appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

De Dag

‘De Dag’ praat je elke werkdag bij over het gesprek van de dag in het nieuws, onder leiding van NOS-presentator Jurgen van den Berg. Je krijgt uitleg en duiding van journalisten van alle omroepen op NPO Radio 1.

Podcast afleveringen

De Dag #16: Crisis in Brazilië | Vechtscheiding en werkgevers | Dreigen rond een windmolen

Download

Brazilië: van hoop naar puinhoop, dreigementen rond een windmolen en kan de werkgever helpen bij een vechtscheiding?

De Dag #15: Wel wapens maar minder schietpartijen in Zwitserland

Download

Zeehelden op straatnaamborden op Urk, het verband tussen wapens en slachtoffers en hoe ga je om met een AED?

De Dag #14: 'De pijn van de ouders van Nicky Verstappen raakt je in de ziel'

Download

Winfried Baijens spreekt met journalist Claire van Dyck over de zaak Nicky Verstappen en met hoogleraar Frank Hendriks over de referendumwet.

De Dag #13: De vriendschap van Rutte en Merkel | 'Duizendste seconde meten kan helemaal niet'

Download

Vandaag in De Dag: Mark Rutte op bezoek bij zijn Duitse collega Angela Merkel. Volgens Hanco Jürgens zijn ze goed bevriend en zitten ze in hetzelfde schuitje. "Hun ministers sneuvelen, maar zelf blijven ze overeind." Hoogleraar sportstatistiek Gerard Sierksma legt uit dat duizendste seconden helemaal niet te meten zijn.

De Dag #12: 'Uitsluiten homo's bij donatie is geen discriminatie'

Download

Vandaag in De Dag: Homo's in protest tegen orgaandonatie, debatje tussen Botte Jellema en Sydney Smeets | De olympische droom van Frimpong Akwasi

De Dag #11: Holleedertoeristen en de mythische karikatuur | Ruud Lubbers geliefd onder cartoonisten | Een slim verkeersbord

Download

Vandaag in De Dag: De eerste serie zittingsdagen in de zaak-Holleeder zit erop. Verslaggever Matthijs van de Wiel vertelt in De Dag over zijn belevenissen in de rechtbank. Verder hoor je Ruben L. Oppenheimer over het 'dankbare hoofd' van Ruud Lubbers en een wereldprimeur op de wegen van een Fries dorpje.

De Dag #10: Nepfoto's l Een bijzonder liefdeskoppel l Waar gaan jouw gedoneerde organen naartoe?

Download

In De Dag bespreekt Winfried Baijens waar jouw gedoneerde organen naartoe gaan, hoe je nepfoto's herkent en maakt hij kennis met een bijzonder liefdeskoppel.

De Dag #9: Rusland gniffelt om Zijlstra | Hoe ultiem is Zuma's ultimatum? | Nare taxiritjes in India

Download

In De Dag vandaag de Russisch-Nederlandse betrekkingen na de leugen van Zijlstra, het ultimatum voor Zuma en nare taxiritjes in New Delhi.

De Dag #8: De waarde van Multatuli | Een liegende Zijlstra | Cremeren zonder gas

Download

In De Dag bespreken we vandaag een standbeeld voor Multatuli in Indonesië, een liegende minister en een crematorium zonder gas.

De Dag #7: Vier nieuwe disciplines bij Winterspelen 'voor de commercie' | Beurzen kleuren dieprood | Metro Rotterdam ziet abraham

Download

Gemend curling, gemengd alpineskiën, big air snowboarden en massastartschaatsen zijn deze editie van de Olympische Spelen voor het eerst aanwezig als discipline. Volgens sporthistoricus Jurryt van Vooren poogt het IOC hiermee meer jongeren te bereiken én meer geld te verdienen. Verder: wereldwijd kleuren de beurzen dieprood. Nik Wouters van de NOS-economieredactie vertelt of we ons al zorgen moeten maken. Verslaggever Marc Hamer duikt met oud-bestuurder Jan Bruinsma in de jarige Rotterdamse metro.

De Dag #6: De vragen over Marco Kroon | Wie was Lucebert? | Op zoek naar de ideale schaatsslag

Download

Met voormalig kolonel Peter Wijninga bespreken we de onthullingen van Marco Kroon en we duiken in het verleden van dichter Lucebert. Hoe zit het met zijn nazi-sympathieën?

De Dag #6: De vragen over Marco Kroon | Wie was Lucebert? | Op zoek naar de ideale schaatsslag

Download

Met voormalig kolonel Peter Wijninga bespreken we de onthullingen van Marco Kroon en we duiken in het verleden van dichter Lucebert. Hoe zit het met zijn nazi-sympathieën?

De Dag #5: De groei van links-extremisme in Nederland | waarom Nederland en China dikke maatjes zijn | Chaos door sneeuwval in Frankrijk

Download

Hoogleraar Jacco Pekelder over De Grauwe Eeuw en links-extremisme in Nederland, China-deskundige Cindy Huijgen over het bliksembezoek van koning Willem-Alexander aan China en correspondent Frank Renout over extreme sneeuwval in Frankrijk.

De Dag #4; 'Koeman is pragmatisch, maar kan slecht tegen verlies' | Ingrijpen Sint-Eustatius | Moderne slavernij in Polen

Download

Vanmiddag wordt Ronald Koeman gepresenteerd als de nieuwe bondscoach van het Nederlands Elftal. Met NOS-voetbalverslaggever Frank Wielaard nemen we de plusjes en minnetjes van zijn karakter door: "Hij kan slecht tegen zijn verlies, dat is wel onhandig met het huidige Oranje." Verder spreken we met John Samson van het Caribisch Netwerk over het drastische ingrijpen op Sint-Eustatius en met hoogleraar Remco Breuker over moderne slavernij van Noord-Koreaanse dwangarbeiders op Poolse scheepswerven.

De Dag #3: Waarom De Luizenmoeder zo'n enorme hype is | Wie zijn de Holleeders van nu? | Privé-detectives Singapore druk met bruidchecks

Download

De populaire tv-serie De Luizenmoeder is een enorme hype. Gisteravond zaten bijna 3,5 miljoen mensen voor de buis en dat record zal door uitgesteld kijken nog verder oplopen. We duiken in de vraag waarom televisieprogramma's soms zo ongekend populair zijn. Verder: het megaproces tegen Holleeder is begonnen. Hij was lange tijd 'larger than life', maar dat is nu voorbij. Wie zijn de Holleeders van nu? En tot slot: privédetectives in Singapore krijgen het steeds drukken met het checken van toekomstige bruiden. Zijn de Singaporezen zo wantrouwend?

De Dag #2: Hoe Joost Schellevis plagiaat in boek van oud-minister Vermeend ontdekte | 100 dagen Rutte: 'Hij vindt het echt leuk' | Het is Groundhog Day!

Download

Voor wie weinig of geen tijd heeft om live naar de radio te luisteren, is er De Dag, een dagelijkse nieuwspodcast met verdiepende verhalen bij het gesprek van de dag.

De Dag #1: De Russische Olympische soap uitgelegd | Watersnoodramp is nooit ver weg | Kaapstad heeft dorst!

Download

Voor wie weinig of geen tijd heeft om live naar de radio te luisteren, is er vanaf vandaag een dagelijkse nieuwspodcast met verdiepende verhalen bij het gesprek van de dag. Op deze eerste dag van februari bespreken we met sportcommentator Gio Lippens (NOS) hoe de schorsing van Russische sporters voor de Winterspelen zo'n soap is geworden, vertelt Kees Slager (voormalig OVT-journalist) waarom de Watersnoodramp in Zeeland nooit ver weg is en bellen we met correspondent Bram Vermeulen (NOS) in Kaapstad, waar bijna geen druppel meer uit de kraan komt.

#1 Introductie

Download

Vanaf 1 februari 2018 start de nieuwe dagelijkse podcast De Dag. Jurgen van den Berg en zijn gasten kijken iedere dag verder dan de headlines en voorbij de hypes van de dag. ‘De Dag’ is een podcast van NOS in samenwerking met alle bekende programma’s van NPO Radio 1.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1