal niet over praten."

#353 - Eens even goed praten over de dood

donderdag 20 juni 2019, 13:21 uur

"Iedereen is anders, iedereen leeft anders en iedereen wil anders dood", arts Marike de Meij weet het als geen ander. Zij voert vaak gesprekken met mensen die stervende zijn. Het is belangrijk om daarover te praten, vindt zij. Het kabinet start vandaag een campagne om mensen te helpen om te praten over de dood. De Meij neemt ons mee naar haar spreekkamer. Met wat voor vragen kun je zitten? En wat zijn daar de antwoorden op? Ook Pia Dijkstra schuift aan. Zij zet zich voor D66 al jaren in voor een waardig levenseinde.

#351 - Was ist los mit dir, Deutschland?

dinsdag 18 juni 2019, 13:17 uur

De moord op Walter Lübcke begin deze maand bracht een schok door Duitsland. Gisteren werd bekend dat de dader uit extreemrechtse motieven lijkt te hebben gehandeld. Wat is de staat van extreemrechts in Duitsland sinds de vluchtelingencrisis? "Men zag Duitsland als economisch en democratisch voorbeeldland", zegt Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut. "Dat beeld is onder druk komen te staan en gezien het verleden van Duitsland erg ontvlambaar geworden." Met Jürgens en Duitsland-correspondent Judith van de Hulsbeek bespreken we de verschuivingen in de Duitse samenleving de afgelopen jaren.

#350 - Waarom Hongkong boos is en blijft

maandag 17 juni 2019, 12:31 uur

Het blijft onrustig in Hongkong, na een nacht van demonstranten op straat staat er vandaag een grote staking op de planning. Mensen protesteren tegen een nieuwe wet die het mogelijk maakt om verdachten uit te leveren aan China. Paul Zimmerman neemt je mee naar Hongkong. Hij is daar al jaren ondernemer en politicus en weet alles van de situatie. En Marten Wiegman schuift aan, hij volgt de ontwikkelingen voor de NOS-buitenlandredactie.

#349 - Pride of pinkwashing?

vrijdag 14 juni 2019, 12:58 uur

Van wie is de regenboogvlag eigenlijk? Wie bepaalt wie 'm mag gebruiken? Het is Pride Month, en dan zie je veel bedrijven en organisaties daar op inhaken in hun marketing. Maar daar is niet iedereen blij mee.

Pinkwashing wordt het genoemd; als bedrijven aan de haal gaan met de Pride. En volgens Rocher Koendjbiharie die er een column over schreef in de Gaykrant, is dat niet oké. En we praten ook met Marc Leurs - hoofd strategie bij TBWA Neboko, de Nederlandse vestiging van een van de grootste reclamebureaus ter wereld, over de vraag waar idealisme ophoudt en commercie begint.

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur zit in de knel met Lelystad Airport. Door het besluit van de Raad van State om het Nederlandse stikstofbeleid ongeldig te verklaren, komt de opening van het veel bekritiseerde vliegveld in gevaar. De minister hoopt samen met haar juristen een list te kunnen bedenken om de nieuwe hobbel te kunnen omzeilen.

Met politiek verslaggever Hans Andringa nemen we in podcast De Dag het politieke hoofdpijndossier door. Ook Leon Adegeest, een van de voormannen van het verzet tegen Lelystad Airport, praat mee. Hij is diep teleurgesteld in hoe "de overheid feiten naast zich neerlegt en vast blijft houden aan Lelystad Airport".

#347 - Op staatsbezoek met koning en koopman

woensdag 12 juni 2019, 12:11 uur

Het staatsbezoek van koning Willem-Alexander aan Ierland is begonnen. Tegelijkertijd is er ook een Nederlandse handelsmissie aan de gang in Ierland. De bedoeling is om kansen te creëren voor het Nederlandse bedrijfsleven en de aanwezigheid van de koning zou dat wel eens een zetje kunnen geven. Maar op welke manier? In deze podcast praten we over nut en noodzaak van staatsbezoeken en handelsmissies. Te gast is lector international business Huub Ruël, hij deed onderzoek naar staatsbezoeken en handelsmissies. En we praten met Koninklijk Huis-verslaggever Karin Alberts vanuit Ierland.

#346 - Hoe een IS-wees weer kind wordt

dinsdag 11 juni 2019, 12:05 uur

Twee IS-wezen zijn teruggehaald naar Nederland. Kinderen waarvan de ouders zijn overleden, en die lang in het kalifaat of in kampen hebben gezeten. Hoe komt het weer goed met zulke kinderen?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1